Μικρή η συμμετοχή των μελών στην εξ αναβολής συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Διαβούλευση χωρίς βηματισμό...

Παρεμβάσεις επί της διαδικασίας αλλά και προτάσεις για θέματα πολιτισμού, κοινωνικής πολιτικής, οικονομικών και λειτουργίας του Δήμου

Ζητούμενο εξακολουθεί να αποτελεί έως σήμερα η ουσιαστική λειτουργία της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ως απεδείχθη από τη χθεσινή εξ αναβολής συνεδρίαση του συλλογικού δημοτικού οργάνου, με την απογοητευτική (σε αριθμό) συμμετοχή των μελών της και την απουσία εκπροσώπων Συλλόγων και φορέων, καθώς όμως και την έλλειψη συγκεκριμένης εισήγησης, να πρωταγωνιστούν στη δίωρη συνάντηση των συμμετεχόντων.

Παρά το γεγονός πως, ο κανονισμός που ορίζει τη λειτουργία της είναι ασαφής ως προς το αν θα πρέπει να υπάρχει ή όχι, σχετική εισήγηση για το θέμα του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, εκ μέρους κάποιων μελών, το ζήτημα αναδείχθηκε έντονα - ήδη - από την προχθεσινή αναβληθείσα λόγω μη απαρτίας συνεδρίαση, τα οποία αιτήθηκαν να γνωρίζουν επί ποιας συλλογιστικής της Δημοτικής Αρχής, καλούνται να διαβουλευθούν.

Αποτέλεσμα της προχθεσινής παρέμβασης υπήρξε η ηλεκτρονική αποστολή ενός σχεδίου των τακτικών επιχορηγήσεων στα συμμετέχοντα μέλη, κίνηση η οποία έτυχε νέας κριτικής, προκειμένου η Επιτροπή να αποκτήσει ουσιαστικό κι ότι τυπικό χαρακτήρα.

Σημειώνεται πως, στη συγκεκριμένη δημοτική Επιτροπή, εκ των 49 μελών έδωσαν το “παρών” δέκα μέλη, τα οποία προχώρησαν σε αξιόλογες παρεμβάσεις εκπροσωπώντας τους Συλλόγους, τα Σωματεία και τους φορείς στους οποίους ανήκουν.

Προ-διαβούλευση ώστε να ενσωματωθούν προτάσεις

Την παρατήρησή του αναφορικά με τον τρόπο διαβούλευσης επανέλαβε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, επισημαίνοντας πως, η λογική της διαβούλευσης επιβάλλει την ύπαρξη ενός σχεδίου επί του οποίου θα τοποθετηθούν τα μέλη. Όπως σημείωσε, στη διάθεσή τους οι παρευρισκόμενοι, δεν είχαν κανένα στοιχείο περισσότερο από τις κρατικές επιχορηγήσεις που θα δεχθεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, γεγονός που εξήγησε, πως, “περιορίζει” τη δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων.
“Η διαβούλευση γίνεται όταν αναρτάται ένα θέμα με εισήγηση. Δεν εισηγούμαστε εμείς, αλλά διαβουλευόμαστε επάνω σε έναν κεντρικό άξονα ο οποίος σε καλεί είτε είναι Υπουργείο, είτε είναι Δήμος, είτε είναι Περιφέρεια. Αυτό δεν υπάρχει” τόνισε μεταξύ άλλων, λέγοντας ότι οι συνεδριάζοντες υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να σχηματίσουν σαφή εικόνα για τις ενέργειες του Δήμου πριν τις τελικές αποφάσεις για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2016.

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ο πρόεδρος και αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, έκανε αναφορά στην ασάφεια του σχετικού κανονισμού, καθιστώντας ξεκάθαρο πως, ρόλος της Επιτροπής είναι να μπορέσει να συγκεντρώσει τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις των μελών της, που εκπροσωπούν όλο το φάσμα της τοπικής κοινωνίας, ώστε στη συνέχεια να αποφασισθεί τί μπορεί να συμπεριληφθεί στο τελικό δημοτικό πλάνο. “Ο νόμος προβλέπει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης για την κατάρτιση του προϋπολογισμού με σκοπό να ακουσθούν οι φορείς. (...) Οι προτάσεις καταγράφονται και όλες αυτές θα τεθούν στις ενεργές Επιτροπές του Δήμου, οι οποίες θα αποφασίσουν πού θα κατανείμουν αυτά τα χρήματα. Αυτή είναι η έννοια του νόμου κι αυτό προσπαθήσαμε να τηρήσουμε φέτος” υπογράμμισε στην απάντησή του, διευκρινίζοντας πως, η κατάρτιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προτού ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης αναφέρει πως θα ήταν χρήσιμο – βάσει της κοινής λογικής – να ακολουθήσει μία ακόμη συνεδρίαση προκειμένου στις τελικές προς έγκριση αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής να έχουν συμπεριληφθεί και οι χθεσινές παρατηρήσεις κι ακολούθως, επί της οριστικοποίησης του πλάνου του προϋπολογισμού να υπάρξουν νέες προτάσεις, η πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Γεωργία Βαρελά επιχείρησε να ρίξει φως όσον αφορά στη διαδικασία που ακολουθείται φέτος από την Επιτροπή. Για την απαραίτητη ύπαρξη ενός “μπούσουλα” επάνω στον οποίο θα κατέθεταν προτάσεις οι συμμετέχοντες έκανε λόγο η ίδια, εξηγώντας πως, αυτό την τρέχουσα χρονιά ήταν ανέφικτο. “Για λόγους που δεν είναι του παρόντος, το τμήμα προγραμματισμού δεν είχε αυτή τη δυνατότητα φέτος καθώς δύο συνάδελφοι από τους τρεις δεν ασχολούνται με αυτά αλλά νομίζω πως η σωστή διαδικασία θα έπρεπε να είναι αυτή, ώστε να έχουν οι φορείς έναν τόπο να πατήσουν επάνω και να είναι πιο συγκεκριμένοι” σημείωσε, συνηγορώντας εν μέρει στη θέση του κ. Παγίδα.

“Κλείδωσαν” οι κρατικές επιχορηγήσεις

Τα μοναδικά στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους στη συνεδρίαση οι συμμετέχοντες ήταν οι κρατικές επιχορηγήσεις του Δήμου, οι οποίες όπως τόνισε ο κ. Παπαμανώλης αποτελούν τα μόνα έως σήμερα “κλειδωμένα” στοιχεία στον συνολικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα, για την κάλυψη του λειτουργικών δαπανών από τους ΚΑΠ για καταβολή μισθοδοσίας προσωπικού συνολικά προϋπολογίζεται το ποσό των 3.227.334,72 ευρώ ενώ για τις σχολικές δομές, σχολικό τροχονόμο καθώς και καταβολή αποζημίωσης των σχολικών τροχονόμων έχει καταγραφεί το ποσό των 162.398,52 ευρώ. Σχετικά με τα προνοιακά επιδόματα, που υπήρξε ερώτηση και από την εκπρόσωπο του Συλλόγου “Δικαίωμα” και του Συλλόγου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης “Αρωγή”, Οριάνα Μπάιλα κατέστη γνωστό πως έχει προβλεφθεί το ποσό των 4.692.488,24 ευρώ. Επιπρόσθετα, για τις δαπάνες που αφορούν σε μισθώματα ακινήτων προορίζονται 33.766,20 ευρώ για τις επενδυτικές δαπάνες (πρώην ΣΑΤΑ) που αφορούν σε έργα 393.600,00 ευρώ αλλά και για συντηρήσεις σχολικών κτιρίων το ποσό των 39.300,00 ευρώ, χρήματα, τα οποία από μέλος της Επιτροπής τονίσθηκε πως δεν επαρκούν βάσει των σημερινών αναγκών των σχολείων στη Σύρο. Πέραν των ανωτέρω, ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης πως, το ποσό που θα καλύψει για το 2016 τις λειτουργικές και επενδυτικές δαπάνες πυροπροστασίας ανέρχεται σε 47.900 ευρώ ενώ για τη λειτουργία του εργοστασίου αφαλάτωσης θα αποδοθεί το ποσό των 820.960,00 ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί δε, πως, στον κατάλογο των επιχορηγήσεων του Δήμου καταγράφεται και το ποσό των 19.448,80 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης των μισθωμένων κτιρίων ΚΕΠ. “Αυτά τα ποσά είναι “κλειδωμένα σε ποσοστό 100%. Όλα τα άλλα είναι σε φάση κατάρτισης του σχεδίου του προϋπολογισμού οπότε ακούμε τις προτάσεις σας για να τις ενσωματώσουμε” ανέφερε ο Γιώργος Παπαμανώλης.

Προσπάθεια αποφυγής αύξησης των ανταποδοτικών τελών

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ορμώμενος από την παρατήρηση του κ. Παγίδα για την έλλειψη άλλων οικονομικών στοιχείων, αλλά και της ερώτησης του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη, ο οποίος παρακολούθησε τη συνεδρίαση, άδραξε την ευκαιρία να τοποθετηθεί για τα ανταποδοτικά τέλη.

“Αν και η απάντηση για τα ανταποδοτικά τέλη σήμερα δεν μπορεί να θεωρηθεί πλήρης, ωστόσο με δεδομένο ότι κάναμε μία μικρή έστω μείωση πέρυσι και με δεδομένο και το θέμα του ΦΠΑ που αυξάνεται και το επισήμανε ο κ. Παγίδας, ο σκοπός είναι να μην γίνουν μεταβολές στους συντελεστές των τελών, εκτός από διορθώσεις σε κατηγορίες ή υποκατηγορίες που αφορούν τα τέλη” ανέφερε ο κ. Παπαμανώλης, επαναλαμβάνοντας πως, για τους συντελεστές, “ο βασικός σκοπός είναι να παραμείνουν ίδιοι στο μέτρο του δυνατού βεβαίως”. Υπενθύμισε δε, πως, τα τέλη, θα διαμορφωθούν από την πορεία των φετινών εσόδων, θέτοντας επί τάπητος και το ζήτημα της απόδοσής τους από τη ΔΕΗ, στην οποία διατηρούνται αρκετές οφειλές λόγω ανεξόφλητων τιμολογίων κατανάλωσης. “Όταν η ΔΕΗ εισπράττει και μας αποδίδει δημοτικά τέλη είναι αυτονόητο ότι αν η οικονομική κρίση αυξάνει τους ανεξόφλητους λογαριασμούς στη ΔΕΗ, αυτό καταλήγει σε μειωμένα έσοδα του Δήμου. Αυτά όλα θα αξιολογηθούν” συμπλήρωσε, λέγοντας ξανά πάντως, πως, “θα καταβάλλουμε μέριμνα ώστε να παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο” ενώ αν κριθεί απαραίτητο, “θα περιορίσουμε κάποιες επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στην καθαριότητα”.

Αίτημα στήριξης των Πολιτιστικών Συλλόγων

Εκτός των αυστηρά οικονομικών θεμάτων, έντονα απασχόλησε και το ζήτημα της πολιτιστικής ανάπτυξης του τόπου μέσω και της στήριξης των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων. Επί αυτού, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου “Ο Ποσειδών”, Μάρκος Ρούσσος, ζητώντας να ενημερωθεί για την οικονομική ενίσχυσή τους, δεδομένου όπως είπε πως, “τα τελευταία χρόνια οι Σύλλογοι σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος προβολής του νησιού”, επισημαίνοντας μάλιστα, πως, η πλούσια δραστηριότητα των Συλλόγων αποτελεί και μία έμμεση διαφήμιση της Σύρου. “Θα πρέπει ίσως να επιχορηγηθούν ανάλογα με τις δραστηριότητές τους βέβαια για να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα και τη στήριξη του Δήμου ώστε να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις” ανέφερε κατηγορηματικά. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, επεσήμανε πως το ποσό επιχορήγησής τους “θα παραμείνει το ίδιο”, ωστόσο την ευθύνη του τρόπου καταβολής στους Συλλόγους, θα έχει η αρμόδια Επιτροπή. Κατέστησε ξεκάθαρο δε, πως, εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει ρητή οδηγία να περιοριστούν οι ελαστικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι επιχορηγήσει των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Καρναβάλι: Ποιοτική αναβάθμιση και προσέλκυση επισκεπτών

Ο ίδιος, εστίασε την προσοχή του και στον θεσμό του Συριανού Καρναβαλιού, τονίζοντας πως, θα πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά, ώστε να μπορέσει να κερδίσει κόσμο κι επισκεψιμότητα σε μία περίοδο που δεν σχετίζεται με το καλοκαίρι. “Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μία μεγάλη δράση που λέγεται Καρναβάλι. Νομίζω ότι έχει δείξει θετικά αποτελέσματα κι ο κόσμος έχει ανταποκριθεί” σημείωσε, προσθέτοντας πως, “Θέλουμε να διαφημίσουμε το νησί μας με απώτερο στόχο να προσελκύσουμε επισκέπτες σε χαμηλές περιόδους. Απ΄ ό,τι γνωρίζω καθώς είχα άμεση συμμετοχή σε αυτό το κομμάτι είναι ελάχιστο το κόστος που χρειάζεται ώστε να διοργανώσουμε ένα αξιοπρεπές καρναβάλι, ένα καρναβάλι που δε μοιάζει ούτε με της Ξάνθης, ούτε με των Τρικάλων ή της Καρδίτσας. Έχουμε ξεκινήσει μία δράση, η οποία είναι πολύ υψηλού επιπέδου με τις προσπάθειες πολλών εθελοντών, Συλλόγων και φορέων που δραστηριοποιούνται στο κομμάτι αυτό. Θα πρότεινα και σε αυτό το κομμάτι να εξετάσει ο Δήμος την όποια οικονομική δυνατότητα υπάρχει για να στηρίξει αυτόν τον θεσμό”.

Ο κ. Ρούσσος, γνωστοποίησε δε, πως, υπάρχουν και σοβαρές εκκρεμότητες που συνοδεύουν αυτόν τον θεσμό, οι οποίες – υπογράμμισε πως – θα πρέπει να δρομολογηθούν σε επίπεδο λύσεων, προκειμένου η αποκριάτικη διοργάνωση να αναβαθμιστεί. “Θα πρέπει να βρεθεί ένας χώρος ώστε να είναι συγκεντρωμένα τα άρματα που έχει αγοράσει ο Δήμος. Αν αντέχει ο προϋπολογισμός, πρέπει να φυλαχθούν σε έναν χώρο” σημείωσε, στον οποίο πρότεινε να παρέχεται “η δυνατότητα εργασίας των ομάδων καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου για την ποιοτική αναβάθμισή του”.

Εκ μέρους του κ Παπαμανώλη, ειπώθηκε τέλος, πως πέρυσι η διοργάνωση κόστισε 12.000 ευρώ συνολικά, λέγοντας πως, “είναι επιθυμητό ει δυνατόν κι αυτό το ποσό να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και για το 2016”.

Να μην αφεθούν στη φθορά ιστορικά κτίρια

Ο ιστορικός “Απόλλωνας” βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης για θέματα Πολιτισμού με αφορμή την παρέμβαση του Γιώργου Κανάκη, ο οποίος εκπροσώπησε τον ομώνυμο Θεατρικό και Πολιτιστικό Όμιλο. Θίγοντας επιγραμματικά τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το ιστορικό κτίριο στην Ερμούπολη, επεσήμανε κατηγορηματικά προς τη Δημοτική Αρχή (μέλος της οποίας είναι και ο ίδιος) πως, “Εάν παραμελήσετε το θέατρο, θα κλείσει”. Από την πλευρά του αιτήθηκε να πληροφορηθεί αν έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλι, με δεδομένο ότι ο Όμιλος έχει απαριθμήσει ένα προς ένα τα προβλήματα και τις ανάγκες του θεάτρου κι έχει παραδώσει τον σχετικό φάκελο στη Δημοτική Αρχή, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά το κτίριο. Πρότεινε μάλιστα, ένα χρηματικό ποσό από τα έσοδα του “Απόλλωνα” ετησίως, να προορίζεται για τις ανάγκες συντήρησής του, γνωστοποιώντας ότι υπάρχουν παράλληλα σε εκκρεμότητα και οικονομικής φύσεως ζητήματα.

Ο Γιώργος Παπαμανώλης απαντώντας στην ανωτέρω παρέμβαση, επεσήμανε πως, θα ικανοποιηθούν σχεδόν στο 100% οι καταγεγραμμένες ανάγκες του αρμόδιου τμήματος του Δήμου, ενώ συμπληρωματικά ως μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού, ο Μάρκος Ρούσσος, γνωστοποίησε πως, από φέτος καθιερώνεται να είναι “νεκρός” μήνας ο Νοέμβριος για το ιστορικό θέατρο ώστε να υλοποιούνται εργασίες συντήρησής του, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.

Ανάλογη παρέμβαση υπήρξε και για το Δημαρχιακό Μέγαρο, με τον κ. Παπαμανώλη να επισημαίνει πως, υπάρχει ένα ποσόν περί των 80 χιλ. Ευρώ, το οποίο όμως κρίνεται αναντίστοιχο των τεράστιων αναγκών του, λέγοντας πως, είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τον Δήμο.

Τέλος, ο Γιώργος Κανάκης αιτήθηκε τη ρύθμιση του ζητήματος των κατεστραμμένων πινακίδων ονοματοθεσίας στην Ερμούπολη, πρόβλημα που όπως επεσήμανε ο κ. Παπαμανώλης θα αντιμετωπισθεί, καθώς ήδη ο Δήμος ενίσχυσε τον κωδικό των χρημάτων για την προμήθεια 600 νέων πινακίδων.

Άξια αναφοράς, αποτέλεσε και η παρέμβαση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, Νίκου Παγίδα – ανάμεσα σε πολλές άλλες - για την συντήρηση και αποκατάσταση των ταφικών μνημείων της πόλης, θέμα για το οποίο ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια η στασιμότητα που το χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια.

Κοινωνικά θέματα και έμφαση στα ΑΜΕΑ

Ζητήματα που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου τέθηκαν στο προσκήνιο, με τον εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου, να αιτείται την πρόβλεψη χρηματικού ποσού για συσσίτια στα σχολεία εξαιτίας της σκληρής οικονομικής συγκυρίας, ώστε να προληφθούν τυχόν σχετικές ανάγκες που δεν αποκλείεται να προκύψουν. Βάσει των όσων ανέφερε ο αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, ωστόσο εξήγησε πως η Δημοτική Αρχή έχει μεριμνήσει να “τρέξει” προγράμματα σε γενικότερο επίπεδο για την ενίσχυση απόρων.

Σε ό,τι αφορά στα ΑΜΕΑ, η κ. Μπάιλα τέλος, ζήτησε να πληροφορηθεί για τη βούληση της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την προσβασιμότητα των Ατόμων με αναπηρία στην Ερμούπολη, ενώ προέβη σε ολιγόλεπτη παρέμβαση και για τους οδηγούς όδευσης τυφλών κατά μήκος της παραλίας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επανέλθει επί του θέματος, ισχυριζόμενη πως, φαίνεται να μην έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα στην κατασκευή τους, από τον κανονισμό.

Σημειώνεται πως, το σύνολο των παρευρισκομένων προέβη σε σημαντικές αναφορές, οι κυριότερες εκ των οποίων αναφέρθηκαν.