Απολογισμός των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας και οι στόχοι τους για το 2016

Η δημοκρατία σε πρώτο πλάνο

Με κοινή συνισταμένη την επικράτηση ενός συναινετικού κλίματος, που θα αποτελέσει εκ νέου τη βάση για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για το νησί της Σύρου, μέσω  του διαλόγου, της εργασιακής ειρήνης και του σεβασμού στον πλουραλισμό απόψεων, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας θέτουν τις προτεραιότητες για τη νέα χρονιά που μόλις ανέτειλε.

Σε δηλώσεις τους στην «Κοινή Γνώμη», ο Ανδρέας Γιαλόγλου, ο Παύλος Χρυσαφίδης και ο Νικόλας Καΐλης επιχειρούν έναν σύντομο απολογισμό της παρουσίας τους στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ενώ «φωτίζουν» τα κρίσιμα ζητήματα, στα οποία καλείται να ενσκήψει η δημοτική αρχή μέσα από συμμετοχικές και πρωτίστως, δημοκρατικές διαδικασίες.

Ανδρ. Γιαλόγου: «Πρέπει να πρυτανεύσει ένα κλίμα συνεννόησης»

 «Το 2015 ξεκίνησε με μία διάθεση διχαστική από τη δημοτική αρχή, η οποία στην πορεία κατευνάστηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης «Σύρος, ένα βήμα μπροστά», εκτιμώντας ότι οι τακτικές παρελθοντολογίας και συνεχούς απόδοσης ευθυνών σε προγενέστερες διοικήσεις, δεν οδηγούν πουθενά το νησί. «Υπήρξαν απανωτά λάθη, όπως με τις ακυρώσεις αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου, που αποτελούν προϊόν κάποιων εσπευσμένων ενεργειών» τόνισε ο κ. Γιαλόγλου, προτείνοντας να πρυτανεύσει η συναίνεση για τη διασφάλιση κάποιων οδών προόδου για το νησί, όπως η τουριστική ανάπτυξη, η διασφάλιση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, της κοινωνικής συνοχής και των προνοιακών δομών, η ολοκλήρωση των έργων και η προετοιμασία νέων έργων για τον δήμο, όπως το σχολείο της Βάρης και η αποχέτευση Βάρης-Μέγα Γιαλού.

«Αντίθετοι στην περιθωριοποίηση προσώπων από γινάτι»

Σημείωσε μάλιστα, πως απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων αποτελούν, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση των κατάλληλων προσώπων στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και η επικράτηση της εργασιακής ειρήνης εντός των τειχών του δήμου. Αναφερόμενος στα λάθη, τα οποία έχει πολλάκις επισημάνει, υποστήριξε πως μέχρι και σήμερα αυτά δεν έχουν διορθωθεί, παρότι οι τόνοι μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας έχουν πέσει αισθητά. Έκρινε δε ότι η δημοτική αρχή οφείλει να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι οι πολίτες δηλώνουν ήδη κουρασμένοι από τις αντιπαραθέσεις άνευ ουσίας.  «Η όξυνση και η διαρκής αναδρομή σε προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν έχουν κανένα νόημα, γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται πλέον για το τι έγινε στη Σύρο πριν ενάμιση χρόνο. Το παραμύθι πρέπει να σταματήσει οριστικά», υπογράμμισε. Όπως εξήγησε, ήρθε η στιγμή για να περάσουμε από τα λόγια στα έργα με συμμάχους όσους μπορούν να παρέχουν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες τους για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Οι εξαγγελίες ήταν πλουσιοπάροχες, αλλά στην πράξη ακόμα δεν βλέπουμε κάτι να δρομολογείται. Τα βήματα είναι ακόμα πολύ δειλά και τσαλαπατήματα και νομίζω ότι η μοναδική λύση για ένα νησί όπως η Σύρος, είναι η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων του νησιού και η συναίνεση. Δεν υπάρχει πολυτέλεια να περιθωριοποιούνται άνθρωποι που μπορούν να δώσουν και να προσφέρουν στο νησί, μόνο και μόνο για ένα γινάτι που βασίζεται στην παρελθοντολογία.

