Απάντηση του εκπροσώπου του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Σέργιου Απέργη στις δηλώσεις του Γιώργου Μαραγκού για τα κυκλοφοριακά μέτρα

“Αν είναι ρουσφέτι η υγεία, τότε τί να πω”

Το δικαίωμα των ιατρών να έχουν “έγκαιρη, άμεση και ασφαλή πρόσβαση, χωρίς περιορισμούς καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου στα ιδιωτικά ιατρεία τους” που βρίσκονται εντός του πεζοδρομημένου κέντρου παραμένει στο προσκήνιο, με τον εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων και μέλος του ΔΣ, Σέργιο Απέργη να απαντά στις χθεσινές δηλώσεις του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, με φόντο τη μη παραχώρηση κάρτας στάθμευσης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής.

Ο κ. Απέργης κατόπιν πρότασης του προέδρου, Ευάγγελου Πανοηλία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κλήθηκε να εκπροσωπήσει στις συνεδριάσεις για τα κυκλοφοριακά μέτρα την ιατρική κοινότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ιατρών στα ωράρια απαγόρευσης της διέλευσης οχημάτων, ώστε να καλύπτονται απρόσκοπτα και άμεσα τα έκτακτα ιατρικά περιστατικά.

Μετά από μία έντονη τοποθέτηση του ίδιου στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Συγκοινωνιών, όπου και ζητήθηκε να δοθεί κάρτα στάθμευσης στους ιατρούς που διατηρούν - εντός πόλης - ιατρεία, με τον αντιδήμαρχο, Σταύρο Γουσγουνέλη να αρνείται, λέγοντας πως, ο κάθε ιατρός μπορεί να διέρχεται και να σταθμεύει ελεύθερα όπου βρίσκει θέση, η “Κοινή Γνώμη” φιλοξένησε στο χθεσινό φύλλο την απάντηση του κ. Μαραγκού.

Με αφορμή τα λεγόμενα του δημάρχου, που μεταξύ άλλων, δήλωσε πως, “αυτή η Δημοτική Αρχή δεν λειτουργεί με τη λογική εξυπηρετήσεων και μικρο-ρουσφετιών”, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου προέβη σε απάντηση, στην οποία, στηλιτεύει εκ νέου τη στάση του Γιώργου Μαραγκού, θέτοντας προς τον δήμαρχο, το ρητορικό ερώτημα, “Αν είναι ρουσφέτι η υγεία, τότε τι να πω;”.

“Απαξιώνει τον ίδιο τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων”

Ειδικότερα, στην απάντησή του, ο κ. Απέργης αναφερόμενος στην επίμαχη συνεδρίαση της Επιτροπής Συγκοινωνιών, αναγνωρίζοντας πως, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος δέχθηκε να προτάξει το αίτημα της ιατρικής κοινότητας ώστε να μη συζητηθεί καθυστερημένα, σημείωσε, “Κλήθηκα στο έδρανο καθώς εκπροσωπούσα και εκπροσωπώ τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων και όχι τον εαυτό μου όπως αφήνει να εννοηθεί στην απάντησή του ο δήμαρχος. Με μεγάλη μου απορία διαπιστώνω ότι αν και είχαμε κληθεί κάποιοι φορείς για να συζητήσουμε τα αιτήματα, ακούγοντας ο δήμαρχος ότι καλούμαι να τοποθετηθώ, σαν τον “κλέφτη”, τρέχοντας, πήρε τον φάκελό του και αποχώρησε, διότι επικαλέστηκε προσωπικούς σοβαρούς λόγους. Εντελώς τυχαία αυτό έγινε όταν άκουσε το δικό μου όνομα και είναι κάτι που μόνο σε σκέψεις με βάζει. Με αυτή τη στάση όμως, απαξίωσε τον ίδιο τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων” ανέφερε κατηγορηματικά, επαναλαμβάνοντας μάλιστα, πως, “Δεν εκπροσωπούσα τον εαυτό μου. Είμαι εκλεγμένο και ενεργό μέλος του Συλλόγου”.

Εστιάζοντας στην ουσία του ζητήματος, ο κ. Απέργης σχολίασε την απάντηση που δόθηκε από τον κ. Γουσγουνέλη στο αίτημα των ιατρών, ότι δηλαδή χωρίς κάρτα στάθμευσης, μπορούν να διέρχονται στο κέντρο για την κάλυψη έκτακτων περιστατικών, θέση, την οποία και επανέλαβε ο δήμαρχος μιλώντας χθες στην “Κοινή Γνώμη”. “Η άναρχη στάθμευση των ιατρών, έρχεται αντίθετα με την όμορφη πόλη που όλοι θέλουμε. Αυτήν την πόλη ονειρεύεται ο δήμαρχος;” επεσήμανε ο κ. Απέργης, σχολιάζοντας ταυτόχρονα, “Αλλά πρόκειται άλλωστε για έναν ημι-πεζόδρομο αφού διέρχονται ταξί, λεωφορεία και μηχανές delivery”. Συμπληρωματικά δε, άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή και ως προς το θέμα της πρόσβασης των ασθενών, για τους οποίους έχει καταστεί σαφές, πως, όταν παραστεί ανάγκη, θα ενημερώνουν τους εθελοντές που βρίσκονται στις πύλες εισόδου και εξόδου της πόλης, ώστε να μπορούν να μεταβαίνουν στον ιατρό τους. “Αναρωτιέμαι σε ποιούς θα λένε και τί; Στους εθελοντές; Χωρίς να θίγω κανέναν, να θέσω μόνο μία ερώτηση. Γνωρίζει ο δήμαρχος τί θα πει ιατρικό απόρρητο; Είναι λεπτό ζήτημα η υγεία και αφορά σε προσωπικά δεδομένα”, ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, είναι περιττό να επαναλάβει αυτό που υποστήριξε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συγκοινωνιών, πως, “Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία η απαγόρευση διέλευσης των ιατρών στα ιατρεία τους, αφού και το ιατρόσημο στα οχήματα, αυτό ακριβώς σημαίνει. Την ελεύθερη πρόσβαση οπουδήποτε για σοβαρούς λόγους υπεράσπισης της υγείας”.

