Τα έργα του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης υπό συζήτηση μεταξύ Περιφερειάρχη και Δημάρχου

Ανακοινώσεις εντυπωσιασμού

• Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Σύρο, όπως και οι προοπτικές ένταξης νέων έργων στο επόμενο ΕΣΠΑ συζητήθηκαν μεταξύ του Γ. Χατζημάρκου και του Γ. Μαραγκού

• Εκ μέρους του Δημάρχου επιχειρήθηκε η δημόσια παρουσίαση των έργων ως τετελεσμένων συμφωνιών και νέων προοπτικών, στα πλαίσια αποκλειστικά και μόνο μιας επικοινωνιακής τακτικής

• Καμία δέσμευση από την πλευρά του Περιφερειάρχη

• Αμφίβολη η ολοκλήρωση τους εντός των χρονικών περιθωρίων που έχουν τεθεί έως το τέλος του έτους, βάσει του ρυθμού προόδου των έργων

• Μπροστά στον κίνδυνο να παραμείνουν ημιτελή, εκ μέρους του Περιφερειάρχη θα πρέπει να υπάρξει μεταφορά τους στο επόμενο ΕΣΠΑ

• Αποστέρηση των πόρων για νέα έργα, καθώς αυτοί θα έχουν απορροφηθεί για την ολοκλήρωση των παλαιών  

Η εξέλιξη των έργων στη Σύρο αποτέλεσαν το κύριο θέμα της συζήτησης στη συνάντηση εργασίας που είχε εχθές ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος με τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό.

Χωρίς καμία δέσμευση από την πλευρά του Περιφερειάρχη για τα συγκεκριμένα έργα, επιχειρήθηκε εκ μέρους του Δημάρχου η δημόσια παρουσίαση ως τετελεσμένων συμφωνιών και νέων προοπτικών, στα πλαίσια αποκλειστικά και μόνο μιας επικοινωνιακής τακτικής, που όμως καταρρίπτεται ευθέως από τα ισχύοντα δεδομένα των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ.

Εκ μέρους του Γιώργου Χατζημάρκου, έχει εκφραστεί η πολιτική βούληση για την εξασφάλιση των πόρων, την στιγμή όμως που η χρηματοδότηση των έργων τεθεί υπό κρίση και όχι εκ προοιμίου.

Άλλωστε, κρίνεται περισσότερο από βέβαιο, βάσει του ρυθμού προόδου των έργων, πως η ολοκλήρωση τους εντός των χρονικών περιθωρίων που έχουν τεθεί έως το τέλος του έτους, είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων αμφίβολη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπροστά στον κίνδυνο να παραμείνουν ημιτελή τα έργα, όπως το μεγάλο έργο της ανάπλασης της παραλίας της Ερμούπολης, εκ μέρους του Περιφερειάρχη θα πρέπει να υπάρξει μεταφορά τους στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Μία τέτοια προοπτική πρακτικά σημαίνει πως στερούνται αυτομάτως τα νέα έργα από πόρους, καθώς αυτοί θα έχουν απορροφηθεί για την ολοκλήρωση των παλαιών, όπως γίνεται αντιληπτό από το περιορισμένο εύρος του προϋπολογισμού του νέου ΕΣΠΑ.

Καθώς ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Περιφερειάρχη η λήψη των τελικών αποφάσεων, είναι αυτός ο οποίος επιφορτίζεται με τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, φέροντας την προσωπική ευθύνη και όχι το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο και για τον λόγο αυτό δεν έχει τη δυνατότητα σχετικών αποφάσεων.

Άλλωστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στην διαχειριστική ευχέρεια του Περιφερειάρχη τους πόρους του ΕΣΠΑ, οποίος τελικά είναι υπόλογος σε πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να λαμβάνει και την ευθύνη των τελικών αποφάσεων.

Έτσι του δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόσει την διάταξη του ευρωπαϊκού κανονισμού που του επιτρέπει για τα έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και βάσει των όσων ρητά αναφέρονται στη σύμβαση ένταξης των έργων, να διακόπτεται η χρηματοδότηση τους.

Όχι όμως η εκτέλεση τους, καθώς φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος, ο οποίος θα πρέπει να καταβάλει από ίδιους πόρους τα χρήματα για την ολοκλήρωση τους.

Μία ανάλογη απόφαση πρακτικά σημαίνει πως η έλλειψη των σχετικών πόρων από πλευράς Δήμων δεν επιτρέπει την καταβολή των απαιτούμενων χρημάτων, οπότε τότε θα υπάρξουν οι σχετικές νομικές διεκδικήσεις από πλευράς των εργολάβων.

Από την πλευρά του Περιφερειάρχη υπάρχει η επίγνωση ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα, αφήνοντας ημιτελή τα έργα, γεγονός που θα έχει άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Έτσι ο ίδιος θα επιφορτιστεί με την ευθύνη εξεύρεσης των χρημάτων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση τους, λαμβάνοντας τα από την χρηματοδότηση του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος, γεγονός όμως που θα αποστερήσει την δυνατότητα από τον Δήμο να εντάξει νέα έργα, καθώς τα χρήματα για αυτά θα έχουν απορροφηθεί για την κάλυψη των προηγούμενων.

 

Δημοτική ενημέρωση

Για την συνάντηση εργασίας που είχε ο Περιφερειάρχης, με τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, υπήρξε δημόσια ενημέρωση του Δημάρχου, ο οποίος αναφέρεται σε συμφωνίες ένταξης νέων έργων, παρουσιάζοντας την δική του επικοινωνιακή εικόνα, πέραν των προοπτικών που αντικειμενικά ισχύουν.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Δήμου αναφέρεται:

«Αναλυτική ενημέρωση για όλα τα έργα υποδομής, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και υλοποιούνται στη Σύρο, πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης κ. Γιώργος Μαραγκός προς τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

Ειδικότερα, προ του κινδύνου απώλειας κοινοτικών πόρων, εξ' αιτίας του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος έως τον Δεκέμβριο του 2015, ο κ. Μαραγκός παρουσίασε στον Περιφερειάρχη, τον σχεδιασμό αλλά και το πλάνο υλοποίησης για κάθε έργο ξεχωριστά.

Παράλληλα, η προετοιμασία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, εν' όψει της έναρξης της νέας προγραμματικής περιόδου είναι εντατική προκειμένου, με την δημοσιοποίηση των πρώτων προσκλήσεων, ο Δήμος μας να είναι έτοιμος να διεκδικήσει πόρους χρηματοδότησης για σημαντικά έργα υποδομής στο νησί μας.

Ιδιαίτερα, συμφωνήθηκε η άμεση δημοπράτηση του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης, του οποίου ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ και αποτελεί έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή της νότιας Σύρου. Επίσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών για την ωρίμανση του έργου αποχέτευσης των περιοχών Βάρης - Μέγα Γιαλού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση στο νέο ΕΣΠΑ, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων της Σύρου, η αναβάθμιση και μετατροπή του ΧΥΤΑ, στην περιοχή "Κοράκι", σε ΧΥΤY η βελτίωση - επέκταση αναγκαίων λιμενικών υποδομών, κλπ.

Ο Δήμος μας σήμερα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου, αφ' ενός να ελαχιστοποιήσει την ενδεχόμενη απώλεια κοινοτικών πόρων, έχοντας σε εξέλιξη την υλοποίηση έργων που υπερβαίνουν τα 4 εκ. ευρώ, και αφετέρου να προετοιμαστεί εγκαίρως ώστε να υλοποιήσει τα προαναφερόμενα αλλά και άλλα έργα υποδομής, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας, σε τομείς όπως η εκπαίδευση, το περιβάλλον και ο τουρισμός».

Απαντήσεις του Περιφερειάρχη

Ο Περιφερειάρχης, μιλώντας σχετικά στην «Κοινή Γνώμη» ανέφερε λιτά ότι υπήρξε με τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης «μία συνάντηση εργασίας, κατά την οποία έγινε συζήτηση για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα».

Επιβεβαίωσε πως η αδυναμία ολοκλήρωσης των εν εξελίξει έργων έως το τέλος του έτους θα κοστίσει τη μη δυνατότητα ένταξης νέων στην νέα προγραμματική περίοδο, λέγοντας ότι «Αυτή την περίοδο έχουμε εστιάσει όλη την προσοχή μας και η απόλυτη προτεραιότητα μας είναι στην ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και αυτό, γιατί στις 31 Δεκεμβρίου κλείνει το χρηματοδοτικό πλαίσιο ΕΣΠΑ 2007-2013. Έχουμε πολύ δύσκολο έργο αφού στα ήδη γνωστά προβλήματα έχουν προστεθεί και νέα, όπως το οξύ πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας και οι περιορισμοί στη τραπεζική διακίνηση κεφαλαίων (capital controls). Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι πως για όσα έργα δεν ολοκληρωθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιήσουμε πόρους από το ήδη περιορισμένο σε ύψος επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο και άρα θα μειώσουμε έτσι, ουσιαστικά μόνοι μας, την δυνατότητα εκτέλεσης νέων έργων στην επόμενη περίοδο».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Χατζημάρκος στο κατά πόσον υπήρξε συμφωνία με τον Δήμαρχο Σύρου για την αμεσότητα δημοπράτησης του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης όπως και για την εξέλιξη των λοιπών έργων που αναφέρονται, απάντησε ότι «Σε ότι αφορά τα νέα συγχρηματοδοτούμενα έργα που είχα την ευκαιρία να συζητήσω σήμερα με τον Δήμαρχο Σύρου κ. Γιώργο Μαραγκό, πρέπει να δηλώσω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και ευχάριστο για όλους να υπάρχει ετοιμότητα αλλά και δεξαμενή έργων με ωριμότητα, όπως για παράδειγμα το Δημοτικό σχολείο Βάρης».

Από την συγκεκριμένη απάντηση γίνεται εμφανές πως εκ μέρους του Περιφερειάρχη δεν έγινε καμία αναφορά σε συμφωνία άμεσης δημοπράτησης του, όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος, καθώς άλλωστε δεν υπάρχει μέτρο για να δημοπρατηθεί.

Συμπλήρωσε δε ο κ. Χατζημάρκος ότι «Η αξιολόγηση κάθε πρότασης και πολύ περισσότερο η απόφαση για την ένταξη οποιουδήποτε νέου έργου στο επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο ΕΣΠΑ 2014-2020, θα ληφθεί στον χρόνο που θα ανοίξουν τα αντίστοιχα μέτρα και φυσικά πάντα σύμφωνα με τις διαφανείς διαδικασίες που περιγράφονται στο χρηματοδοτικό πλαίσιο συνολικά και στις αποφάσεις που λήφθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 στη Σύρο».