Απαντήσεις του Γ. Ρούσσου προς αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με την παραίτηση του από πρόεδρος της ΡΕΔΗΣΕ

Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν

Για την παραίτηση του από πρόεδρος της ΡΕΔΗΣΕ, αλλά και από τον συνδυασμό του Δημάρχου Γ. Μαραγκού, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» ο Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στις αιτίες που τον οδήγησαν να έρθει σε ευθεία ρήξη με τον Δήμαρχο, όσο και σε όσα του καταλογίζουν μόλις λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του.

Με δεδομένη πλέον την πρόθεση του Δημάρχου να προχωρήσει στο κλείσιμο του δημοτικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, ιδιαίτερη σημασία αποκτούν τα λεγόμενα του μέχρι πρότινος προέδρου του, ο οποίος αιτιολογεί την απόφαση του μιλώντας για μη τήρηση των συμφωνηθέντων με τον Δήμαρχο, όσον αφορά στο ενδιαφέρον και την υποστήριξη προς τη ΡΕΔΗΣΕ από την πλευρά του Δήμου.

Παράλληλα, δίνει απαντήσεις και στο κατηγορητήριο εναντίον του από τον δημοτικό συνδυασμό του Δημάρχου, στο οποίο χρησιμοποιούνται υβριστικοί χαρακτηρισμοί, που όμως δεν συνάδουν με το ήθος που ευαγγελίζεται ότι διαθέτουν τα μέλη του, όταν δεν επιδεικνύεται ο στοιχειώδης σεβασμός προς το πρόσωπο του μέχρι πρότινος συνεργάτη τους, διότι τόλμησε να εκφράσει τη διαφωνία του και να παραιτηθεί.

Η παραίτηση σας προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία ή επρόκειτο για μία εξέλιξη που είχε δρομολογηθεί;

Γ. Ρ.: «Δεν προετοιμαζόταν, απλά η συμφωνία με τον Δήμαρχο ήταν να γίνει μία προσπάθεια να σωθεί η Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση.

Αυτή ήταν η συμφωνία όταν μου προτάθηκε να γίνω πρόεδρος. Δεν ήμουν η πρώτη επιλογή, αλλά η τρίτη, καθώς είχε ήδη προταθεί σε δύο συμβούλους να αναλάβουν, οι οποίοι αρνήθηκαν γιατί πιθανόν γιατί γνώριζαν τι συμβαίνει κι εγώ από μεράκι αποφάσισα να αναλάβω χωρίς να γνωρίζω τίποτα. Για την παραίτηση δεν μπορούσα να κάνω κάτι άλλο από τη στιγμή που δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί».

Μπορούσε ο Δήμος να στηρίξει τον Αιγαίο με τον οποιονδήποτε τρόπο και δεν το έκανε; Έκανε την προσπάθεια για επιχορήγηση της ΡΕΔΗΣΕ και την «έκοψε» η Αποκεντρωμένη. Μπορούσε να στηρίξει με άλλο τρόπο;

Γ. Ρ.: «Δεν είμαι νομικός και δεν γνωρίζω εάν μπορούσε να στηρίξει οικονομικά. Η ηθική υποστήριξη του Δήμου ποια ήταν απέναντι στην Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση; Ας μου πουν σε αυτό τον 1½ χρόνο που ήμουν εγώ, ποιοι από τους συμβούλους ή τον ίδιο τον Δήμαρχο ήρθαν να δώσουν μία συνέντευξη στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση. Μόνο μία συνέντευξη είχε δώσει ο Αντιδήμαρχος Μ. Βουτσίνος και μία η κ. Καζαντζάκη, οι οποίες ήταν για άλλους λόγους. Κανείς δε δεν ήρθε για να κουβεντιάσει το θέμα της Ραδιοτηλεόρασης».

Εσείς πώς το εξηγείτε αυτό;

Γ. Ρ.: «Όταν δεν έχεις κάτι να πεις ή σου απαγορεύουν ή δεν πρέπει να το πεις…».

Υπήρξε δημόσια προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου για στήριξη της ΡΕΔΗΣΕ, όμως ποια συγκεκριμένα ήταν η υποστήριξη που θα έδινε;

Γ. Ρ.: «Είχαμε αποφασίσει ότι θα γινόταν διαχειριστικός έλεγχος, προκειμένου να ψαχτεί σε βάθος από τη ΔΕΠΕΔΑΣ μέχρι τη ΡΕΔΗΣΕ, γιατί έφτασε στο σημείο να χρωστάει τόσα, ποιος ήταν ο υπεύθυνος και από την στιγμή που θα αναλαμβάναμε εμείς να μη δημιουργήσουμε νέα χρέη και να γίνει βιώσιμη. Αυτό εμείς, το Δ.Σ. της ΡΕΔΗΣΕ το καταφέραμε. 16 μήνες τώρα όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί το χρέος αλλά με κάποιους από αυτούς που οφείλει έχουμε προχωρήσει και σε συμβιβασμούς, αλλά χρειάζονται κάποια χρήματα για να προχωρήσουν οι συμβιβασμοί.

Ο διαχειριστικός έλεγχος δεν βλέπω να ξεκινάει και πιστεύω ότι δεν θα γίνει ποτέ, επειδή ο Δήμαρχος θέλει να γίνει η εκκαθάριση χωρίς πρώτα να γίνει ο έλεγχος. Δεν ξέρω αν αυτό είναι νόμιμο. Δεν ξέρω εάν μπορείς να κλείσεις μία επιχείρηση αν πρώτα δεν έχει ελεγχθεί το τι οφείλει. Επίσης απαραίτητος ήταν ο εκσυγχρονισμός. Για να προχωρήσει το κανάλι δεν μπορείς να δουλεύεις με 1 κάμερα και 1 μικρόφωνο και αυτά του 1985, όταν η τεχνολογία είναι τόσο προχωρημένη».

Άρα από την υποστήριξη φτάσαμε στην εκκαθάριση.

Γ. Ρ.: «Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε, την οποία μάλλον ο κ. Δήμαρχος δεν θα την παραδεχτεί γιατί ήταν προσωπική, ζήτησε από εμένα και τον αντιπρόεδρο της ΡΕΔΗΣΕ να του παρουσιάσουμε τη διαδικασία εκκαθάρισης της επιχείρησης. Αυτό ήταν και ο λόγος της παραίτησης μου. Είπα ότι εγώ δεν θα συνυπογράψω ποτέ να κλείσει η Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση. Εγώ συναισθηματικά και μόνο ανέλαβα τη θέση στη ΡΕΔΗΣΕ για να μην κλείσει».

Σύμφωνα με αυτά λοιπόν οδεύει προς το κλείσιμο;

Γ. Ρ.: «Μακάρι να μην είναι έτσι. Μακάρι η παραίτηση μου να ωθήσει τον κ. Δήμαρχο και το επιτελείο του στο να βοηθήσει».

Παράλληλα όμως με την παραίτηση από πρόεδρος της ΡΕΔΗΣΕ παραιτηθήκατε και από μέλος του συνδυασμού και ανεξαρτητοποιηθήκατε.

Γ. Ρ.: «Αυτό το έκανα για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που μου δόθηκαν από τον Δήμαρχο, ότι θα κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε η Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση να μείνει ανοιχτή και το μόνο που έκανε να κάνει αυτές τις επιχορηγήσεις και να τις απορρίπτει η Αποκεντρωμένη. Αυτές δεν είναι ενέργειες. Αυτό γινόταν και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι σαν συνδυασμός είχαμε πει προεκλογικά να τηρήσουμε κάποια πράγματα. Κατ’ αρχή να μην κάνουμε αυτά που έκανε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Εγώ είδα ότι κινείται στο ίδιο μοτίβο, με λίγες διαφορές, τις οποίες και στηρίζω. Αυτό με ανάγκασε να φύγω από τον συνδυασμό. Υπήρξε και απαίτηση του Δημάρχου να παραιτηθώ γενικώς. Εγώ πιστεύω ότι προς του πολίτες της Άνω Σύρου δεν θα ήταν τίμιο να φύγω. Θα εξαντλήσω τη θητεία μου και θα παλέψω για τα συμφέροντα της Άνω Σύρου, του Κινίου, της Αληθινής και του Επισκοπείου. Είμαι υποχρεωμένος στους δημότες».

Η παραίτηση σας ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν και επισημοποιήθηκε μία ημέρα μετά, που κατατέθηκε στο πρωτόκολλο του Δήμου.

Γ. Ρ.: «Πιστεύω ότι υπήρξε οργάνωση γύρω από αυτό. Ότι έγινε συζήτηση το πρωί της Τετάρτης για να βγουν τα αποτελέσματα το μεσημέρι και να προλάβει το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Δήμαρχος και το επιτελείο του να παρουσιάσουν τα πράγματα κατά πως τον συμφέρουν και το βολεύουν ώστε την επομένη που εγώ θα πάω με την παραίτηση να έχει προλάβει εκείνος να πει ότι είναι έτσι και όχι έτσι όπως τα παρουσιάζω εγώ».

Από την πλευρά του δημοτικού συνδυασμού του Δημάρχου, εστάλη προς τα Μέσα Ενημέρωσης ένα δελτίο τύπου στο οποίο περιγράφεστε με τα μελανότερα χρώματα, αναφέροντας πως η συμπεριφορά σας ήταν τόσο ιδιοτελής μακράν του ήθους του συνδυασμού.

Γ. Ρ.: «Δεν ήμουν ιδιοτελής όταν ήμουν πρωτεργάτης των κυκλοφοριακών μέτρων το καλοκαίρι και έδινα το είναι μου και εκατοντάδες Συριανών με έβλεπαν στα κάγκελα για να υποστηρίζω τον Δήμαρχο και αυτό που γίνεται; Σε αυτό δεν είμαι απέναντι στον Δήμαρχο και το δηλώνω, όπως και σε πολλά σημεία για τον τουρισμό έχει κάποιες καλές βλέψεις, όχι σε όλα όμως».

Τελικά διαγραφήκατε ή παραιτηθήκατε;

Γ. Ρ.: «Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε την παραίτηση μου. Μετά την συνάντηση που είχαμε και με το αποτέλεσμα αυτής ότι η Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση οδεύει προς κλείσιμο, δεν είχα άλλη λύση παρά φυσικά να παραιτηθώ από πρόεδρος της ΡΕΔΗΣΕ. Την πολιτική ευθύνη δεν ήθελε να την πάρει και να πει «εγώ αποφασίζω να κλείσει», αλλά ζήτησε από το Δ.Σ. της ΡΕΔΗΣΕ να προβεί σε διαδικασίες εκκαθάρισης. Είτε γιατί αυτό ήταν προαποφασισμένο είτε γιατί είδε ότι δεν μπορεί να την επιχορηγήσει και βλέπει ότι δεν υπάρχει μέλλον. Εγώ πιστεύω ότι και μέλλον έχει και λύση στο θέμα της χρηματοδότησης μπορεί να υπάρξει. Αν πάτε μία βόλτα έξω από το σπίτι του Δημάρχου δείτε εάν υπάρχει απλή κεραία που να μπορεί να λαμβάνει το σήμα της Αιγαίο Ραδιοτηλεόρασης. Αν ο ίδιος ο Δήμαρχος δεν βλέπει το κανάλι το δικό του, πως έχει απαίτηση να δει ο δημότης να δει το κανάλι. Αν δεν το αγαπάς εσύ και δεν το πιστεύεις, πως θα το πιστέψει ο άλλος; Εμείς στο Δ.Σ. της ΡΕΔΗΣΕ πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή, πλην ελαχίστων, δεν ενδιαφέρεται για την Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση. Και με τα στελέχη της προηγούμενης διοίκησης είμαστε συνοδοιπόροι γιατί όλοι θέλουμε να μην κλείσει και προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξει κινητοποίηση. Είναι σίγουρο ότι δεν θα μείνει έτσι».

Ετικέτες: