Συμμετοχή μελών του ΔΣ με σκοπό την ενημέρωση και τη λήψη πληροφοριών δεδομένης της ύπαρξης της μαρίνας στα Λαζαρέττα

Το Λιμενικό Ταμείο Σύρου στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για μαρίνες

Δ. Κοσμάς: Σε επικοινωνία με τη Διευθύντρια του Υπουργείου Ο.Υ.Ν.Τ. για τις ενέργειες νομιμοποίησής της

Η υπόθεση της αναξιοποίητης μαρίνας των Λαζαρέττων έρχεται στο προσκήνιο, η ύπαρξη της οποίας αποτελεί την κύρια αφορμή για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου ώστε να συμμετάσχει στο πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο που αφορά στους τουριστικούς λιμένες και τις μαρίνες και το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 12 έως και τις 14 Οκτωβρίου από το Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιστημονικών συνεδριάσεων το οποίο θα περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες, από τις οποίες οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για πλείστα ζητήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των μαρίνων με σκοπό την αποκόμιση της καλύτερης και ουσιαστικότερης πληροφόρησης αλλά κι ενημέρωσης από σπουδαίους ομιλητές.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Ευγενίδου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Ελλάδας καθώς και του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου. Στην εν λόγω διοργάνωση συνεργάζονται επίσης, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Ένωση Μαρίνων Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος, Δημήτρης Κοσμάς και ο αντιπρόεδρος, Φραγκίσκος Βακόνδιος ο οποίος και θα παρακολουθήσει το σύνολο των ομιλιών και των παρουσιάσεων ενώ δεν αποκλείεται να συμμετάσχουν και υπάλληλοι του Ταμείου, οι οποίοι “τρέχουν” από κοινού με τους προαναφερθέντες πολιτικούς προϊσταμένους τους, το ζήτημα νομιμοποίησης της μαρίνας στα Λαζαρέττα.

Σημειώνεται πως, οποιαδήποτε επιπλέον συμμετοχή αιρετού προσώπου από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης υπάρξει, αυτή έως τώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Με αφορμή τις προσπάθειες νομιμοποίησης

Άξια λόγου η απόφαση εκ μέρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου δεδομένης της κατάστασης στην οποία παραμένει επί πολλά χρόνια η συγκεκριμένη τουριστική υποδομή του νησιού εξαιτίας των γνωστών παρεκκλίσεων που υπάρχουν στην τελική κατασκευή της από όσα προέβλεπε η αρχική μελέτη, ζήτημα που της στέρησε την πολυπόθητη νομιμοποίηση αλλά και άδεια λειτουργίας. Η μη αξιοποίησή της έχει ως αποτέλεσμα να “φιλοξενεί” πλέον, σημαντικές αλλά και κοστοβόρες φθορές, θέμα το οποίο έχει πολλές φορές θίξει η πλευρά των αιρετών του Δήμου, τόσο στο πρόσφατο, όσο και στο απώτερο παρελθόν.

Στο πλαίσιο της επικοινωνίας της εφημερίδας με τον Δημήτρη Κοσμά, κατέστη σαφές από την πλευρά του, πως το νέο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου καταβάλλει προσπάθειες για τη νομιμοποίησής της, ώστε να μπορέσει να αναζητηθεί τρόπος αξιοποίησής της, με ό,τι αυτό θα σημάνει στη γενικότερη τουριστική πορεία της Σύρου.

Ο ίδιος μάλιστα, επιβεβαιώνοντας τη συμμετοχή του Λιμενικού Ταμείου Σύρου στο Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα τους τουριστικούς λιμένες αλλά και τη γενικότερη λειτουργία των μαρίνων, εξήγησε πως, σκοπός για τους συμμετέχοντες από τη Σύρο, αποτελεί η αποκόμιση όσων περισσότερων απαραίτητων στοιχείων μπορούν να βοηθήσουν το νησί, με φόντο και τις συναντήσεις που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί με την Αναστασία Μαρκάτου, Διευθύντρια του Υπουργείου Ο.Υ.Ν.Τ.. Η ίδια, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε ο κ. Κοσμάς, καθοδηγεί τις ενέργειες του Ταμείου, ώστε να μπορέσει να αποκτήσει άδεια λειτουργίας η μαρίνα κι εντός των επόμενων ημερών, θα της αποσταλεί ο φάκελος με τα απαραίτητα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και είναι χρήσιμα αλλά και απαραίτητα για τη διευθέτηση του σοβαρού θέματος.

Ενημερωτικό τριήμερο – πολύτιμο εργαλείο

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη πρόσκληση – ανακοίνωση του Συνεδρίου, αντικείμενό του είναι η παρουσίαση των σύγχρονων δεδομένων στο χώρο των επιστημών και των τεχνολογιών που σχετίζονται με τις μαρίνες και τις λοιπές λιμενικές εγκαταστάσεις εξυπηρετήσεως σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και η παρουσίαση της έρευνας, του σχεδιασμού, της προστασίας, της μελέτης, της κατασκευής και της διαχείρισης καθώς επίσης και προστασίας του περιβάλλοντός τους.

Επιπρόσθετα, στόχος είναι η ενημέρωση, η ανταλλαγή απόψεων και η προώθηση της τεχνογνωσίας και πρακτικών στο χώρο των λιμένων και των εγκαταστάσεων αναψυχής. Το Συνέδριο απευθύνεται σε διαχειριστές μαρίνων, ερευνητές, μελετητές, κατασκευαστές, ΑΕΙ, δημόσιους φορείς, ΟΤΑ, Οργανισμούς Λιμένων, Λιμενικά Ταμεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις και υπηρεσίες και κατά τη διάρκειά του, έχουν εγκριθεί 35 εισηγήσεις για παρουσίαση στις 4 θεματικές ενότητες του συνεδρίου αλλά κι έχουν προγραμματιστεί τρεις προσκεκλημένες ημερομηνίες.

Η πρώτη θεματική ενότητα αφορά στον σχεδιασμό και την κατασκευή μαρίνων και λιμενικών εγκαταστάσεων για σκάφη αναψυχής, η δεύτερη σε ζητήματα χωροθέτησης, υλοποίησης, λειτουργίας κι αξιοποίησης ενώ η τρίτη θεματική ενότητα στην ανάπτυξη και λειτουργία τουριστικών λιμένων, στη διαχείριση και τα οικονομικά και η τέταρτη και ιδιαίτερα σημαντική αφορά στον ρόλο των τουριστικών λιμένων στον θαλάσσιο τουρισμό.