Νέα τροπή στην εξέλιξη του έργου ανάπλασης της παράκτιας ζώνης του λιμένα Ερμούπολης

Αναστολή των εργασιών ανάπλασης

Ολοκληρώνεται το πρώτο τμήμα της Α΄ Φάσης και αναμένονται οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο για την περαιτέρω πορεία του

Άγνωστη είναι η έκβαση του περιβόητου έργου της ανάπλασης της παράκτιας ζώνης του λιμένα Ερμούπολης, καθώς μετά και τη χθεσινή συνάντηση της εργολήπτριας εταιρείας με τη Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του πρώτου τμήματος της Α΄ Φάσης και θα υπάρξει παύση της πορείας αυτών, έως ότου διευκρινισθεί τί μέλλει γενέσθαι με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Αν και οι πληροφορίες της “Κοινής Γνώμης” θέλουν να έχει γνωστοποιηθεί επίσημα η παύση της υλοποίησης του εν λόγω έργου από την πλευρά του εργολάβου, ωστόσο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης, απαντώντας επί του ζητήματος στην εφημερίδα, υποστηρίζει ότι, “δεν ισχύει κάτι τέτοιο για άμεση διακοπή”.

Δεδομένων των πολιτικών εξελίξεων της χώρας δε, ο ίδιος, προσθέτει, πως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης τηρεί στάση αναμονής, αφού το έργο εξαρτάται άμεσα από τον ρυθμό χρηματοδότησής του, καθώς ο εργολάβος δεν μπορεί να προβεί στην αυτοχρηματοδότησή του. Διαψεύδει κατηγορηματικά μάλιστα, έωλες αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και μεταθέτουν την ευθύνη στασιμότητας του έργου στο “πάγωμα” της παροχής δομικών υλικών εκ μέρους των τοπικών προμηθευτών.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, κινείται και η δήλωση του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, ο οποίος κληθείς να αναφερθεί στις εξελίξεις και στο περιεχόμενο της συνάντησης με την εργολήπτρια εταιρεία, δήλωσε, ότι υπήρξε συνεννόηση για τη διεκπεραίωση των εργασιών του ήδη “ανοικτού” τμήματος του εργοταξίου, ώστε τέλος της επόμενης εβδομάδας να δοθεί στην κυκλοφορία προκειμένου – δεδομένης της καλοκαιρινής περιόδου – να μην προκληθεί μεγαλύτερη αναστάτωση στην επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο τμήμα.

Από την επέκταση στο τμήμα της Β΄Φάσης στην προσωρινή αναμονή

Ειδικότερα, το σημαντικό έργο για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης φαίνεται να συναντά τον έναν σκόπελο μετά τον άλλον, με την τοπική κοινωνία να αποτελεί τον καθημερινό παρατηρητή της στασιμότητάς του, το οποίο μάλιστα εξ αρχής κινήθηκε με βραδείς ρυθμούς. Μετά και τη συνάντηση των εμπλεκομένων πλευρών, χθες το μεσημέρι στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου και μετέβη από την Αθήνα ο εργολάβος, εκτιμάται πως, η προσωρινή παύση των εργασιών θα καταγραφεί εντός της επόμενης εβδομάδας, οπότε και οι εργάτες της αναδόχου εταιρείας, θα έχουν προβεί στην υλοποίηση των εναπομείναντων ενεργειών, ώστε να μπορέσει το σημερινό εργοτάξιο να αποτελέσει ένα τμήμα που θα δοθεί στην κυκλοφορία για τη διευκόλυνση κατοίκων, επιχειρηματιών κι επισκεπτών.

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως, η Α΄ Φάση του έργου, από το ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έως και το ύψος των στεγάστρων αναμονής των επιβατών, είχε αποφασισθεί να “σπάσει” στα δύο κομμάτια, αρχές Ιουνίου προκειμένου το σημερινό εργοτάξιο να επεκταθεί κατά μήκος του παραλιακού τμήματος της Β΄Φάσης και όχι προς τις προσόψεις των επιχειρήσεων, προκειμένου να μην επιφορτιστεί στην “καρδιά” του καλοκαιριού μία μόνο μερίδα επιχειρηματιών, το βάρος των εργασιών.

Βάσει του ρεπορτάζ, μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εκσκαφών, έχουν τοποθετηθεί τα φρεάτια και τα καπάκια αυτών, ενώ έχει οριοθετηθεί ο ποδηλατόδρομος και το πεζοδρόμιο. Ωστόσο, μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, οι εργάτες καλούντα να έχουν ολοκληρώσει την τσιμεντόστρωση του ποδηλατόδρομου, αλλά και να έχουν τοποθετήσει ειδικό υλικό επάνω στο τμήμα του οδοστρώματος, το οποίο θα πατηθεί με οδοστρωτήρα, αφού, θα εκκρεμούν οι τελικές επιστρώσεις αλλά και η τελική ασφαλτόστρωση.

Η νέα τροπή της πορείας του έργου, έχει προκαλέσει εύλογα την ανησυχία των επιχειρηματιών της Α΄ Φάσης, οι οποίοι και αιτήθηκαν ραντεβού με τον δήμαρχο. Η προγραμματισμένη συνάντηση αν και οι ίδιοι είχαν ζητήσει να πραγματοποιηθεί χθες, ωστόσο, θα γίνει σήμερα το μεσημέρι στο Δημαρχιακό Μέγαρο, καθώς εκτιμήθηκε απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στη συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με τους εκπροσώπους της εργολήπτριας εταιρείας.