“Από την προφορική διαβεβαίωση παραχώρησης δύο θέσεων... στο κενό”

Κληθείς να εξηγήσει τους λόγους, οι οποίοι τον οδηγούν να απαντήσει σήμερα στον δήμαρχο, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, αναφέρει, πως, αιτία αποτελεί το γεγονός πως, πριν την εφαρμογή των μέτρων, κατά την περίοδο διαβούλευσης, είχε λάβει ο ίδιος παρουσία συναδέλφου του, που εκπροσωπούσε τους μόνιμους κατοίκους, την προφορική δέσμευση του Γιώργου Μαραγκού, πως, στους ιατρούς θα οριστούν συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης. “Πριν δύο μήνες πριν είχαμε συναντήσει τον δήμαρχο για να συζητήσουμε για τα μέτρα, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι ιατροί” ανέφερε συγκεκριμένα, σημειώνοντας στη συνέχεια, πως, “αν και εμείς ζητήσαμε μία θέση, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης και να μην ψαχνόμαστε τα μεσάνυχτα σε κάποιο έκτακτο περιστατικό, οφείλω να πω ότι μόνος του αρχικά, μας πρότεινε και δεύτερη, εξηγώντας μας ότι θα τη χρειαστούμε για τη μετακίνηση των ασθενών μας”.

Ωστόσο, παρά την προφορική διαβεβαίωση της πρώτης συνάντησης, εν τέλει, “λίγο πριν την εφαρμογή των μέτρων, πληροφορούμαι από τον κ. Αλιφραγκή ότι τα μέτρα για τα οποία είχε δεσμευθεί ο δήμαρχος είναι στο κενό”. Κατόπιν των ανωτέρω, ο κ. Απέργης υπενθύμισε πως, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο, στο πλαίσιο της οποίας, “του υπενθύμισα ότι είχε δεσμευθεί ότι οι επαγγελματίες υγείας θα έχουν μία άλλη μεταχείριση καθώς η φύση του επαγγέλματος είναι τέτοια που δεν χωρά περιορισμούς κι εμπόδια”, με αποτέλεσμα όπως ισχυρίζεται ο κ. Απέργης, να εισπράξει την κατηγορηματικά άρνηση του δημάρχου, για τον οποίο υποστήριξε ότι του απάντησε, “αυτό τελικά δεν μπορεί να γίνει επειδή έδωσα γη και ύδωρ στους μόνιμους κατοίκους και οι θέσεις δε μου φθάνουν”. Μάλιστα ο κ. Απέργης επεσήμανε πως, έληξε άδοξα η συνομιλία τους, όταν όπως πρόσθεσε, “εισέπραξα ύβρεις”.

“Θα εξετάσουμε, πώς θα πράξουμε”

“Έχω ενημερώσει ως όφειλα τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, κ. Πανοηλία και θα εξετάσουμε πώς θα πράξουμε. Όλη η ιατρική κοινότητα έχει αναστατωθεί” δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Απέργης, υποστηρίζοντας πως, το αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων είναι ουσιαστικό. “Αν αποτελεί ρουσφέτι το να σκεφτόμαστε πώς μπορεί να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων αλλά και η ασφάλεια τους, τότε τί να πω. Αν αυτή είναι αντιμετώπιση του δημάρχου σε έναν πολίτη που τυγχάνει να είναι ιατρός και να εκπροσωπεί τον Ιατρικό Σύλλογο, τότε λυπάμαι” συμπλήρωσε μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο κ. Απέργης, γνωστοποιώντας δε, πως, “εκ μέρους του δημάρχου, κάποιος από τους αντιδημάρχους του – και μάλιστα πρωτοκλασάτο στέλεχος - ευαισθητοποιήθηκε προς τιμήν του, και μου ζήτησε συγγνώμη”. Συμπλήρωσε ωστόσο πως, “Δημοσιοποιώ το θέμα, γιατί ακόμη και σήμερα, μία συγγνώμη δεν έχω ακούσει από τον ίδιο και απαντώντας του, θέλω να πω πως, το ότι είναι δήμαρχος, δεν σημαίνει ότι είναι κάτι παραπάνω από όλους τους άλλους δημότες. Τυγχάνει να διοικεί αυτήν την πόλη. Σε πέντε χρόνια θα γίνει ξανά πολίτης. Τότε ίσως αλλάξει γραμμή”.