«Δεν κάνουμε στείρα αντιπολίτευση»

Καταλήγοντας, κατέστησε σαφές ότι η παράταξή του, έχοντας αποδείξει το ύφος και το ήθος της αντιπολίτευσης που ασκεί, θα συνεχίσει να προετοιμάζεται και να καταθέτει τις τεκμηριωμένες απόψεις της , να συναινεί σε αποφάσεις, αλλά και να διαφωνεί με τα ευδιάκριτα λάθη. «Επ’ ουδενί δεν κάναμε στείρα αντιπολίτευση. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε και πάντοτε θα έχουμε ανοιχτές πόρτες σε κάθε καλή ιδέα που θα προωθήσει τα συμφέροντα του νησιού μας», υπογράμμισε.

Π. Χρυσαφίδης: «Υπέρμαχοι στη δημοκρατική λήψη αποφάσεων»

Τη διαβεβαίωσή του ότι η «Κίνηση Πολιτών Σύρου» θα συνεχίσει να εκφράζει τη δημοκρατική συνείδηση αυτού του τόπου έδωσε ο επικεφαλής της παράταξης Παύλος Χρυσαφίδης, σημειώνοντας πως τα μέλη της ήταν, είναι και θα είναι υπέρμαχοι της συμμετοχής των πολλών στα κοινά του τόπου, υπέρμαχοι στη δημοκρατική λήψη των αποφάσεων, μέσα από διάλογο και διαβούλευση, υπέρμαχοι των συμφερόντων της πλειοψηφίας και όχι υποστηρικτές οικονομικών συμφερόντων.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι, η παράταξη στήριξε από την αρχή αυτής της περιόδου την Πρόεδρο της πλειοψηφίας, όχι έχοντας κατά νου κάποιας μορφής ανταλλάγματα, αλλά γιατί πραγματικά πιστεύει στις συναινέσεις. Για το λόγο αυτό, απογοητεύτηκε πολλές φορές από τον τρόπο με τον οποίο ασκούνται οι διαδικασίες μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα επιμείνει και δεν θα συνεχίσει να εκφράζει τις απόψεις της, απαιτώντας περισσότερο σεβασμό και δημοκρατία τουλάχιστον στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το νησί μας.

«Ενάντια στο ξεπούλημα της περιουσίας μας»

Από τα κρίσιμα ζητήματα αυτής της περιόδου, ο κ. Χρυσαφίδης ξεχωρίζει το στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη που περιλαμβάνει και την ιδιωτικοποίηση του στρατοπέδου. «Εμείς θα φωνάζουμε ότι πρόκειται περί ιδιωτικοποίησης, προκειμένου οι συμπολίτες μας να κατανοήσουν ότι με τα σχέδια της δημοτικής αρχής αυτός ο πολύτιμος χώρος μέσα στην πόλη θα χαθεί δια παντός από οποιασδήποτε μορφής αξιοποίηση επιθυμούμε στο μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι «σε περιόδους κρίσης δεν επιτρέπεται να ξεπουλάμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε που μπορεί πραγματικά να αποφέρει οφέλη σε μια άλλη ανάπτυξη, μια ανάπτυξη που θα επιτρέπει στους εαυτούς μας να κοιτάμε και αύριο στα μάτια τα παιδιά μας».

Μεταξύ άλλων, έκρινε ότι η τουριστική ανάπτυξη με την αξιοποίηση του Νεωρίου, τη συμμετοχή του καζίνο και αξιοποίηση χώρων και κτιρίων του νησιού, απαιτεί συναινέσεις που η δημοτική αρχή δεν φάνηκε διατεθειμένη να ακολουθήσει. Ωστόσο, ο ίδιος θεωρεί εφικτή τη δημιουργία νέων πόρων στο νησί. «Ρίχνουμε το βάρος μας στην αξιοποίηση των απορριμμάτων που για μας δεν είναι σκουπίδια αλλά κρύβουν πλούτο, έναν πλούτο που θα αποδώσει καρπούς μόνο μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες. Αξιοποίηση απορριμμάτων λοιπόν που μέσα από συνεργατικές ομάδες πολιτών, μέσα από διαδικασίες και με τη συμμετοχή και συνέργεια του δήμου μπορούν να αλλάξουν την μορφή του νησιού μας και να αποδώσουν και οικονομικά οφέλη».

«Θα πείσουμε τη δημοτική αρχή να ενεργεί δημοκρατικά»

Καταλήγοντας, τόνισε ότι προτεραιότητά του για το νέο χρόνο αποτελεί η προσπάθεια να πείσει τη δημοτική αρχή να θέσει σε πρώτο πλάνο τη δημοκρατία. «Ωστόσο, εκτός από το Δημοτικό Συμβούλιο, προσδοκούμε να εκφράσουμε την κοινωνία που δυστυχώς μένει αμέτοχη στα κοινά. Στο πεδίο αυτό δεν τα πήγαμε και τόσο καλά, παρ’ όλες τις καλές μας προθέσεις. Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να παντρέψουμε διαφορετικές απόψεις και θέσεις για το καλό που εμείς πιστεύουμε, συμμετοχή και δημοκρατία για μια αλληλέγγυα κοινωνία που θα τα αλλάξει όλα», υπογράμμισε ο κ. Χρυσαφίδης.

Ν. Καΐλης: «Ζήτημα πολιτικής βούλησης ο σχεδιασμός μιας φιλολαϊκής ρότας»

Στον σύντομο απολογισμό του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νικόλας Καΐλης τόνισε ότι η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη για το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου του νησιού, αλλά και για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων της χώρας. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως οι ελπίδες που έτρεφαν πολλοί συνάνθρωποί μας για κάτι καλύτερο από την νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαψεύστηκαν με τον πιο δραματικό τρόπο με την υπογραφή του τρίτου και χειρότερου μνημονίου που ακολουθείται από έναν ορυμαγδό μέτρων πρωτοφανούς αγριότητας.

Πρόσθεσε μάλιστα πως και στο νησί της Σύρου θεριεύουν σήμερα η εργασιακή ανασφάλεια, η απλήρωτη εργασία, η καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου αρκετών συνδημοτών μας. «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες δώσαμε τη "μάχη"  μας ως Λαϊκή Συσπείρωση τόσο μέσα όσο και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Διατυπώσαμε ξεκάθαρα την αντίθεση μας στην κεντρικά ορμώμενη και τοπικά εφαρμοζόμενη πολιτική της μετατροπής του Δήμου σε Α. Ε., μακριά από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, των ανέργων, των μικρών ΕΒΕ, των συνταξιούχων και της νεολαίας του νησιού μας». Ο σχεδιασμός μιας φιλολαϊκής ρότας του Δήμου, ακόμη και μέσα σε αυτές τις συνθήκες οικονομικού αλλά και διοικητικού στραγγαλισμού της Τοπικής Διοίκησης από το κεντρικό κράτος, αποτελεί για τον ίδιο, ζήτημα πολιτικής βούλησης. «Απέναντι στον "ρεαλισμό" του οικονομικού στεγνώματος του Δήμου από την κυβέρνηση αντιτάξαμε την κατεύθυνση προς την οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να κινηθεί η δημοτική αρχή, δηλαδή της μαχητικής διεκδίκησης των απαραίτητων οικονομικών πόρων από την κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο της μείωσης, με προοπτική κατάργησης, αυτών των ανταποδοτικών τελών που χτυπούν κυρίως τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ. Σε αυτή τη λογική είμαστε ενάντια και στην προαποφασισμένη επιβολή εισιτηρίου στο mini-bus» πρόσθεσε ο κ. Καΐλης.

«Μακριά οι άσκοπες αναθέσεις έργων σε τρίτους»

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι για Δήμου για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και δράσεων προς όφελος των δημοτών μακριά από άσκοπες αναθέσεις σε τρίτους, κρίνεται αναγκαία η αξιοποίηση των υπηρεσιών και του εργατικού δυναμικού του. «Ζητήσαμε, την αποκλειστική παραχώρηση του συνόλου της έκτασης του στρατοπέδου στο Δήμο και την αξιοποίηση του προς όφελος των δημοτών. Εδώ το παράδειγμα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Πάτρας, τηρουμένων των αναλογιών πάντα, θα ήταν διδακτικότατο για την δυνατότητα υλοποίησης κοινωφελών έργων, χωρίς καμία ανάθεση, ακόμη μέσα σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε». Καταλήγοντας, σημείωσε πως το 2016 μπορεί να γίνει μια πολύ καλύτερη χρονιά από αυτή που προοιωνίζεται «αρκεί όλοι μας να  σκεφτούμε αν όντως μας αξίζει αυτή η ζωή, που η εξασφάλιση των λίγων μας επιβάλλει ή όχι και να κάνουμε θαρρετά βήματα για να την αλλάξουμε».