Στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής η σύνταξή του για την ισότιμη αντιμετώπιση των μελών της επιχειρηματικής κοινότητας στη Σύρο

Ανύπαρκτος ο κανονισμός λειτουργίας κοινόχρηστων χώρων

Το ζήτημα της μη ύπαρξης κανονισμού λειτουργίας των κοινόχρηστων χώρων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έφερε στο προσκήνιο η παρέμβαση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θέμα το οποίο απασχολεί τη Δημοτική Αρχή σύμφωνα με όσα ανέφερε στην απάντησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης.

Δεδομένης της ανυπαρξίας συγκεκριμένου πλαισίου, εντός του οποίου οφείλουν να λειτουργούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες που κάνουν χρήση κοινόχρηστων χώρων με φόντο τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών τους, δεν αποκλείεται να προκύπτουν έριδες ανάμεσά τους, σχετικά με το τμήμα που καταλαμβάνει ο κάθε ένας εξ αυτών, γεγονός που όπως επιβεβαίωσε ο κ. Παπαμανώλης και σε χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία με την εφημερίδα, πρέπει να ρυθμιστεί και η Δημοτική Αρχή στοχεύει στη σύνταξη ενός κανονισμού.

Από το 2013 έχει ζητηθεί αλλά δεν έχει συνταχθεί

Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσαφίδης αφού γνωστοποίησε το γεγονός ότι δεν υφίσταται σχετικός κανονισμός σήμερα στον Δήμο, τόνισε παράλληλα, πως, ήδη από την προηγούμενη δημοτική θητεία είχε ζητηθεί να διευθετηθεί το θέμα, ωστόσο, εν τέλει, ακόμη και τώρα αυτός ο κανονισμός παραμένει απλά μία θεωρητική σκέψη. Βάσει αυτών των δεδομένων, ο ίδιος ανέφερε πως η εν λόγω κατάσταση αφήνει περιθώρια να σκεφθεί κάποιος πως, η Δημοτική Αρχή μπορεί να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τη δική της βούληση, χωρίς να εξυπηρετεί τους σκοπούς που οφείλει. “Προ ημερών μου ζήτησε κάποιος δημότης να τον βοηθήσω και να του βρω τον κανονισμό για τους κοινόχρηστους χώρους. Με έκπληξη είδα ότι τέτοιος κανονισμός δεν υπάρχει. Κατά περίπτωση αποφασίζει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και έκπληξη μου έκανε το γεγονός ότι υπάλληλοι του Δήμου έχουν ζητήσει στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή - από το 2013 - να συνταχθεί τέτοιος κανονισμός, αλλά αυτό δεν έγινε” δήλωσε κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων προ της έναρξης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προσθέτοντας πως, “Οι υποψίες εστιάζονται στο ότι, μη υπάρχοντος κανονισμού, ο Δήμαρχος μπορεί και αποφασίζει κατά το δοκούν εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς. Θα ήθελα μία τοποθέτηση επ΄ αυτού. Εάν σκοπεύουμε να κάνουμε κανονισμό κοινοχρήστων χώρων και αν είναι αλήθεια τα όσα είπα προηγουμένως”.

Αδειοδότηση βάσει της γνωμοδότησης της Τεχνικής Υπηρεσίας

Αναφορικά με τα προαναφερθέντα, ο κ. Παπαμανώλης προέβη στην ενημέρωση του σώματος και του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, τονίζοντας πως, τουλάχιστον όσον αφορά στη νέα Δημοτική Αρχή, υπάρχει πρόθεση σύνταξης, ενώ μέχρι στιγμής, για να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, έχει δοθεί άδεια σε καταστήματα, κατόπιν αυτοψίας και γνωμοδότησης της Τεχνικής Υπηρεσίας. “Για τον κανονισμό κοινοχρήστων χώρων δεν ξέρω αν υπήρχε αίτημα προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για να συνταχθεί” τόνισε ο κ. Παπαμανώλης, εξηγώντας πως από την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά, “Υπήρχε αλληλογραφία μεταξύ του τμήματος εσόδων της Οικονομικής Διεύθυνσης και του τμήματος ανάπτυξης που βγάζει τις άδειες των καταστημάτων για το ποιος είναι ουσιαστικά αρμόδιος να ξεκινήσει τη διαδικασία”. Βάσει των όσων πρόσθεσε, “Υπάρχουν ενέργειες που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση κατάρτισης αυτού του κανονισμού”, ενώ απαντώντας στις αιχμές του κ. Χρυσαφίδη, υπογράμμισε, “Αναφορικά με το υπονοούμενο που αφήσατε στο τέλος να ξεκαθαρίσω – κι αυτό φαίνεται κι από τα έγγραφα – ότι τουλάχιστον στη θητεία μας, δεν έχει εκδοθεί ούτε μία άδεια για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, χωρίς ή σε αντίθεση με την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία κάνει αυτοψία συντάσσει σκαρίφημα και γνωματεύει αν η κατάληψη του χώρου εμποδίζει ή όχι σύμφωνα με τις διατάξεις αλλά και σύμφωνα με την πραγματική κατάσταση του χώρου”.