“Στον αέρα” το τουριστικό portal του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με κενά, ελλείψεις και ατεκμηρίωτες πληροφορίες

Κατώτερο των υψηλών προσδοκιών

Γ. Παπαμανώλης: “Ο Επίτροπος δεν είχε θεωρήσει το ένταλμα. Αναμένουμε την απόφαση του Κλιμακίου”

Ως δυσφημιστικού χαρακτήρα ενέργεια για τη Σύρο δύναται να εκληφθεί η προβολή της σημερινής δημόσιας εικόνας του τουριστικού portal του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, δεδομένων των σημαντικών ελλείψεων που παρατηρούνται σε επίπεδο παροχής τεκμηριωμένων στοιχείων αλλά και οπτικοακουστικού υλικού, γεγονός που αφήνει περιθώρια να χαρακτηρισθεί η εν λόγω απόφαση, ακόμη και ως κίνηση πανικού με φόντο την κριτική που ασκείται στη Δημοτική Αρχή για την ανυπαρξία οργανωμένου τουριστικού σχεδιασμού.

Το ιστορικό που συνοδεύει δε, τη δημιουργία του εν λόγω portal, με τις αρχικές κατατμήσεις σε τρία ισόποσα μέρη του ποσού των 60.000 ευρώ να έχουν τεθεί υπό διερεύνηση από την πλευρά του Επιτρόπου και του Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τη Δημοτική Αρχή να έχει προβεί σε σχετική ένσταση και μέχρι σήμερα, το αρμόδιο όργανο να μην έχει αποφανθεί για το νόμιμο των ενεργειών ανάθεσης, εγείρει νέα ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσον την παρούσα χρονική στιγμή είναι τυπικά αλλά και ουσιαστικά ορθή, η απόφαση παροχής δυνατότητας πρόσβασης σε αυτό, από κάθε χρήστη του διαδικτύου.

Το portal με την ηλεκτρονική διεύθυνση syrosisland.gr προέβαλλε ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός μέσω της προσωπικής σελίδας που διατηρεί στο facebook, χωρίς να έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κάτι που μαρτυρά πως, τόσο τη δημιουργία του, όσο και την τελική μορφή του συνοδεύουν ακόμη σοβαρές εκκρεμότητες, με τη σημερινή ημιτελή εικόνα του – παρά την επίσημη λειτουργία του σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Γιώργο Παπαμανώλη – να είναι κατώτερη των υψηλών προσδοκιών.

Παρά τις επανειλημμένες τηλεφωνικές οχλήσεις της εφημερίδας προς τον δήμαρχο προκειμένου να φιλοξενηθούν οι απαντήσεις του σε ερωτήματα σχετικά με το θέμα, υπήρξε αδύνατη η επικοινωνία μαζί του έως και τη στιγμή που “έκλεισε” το φύλλο.

Εκκρεμεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Απλήρωτος ο ανάδοχος

Το οικονομικό κομμάτι και οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά στις απευθείας αναθέσεις σε εταιρεία της Αθήνας για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα – κατά τα λεγόμενα του δημάρχου -, είχαν τεθεί πολλές φορές στο μικροσκόπιο των αιρετών της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, με τις ενστάσεις τους εν τέλει, να έχουν πάρει το δρόμο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατόπιν της απόρριψης του Επιτρόπου του χρηματικού εντάλματος πληρωμής του αναδόχου για την κατασκευή του portal, η Δημοτική Αρχή με ένστασή της μετέθεσε την εξέταση του θέματος σε υψηλότερο επίπεδο και συγκεκριμένα στο Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το όργανο του οποίου μέχρι σήμερα δεν έχει αποφανθεί σχετικά. “Περιμένουμε την απόφαση” επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, υπενθυμίζοντας πως, “Ο Επίτροπος δεν είχε θεωρήσει το ένταλμα, διατυπώσαμε διαφωνία και το θέμα πήγε στο Κλιμάκιο”. Διευκρίνισε ωστόσο, πως, το εν λόγω γεγονός δεν θέτει εμπόδια στη δημόσια προβολή του portal μετά από τη συμπλήρωση μάλιστα και του χρονικού διαστήματος των απαραίτητων ενεργειών ελέγχου από τους αρμοδίους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Αντιθέτως δε, τόνισε ότι πρόκειται για ανεξάρτητο γεγονός, που δεν σχετίζεται με τη λειτουργία του portal. “Η παραγωγή του και η παράδοση της υπηρεσίας από τον ανάδοχο είχε προχωρήσει όπως έπρεπε να προχωρήσει κανονικά και μετά τις δοκιμές που κάναμε μέσα στον Ιούλιο (θυμίζω έπρεπε να είχε παραδοθεί εντός Ιουνίου), τις ρυθμίσεις, τους ελέγχους, τις επιβεβαιώσεις κάποιων κειμένων, όλο τον έλεγχο που έκανε το Τμήμα Τουρισμού προχθές, ήταν έτοιμο να βγει και δημόσια”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “Η δοκιμαστική περίοδος ήταν εντός Ιουλίου”, ο κ. Παπαμανώλης κατέστησε σαφές, πως, “Ο ανάδοχος έχει μία σύμβαση με τον Δήμο, η οποία έχει και ποινικές ρήτρες. Είχαμε εγκρίνει στο δημοτικό συμβούλιο την παράταση”. Στην περίπτωση που ο ανάδοχος δεν είχε παραδώσει εντός του προβλεπόμενου χρόνου την εργασία του, ο αντιδήμαρχος τόνισε πως, “θα “έτρεχαν” οι ποινικές ρήτρες”. Άρα, όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, “Η παραλαβή και οι προθεσμίες οι συμβατικές που δεσμεύουν τον ανάδοχο είναι άσχετες με την εξέλιξη στο Ελεγκτικό” βάσει των όσων υπογράμμισε ο ίδιος.

Δεδομένης της εκκρεμούσας απόφασης από πλευράς Κλιμακίου αλλά και στην ερώτηση, τί μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που υπάρξει νέα απορριπτική απόφαση για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ανέφερε, “Αυτό είναι μία υπόθεση. Δεν το έχω διερευνήσει. Πάντως οι διαδικασίες οι νόμιμες θα τηρηθούν και θα ακολουθήσουμε ενέργειες που θα υποδειχθούν και από το γραφείο νομικής υποστήριξης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”.

Λόγω του συγκεκριμένου ζητήματος, ο αντιδήμαρχος, απάντησε σχετικά και με την προϋπολογιζόμενη αμοιβή του αναδόχου, λέγοντας πως, προς εκείνον δεν έχει καταβληθεί κανένα χρηματικό ποσό. “Είναι απλήρωτος ο ανάδοχος, αφού δεν νομιμοποιούμαστε να τον εξοφλήσουμε. Αυτό είναι αυτονόητο” σημείωσε, ολοκληρώνοντας την απάντησή του.

Περιεχόμενο αναντίστοιχο του άριστου στόχου

Αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες του τουριστικού portal του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης απαιτούν εξειδικευμένη γνώση, ωστόσο, της αυστηρής προσοχής των χρηστών – πολλώ δε μάλλον των εν δυνάμει επισκεπτών της Σύρου - τυγχάνει το περιεχόμενο αυτού, το οποίο όπως τόνισε ο κ. Παπαμανώλης, αρμόδιο για τον τελικό έλεγχό του είναι το Τμήμα Τουρισμού.

Αν και σε τροχιά κανονικής λειτουργίας και με φόντο τις τεράστιες προσδοκίες που υπήρχαν από κάθε πλευρά αφού μέσω του portal o Δήμος στοχεύει στην καλύτερη δυνατή προβολή της Σύρου, ωστόσο, καθίστανται οφθαλμοφανείς οι σοβαρές ατέλειες που το χαρακτηρίζουν. Η προβολή μόλις τριών εκ των ξενοδοχείων που διαθέτει συνολικά η Σύρος, η απουσία φωτογραφικού υλικού από ενοικιαζόμενα δωμάτια και η μη αναφορά δεκάδων ακόμη καταλυμάτων, καθώς επίσης η ανυπαρξία εικόνων από επισκέψιμους χώρους, ιστορικά κτίρια (πχ. Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, Φιλαρμονική) αλλά και από χαρακτηριστικά παραδοσιακά προϊόντα της Σύρου (χαλβαδόπιτα, λούζα, τυρί Σαν Μιχάλη), αποτελούν - ενδεικτικά - μερικές μόνον ελλείψεις σε επίπεδο περιεχομένου. Πέραν αυτών όμως, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αμφισβητούμενη αναφορά σε ορισμένα ιστορικά στοιχεία αγνώστου πηγής, καθώς όμως και η λανθασμένη αναφορά σε θρησκευτικού χαρακτήρα εκδηλώσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα να καταγράφεται το πανηγύρι του Αγίου Πέτρου στο Κίνι ως εκδήλωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ενώ είναι της Καθολικής, ενώ έχει παραληφθεί μεταξύ άλλων και η αναφορά στον εορτασμό του Μητροπολιτικού Ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος τον Αύγουστο.  

Αν και η λίστα μετρά αρκετά παραδείγματα, ανάμεσα στα οποία ακόμη και ο τίτλος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του ενιαίου Δήμου, που καταγράφεται ως “Ερμουπόλεια” ενώ με την έναρξη του Καλλικρατικού Θεσμού τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν μετονομασθεί σε “Σύρος – Πολιτισμός”, θα ήταν περιττή η συνέχιση της απαρίθμησή τους, αφού σε κάθε περίπτωση προς όφελος της Σύρου, προέχει η ενεργοποίηση της Δημοτικής Αρχής και οι άμεσες διορθωτικές κινήσεις που θα επιβεβαιώνουν έστω κι εν μέρει τις εξαγγελίες της περί σοβαρής οργάνωσης και προσέγγισης του τουριστικού προϊόντος της Σύρου.

 

Ετικέτες: