Αντίστροφη κίνηση εντυπωσιασμού με αφορμή το έργο του σχολείου της Βάρης

Οι κατήγοροι έγιναν τιμητές

  • Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου, 2016 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 4 Νοε. 2016 - 19:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Επανήλθε στο δημοτικό συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, το θέμα που αφορά στο έργο του σχολείου της Βάρης, με την καθυστέρηση που παρουσιάζεται σχετικά με αυτό να προδίδει την προ ενός έτους θριαμβολογία τόσο της δημοτικής αρχής, όσο και των τότε ισχυρών στελεχών της που απαξίωναν την σχετική αρθογραφία της εφημερίδας, η οποία δυστυχώς επιβεβαιώθηκε. 

Με την αλλαγή του νομικού πλαισίου, που αφορά στις δημοπρατήσεις έργων, οι υπηρεσίες, αλλά και οι ανάδοχοι, βρίσκονται ακόμη στο «σκοτάδι» σε σχέση με τις νέες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα έργα που έχουν εγκριθεί να καθυστερούν συστηματικά να περάσουν σε ανάδοχο, για την υλοποίησή τους, όπως συμβαίνει και με το έργο του σχολείου της Βάρης.

Το δυστύχημα, πέραν της καθυστέρησης του έργου, το οποίο τελεί εν αναμονή της έναρξης της διαδικασίας δημοπράτησης του, είναι η περιορισμένη μνήμη που παρατηρείται πως διαθέτουν οι αιρετοί, όταν από κατήγοροι και λασπολόγοι της εφημερίδας, για το σχετικό θέμα, σήμερα επανέρχονται, χωρίς καμία αιδώ, ως οι ίδιοι τιμητές των όσων κατά το πρόσφατο παρελθόν λοιδορούσαν.

Το ιστορικό των πανηγυρισμών που διαψεύσθηκαν

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015 η δημοτική αρχή πρόβαινε σε πανηγυρικές δηλώσεις περί της άμεσης δημοπράτησης του νέου σχολείου της Βάρης, όταν την ίδια περίοδο ο Περιφερειάρχης όχι μόνο δεν έκανε καμία αναφορά στη δημοπράτηση του έργου αλλά αντιθέτως διευκρίνιζε (3-9-2015) πως δεν είχε ούτε καν ανοίξει στο σχετικό μέτρο στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο, λέγοντας ότι «Η αξιολόγηση κάθε πρότασης και πολύ περισσότερο η απόφαση για την ένταξη οποιουδήποτε νέου έργου στο επόμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο ΕΣΠΑ 2014-2020, θα ληφθεί στον χρόνο που θα ανοίξουν τα αντίστοιχα μέτρα».

Τότε οι παθιασμένοι υποστηρικτές και πρωτοκλασάτα στελέχη της δημοτικής αρχής, στοχοποιώντας την εφημερίδα, που αναφερόταν ακριβώς σε αυτά τα δεδομένα, επιδίδονταν στην προσφιλή τους συνήθεια να σηκώνουν το δάχτυλο και να παραδίδουν μαθήματα δημοσιογραφίας, η οποία τελικώς έναν χρόνο μετά αποδείχθηκε από ποιους κατέχεται.

Ο δε Δήμαρχος, με δημόσιες τοποθετήσεις του (3-9-2015), επιχειρούσε να διαψεύσει αυτά που σήμερα περίτρανα επιβεβαιώνονται, όταν δήλωνε πως «Ο εκτιμώμενος χρόνος δημοσίευσης του διαγωνισμού υπολογίζεται στο τέλος του τρέχοντος μηνός και καλό θα είναι τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ για το θέμα να έχουν έρεισμα στην πραγματικότητα και να μην αναλώνονται σε γενικόλογες, αστήρικτες και ανυπόστατες διαπιστώσεις και κινδυνολογίες».

Όπως τελικώς εκ του χρόνου αποδείχθηκε, τα σχετικά ρεπορτάζ είχαν απόλυτο «έρεισμα στην πραγματικότητα», επιβεβαιώνοντας πως ουδόλως κινδυνολογούσαν και βασίζονταν σε συγκεκριμένη πληροφόρηση απολύτως βάσιμη, όπως επιβεβαιώθηκε.

