Ομαλότητα στη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα στα εκλογικά κέντρα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

Ομόνοια και ηρεμία στις κάλπες

Σε ομαλό κλίμα και χωρίς την παρουσία δυσάρεστων περιστατικών, εξελίχθηκε η διαδικασία ψηφοφορίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής, 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή μη της τελευταίας πρότασης των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση.

Παρά το γεγονός, ότι τα διαθέσιμα χρονικά περιθώρια, από την λήψη της απόφασης, εντός του κοινοβουλίου, έως τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, υπήρξαν ιδιαίτερα στενά (μόλις μία εβδομάδα), όλα τα απαραίτητα για τη διαδικασία ήταν έτοιμα πριν τις 7 το πρωί της Κυριακής, προκειμένου οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες. Σημειώνεται, πως οι υπηρεσίες, τόσο από πλευράς των αρμόδιων υπουργείων, όσο και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δούλεψαν νυχθημερών και με συντονισμένες ενέργειες και μεθοδικό σύστημα, έτσι ώστε η ψηφοφορία να εξελιχθεί, όσο το δυνατόν, ομαλότερα.

Ήδη, από την Παρασκευή, 3 Ιουλίου, αφίχθη στη Σύρο και το τελευταίο τμήμα του εκλογικού υλικού, που υπολειπόταν για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας της προβλεπόμενης διαδικασίας. Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την ίδια ημέρα έκαναν την άφιξή τους ένα Σινούκ, το οποίο μετέφερε εκλογικό υλικό στα νησιά της Νάξου, της Πάρου, της Μήλου και της Σαντορίνης, όπως επίσης και 3 ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού και ένα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία διακίνησαν το υλικό στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, ενώ το Σάββατο, μεταφέρθηκε εκλογικό υλικό, μέσω του πλοίου της γραμμής, σε Τήνο και Μύκονο.

Ενημερωμένοι πολίτες και άμεσα αποτελέσματα

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των συριανών πολιτών στις κάλπες των εκλογικών κέντρων, τα οποία άνοιξαν τις πόρτες τους κανονικά, στις 7 το πρωί, όπως ακριβώς προβλέπει η διαδικασία και χωρίς να υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη αναφορά, σχετικά με λειτουργικά προβλήματα.

Σύμφωνα δε με δικαστικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι επέβλεπαν την όλη διαδικασία της ψηφοφορίας, οι πολίτες έδειξαν ιδιαίτερα ενημερωμένοι, ως προς τον τρόπο επισήμανσης των απαντήσεων, την ένδειξη, δηλαδή, του σταυρού, εντός του πλαισίου δίπλα στις διαθέσιμες απαντήσεις «ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ» και «ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ», του ψηφοδελτίου, η διεξαγωγή κύλισε ομαλότατα, με ρυθμούς προσέλευσης, ανάλογους των βουλευτικών και αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ, στα εκλογικά τμήματα δεν υπήρξε έντονη παρουσία κομματικών στελεχών.

Όσον αφορά στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μέσω της οποίας, οι Περιφέρειες της χώρας απαγορεύεται να μεταδίδουν αποτελέσματα, πριν την ενημέρωση της επίσημης ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ιστοσελίδας του Υπουργείου, υπάλληλοι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σημειώνουν, πως πρόκειται περί πάγιας διαδικασίας, η οποία εφαρμόζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση έως σήμερα.

Παρ’ όλα αυτά, η Π.Ν.ΑΙ. χρησιμοποιεί σε πιλοτική μορφή μια αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας καταχωρούνται τα αποτελέσματα τμηματικά, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνεται και το υπουργείο. Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη της, εφόσον η ενημέρωση είναι ταυτόχρονη, η Περιφέρεια δύναται να δημοσιεύει τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και τις ενημερώσεις τους, έως ότου η καταμέτρηση ολοκληρωθεί πλήρως στο 100% των τμημάτων.

Δεδομένου, ότι στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου είχαν σημειωθεί κάποια μικρά τεχνικά προβλήματα στη διαδικασία της καταμέτρησης και ενημέρωσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, από την Περιφέρεια διευκρινίζεται, πως τα όποια προβλήματα ήταν μεμονωμένα και έχουν πλέον ξεπεραστεί, τονίζοντας, ότι το συγκεκριμένο σύστημα χρησιμοποιείται χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες από το 2010 και έπειτα.

«Ένας λαός που προσπαθεί να υψώσει το ανάστημά του»

Μέρος στην ψηφοφορία για το δημοψήφισμα, έλαβε το μεσημέρι της Κυριακής και ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αντώνης Συρίγος, ο μοναδικός εκ των βουλευτικών εκπροσώπων των Κυκλάδων, που ασκεί τα εκλογικά του καθήκοντα στη Σύρο.

Όπως δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Συρίγος, το δημοψήφισμα θα αποτελέσει ένα στίγμα για τη σύγχρονη νεοελληνική ιστορία. «Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, εμείς θα βγούμε ενωμένοι. Ο ελληνικός λαός δεν έχει να μοιράσει με κανέναν, τίποτα. Κλήθηκε να αποφασίσει πάνω σε αυτό το ερώτημα που του ετέθη και ενωμένος θα βαδίσει το δρόμο προς την πρόοδο».

Σχολιάζοντας τη στάση υπέρ του «ΝΑΙ» αρκετών εκ των πολιτικών προσώπων, τα οποία υπήρξαν σε κυβερνητικές θέσεις, ο κ. Συρίγος σημείωσε, ότι «τελικά, για αυτά τα τελευταία 5 χρόνια και την αποτυχημένη συνταγή, η οποία πρέπει να αλλάξει, δεν είχαν να πουν μια κουβέντα. Τόσοι άνεργοι, τόσος κόσμος, τόσα προβλήματα και ιδίως εδώ στα νησιά, με τα ζητήματα, τα οποία έχουν τεθεί, με το ζήτημα του ΦΠΑ. Πιέζουν τον κόσμο, δυστυχώς, μέσω της τηλεόρασης», ενώ τόνισε, πως οι Έλληνες αυτή τη στιγμή, «ένας λαός είναι, που προσπαθεί να υψώσει το ανάστημά του».

Τέλος, ο κ. Συρίγος κλείνοντας με μήνυμα ενότητας, επανέλαβε πως «η ενότητα είναι δεδομένη. Δε μας χωρίζει τίποτε και με κανέναν. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στρατόπεδα, όπως επιχειρούν κάποιοι να αναλύσουν. Υπάρχουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, οι οποίοι θα αποφασίσουν και αναλόγως θα βγει το αποτέλεσμα. […] Ο καθένας έχει τις απόψεις του, τις εκφράζει κι εκεί σταματά. Δεν υπάρχει διχόνοια. Δεν υπάρχει κάτι που να μας χωρίζει», υποστηρίζοντας, ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος, ώστε να προοδεύσει η χώρα, προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η πλειοψηφία των κατοίκων της.

«Η αυριανή μέρα πρέπει να μας βρει ενωμένους»

Για τις εξελίξεις, αλλά και την εκλογική διαδικασία, μίλησε στην εφημερίδα και η πολιτευτής με το «Ποτάμι», κ. Λίλη Αγγελοπούλου, η οποία βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα.

«Έχω επισκεφτεί όλα τα εκλογικά τμήματα και βλέπω ότι ο κόσμος ψηφίζει και προσέρχεται στη διαδικασία με ηρεμία και χαίρομαι πάρα πολύ γι’αυτό. Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα, ότι η αυριανή μέρα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους, ειρηνικούς, έτοιμους να δώσουμε όλοι μαζί μια λύση για τη χώρα», υποστήριξε η κ. Αγγελοπούλου, η οποία επίσης στάθηκε στο θέμα της εθνικής ενότητας την επαύριον του δημοψηφίσματος.

«Πρέπει να βγούμε από αυτό το τέλμα, έχοντας πάντα ως οικογένειά μας την Ευρώπη και το πολιτικό σύστημα να βρει τις λύσεις που χρειάζονται, για να προχωρήσουμε μπροστά», επεσήμανε η κ. Αγγελοπούλου, θυμίζοντας, πως η θέση του «Ποταμιού» είναι «Ναι στην Ευρώπη». Επιπλέον, δήλωσε σύμφωνα πάντα με την επίσημη θέση του κόμματος, πως η αποδοχή ή μη της συμφωνίας, θα έπρεπε να προκύψει έπειτα από απόφαση της ίδιας της κυβέρνησης, χωρίς να αναγκαστεί η χώρα να μπει σε διαδικασία δημοψηφίσματος.

Κλείνοντας, η κ. Αγγελοπούλου εξέφρασε την ευχή, «να είμαστε όλοι ενωμένοι, να υπάρχει ομόνοια μεταξύ μας, διότι αυτό στοιχηματίζουμε τη σημερινή ημέρα και όλοι μαζί να βρούμε τις λύσεις για τη χώρα μας».

Ετικέτες: