Υποβολή πρότασης από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για χρηματοδότηση με σκοπό την υλοποίηση του έργου “Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και Κατασκευή Νέου Κυττάρου ΧΥΤΥ Δήμου Σύρου – Ερμουπολης”

Ολοταχώς... σε ΧΥΤΥ

Σύμβαση μεταξύ Δήμου και ΦΟΔΣΑ για την ανάληψη του έργου από τις Τεχνικές Υπηρεσίες

Στις επιταγές του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Ν. Αιγαίου ανταποκρίνεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με σκοπό την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ και τη μετατροπή του σε ΧΥΤΥ, με τη σχετική συζήτηση να πραγματοποιείται σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να υποβληθεί πρόταση για τη λήψη χρηματοδότησης από το σχετικό τομεακό πρόγραμμα, η πρόσκληση για το οποίο “άνοιξε” από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Σκοπός του Δήμου αποτελεί η υλοποίηση του έργου “Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και Κατασκευή Νέου Κυττάρου ΧΥΤΥ” ώστε η Σύρος να αναβαθμίσει σημαντικά τη διαδικασία διαχείρισης κι επεξεργασίας των απορριμάτων και των αποβλήτων της, καθώς και την ανακύκλωσή της στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οδηγιών και αποφάσεων που καλούνται συνολικά οι Δήμοι της χώρας να ακολουθήσουν.

Σημειώνεται πως, η έγκριση της υποβολής πρότασης για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, συνοδεύεται και από την έγκριση της υπογραφής προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ΦΟΔΣΑ προκειμένου οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες να “τρέξουν” τις χρονοβόρες – ούτως ή άλλως – διαδικασίες για το στάδιο – πρωτίστως – των μελετών.

Στόχος να οδηγείται για ταφή λιγότερο από το 30% των αποβλήτων στη Σύρο”

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος, Σταύρος Γουσγουνέλης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με την εφημερίδα σχετικά με την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης, “Η ειδική γραμματεία διαχείρισης τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΣ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και Τουρισμού δημοσίευσε πρόσκληση με τίτλο “Δράσεις για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων” του Άξονα Προτεραιότητας 14 “Διατήρηση και προστασία Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων” (Ταμείο Συνοχής) του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής. Στο πλαίσιο του ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου προβλέπεται στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να δημιουργηθεί Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων ώστε σημαντικό τμήμα των απορριμμάτων που μέχρι σήμερα οδηγούνται απευθείας σε ταφή να ανακτώνται και να επαναχρησιμοποιούνται”. Προσδοκώμενος στόχος, όπως ο ίδιος εξήγησε είναι “να οδηγείται τελικά για ταφή λιγότερο από το 30% της παραγόμενης ποσότητας αποβλήτων στη Σύρο”, προκειμένου να υπάρξει όφελος τόσο σε επίπεδο διάρκειας ζωής των κυττάρων, όσο και σε γενικότερο περιβαλλοντικό επίπεδο.

Επιπλέον, ο κ. Γουσγουνέλης τόνισε πως, “θα κατασκευαστεί το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ το οποίο θα δέχεται το υπόλειμμα της μονάδας για τουλάχιστον 15 έτη” διευκρινίζοντας παράλληλα πως, “τόσο η μονάδα όσο και το νέο κύτταρο θα βρίσκονται εντός του ΧΥΤΑ Σύρου, ο οποίος θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ”.

Τρία υποέργα έως την αναβάθμιση σε ΧΥΤΥ

Δεδομένου ότι βάσει του ΠΕΣΔΑ Ν. Αιγαίου για τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ προβλέπεται η δημιουργία μίας μονάδας επεξεργασίας ώστε να μένει μόνον το υπόλειμμα καθώς κι ένας μικρός ΧΥΤΥ αριστερά του υφιστάμενου κυττάρου που θα μπορεί να δέχεται το υπόλειμμα για τα επόμενα 10 – 15 έτη, χρειάζεται η υλοποίηση του προαναφερθέντος έργου, το οποίο χωρίζεται σε τρία υποέργα. Αυτά, περιγράφονται αναλυτικά στη σύμβαση και έχουν ως εξής: “Υποέργο 1: Μελέτες για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων και την επέκταση ΧΥΤΥ. Στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου θα απαιτηθεί η εκπόνηση των παρακάτω μελετών που θα αφορούν τη μονάδα του ΧΥΤΥ: α. Μελέτη Τροποποίησης Περιβαλλοντικών Όρων, β. Οριστική μελέτη ΧΥΤΥ και συναδών έργων, γ. Γεωτεχνική μελέτη λεκάνης του ΧΥΤΥ, δ. Οριστική μελέτη της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων, ε. Τεύχη Δημοπράτησης (ΧΥΤΥ + ΜΕΑ) με μειοδοτικό σύστημα και στ. ΣΑΥ – ΦΑΥ.

Υποέργο 2: Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλητών και επέκταση ΧΥΤΥ Σύρου: Κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων η οποία θα δέχεται το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων που συλλέγονται στη Σύρο και θα περιλαμβάνει: α. Σύστημα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών από τα σύμμεικτα απορρίμματα, β. Σύστημα επεξεργασίας προδιαλεγμένου οργανικού υλικού με μετατροπή του σε καλής ποιότητας κομπόστ εμπορεύσιμης αξίας και γ. Σύστημα επεξεργασίας οργανικού υλικού από σύμμεικτα απορρίμματα με μετατροπή σε compost like output (CLO)”.

Πέραν των ανωτέρω, προβλέπεται και η πρόσληψη τεχνικού συμβούλου με σκοπό τη συνδρομή του για την επιτάχυνση των διαδικασιών σε επίπεδο ωρίμανσης μελετών, ώστε όσο το δυνατόν συντομότερα να “τρέξουν” οι απαραίτητες προϋποθέσεις για το έργο.

Χρήσιμο είναι να αναφερθεί πως, το υφιστάμενο κύτταρο του ΧΥΤΑ στο νησί έχει αρκετά έτη ζωής ακόμη (έως οκτώ), γεγονός που θα βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση της διαδικασίας διαχείρισης των αποβλήτων όταν καταστεί δυνατή η υλοποίηση και λειτουργία του ΧΥΤΥ, αφού σύμφωνα με την εμπειρία αρμοδίων σε τέτοια έργα, μόνον η εκπόνηση των μελετών δεν αποκλείεται να απαιτήσει έως και δύο έτη.