Κατά πλειοψηφία η “από κοινού αξιοποίηση του στρατοπέδου και του πεδίου βολής από Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ΤΕΘΑ”

Αναγκαιότητα οι άμεσες ενέργειες

Διαβούλευση με την τοπική κοινωνία πριν την τελική έγκριση της Προγραμματικής Συμφωνίας από το δημοτικό συμβούλιο - Ορισμός μελών για τη σύσταση Επιτροπής που θα προετοιμάσει το τελικό σχέδιο της συμφωνίας .
Μέρος Α'
Μέρος Β'

Την “από κοινού αξιοποίηση” συνολικά του στρατοπέδου και του πεδίου βολής με το ΤΕΘΑ ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ως το γενικό πλαίσιο επί του οποίου θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Προγραμματική Συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ορίζοντας παράλληλα τα μέλη εκείνα που θα συμμετάσχουν στην Επιτροπή που θα προβεί στην προετοιμασία του τελικού σχεδίου της.

Στην εισήγησή του, ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός τόνισε πως, η αλλαγή πλεύσης σε επίπεδο διαπραγμάτευσης - με δεδομένο πως, ακίνητα κυριότητας ΤΕΘΑ δεν παραχωρούνται βάσει των επίσημων θέσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης χωρίς να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη για το ίδιο -, αποτελεί τον μόνο τρόπο να υπάρξει κέρδος για την τοπική κοινωνία σε “αναπτυξιακό επίπεδο”.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, τη θέση της Δημοτικής Αρχής πως, βάσει της σημερινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα τα τελευταία χρόνια και καθώς οι Δήμοι εν γένει βλέπουν να ελαχιστοποιούνται σοβαρά οι πόροι που έρχονται στα ταμεία τους κι ως εκ τούτου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης από μόνος του – στην περίπτωση που είχε στην κυριότητά του τμήμα της έκτασης του στρατοπέδου – δεν θα μπορούσε να το αξιοποιήσει, υποστήριξε και η μείζον μειοψηφία, ενισχύοντας με την ψήφο της, τη σχετική εισήγηση του δημάρχου.

Στον αντίποδα με τοποθετήσεις αιρετών που υπεραμύνθηκαν της προσέλκυσης επενδύσεων και οι οποίες μπορούν να προσφέρουν σε οικονομικό επίπεδο και όχι μόνο, στη Σύρο, αλλά και αναλύοντας τις δικές τους απόψεις για το πολυσυζητημένο θέμα του στρατοπέδου, εξέφρασαν τη διαφωνία τους, οι παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας και συγκεκριμένα η Κίνηση Πολιτών Σύρου και η Λαϊκή Συσπείρωση, τα μέλη της οποίας τεκμηρίωσαν την απόφαση καταψήφισης τους.

Κατόπιν παρέμβασης του επικεφαλής της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, Ανδρέα Γιαλόγλου που επεσήμανε την αναγκαιότητα διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς του τόπου, η Δημοτική Αρχή απεδέχθη και ψήφισε να δοθεί βήμα σε εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας ώστε να τοποθετηθούν επί του τελικού σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης, πριν την τελική έγκρισή της από το δημοτικό συμβούλιο.

Αίσθηση όσων παρακολουθήσουν στο web tv της “Κοινής Γνώμης” τη συνολική συζήτηση του θέματος, θα αποτελέσει εύλογα, πως, η προώθηση ενός συνολικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της Σύρου, ο οποίος θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, ήτοι το στρατόπεδο, το λιμάνι, το Πανεπιστήμιο, το Καζίνο και το ναυπηγείο κρίνεται επιτακτική κι επιβεβλημένη.

Γ. Μαραγκός: Αναφορές για “αμοιβαίο όφελος”

Στην εξαιρετικά αναλυτική εισήγησή του, ο κ. Μαραγκός αφού προέβη πρωτίστως σε μία αναδρομή των γεγονότων που σχετίζονται με την τουλάχιστον δεκαετή προσπάθεια του π. Δήμου Ερμούπολης και του ενιαίου πλέον Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να λάβει τμήμα από τη συνολική έκταση του στρατοπέδου, αναφέρθηκε εν συνεχεία, στα σημερινά διαφορετικά δεδομένα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή και το ΤΕΘΑ. Τα βασικά σημεία όσων υποστήριξε είναι πως, μπορεί να μην γίνεται λόγος πλέον για παραχώρηση έκτασης του στρατοπέδου, ωστόσο, όπως σημείωσε, ο Δήμος θα έχει τη δυνατότητα “από κοινού αξιοποίησης με το ΤΕΘΑ της συνολικής έκτασης του στρατοπέδου”, ήτοι 127 στρεμμάτων αλλά και του πεδίου βολής στη Βάρη, έκτασης 35 περίπου στρεμμάτων, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που θα υπογραφεί.

Υπεραμυνόμενος της συγκεκριμένης απόφασης, ενημέρωσε, πως, καθώς πρόκειται για μία “επένδυση μεγάλης εμβέλειας που πρέπει να συνυπάρξει με τις υπόλοιπες δραστηριότητες στο νησί”, στο πλάνο είναι να εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο (master plan), προκειμένου να υποδειχθεί τεκμηριωμένα και με επιστημονικά και σαφή στοιχεία, ο τρόπος που θα μπορέσει να αξιοποιηθεί ο εν λόγω χώρος. Μάλιστα τόνισε πως, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος, αφού με τη σημερινή πολιτική ηγεσία προκύπτουν θετικές εξελίξεις, μέσω των οποίων μπορεί να ωφεληθεί συνολικά το νησί, καθιστώντας σαφές – όπως και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου – πως, ΤΕΘΑ και Δήμος “δεν μπορούν, παρά να βαδίσουν χέρι χέρι”, αναφέροντας ακόμη πως για την μεταβολή της χρήσης γης της συγκεκριμένης έκτασης, είναι αναγκαία κι επιβεβλημένη η “συμμετοχή” του Δήμου για να υπάρξει αλλαγή σε επίπεδο δυνατότητας πολεοδόμησης.

Στην κατακλείδα της εισήγησής του, ο δήμαρχος επανέλαβε πως, στόχος είναι η ευρύτερη ανάπτυξη του νησιού υπό την κατεύθυνση που θα ορίζει ένας στρατηγικός μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός που θα συμπεριλαμβάνει την αξιοποίηση των βασικών πλεονεκτημάτων του νησιού.

Υπάρχει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις” δήλωσε παρακάτω, κάνοντας αναφορά στην εταιρεία enterprisegreece που είναι “ο καθ΄ ύλην αρμόδιος κυβερνητικός οργανισμός και σύμβουλος του κράτους για τον σχεδιασμό, τη διαστασιολόγηση και τη χρηματοδότηση στρατηγικών επενδύσεων”. Γνωστοποίησε δε, πως, τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματισθεί επίσκεψη κλιμακίου της εν λόγω εταιρείας.

Πέραν αυτών, ο Γιώργος Μαραγκός τόνισε ξεκάθαρα πως, από την οποιαδήποτε αξιοποίηση προκύψει, ο Δήμος θα έχει όφελος, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως, στην προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, “θα συμφωνηθεί ότι, τόσο ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, όσο και το ΥΠΕΘΑ/ΤΕΘΑ, ως στρατηγικοί εταίροι, θα δικαιούνται έσοδα ως ποσοστό επί των καθαρών κερδών της επένδυσης, προ φόρων και αποσβέσεων, με πρόβλεψη ελάχιστου εγγυημένου ποσού σε ετήσια βάση”.

Στην συνολικότερη αναφορά του, δεν παρέλειψε να αναφέρει, πως στην απευκταία περίπτωση που δεν ευοδωθεί η συνεργασία των δύο πλευρών, τότε, θα παραχωρηθεί στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης “κατά πλήρη κυριότητα πολεοδομημένο τμήμα του στρατοπέδου”, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει την έκταση αυτού. Πάντως, στη δευτερολογία του, επεσήμανε αρκετές φορές πως, η Σύρος πρέπει να αναπτυχθεί, έχοντας ως παράδειγμα την ιστορική διαδρομή της, στην οποία συνέβαλε καθοριστικά η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής τοποθετήθηκαν αρκετά μέλη, των οποίων οι αναφορές προβάλλονται στο web tv.

Ανδ. Γιαλόγλου: Διαβούλευση με “πυξίδα” την ανάπτυξη

Την ανάγκη να προσαρμόζεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στα ρεαλιστικά δεδομένα της εποχής και δη, στην οικονομική συγκυρία, που οδηγεί στην αναζήτηση και ιδιωτικών κεφαλαίων επεσήμανε μεταξύ άλλων και ο Ανδρέας Γιαλόγλου, με φόντο την αναλυτική εισήγηση του Γιώργου Μαραγκού. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας εστιάζοντας στην – βάσει στοιχείων - “αδυναμία των Δήμων πλέον να βρίσκουν πόρους” ώστε οι ίδιοι να προχωρούν στη λήψη αποφάσεων που θα χαρίζουν αναπτυξιακή προοπτική, αλλά και υπογραμμίζοντας πως, μία επένδυση στο χώρο του στρατοπέδου, θα μπορούσε να συμφιλιωθεί με το περιβάλλον, χωρίς να προκαλεί επιβάρυνση, διατύπωσε τη συμφωνία του με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής ως γενικό πλαίσιο, θέτοντας μόνον μία προϋπόθεση για την ψήφισή της.

Επισημαίνοντας πως, από μόνα τους τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν “νομιμοποιούνται” να οδηγηθούν σε μία απόφαση που εντάσσεται στο γενικότερο πλάνο της ανάπτυξης του νησιού, ζήτησε κατηγορηματικά, πριν την ψήφιση της τελικής συμφωνίας από το δημοτικό συμβούλιο, να προηγηθεί διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς της Σύρου και εν γένει της τοπικής κοινωνίας, ώστε να καταγραφεί η θέση τους, λειτουργώντας ο Δήμος στην κατεύθυνση που επεσήμανε και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Τέρενς Κουίκ σε πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα, που επιβάλλει τη συνεργασία ως προϋπόθεση ανάπτυξης. “Πρέπει να προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση” σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας τέλος πως, κάθε άλλο παρά θα έβλαπτε το νησί η εισροή ξένων κεφαλαίων.

Στα ανωτέρω, ο κ. Γιαλόγλου δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία του Πανεπιστημιακού Τμήματος για τη Σύρο, σημειώνοντας πως είναι ένα εκ των πλεονεκτημάτων του νησιού.

Από την παράταξη του κ. Γιαλόγλου, ο δημοτικός σύμβουλος, Φώτης Ξαγοράρης, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως η Δημοτική Αρχή, δεν πρέπει να εγκαταλείψει την υπόθεση που αφορά στην υπόθεση παραχώρησης, με βάσει το νόμο, το περιεχόμενο του οποίου χαρακτήρισε σαφές.

Π. Χρυσαφίδης: Η απόφαση στην τοπική κοινωνία

Την ανάγκη να λάβει γνώση και να αποφασίσει για την πορεία της διαπραγμάτευσης πρωτίστως η τοπική κοινωνία της Σύρου και ακολούθως να προβεί στην έγκριση της γενικότερης κατεύθυνσης το δημοτικό συμβούλιο, υποστήριξε ο Παύλος Χρυσαφίδης, εξ αρχής στην τοποθέτησή του. Επικαλούμενος δημοσίευμα τοπικού Τύπου που φιλοξενούσε τις δηλώσεις του βουλευτή, Αντώνη Συρίγου με φόντο το γενικότερο πλάνο ανάπτυξης της Σύρου, υπογράμμισε πως, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να πραγματοποιήσει μία ουσιαστική διαβούλευση ώστε να υπάρχει σε κάθε πλευρά ολοκληρωμένη κι όχι γενικόλογη ενημέρωση.

Ο κ. Χρυσαφίδης χαρακτήρισε “έωλη” την εισήγηση επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα, πως “αναφερθήκατε σε στρατηγικούς εταίρους. Γιατί το ΤΕΘΑ θέλει στρατηγικό εταίρο; Θα δώσει 160 στρέμματα δικά του και θα βάλει τον Δήμο δραγουμάνο; Γιατί θέλει τον Δήμο και δεν κάνει μόνο του την επένδυση;”. Στη συνολικότερη κριτική του δε, έθεσε και τον προβληματισμό πως “δεσμεύεται” το ΤΕΘΑ στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, να παραχωρήσει μέρος του στρατοπέδου, προβαίνοντας σε αναφορά – παρακάτω - για τα προβλήματα της πόλης κι εξηγώντας πως, ο χώρος του στρατοπέδου είναι στα όρια της πόλης και πως η κατάλληλη αξιοποίησή του θα μπορούσε να “απαντήσει” σε πολλά ανοικτά θέματα. Ο κ. Χρυσαφίδης εμμένοντας στην ανάγκη να ψηφιστεί σε πρώτο επίπεδο, μόνον η σύσταση της Επιτροπής που θα προβεί στην προετοιμασία του σχεδίου της Προγραμματικής Συμφωνίας και η ίδια να κάνει τις διαβουλεύσεις, καταψήφισε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής στο κομμάτι του πλαισίου της “από κοινού αξιοποίησης”.

Την κατηγορηματική αντίθεσή του, στο πολυσυζητημένο θέμα και στον τρόπο που προωθείται εξέφρασε ο Κομνηνός Στρογγύλης, καταψηφίζοντας συνολικά την εισήγηση. Ο ίδιος δε, άσκησε έντονη κριτική στη Δημοτική Αρχή, επισημαίνοντας πως δεν έχει σχέδιο και δεν τηρεί ούτε το προεκλογικό πρόγραμμά της.

Ν. Καΐλης: Ανάπτυξη για ποιον(;)

Κατηγορηματικά αντίθετος στην εισήγηση υπήρξε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Νικόλας Καΐλης επισημαίνοντας, πως, το καίριο ερώτημα που έρχεται στο προσκήνιο με φόντο τις “επενδύσεις στο στρατόπεδο” είναι “για ποιον πρέπει να υπάρξει όφελος και κέρδος”. Υπογραμμίζοντας πως, πράγματι η χώρα έχει περιέλθει σε μία δεινή οικονομική κατάσταση και άρα, στον ίδιο άξονα κινούνται και οι Δήμοι, υπογράμμισε την πάγια θέση της παράταξής του, να υπάρξει διεκδίκηση δωρεάν και χωρίς ανταλλάγματα, στην κατεύθυνση που ο εν λόγω χώρος θα μπορούσε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να καλύψει βασικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Από την πλευρά του, επεσήμανε μάλιστα, πως, πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα, διατυπώνοντας την πλήρη αντίθεσή του, σε οποιαδήποτε “αξιοποίηση” οδηγεί εμμέσως στην ιδιωτικοποίηση.