Ώσπου τον Μάρτιο του 2016 και κατόπιν των διορθώσεων που έθεσε επί του φακέλου του έργου η Διαχειριστική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υποβολή της πρότασης ένταξης του Δημοτικού Σχολείου Βάρης στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, μετά από την απόφαση προ-έγκρισης ένταξης τον περασμένο Ιούλιο που είχε λάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Τελικά, τον Ιούνιο του 2016 υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, η ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου «Επισκευή-Επέκταση Δημοτικού Σχολείου Βάρης Νήσου Σύρου και Ανέγερση Νηπιαγωγείου» προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.

Τότε ο Δήμαρχος είχε προβεί σε ένα χολώδη σχολιασμό των σχετικών δημοσιευμάτων και προδίδοντας τον ίδιο του τον εαυτό, σε ότι αφορά στις ημερομηνίες και τον χρόνο των πανηγυρισμών, στις 2 Ιουνίου 2016 εκδίδει επίσημη ανακοίνωση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Η δε έγκριση παραλαβής της χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου, δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2016, όταν λίγες εβδομάδες πριν, στις 23 Αυγούστου 2016, είχε ψηφιστεί από το Σώμα η τροποποίηση της μελέτης.

«Ο κόσμος βλέπει και κρίνει»

Και επειδή όπως ανέφερε η πρώτη της τότε ιεραρχίας του δημοτικού συμβουλίου και μανιώδης λασπολόγος κατά της εφημερίδας, με αφορμή τα σχετικά άρθρα έγραφε «Απλώς, οι εποχές άλλαξαν, κάποιοι πρέπει να το καταλάβουν αυτό», μήπως τώρα, που έχει περάσει με τον πλέον επώδυνο γι’ αυτήν τρόπο, η μέθη της εξουσίας, θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει και η ίδια.

Όταν δε αμφισβητούσε σχετικό άρθρο της εφημερίδας, ότι το έργο δεν είχε ακόμα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ άρα η δημοτική αρχή δεν έχει λόγο να θριαμβολογεί, με σαφή αναφορά της σε αυτήν έλεγε δημοσίως, απευθυνόμενη στους αρθρογράφους ότι «…επειδή οι αρμόδιοι λένε ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, μάλλον στραβά αρμενίζεται. Καλό θα είναι να αφήνετε έξω από την «αντικειμενική» σας δημοσιογραφία, τις προσωπικές σας αντιπάθειες γιατί ο κόσμος βλέπει και κρίνει».

Επειδή πολύ σοφά λοιπόν ανάφερε ότι ο κόσμος βλέπει και κρίνει και επιπροσθέτως επειδή την αλήθεια του καθενός την αποδεικνύει ο χρόνος, έρχεται σήμερα, να θέσει σχετικό ερώτημα στο δημοτικό συμβούλιο, επιδεικνύοντας λησμοσύνη σε όλα τα προαναφερόμενα που η ίδια ισχυριζόταν επί του θέματος δημόσια.

Με σαφώς ηπιότερους τόνους και κατά πολύ περιορισμένη και την έπαρση που επιδείκνυε το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το θέμα, ήταν και η απάντηση του Δημάρχου.

Όπως συγκεκριμένα ο κ. Μαραγκός ανέφερε «Λόγω του νέου νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει για τα δημόσια έργα, υπάρχουν πολλές ασάφειες αναφορικά με τον τρόπο δημοπράτησης των έργων, των προμηθειών και των υπηρεσιών. Επειδή είμαστε σε πολύ συχνή επικοινωνία με τα αρμόδια στελέχη της Ενδιάμεσης Υπηρεσίας Διαχείρισης για το συγκεκριμένο έργο, ο προϊστάμενος της υπηρεσίας ενημέρωσε ότι έχουν σταλεί κάποια σχέδια τευχών, όχι επίσημα, από τον αρμόδιο φορέα ο οποίος τα προετοιμάζει, όσον αφορά κάποιες διευκρινίσεις ενεργειών που θα μπορούσε να ακολουθήσει ένας φορέας υλοποίησης.

Το πρόβλημα το οποίο παρουσιάζεται μέχρι να βγει η σχετική εγκύκλιος και να επισημοποιηθεί ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς τι γίνεται, το αντιμετωπίζουμε όπως συμβαίνει και με περίπου 15 έργα στο Νότιο Αιγαίο, τα οποία περιμένουν τις συγκεκριμένες διευκρινίσεις ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα ή εμπλοκή με τον διαγωνισμό».