Τεράστιος πονοκέφαλος η χρηματοδότηση του έργου

Σχεδόν εξ αρχής ήταν γνωστές οι καθυστερήσεις σε επίπεδο ροής της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του έργου της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, για το οποίο είχε γνωστοποιηθεί πως οι πόροι του, προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Γουσγουνέλη, στην παρούσα χρονική στιγμή, ο εργολάβος έχει εισπράξει μόνον την προκαταβολή, ενώ απομένει να λάβει ένα ποσό περίπου 25.000 ευρώ ακόμη, το οποίο ωστόσο, λόγω πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων δεν μπορεί να εκταμιευθεί. “Έχει πάρει την προκαταβολή που είναι 30.000 ευρώ και υπάρχει κι άλλο ένα ποσόν που είναι ο πρώτος λογαριασμός, το οποίο δεν μπορεί να πάρει” σημείωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, εξηγώντας από κοινού μάλιστα με τον κ. Μαραγκό, πως, “έχει κλείσει ο λογαριασμός του ΤΣΜΕΔΕ και γι αυτό δεν μπορεί να γίνει η κατάθεση και να προσκομισθεί το παραστατικό”.

Στην κυκλοφορία η Α΄ Φάση. Ανάλογο των πολιτικών εξελίξεων το μέλλον του έργου

“Με γνώμονα τις εξελίξεις φρονούμε ότι το καλύτερο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε είναι ακριβώς αυτό” σημείωσε ο Γιώργος Μαραγκός, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Ο εργολάβος θα κάνει κάποιες ενέργειες για να κλείσει το πρώτο κομμάτι και να δούμε τί θα γίνει με το ΕΣΠΑ. Με βάση τις απρόσμενες τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση ανωτέρας βίας που βρίσκεται η χώρα και ο Δήμος μας κατ΄ επέκτασιν, είχαμε συνάντηση με την εργολήπτρια εταιρεία προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις του έργου στην τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα στους επιχειρηματίες και τους επισκέπτες του νησιού. Καλέσαμε την εταιρεία και απαιτήσαμε - και συναίνεσε και η εταιρεία - στις επόμενες πέντε ή έξι ημέρες να μπορέσει να γίνει διαμόρφωση και επίστρωση με ειδικό υλικό στον χώρο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος μέχρι να δούμε υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να προχωρήσει ξανά το έργο σε ρυθμούς αποδεκτούς”.

Ο δήμαρχος, με αφορμή σχετική ερώτηση, τόνισε δε, πως, “Είναι μία προσωρινή παύση, η οποία ισχύει σε όλα τα έργα του ΕΣΠΑ πανελλαδικά. Απλώς δεν θέλουμε να αφήσουμε το εργοτάξιο στη μέση. Θέλαμε να παραδώσουμε το συγκεκριμένο τμήμα, προς χρήση σε μία κατάσταση αποδεκτή”.

Συμπληρωματικά στα ανωτέρω, αλλά και κληθείς να τοποθετηθεί από την πλευρά του ο Σταύρος Γουσγουνέλης, ανέφερε πως, “δεν ισχύει κάτι τέτοιο για άμεση διακοπή” του έργου, διευκρινίζοντας, πως, από σήμερα θα υπάρξουν εργάτες για να είναι εφικτή η παράδοση του πρώτου τμήματος της Α΄ Φάσης. Ωστόσο, επεσήμανε όπως και ο κ. Μαραγκός, πως, “Υπάρχει ένα βασικό εμπόδιο και είναι η οικονομική κατάσταση της χώρας μας. Αυτό μας ξεπερνά και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει τις επόμενες ημέρες”.

Σύμφωνα με τις εξελίξεις σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ο ίδιος, σημείωσε, πως στο σενάριο που υπάρξει θετική έκβαση ανάμεσα στις συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων και διασφαλιστεί η ροή της χρηματοδότησης, τότε, κατόπιν και της συνεννόησης με τον εργολάβο θα ξεκινήσουν εντατικά ξανά οι εργασίες.

Ο σκοπός είναι να πάνε όλα καλά. Και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα προχωρήσουμε. Πραγματικά δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα και να ανοίξουμε ένα έργο και αν δεν το επιτρέψουν οι συνθήκες να το κλείσουμε” δήλωσε κατηγορηματικά.

Μύθος το σενάριο “παγώματος” παροχής δομικών υλικών από τους τοπικούς επιχειρηματίες

Με φόντο τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε ξανά στην πρόοδο των εργασιών τις τελευταίες ημέρες, ζήτημα το οποίο αναιτιολόγητα ήρθε στο προσκήνιο ήταν η κατάσταση των τοπικών προμηθευτών, που όπως αναφέρθηκε, “πάγωσαν” την παροχή δομικών υλικών εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης. Τόσο το ρεπορτάζ της εφημερίδας και οι έγκυρες πληροφορίες, όσο όμως και ο κ. Γουσγουνέλης, διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια, τα οποία μάλιστα, δυσφημίζουν τους τοπικούς επιχειρηματίες, σε μία προσπάθεια όσων τα “γεννούν” να επιρρίψουν ευθύνες στη στάση της σημερινής κυβέρνησης στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

“Δεν ισχύει αυτό” δηλώνει κατηγορηματικά ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, προσθέτοντας δε πως, “Αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει και το σκυρόδεμα και δεν υπάρχει θέμα. Γενικά όλες οι τοπικές εταιρείες που είναι προμηθεύτριες για το έργο, βοηθούν όσο μπορούν από την πλευρά τους”.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί, πως, οι τοπικοί προμηθευτές όχι μόνον διαθέτουν τα απαραίτητα υλικά, αλλά επιπρόσθετα, είναι τυπικοί στις συμφωνίες τους, παρά το ότι σε κάποιους εξ αυτών, οφείλονται σημαντικά ποσά, επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι στηρίζουν στο μέτρο του εφικτού την υλοποίηση του μεγαλόπνοου έργου.

Ετικέτες: