Επανέρχονται κάτοικοι της Σύρου για την αποκατάσταση του Ανοικτού Δημοτικού Γυμναστηρίου στα Πευκάκια

Ζητούν δέσμευση

Περισσότεροι από 500 οι συνυπογράφοντες του αιτήματος που εστάλη προς το Δημοτικό Συμβούλιο

Τη δέσμευση της παρούσας Δημοτική Αρχής ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων με σκοπό την αποκατάσταση του Ανοικτού Δημοτικού Γυμναστηρίου στα Πευκάκια ζητούν με γραπτή επιστολή τους, 533 συμπολίτες μας, οι οποίοι συνυπέγραψαν ένα νέο κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο απέστειλαν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Η υφιστάμενη κάκιστη κατάσταση του δημοτικού γυμναστηρίου, που το έχει καταστήσει για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ανενεργό..., καθώς όμως και όσα την ακολουθούν αναλόγως των καιρικών φαινομένων κι έχουν απασχολήσει πολλάκις τους μόνιμους κατοίκους της συγκεκριμένης γειτονιάς, παρουσιάζονται εκ νέου στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τους διαμαρτυρόμενους πολίτες να υπογραμμίζουν κατηγορηματικά, πως, η δρομολόγηση της αποκατάστασής του, αποτελεί - ξεκάθαρα - θέμα πολιτικών προτεραιοτήτων της Δημοτικής Αρχής.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως το έγγραφο προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, συνοδεύουν 470 έντυπες υπογραφές, καθώς και 63 ηλεκτρονικές υπογραφές.

“Να αποτελέσει προτεραιότητα για τον Δήμο”

Ειδικότερα, το έγγραφο με τις 533 υπογραφές συμπολιτών μας, που έχει σταλεί εδώ και αρκετό καιρό προς το γραφείο του δημοτικού συμβουλίου, πρωτοκολλήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και σήμερα αναμένεται να απασχολήσει τους αιρετούς των δημοτικών παρατάξεων. Το περιεχόμενό του, αυτούσιο έχει ως ακολούθως: “Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο αθλητισμός είναι μέρος του πολιτισμού ενός τόπου. Η Σύρος είναι κέντρο πολιτισμού, είναι νησί με παρελθόν, παρόν και μέλλον, με πολλές διακρίσεις στο στίβο και γενικότερα στον αθλητισμό. Οι λίγο μεγαλύτεροι από εμάς, θυμόμαστε την περίοδο που στο νησί διοργανώνονταν πανκυκλαδικοί αθλητικοί αγώνες στίβου, στο Ανοιχτό Γυμναστήριο στα Πευκάκια. Νιώθαμε προνομιούχοι, όντας μαθητές, που υπήρχε αυτός ο χώρος άθλησης στον τόπο μας, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Το στάδιο έσφυζε από ζωή ακόμα και τα απογεύματα με δραστηριότητες αθλητών όλων των ηλικιών. Ήρθε το σήμερα κι έχουμε γυρίσει 50 χρόνια πίσω.

Η εικόνα του Ανοιχτού Γυμναστηρίου στα Πευκάκια είναι θλιβερή. Πιο θλιβερή όμως είναι η πολιτεία που το άφησε στο έλεός του, όλα αυτά τα χρόνια. Είναι απαράδεκτο να υπάρχει ένα παρακμιακό στάδιο μέσα στην καρδιά της πόλης. Είναι απαράδεκτο ένας χώρος με εύκολη πρόσβαση, στο κέντρο της Ερμούπολης, να μαραζώνει σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Είναι απαράδεκτο, ένα δημοτικό στάδιο να παραμένει κλειστό για τους δημότες, να εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών, να απειλεί καθημερινά τη ζωή, την υγεία και την περιουσία των περιοίκων”. Βάσει των ανωτέρω, το σύνολο όσων συνυπογράφουν, προσθέτει πως, “Εμείς, οι πολίτες της Σύρου αιτούμαστε τη σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με θέματα: α. Τη συνοπτική ενημέρωση για την πορεία του έργου “Αποκατάσταση στίβου και χώρου αθλοπαιδιών στο Δημοτικό Ανοικτό Γυμναστήριο στα Πευκάκια”, β. Τη λήψη απόφασης και τη δέσμευση της παρούσας Δημοτικής Αρχής, ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για την εξασφάλιση πόρων για τη σταδιακή αποκατάστασή του και γ. Τη σύσταση επιτροπής που θα καθορίζει, θα ελέγχει και θα συντονίζει τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης”. Μάλιστα όπως καταλήγουν, “Οι πολίτες είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται ότι ακόμα και σε μία δυσμενή οικονομική περίοδο, όλα είναι θέμα πολιτικής και προτεραιοτήτων. Ζητούμε η αποκατάσταση του Ανοικτού Δημοτικού Γυμναστηρίου να αποτελέσει προτεραιότητα για τον Δήμο”.

