Τοποθέτηση της παράταξης "Σύρος, ένα βήμα μπροστά"

"Να ανακαλέσει η Δημοτική Αρχή την επίμαχη παραχώρηση στη Βαρβαρούσα"

  • Παρασκευή, 15 Μαΐου, 2015 - 14:26

Τι ψυχή έχουν μια καντίνα, μερικές ξαπλώστρες και μερικές ομπρέλες; Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εύλογα τίθεται από αρκετούς συμπολίτες μας το ερώτημα: Βρε αδερφέ γιατί τέτοιος ντόρος;

Μιλάμε μόνο για 85 τετραγωνικά μέτρα παραχώρησης στα οποία θα τοποθετηθεί μια καντίνα, μερικές ξαπλώστρες, μερικές ομπρέλες και εξοπλισμός θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

Πολύ φοβάμαι ότι η αποσπασματική αυτή προσέγγιση του θέματος είναι τελείως λανθασμένη. Και είναι τελείως λανθασμένη γιατί το ζήτημα αυτό, όσο μικρό και ανώδυνο αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως, συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που όλοι εμείς οραματιζόμαστε το μέλλον αυτού του τόπου.

Όποιος έχει δει τη Σύρο από ψηλά, έχει ξεκάθαρη άποψη του μεγέθους της οικιστικής ανάπτυξης του νησιού μας η οποία σε ελάχιστες περιπτώσεις σου επιτρέπει να ξεχωρίσεις πού τελειώνει το ένα χωριό και πού αρχίζει το επόμενο. Η μοναδική περιοχή που διατηρεί ανέπαφα τα φυσικά της χαρακτηριστικά, είναι εκείνη της βορειοδυτικής Σύρου η οποία εντάσσεται στο γνωστό δίκτυο προστασίας NATURA, ως βιότοπος.

Η μέριμνα που θα λάβουμε για την περιοχή αυτή θα οριοθετήσει σε μεγάλο βαθμό και τον τρόπο με τον οποίο θα σχεδιάσουμε την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του νησιού.

Είμαστε διατεθειμένοι, κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε, να θυσιάσουμε τις τελευταίες μας εφεδρείες, τον τελευταίο φυσικό πνεύμονα αυτού του τόπου ο οποίος μέχρι σήμερα αποτελεί τον εξισορροπητικό παράγοντα και το παράθυρο βιωσιμότητας για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, στο βωμό μιας κοντόφθαλμης ανάπτυξης που θα απομυζήσει πρόσκαιρα ότι μπορέσει και με μαθηματική ακρίβεια θα αφήσει το νησί μας φτωχότερο;

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν ανήκει μόνο στη δική μας γενιά το προνόμιο της εξάντλησης όλων των φυσικών αποθεμάτων, αλλά οφείλουμε να αφήσουμε περιθώρια επιλογών και στις επόμενες.

Και για να μην παρεξηγηθούμε, σπεύδουμε να επισημάνουμε ότι σαφώς και πρέπει να δώσουμε έμφαση σε μια ποιοτική και στοχευμένη τουριστική ανάπτυξη στις περιοχές του νησιού μας που έχουν ήδη αυτό τον προσανατολισμό, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα σε όλα τα πρόσφορα επίπεδα. Οφείλουμε ακόμη να προβάλλουμε και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πανίδας, της χλωρίδας και της γεωλογίας της προστατευόμενης περιοχής ως πεδίο προσέλκυσης για θεματικές μορφές τουρισμού και να προσανατολιστούμε σε δράσεις εναρμονισμένες και συμβατές με το περιβάλλον της.

Επανερχόμενοι τώρα στη συγκεκριμένη παραχώρηση και εξετάζοντας το θέμα με καθαρά κοινωνικοοικονομικούς όρους, ας αναρωτηθούμε αν η δημιουργία μιας εποχιακής θέσης απασχόλησης στη συγκεκριμένη περιοχή, μέσα από μια επαγγελματική δραστηριότητα η οποία θα καταστήσει τη Βαρβαρούσα μια παραλία ανάλογη με άλλες που υπάρχουν ήδη στο νησί μας, αξίζει το τίμημα ώστε να εναντιωθούμε σε όλους εκείνους τους συνδημότες μας και τους επισκέπτες που προσεγγίζουν αυτή την περιοχή ως έναν εναλλακτικό τρόπο αναψυχής και ένα πεδίο μελέτης. Να αναρωτηθούμε αν οι ομάδες των πεζοπόρων, των γεωλόγων και όλων όσων έρχονται κάθε χρόνο στο νησί μας για να περιηγηθούν εκεί θα εξακολουθήσουν να έρχονται όταν θα έχουν πλέον εκλείψει τα χαρακτηριστικά που τους προσελκύουν.

Είναι δε απορίας άξιο πως θα καταφέρει ο Δήμος μας να ελέγξει τη λειτουργία της επιχείρησης ως προς την τήρηση των όρων της παραχώρησης, από τη στιγμή που δεν υπάρχει οδός πρόσβασης στην περιοχή. Ποιος εγγυάται ότι τα 85 τ.μ. δεν θα γίνουν 200 ή 300 με ανάλογη αύξηση σε ξαπλώστρες και ομπρέλες;

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας για τους λανθασμένους και ανακόλουθους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο θέμα:

Kατά τη συζήτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο της 24-4-2015, δεν είχε ζητηθεί η γνωμοδότηση του Γραφείου Νομικών Συμβούλων του Δήμου, γεγονός που συνέτεινε καθοριστικά στην ελλιπή ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων ως προς τη σοβαρότητα του θέματος. Επιπλέον, απουσίαζε η γνωμοδότηση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου η οποία εκλήθη εκ των υστέρων να εκφράσει τις απόψεις της.

Καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους να σεβαστούν την επιθυμία των συμπολιτών μας που φέρνουν εκ νέου το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ανακαλέσουν την επίμαχη παραχώρηση.

Υ.Γ. Ουδείς αλάθητος. Αρκεί να αναγνωρίζεις εγκαίρως το σφάλμα και να αγωνίζεσαι για να αποτρέψεις τη ζημιά.