Νέες ώρες λειτουργίας πολιτιστικών και αθλητικών χώρων για την κάλυψη των θερινών αναγκών

Ενίσχυση... ωραρίων και υπαλλήλων

Πρόσληψη πέντε ναυαγοσωστών για τις ανάγκες των παραλιών

Στα δεδομένα και τις ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου με φόντο την ομαλή λειτουργία των επισκέψιμων πολιτιστικών αλλά και αθλητικών χώρων προσαρμόζεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να αποφασίζουν σήμερα το νέο ωράριο εργασίας που θα ακολουθήσουν υπάλληλοι των υπηρεσιών του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Μέριμνας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στην αποψινή σύγκλιση των μελών, στην προγραμματισμένη συνεδρίαση στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν σοβαρά θέματα όπως, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της θερινής περιόδου, προβλέπεται μεταξύ άλλων, να συζητηθεί και η πρόσληψη πέντε ναυαγοσωστών αλλά και να εγκριθούν τα νέα ωράρια των υπαλλήλων προκειμένου μουσεία, εκθεσιακοί χώροι, το θέατρο “Απόλλων” αλλά και το ενυδρείο στο Κίνι, να διατηρήσουν ανοικτές τις πύλες τους για το ενδιαφερόμενο κοινό.

Η τροποποίηση του ωραρίου εργασίας για 24 υπαλλήλους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προτείνεται στο πλαίσιο που επιτρέπει η σχετική νομοθεσία, η οποία παραχωρεί το περιθώριο για συγκεκριμένες ειδικότητες προσωπικού των Δήμων να εξαιρεθούν από την εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας και να τηρήσουν το διακεκομμένο ή διαφορετικό ωράριο που θα υπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες του τόπου λόγω και των επισκεπτών.

Μέριμνα για χώρους άθλησης και διεξαγωγή αγώνων

Όσον αφορά στους δημοτικούς χώρους άθλησης, βάσει του σχετικού κανονισμού λειτουργίας, προτείνεται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) να ισχύσει το ωράριο 07.00 – 22.00 ενώ στην περίπτωση που σε αυτούς τους χώρους, προπονούνται επαγγελματικές ομάδες, προβλέπεται η παράταση του προτεινόμενου ωραρίου κατά παρέκκλιση για μία ή δύο ώρες. Σχετικά με τις αργίες καθώς και τα Σαββατοκύριακα, οι δημοτικοί χώροι άθλησης σημειώνεται πως, θα λειτουργούν σύμφωνα με τον κανονισμό, με τρόπο τέτοιο, που θα καλύπτονται οι - προς διεξαγωγή - αγώνες. Στην απαιτούμενη απόφαση γι αυτές τις ημέρες προχωρά ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος ή ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος.

Ανοικτές οι “πύλες” των πολιτιστικών χώρων σε όλο το νησί

Ξεχωριστό ωράριο προβλέπεται και για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η λειτουργία του θερινού προγράμματος της οποίας, έχει ήδη ξεκινήσει από 1η Ιουνίου και θα ισχύσει έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, με τους υπαλλήλους να καλούνται να εργασθούν κανονικά από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 09.00 το πρωί έως και 14.30 το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται πως, το χειμερινό ωράριο που εφαρμόζεται τους υπόλοιπους μήνες, αφορά στην παρακάτω λειτουργία: Δευτέρα και Παρασκευή (14.00 – 19.00) και Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη (09.00 – 14.30).

Για το ίδιο χρονικό διάστημα των τεσσάρων μηνών, Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, καθημερινά από Δευτέρα έως και Κυριακή προβλέπεται τα μουσεία στη Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου (Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, Ιστορικό Αρχείο και Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων) να είναι στη διάθεση του κοινού 10.00 – 14.00 το πρωί και 18.00 – 22.00 το βράδυ. Σημειώνεται πως, οι προαναφερόμενοι χώροι, τους χειμερινούς μήνες είναι ανοικτοί μόνον κατόπιν συνεννόησης.

Επιπλέον, γενναία παράταση χρόνου παραχωρείται προς τους ενδιαφερόμενους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν το Ενυδρείο στο Κίνι, το οποίο θα λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα (10.00 – 14.00 και 18.00 – 22.00). Παρόμοια προσέγγιση κάνει η Δημοτική Αρχή αναφορικά και με το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, το θερινό ωράριο του οποίου έχει ξεκινήσει ήδη από τον Απρίλιο και θα διαρκέσει έως και το τέλος Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα παρακάτω δεδομένα: Δευτέρα έως Παρασκευή (10.00 – 15.30), Σάββατο (10.00 – 15.30 και 18.00 – 20.00) και Κυριακή (10.00 – 15.00).

Πέραν των ανωτέρω, αρκετές ώρες την ημέρα θα υποδέχεται τους επισκέπτες ο ιστορικός “Απόλλωνας” στην Ερμούπολη, ο οποίος από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο είναι ανοικτός Δευτέρα έως Κυριακή (10.00 – 24.00). Ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει και για τη Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία θα λειτουργεί πλην του Σαββατοκύριακου, τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας από τις 08.00 το πρωί έως και τις 22.00 το βράδυ. Αξίζει να τονισθεί, πως, σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι απασχολούμενοι στη Φιλαρμονική μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες το Σάββατο και την Κυριακή. Επιπρόσθετα, όσον αφορά σε περιπτώσεις εκδηλώσεων ή άλλων δράσεων στους ανωτέρω χώρους, αλλά και σε ανοικτά γήπεδα ή χώρους εκδηλώσεων όπως Έπαυλη Τσιροπινά και “Μάνος Ελευθερίου” το ωράριο των υπαλλήλων θα προσαρμόζεται σχετικά.

Τα ωράρια των ΚΑΠΗ

Βάσει του ανωτέρω προγραμματισμού που έχει γίνει από την αρμόδια υπάλληλο, προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας του ΚΑΠΗ και των παραρτημάτων αυτού, σε όλες τις περιοχές της Σύρου. Ειδικότερα, στην Ερμούπολη Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή τα μέλη μπορούν να δίνουν το “παρών” από τις 07.00 το πρωί έως και τις 16.00 το μεσημέρι, ενώ κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 07.30 έως και τις 19.00. Το Σαββατοκύριακο παραμένει κλειστό.

Σε επίπεδο περιφέρειας, διευκρινίζεται πως, ο προγραμματισμός έχει ως εξής: Άνω Σύρος: Τρίτη (17.00 – 19.00), Μάννα: Τετάρτη και Παρασκευή (17.00 – 20.00), Βάρη: Τρίτη (16.00 – 18.00), Φοίνικας: Πέμπτη (17.00 – 20.00), Πάγος: Τετάρτη (17.00 – 20.00), Κίνι: Πέμπτη (17.00 – 20.00) και Παρασκευή (16.00 – 18.00). Η αρμόδια υπηρεσία προβλέπει πως, σε περιόδους κατά τις οποίες σημειώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνας κλπ), το ωράριο μπορεί να τροποποιηθεί.

Υπογραμμίζεται πως, οποιαδήποτε τροποποίηση στο προαναφερθέν πλάνο της Δημοτικής Αρχής, μετά και τη σημερινή έγκρισή του από το δημοτικό συμβούλιο, θα ανακοινωθεί.

Δίμηνη ναυαγοσωστική κάλυψη

Στην έγκριση της απόφασης πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για χρονικό διάστημα δύο μηνών αναμένεται να προβεί το δημοτικό συμβούλιο για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών. Καθώς μέχρι σήμερα το εν λόγω αίτημα δεν έχει ικανοποιηθεί από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και δεδομένου ότι ήδη παρουσιάζονται σημαντικές ανάγκες με τους λουόμενους να έχουν ξεκινήσει να κατακλύζουν τις παραλίες, η Δημοτική Αρχή εισηγείται την πρόσληψη πέντε ατόμων. Υπογραμμίζεται, πως ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιες παραλίες θα αξιοποιηθούν οι πέντε διμηνίτες ναυαγοσώστες.