Υπεγράφη η σύμβαση για τη δημιουργία ΣΜΑΥ στο “Κοράκι” ανάμεσα σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και WATT A.E.

Αγώνας δρόμου για τον ΣΜΑΥ

Απαιτούνται γοργοί ρυθμοί λόγω της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που λήγει 31 Δεκεμβρίου

Το τελικό βήμα για τη δημιουργία ΣΜΑΥ (Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών) στη Σύρο έκανε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση για την ανάθεση της προμήθειας και εγκατάστασης του εξοπλισμού σε οριοθετημένο χώρο στη θέση “Κοράκι”, όπου και λειτουργεί ο ΧΥΤΑ του νησιού.

Στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου υπεγράφη η σύμβαση ανάμεσα στον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό και τον ανάδοχο του έργου, την εταιρεία WATT A.E. προκειμένου να “τρέξουν” με γοργούς ρυθμούς οι απαραίτητες ενέργειες και έως το τέλος του έτους, οπότε και λήγει το χρονικό περιθώριο λόγω της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του έργου, ο Σταθμός να έχει κατασκευασθεί.

Αναφορικά με τη νέα εξέλιξη, προέβη σε δηλώσεις στην εφημερίδα ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μάρκος Πρίντεζης, ο οποίος εξήγησε πως πρόκειται για μία απόφαση, την οποία είχε γνωστοποιήσει εξ αρχής η νέα Δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο των ενεργειών της που θα ενισχύουν την ανακύκλωση στο νησί, αλλά και θα προασπίζουν τα συμφέροντα του Δήμου στο γενικότερο κομμάτι της μεταφόρτωσης των ανακυκλώσιμων υλικών.

Προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και ορθή λειτουργία εξοπλισμού

Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος επελέγη κατόπιν σχετικού διαγωνισμού που διεξήχθη στις 30 Ιουλίου του τρέχοντος έτους και ο οποίος είχε προκηρυχθεί στις 15 Ιουνίου δεδομένου ότι αποτέλεσε την πιο συμφέρουσα επιλογή για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Το αντικείμενο της σύμβασης όπως αυτό περιγράφεται λεπτομερώς στο περιεχόμενο των όσων συνυπέγραψαν ο ανάδοχος και ο δήμαρχος προ ημερών, αφορά στην προμήθεια, μεταφορά και πλήρη εγκατάσταση του εξοπλισμού σε έκταση εντός γηπέδου του υφιστάμενου ΧΥΤΑ, στη θέση “Κοράκι”, καθώς επίσης και στη διενέργεια δοκιμών λειτουργίας, στην εκπαίδευση προσωπικού για την ορθή χρήση των μηχανημάτων αλλά και στην παράδοση σε κατάσταση άριστης και απροβλημάτιστης λειτουργίας των ειδών του απαραίτητου εξοπλισμού. Υπενθυμίζεται πως, το σύνολο του ποσού που θα καταβληθεί στον ανάδοχο, ανέρχεται σε 248.500 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 39.760 ευρώ.

Έργα υποδομής, προϋπόθεση λειτουργίας

Όπως είχε αναφερθεί σε παλαιότερο δημοσίευμα σχετικό με το θέμα, προϋπόθεση ορθής λειτουργίας του ΣΜΑΥ είναι και η υλοποίηση μερικών έργων υποδομής, για τα οποία είχε προβλεφθεί αρχικά το ποσό των 58.580 ευρώ και αφορούσαν σε εγκατάσταση μεταλλικού στεγάστρου στέγασης εξοπλισμού εμβαδού 98,50 τ.μ., σε θέση αποθήκευσης container γυαλιού για τη μεταφόρτωση του υλικού, καθώς επίσης και σε τροποποίηση ορίων δειγματοληψίας, αποθήκευσης ελαστικών και επικίνδυνων αποβλήτων, αλλά και σε πλάτωμα ελιγμών οχημάτων στο κέντρο του χώρου εγκατάστασης του ΣΜΑΥ όπου και θα πραγματοποιούνται οι ελιγμοί των Α/Φ, του οχήματος ανύψωσης και μεταφοράς των δεμάτων και του οχήματος που θα μεταφέρει τα δέματα του ΧΥΤΑ. Κατόπιν αυτών των ενεργειών, ο ανάδοχος έχει την υποχρέωση να μεταφέρει και να εγκαταστήσει στη συνέχεια, έναν δεματοποιητή (193.256 ευρώ), ένα περανοφόρο όχημα με λαβίδα (29.000 ευρώ) και ένα conteiner συλλογής γυαλιού (8.700 ευρώ).

Αξίζει να σημειωθεί, πως, βάσει της σύμβασης, ο προμηθευτής οφείλει να παραδίδει μαζί με τον εξοπλισμό εγχειρίδια χρήσης ή άλλο κατάλληλο έντυπο με οδηγίες χρήσης και συντήρησης του εξοπλισμού, ενώ καθώς ορίζεται στις προϋποθέσεις παραλαβής μεταξύ άλλων, “η επίδειξη της λειτουργίας του εξοπλισμού αλλά και η εκπαίδευση προσωπικού για τη χρήση αυτού”, οφείλει αν του ζητηθεί να διαθέσει τουλάχιστον έναν εξειδικευμένο υπάλληλο.

Μ. Πρίντεζης: “Να είμαστε πανέτοιμοι έως την 31η Δεκεμβρίου”

Κληθείς να ενημερώσει σχετικά ο Μάρκος Πρίντεζης για το χρόνο έναρξης εργασιών, αλλά και για τη λειτουργία του ΣΜΑΥ, αφού στη σύμβαση ορίζεται πως ο χρόνος παράδοσης δεν μπορεί να ξεπερνά τους τέσσερις μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της, αλλά και δεδομένης της εξασφαλισμένης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, οπότε είναι η καταληκτική ημερομηνία του τρέχοντος ΕΣΠΑ, σημειώνει: “Άμεσα θα γίνει η χωροθέτηση, την επόμενη εβδομάδα”, εξηγώντας παραπάνω πως, “τουλάχιστον όπως δεσμεύθηκε ο εργολάβος προχθές που υπεγράφη η σύμβαση, τέλος Νοεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι, ούτως ώστε να αρχίσει η αποπληρωμή, η οποία πρέπει να γίνει έως την 31η Δεκεμβρίου”. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Πρίντεζης, “ήδη έχει γίνει η παραγγελία των μηχανημάτων και απαιτούνται λίγες ενέργειες όπως η πλατφόρμα και τα κιόσκια”. Ερωτηθείς για το σοβαρό θέμα του προσωπικού που θα πρέπει να λειτουργήσει τον ΣΜΑΥ, ο κ. Πρίντεζης απάντησε πως, πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί τον Φορέα, καθώς “απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό και σκεφτόμαστε ότι ίσως τον τρόπο εκτέλεσης και λειτουργίας πρέπει να τον αναλάβει ο ανάδοχος”. Συμπλήρωσε δε, πως, επιπρόσθετα, “Πρέπει να δημοπρατήσουμε και την ανακύκλωση έως και τις 31 Δεκεμβρίου καθώς λήγει η σύμβαση με τον σημερινό εργολάβο. Ο στόχος του ΦΟΔΣΑ είναι να λειτουργήσει ο ΣΜΑΥ με την έναρξη και της καινούργιας σύμβασης. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για τον διαγωνισμό ο οποίος είναι ηλεκτρονικός. Πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι πριν τη λήξη του έργου”.

Καταλήγοντας και αναφερόμενος συνολικά στη σημασία λειτουργίας του ΣΜΑΥ για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, υπογράμμισε, “Ήταν μία πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής. Αρχικά ήταν να γίνει ΣΜΑΥ στον Πάγο, αλλά εμείς προχωρήσαμε στην αλλαγή καθώς βλέπαμε τις αντιδράσεις του κόσμου και των κατοίκων του Πάγου. Ακολουθήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες και η χρηματοδότηση ήρθε από ποσό του ΟΣΑΑ. Στόχος είναι να προχωρήσουμε γενικά στην καλυτέρευση και της εικόνας του ΧΥΤΑ”.

Ετικέτες: