Συμμετοχή των Συριανών πολιτών στην πανελλαδική απεργία ενάντια στα μνημόνια

Και η Σύρος στον αγώνα

Στη γενική απεργία και κινητοποίηση της 12ης Νοεμβρίου, συμμετείχαν και οι πολίτες της Σύρου, με συμμετοχή των συλλογικών φορέων, συνδικάτων, μαθητών, φοιτητών και ανέργων στην πορεία, η οποία ωστόσο, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τη μαζική συμμετοχή προηγούμενων κινητοποιήσεων.

«Παράλυτη» έμεινε η χώρα χτες, Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, με την πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ενάντια στις σκληρές μνημονιακές πολιτικές, τις οποίες εφαρμόζει η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων, αποτέλεσμα της σύναψης της τρίτης συμφωνίας διάσωσης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κύριος άξονας των διεκδικήσεων των πολιτών, που κινητοποιήθηκαν, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο σε όλη την επικράτεια, είναι τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, αναφορικά με το ασφαλιστικό, την παιδεία, την υγεία, το συνταξιοδοτικό, αλλά και τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Για τα δεδομένα της Σύρου, αν και η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών και υπαλλήλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων υπαλλήλων, συμμετείχε στην απεργία, στην παράσταση και πορεία διαμαρτυρίας, δεν δόθηκε δυναμικό «παρών», λαμβάνοντας υπόψιν κινητοποιήσεις προηγούμενων ετών, οι οποίες διέθεταν μεγαλύτερη μαζικότητα.

Παρ’ όλα αυτά, πολίτες, συνδικάτα, συλλογικοί φορείς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, ένωσαν τις φωνές τους, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και μετέπειτα στην πορεία, η οποία κινήθηκε μέσα από τις οδούς Σταματίου Πρωίου, Πρωτοπαπαδάκη, Καλομενοπούλου και Σουρή, με κατάληξη στην κεντρική πλατεία Μιαούλη.

Εναντίωση στις μνημονιακές πολιτικές

Αρκετοί εκπρόσωποι συλλόγων, ενώσεων και σωματείων απευθύνθηκαν στον συγκεντρωμένο κόσμο, έξω από το κτίριο της ΑΔΑ, στο οποίο μάλιστα, είχε τοποθετηθεί και ένα μεγάλου μεγέθους πανό στην πρόσοψη, εκφράζοντας τα αιτήματα των συμμετεχόντων της γενικής απεργίας.

Κοινός τόπος όλων των τοποθετήσεων, ήταν η παραδοχή της ασφυκτικής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει ο Έλληνας πολίτης. Λόγω των υφεσιακών πολιτικών των τελευταίων πέντε ετών, τα ζητήματα της ασφάλισης, των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, της υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας και παιδείας, της βάναυσης αύξησης της φορολογίας, καθώς επίσης και της κρατικής υποστήριξης των τραπεζών, τόσο στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά και με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, γιγαντώνονται χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται διαρκώς το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, χωρίς, ωστόσο, να διαφαίνεται και ελπίδα εξόδου από την οικονομική κρίση της χώρας.

Μεταξύ άλλων, στα αιτήματα, που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των φορέων στην κινητοποίηση της Σύρου, περιλαμβάνονταν η κατάργηση των μνημονίων, η διαγραφή του χρέους και η άρνηση αποπληρωμής του, οι προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων και η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους τομείς της υγείας και της παιδείας, η κατάργηση των υφεσιακών μέτρων στο ασφαλιστικό και η επαναφορά μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων για λιμάνια, αεροδρόμια και κοινωνικά αγαθά (νερό, ενέργεια, συγκοινωνίες, εκπαίδευση, πολιτισμός, υγεία) κ.α.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην τοποθέτηση του εκπροσώπου από το συντονιστικό Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες, «μπροστά σε αυτό τον Αρμαγεδδώνα της καπιταλιστικής επίθεσης, δεν μπορούν να υπάρξουν αντισταθμιστικά μέτρα, ή ένα δήθεν παράλληλο πρόγραμμα. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η διαμόρφωση ενός εξατομικευμένου κεφαλαιοποιητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, που θα εξαρτάται από την αγορά, αποτελούν αιχμή της καπιταλιστικής αυτής επίθεσης. Επιδιώκουν να επαναφέρουν τη ζωή πίσω στον 19ο αιώνα, με συντάξεις-προνοιακά βοηθήματα, χωρίς δημόσιο σύστημα υγείας και όλα αυτά σε μία αγορά εργασίας, που χαρακτηρίζεται από τη μαύρη ελαστική εργασία και την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας».

Η εκπρόσωπος της τοπικής γραμματείας του ΠΑΜΕ στη Σύρο, στο ίδιο κλίμα, τόνισε, αφήνοντας εμμέσως και σχόλιο, σχετικά με την ανακοίνωση του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κάλεσε τους πολίτες για συμμετοχή στη γενική απεργία, ανέφερε, πως «χρειάζεται η ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ένα κίνημα ικανό να απαντήσει στην ολομέτωπο και γενικευμένη επίθεση που δέχεται. Αλλά και κίνημα ικανό να παλεύει με γραμμή πάλης και συμμαχιών, που δε θα περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση των συνεπειών, αλλά θα ανοίγει την προοπτική για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης. Αυτό προϋποθέτει γραμμή ρήξης και ανατροπής με τα μονοπώλεια, τα κόμματα και τους μηχανισμούς που τα υπηρετούν. Ένα κίνημα με συνεπή ταξική γραμμή, που δε θα ταλαντέυεται, τη μία στιγμή να στηρίζει την κυβερνητική διαπραγμάτευση και την άλλη να εναντιώνεται στην πολιτική της. Άλλωστε η κυβέρνηση τα καταφέρνει περίφημα και μόνη της. Το είδαμε κι αυτό. Να απεργεί ενάντια στα μέτρα, που η ίδια προτείνει και προωθεί. Ας μη γίνονται τα σωματεία συμπαραστάτες της. Ένα κίνημα που δεν υποχωρεί στις δυσκολίες, που δεν αρκείται σε μία θολή αμφισβήτηση της όποιας κυβέρνησης εφαρμόζει τα μέτρα που κάθε φορά αξιώνει το μεγάλο κεφάλαιο».

Από όλους δε τους ομιλητές τονίστηκε, πως η εφαρμογή των μέτρων, σε όποιο τομέα κι αν αυτά εφαρμόζονται, αφορούν το σύνολο των πολιτών, καθώς οι συνέπειές τους αργά ή γρήγορα θα πλήξουν όλες ανεξαιρέτως τις κοινωνικές ή οικονομικές ομάδες.

Μαζική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα

Ελάχιστες ήταν οι επιχειρήσεις, οι οποίες παρέμειναν ανοιχτές στη Σύρο, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία ιδιοκτητών και υπαλλήλων, συμμετείχε στη γενική απεργία, ενάντια στην φοροεπιδρομή και την αποδυνάμωση της μικρομεσαίας επιχείρησης, που έχει ως αποτέλεσμα η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, που επέφεραν τα μνημόνια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την Πέμπτη παρέμειναν κλειστές, τόσο οι εμπορικές επιχειρήσεις, όσο και οι επιχειρήσεις εστίασης, ενώ ανοικτά παρέμειναν όλα τα φαρμακεία, καθώς ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κυκλάδων, δεν ανακοίνωσε την συμμετοχή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, πέραν των επιχειρήσεων, οι οποίες επέλεξαν να λειτουργήσουν, λόγω ιδεολογικής διαφοροποίησης, δεν έλειψαν και περιπτώσεις κερδοσκοπίας σε μερικές εκ των ανοικτών επιχειρήσεων, οι οποίες – όπως ήταν φυσικό – υποδέχτηκαν πολλούς περισσότερους πελάτες από άλλες φορές, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών, παρατηρήθηκαν φαινόμενα μη έκδοσης αποδείξεων, σε συστηματικό πλαίσιο, παρά τον μεγάλο ημερήσιο τζίρο.

Επίσης, δεν ήταν λίγοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι επέλεξαν να παραμείνουν στο πόστο τους. Αρκετές υπηρεσίες λειτούργησαν κανονικά, εξυπηρετώντας τους πολίτες, ενώ, παρά την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σχετικά με τη συμμετοχή τους στην απεργία των Συνδικάτων και της ΠΟΕ – ΟΤΑ, τα Mini Bus του Δήμου, πραγματοποίησαν κανονικά τα δρομολόγιά τους από και προς το κέντρο της Ερμούπολης.

Παράλληλα, ταυτόχρονα με την συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και έξω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων στην Ερμούπολη, με λιγότερους συμμετέχοντες, στους οποίους μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΚ.

Ομαλή εξέλιξη της πορείας

Σχετική έλλειψη οργάνωσης, υπήρξε στον τομέα της ρύθμισης της κυκλοφορίας, καθώς, δεδομένων των εργασιών, που πραγματοποιούνται αυτή την εποχή, για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ερμούπολης, ,με κεντρικές αρτηρίες του οδικού δικτύου του κέντρου να παραμένουν κλειστές, δεν είχε προκαθοριστεί με σαφή τρόπο, από ποιες οδούς θα περάσει η πορεία διαμαρτυρίας.

Αποτέλεσμα ήταν σε μερικά σημεία να παρακωλυθεί η διέλευση της πορείας, αλλά και να προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση, με τους οδηγούς των οχημάτων να μην έχουν πληροφορηθεί για το κλείσιμο του δρόμου από τους απεργούς.

Ωστόσο τα προβλήματα τα προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν ήταν ελάχιστα, η ταλαιπωρία των οδηγών κράτησε μόλις λίγα λεπτά, ενώ η παρέμβαση της αστυνομίας χρειάστηκε μόνο σε μία περίπτωση, κατά την οποία πείσμων οδηγός επέμενε να διέλθει από την οδό Πρωτοπαπαδάκη, κατά τη διάρκεια της διέλευσης της πορείας από το ίδιο σημείο. Με τη βοήθεια των αστυνομικών, ο οδηγός ανακατευθύνθηκε με ασφάλεια και η πορεία συνεχίστηκε ομαλά.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία ξεκίνησαν από την οδό Σταματίου Πρωίου, ακριβώς πάνω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, διήλθαν από την οδό Πρωτοπαπαδάκη, ανεβαίνοντας την οδό Καλομενοπούλου και τέλος, διερχόμενοι από την οδό Σουρή, κατέληξαν στην πλατεία Ερμούπολης, όπου τοποθετήθηκαν τα πανό και ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στις πολιτικές που επιβάλλουν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ετικέτες: