Μύκονος και Κύθνος έδωσαν το “παρών” στη συνάντηση της Περιφερειακής Αρχής για το ΠΕΣΔΑ έχοντας έτοιμες τις προτάσεις τους

Με καθυστέρηση τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων

Εκτός χρονοδιαγράμματος και η Σύρος αναμένοντας το σχέδιο από την εταιρεία που ανατέθηκε η εκπόνησή του

Σε εκκρεμότητα παραμένουν μέχρι και σήμερα τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων για το νομό Κυκλάδων, των οποίων η εκπόνηση - ως φαίνεται - θα ολοκληρωθεί με μεγάλη καθυστέρηση σε σχέση με την αρχική καταληκτική ημερομηνία που είχε οριστεί εντός Σεπτεμβρίου, με τους Δήμους να προωθούν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ένταξή τους στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).

Εξαίρεση αποτελούν μόνον τα νησιά της Μυκόνου και της Κύθνου, τα οποία κι έχουν ολοκληρώσει τα Τοπικά Σχέδιά τους, με τους εκπροσώπους τους να έχουν τοποθετηθεί σχετικά στη συνάντηση που διοργάνωσε προ αρκετών ημερών η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στη Σαντορίνη.

Εκτός χρονοδιαγράμματος κινείται και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων όπως τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια, με τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, Μάρκο Πρίντεζη ωστόσο, να ενημερώνει πως η Σύρος “βρίσκεται στην τελική ευθεία”.

Σημαντικές συναντήσεις σε Σαντορίνη και Ρόδο

Ειδικότερα, στη Σαντορίνη, τέλη Οκτωβρίου, διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συζήτηση - ενημέρωση για το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που μετά από την αναθεώρησή του, οφείλει να εμπεριέχει όλα τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων του Νοτίου Αιγαίου, τα οποία και θα πρέπει να είναι αναθεωρημένα, συμπεριλαμβάνοντας και τις ανάγκες μελέτης και εξοπλισμού για την διαχείριση, έτσι ώστε με την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου να μπορούν να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αφού περιέγραψε την απογοητευτική υφιστάμενη κατάσταση και τις επεμβάσεις βελτίωσης της Περιφέρειας, ενημέρωσε τους εκπροσώπους για τα νέα προαπαιτούμενα που πρέπει να εμπεριέχονται στα Τοπικά Σχέδια του κάθε νησιού. Η Περιφερειακή Αρχή επιχείρησε να φέρει σε επαφή παράγοντες για να συνεργαστούν με σκοπό την άμεση κατάρτιση των Τοπικών Σχεδίων, όπως με τον γενικό γραμματέα συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων καθώς και με τον τεχνικό σύμβουλο της ανάδοχης εταιρίας αρμόδιας για την κατάρτιση του ΠΕΣΔΑ. Στην εν λόγω συνάντηση, παρευρέθηκε και εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καθώς επίσης και πολλοί άλλοι φορείς.

Με σχετική ανακοίνωσή της, η Περιφερειακή Αρχή γνωστοποίησε ότι, ανάλογη συνάντηση υπήρξε και στη Ρόδο για τα νησιά της Δωδεκανήσου πριν από λίγες ημέρες.

Μύκονος: Δυσκολία στη σύνταξη αλλά εντός... χρονοδιαγράμματος

Αναφορικά με τη συμμετοχή του Δήμου Μυκόνου στη συνάντηση της Σαντορίνης, η Δημοτική Αρχή σε επίσημη ενημέρωσή της, ανέφερε πως το νησί εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο, Μιλτιάδη Ατζαμόγλου και τον αντιπρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης ΚΔΕΠΠΑΜ, Βαγγέλη Πελέκη. Χαρακτηριστικά όπως σημειώνεται στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης, “Και ενώ όλοι οι Δήμοι όφειλαν να έχουν καταθέσει το Τοπικό τους Σχέδιο ΤΣΔΑ έως τέλη Σεπτεμβρίου, μόνο η Μύκονος παρουσιάστηκε έγκαιρα με σχέδιο 6 ροών αποκομιδής και ολοκληρωμένο σχέδιο ανακύκλωσης, σύμφωνα με τις επιταγές της νομολογίας που ορίζεται από τον νόμο 4042/12. Το μοναδικό δεύτερο Τοπικό Σχέδιο Κυκλάδων και Δωδεκανήσου ήταν εκείνο της Κύθνου με 2 ροές”. Από την πλευρά του, ο κ. Αμπατζόγλου, επεσήμανε αρνητικά το γεγονός, “πως οι οδηγίες για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου ήταν ασαφείς και γενικές”, καθώς επίσης, τόνισε πως “τώρα ζητείται από τους Δήμους, μόλις σε ένα μήνα (εφόσον το έχουν καταρτίσει) να το συμπληρώσουν καθ΄ υπόδειξη του Υπουργείου με τις απαιτούμενες μελέτες και τον εξοπλισμό, πράγμα που όπως είπε είναι σχεδόν ανέφικτο”. Συμπλήρωσε δε, πως, “το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών πρέπει να αντιμετωπίζεται με ρεαλισμό, να οργανώνεται με αργά και σταθερά βήματα και όχι με βίαιες και πρόχειρες λύσεις που κάνουν ατελέσφορη, κάθε προσπάθεια αποτελεσματικής εφαρμογής των ΤΣΔΑ”.

Οι επαφές και οι συζητήσεις που συντελέστηκαν, όπως υποστηρίζει η ίδια η Δημοτική Αρχή, “δημιούργησαν ένα ευεπίφορο κλίμα επίλυσης των ζητημάτων που απασχολούν έντονα τη Δημοτική Αρχή Μυκόνου που εργάζεται συστηματικά για τη συνολική επίλυση του ζητήματος διαχείρισης, επεξεργασίας υπολείμματος, κομποστοποίησης, και ανακύκλωσης υλικών σε όλη την έκταση και κλίμακα του νησιού”.

Σύρος: Εντός Νοεμβρίου η ολοκλήρωση του Σχεδίου

Σχετικά με τη συμμετοχή της Σύρου, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μάρκος Ρούσσος ανέφερε ότι το νησί εκπροσωπήθηκε από το μέλος του ΔΣ του Φορέα, Μιχάλη Ζουλουφό, καθώς υπήρξε αδύνατη η μετακίνηση τόσο του ίδιου, όσο όμως και του αντιπροέδρου, Αλέξη Αθανασίου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία της εφημερίδας με τον ίδιο, κληθείς να απαντήσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου, διευκρίνισε πως, “Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό στάδιο” λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Πριν τέσσερις ημέρες απαντήσαμε σε ερωτηματολόγιο όσον αφορά στην υπάρχουσα κατάσταση με τα απορρίμματα στη Σύρο που τέθηκε από την εταιρεία που έχει αναλάβει την εκπόνησή του. Ήταν περίπου 18 ερωτήματα και προχωρά η σχεδίασή του”. Συμπλήρωσε δε, πως απαιτούνται κάποια πρόσθετα στοιχεία τα οποία και θα δοθούν προς την εταιρεία, ενώ εκπρόσωπός της, δεν αποκλείεται να μεταβεί στο νησί προκειμένου να έχει μία ακόμη επικοινωνία με τον ΦΟΔΣΑ και τα μέλη του ΔΣ. “Χρειάστηκαν δύο ημέρες για να συντάξουμε το κείμενο με όλα τα στοιχεία που θα επεξεργαστεί η εταιρεία” υπογράμμισε, προσθέτοντας πως, τη διαδικασία της εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου “αδυνατούσε να την πραγματοποιήσει ο ΦΟΔΣΑ με τις δυνάμεις του καθώς απαιτείται αυξημένη κι επιστημονική δουλειά”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του, ο κ. Πρίντεζης επεσήμανε πως, για την ύπαρξη του καλύτερου δυνατού σχεδίου, έχουν γνωστοποιηθεί όλα τα απαιτούμενα στοιχεία όπως, “αυτά της ανακύκλωσης, της αποκομιδής απορριμμάτων, των δεδομένων που αφορούν στον ΦΟΔΣΑ και στην καθαριότητα, στους χώρους και τις εγκαταστάσεις, στο ΣΜΑΥ, στον ΧΥΤΑ, στις δαπάνες που απαιτούνται για τις ανάγκες καθαριότητας και στο ανθρώπινο δυναμικό κλπ.”.

Αξίζει να αναφερθεί πως, εκ μέρους του, δεν αποκλείεται να υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωση σε επόμενη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου.

Ετικέτες: