Η δημοπράτηση του Σχολείου της Βάρης και οι υποσχέσεις έργων του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης

Αποπροσανατολιστικοί σχολιασμοί

Ο ανέξοδος και χολώδης σχολιασμός εκ μέρους του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, του άρθρου που αφορούσε στις κινήσεις εντυπωσιασμού εκ μέρους του σχετικά με τον τρόπο που επέλεξε να επικοινωνήσει την δήθεν προώθηση μεγάλων έργων για τη Σύρο, προδίδουν τον πανικό του ανδρός, ο οποίος φάνηκε να εγκλωβίστηκε στα δικά του λεγόμενα.

Μέσω δελτίου τύπου, που έχει ο ίδιος επιλέξει ως τον τρόπο ενημέρωσης των θέσεων και των απόψεων του, αποκλείοντας την όποια επικοινωνία του με τον τοπικό τύπο, έκανε εκτενή αναφορά σε μεγαλόπνοα έργα, αποκλειστικά και μόνο για πολιτική εκμετάλλευση.

Από όλα όσα αναφέρθηκαν στο σχετικό άρθρο της «Κοινής Γνώμης» για τα αναφερόμενο από τον Δήμαρχο έργα, εμφανίστηκε απαξιωτικός προς το Μέσον, βρίσκοντας να σχολιάσει μόνο ότι αφορά στο έργο του Σχολείου της Βάρης, ενώ για όλα τα υπόλοιπα τα οποία ο ίδιος διαφήμισε, προτίμησε να τηρήσει σιγή ιχθύος.

Η σύγχυση που προτίμησε να δημιουργήσει είτε σχετικά με την δημόσια αναφορά του σε πληθώρα έργων για καθαρά επικοινωνιακή εκμετάλλευση είτε σχετικά με τον σχολιασμό του απομονώνοντας μόνο το έργο του Σχολείου της Βάρης το οποίο είναι και το μόνο για το οποίο μπορεί να μιλά με σιγουριά, αποτελεί στοιχείο παλαιοπολιτικών τακτικών, που προ πολλού έχουν ξεπεραστεί, τουλάχιστον ως προς την αποτελεσματικότητα τους.

Κανένας σχολιασμός για το σύνολο των έργων

Με δεδομένο ότι τα οικονομικά περιθώρια του νέου ΕΣΠΑ είναι ιδιαιτέρως στενά, η πλειονότητα των έργων στα οποία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος είναι μη υλοποιήσιμα, καθώς πέραν του σχολείου της Βάρης κανένα από αυτά δεν θεωρείται ώριμο.

Συγκεκριμένα, δεν υπήρξε κανένας σχολιασμός εκ μέρους του Δημάρχου για το έργο αποχέτευσης των περιοχών Βάρης - Μέγα Γιαλού, για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων της Σύρου, για την αναβάθμιση και μετατροπή του ΧΥΤΑ, στην περιοχή "Κοράκι", σε ΧΥΤY και για την βελτίωση - επέκταση αναγκαίων λιμενικών υποδομών, που κομπάζοντας ο ίδιος παρουσίασε.

Απορίας άξιο είναι επίσης γιατί δεν συμπεριέλαβε στο δελτίο τύπου που εξέδωσε και την εξέλιξη που υπήρξε σχετικά με τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου στη Σύρο.

Καλό θα ήταν να ενημερώσει ο ίδιος τους πολίτες του νησιού, αφού ο τοπικός τύπος δεν παρέχει την αρμόζουσα, κατά την κρίση του, ενημέρωση, για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, αναφέροντας όμως όλες τις παραμέτρους του θέματος.

Πέραν όμως αυτών, ο Δήμαρχος έκανε επίσης αναφορά και στην ολοκλήρωση των ήδη εκτελούμενων έργων, η οποία είναι αμφίβολο εάν θα επιτευχθεί, βάσει του ρυθμού προόδου τους, εντός των καθορισμένων ημερομηνιών ώστε να μην απωλεσθούν οι πόροι τους, οπότε κατ’ ανάγκη θα περάσουν ως έργα γέφυρες στο νέο ΕΣΠΑ, καταναλώνοντας πόρους που θα μπορούσαν να διατεθούν σε νέα έργα.

Απόλυτα δίκαιη η απαίτηση από πλευράς του Περιφερειάρχη να προχωρήσουν τα υπό εκτέλεση έργα από τους Δήμους, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη απώλεια πόρων από το νέο πρόγραμμα.

Δεν μπορεί η αργοπορία εκτέλεσης έργων να τα οδηγεί ως έργα γέφυρες στην επόμενη προγραμματική περίοδο, με αποτέλεσμα να χάνονται κονδύλια από το παρόν ΕΣΠΑ και να επιβαρύνεται το νέο.

Ανάλογοι φόβοι εκφράζονται και για το έργο της ανάπλασης, καθώς οι ρυθμοί υλοποίησης του είναι εμφανώς εκτός χρονοδιαγραμμάτων, γεγονός που εντείνει την ανησυχία της Περιφέρειας ως προς την ολοκλήρωση του εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας, ώστε να μην χαθούν οι πόροι του.

Όμως ούτε για το συγκεκριμένο έργο υπήρξε κάποιος σχολιασμός εκ μέρους του Δημάρχου, ούτε επίσης και σχετική αναφορά και ενημέρωση για τις απόψεις και τις αντιδράσεις της Περιφέρειας επ’ αυτού.

Η ένταξη του σχολείου της Βάρης

Ειδικά για το έργο του Σχολείου της Βάρης, στο οποίο ήταν και το μόνο που στάθηκε στον σχολιασμό του ο Δήμαρχος, μπορεί να περάσει ως έργο γέφυρα, από το τρέχον ΕΣΠΑ στο επόμενο, με τα κονδύλια του νέου προγράμματος να είναι περιορισμένα για έργα υποδομών στην παιδεία.

Σαφώς και το συγκεκριμένο έργο κρίνεται ως ώριμο, όπως άλλωστε αναφέρθηκε και στο σχετικό χθεσινό δημοσίευμα, οπότε κατά τη νέα προγραμματική περίοδο μπορεί να προχωρήσει η υλοποίηση του.

Ένα έργο για το οποίο είχε επί χρόνια πασχίσει η Δημοτική Αρχή του π. Δήμου Ποσειδωνίας, χωρίς όμως να τύχει του ανάλογου ενδιαφέροντος από την π. Δημοτική Αρχή Ερμούπολης.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Δημάρχου, το θέμα του παρόντος έργου θα τεθεί προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να περάσει η τροποποίηση της σύμβασης με την «Εγνατία».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οποίο επιχείρησε να αμφισβητήσει ο Δήμαρχος, η τροποποίηση αυτή θα συνίσταται στο ότι η «Εγνατία» από φορέας υλοποίησης και διαχείρισης του έργου όπως ήταν μέχρι σήμερα, θα έχει πλέον την ευθύνη ολοκλήρωσης της μελέτης, ενώ η υλοποίηση θα περάσει στον Δήμο.

Αυτή η εξέλιξη σημαίνει πως ο Δήμος θα είναι αυτός που θα δημοπρατήσει το έργο και η υλοποίηση του θα γίνει από τις τεχνικές του υπηρεσίες ώστε να έχει και τον πλήρη έλεγχο εκτέλεσης του έργου.

Η ένταξη δε του έργου βασίζεται στη σχετική δέσμευση του Περιφερειάρχη, οπότε θα δημοπρατηθεί στην τρέχουσα περίοδο, αλλά θα περάσει ως έργο γέφυρα στην επόμενη από την οποία και θα χρηματοδοτηθεί.