Εκπόνηση απαραίτητης μελέτης σε τρεις φάσεις

Πέραν της όποιας τοποθέτησης αναπτύξει εντός της συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης, ο οποίος κι έχει οριστεί ως εισηγητής του θέματος, θα πρέπει να αναφερθεί πως, τα δεδομένα που αφορούν στην υφιστάμενη κατάσταση του δημοτικού γυμναστηρίου είναι συγκεκριμένα σχετικά με τις διαδικασίες που μέχρι σήμερα έχουν ακολουθηθεί. Συγκεκριμένα, έχει εκφραστεί ήδη από την αρμόδια υπηρεσία η άποψη περί της αναστολής λειτουργίας του γυμναστηρίου προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος σοβαρός τραυματισμός σε αθλητή ή επισκέπτη, καθώς όμως και η ανάγκη εκπόνησης συνολικής μελέτης αποκατάστασης και παραπέρα, η λήψη άδειας λειτουργίας, ζητήματα που παραμένουν στο προσκήνιο και άρα, υπαγορεύουν το προσωρινό λουκέτο στο γυμναστήριο. Εκτός αυτών, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση, “έχει ήδη ξεκινήσει η εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης” η οποία διακρίνεται σε τρεις φάσεις ως ακολούθως: α. Εργασίες απαραίτητες για λήψη άδειας λειτουργίας, β. Αποκατάσταση κλειστής αίθουσας και γ. Τοποθέτηση τάπητα “ταρτάν”.

Κρίνεται αναγκαίο να υπογραμμισθεί, πως, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το 2016 καταγράφεται το ποσό των 8.737,50 ευρώ, χρήματα τα οποία δεν αναφέρεται αναλυτικά ποιά ανάγκη θα καλύψουν.

Έκθεση Τεχνικής Υπηρεσίας

Βάσει της νομοθεσίας, για τη λειτουργία ενός δημοτικού γυμναστηρίου, θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σήμερα, η κάκιστη κατάσταση του ανοικτού αθλητικού χώρου στα Πευκάκια, η οποία και πρωταγωνιστεί επιτακτικά, περιγράφεται γλαφυρά από τη σχετική έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία απεστάλη προς την Επιτροπή Αθλητισμού του Δήμου με ημερομηνία 21/8 του περασμένου έτους. Ειδικότερα, μετά από αυτοψία των αρμοδίων μηχανικών στον αθλητικό χώρο, διαπιστώθηκε ότι απαιτούνται οι ακόλουθες ενέργειες: “Επισκευή/ενίσχυση κτιριακών εγκαταστάσεων, τοίχων αντιστήριξης και λοιπών κατασκευών (π.χ. Κερκίδες κλπ, όπως προκύψει από τη μελέτη στατικής επάρκειας), συντήρηση/ επισκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης, αποδυτηρίων, wc, χώρου γυμναστικής κλπ, δημιουργία αποδυτηρίων και wc, για τους διαιτητές αγώνων, δημιουργία ανεξάρτητης/ εξωτερικής εισόδου αποδυτηρίων, δημιουργία αποθηκευτικών χώρων, δημιουργία ιατρείου, διαμόρφωση πρόσβασης για ΑΜΕΑ, κατασκευή δικτύου απορροής όμβριων υδάτων, το οποίο να περιλαμβάνει δίκτυο απορροής όμβριων στην εσωτερική περίμετρο του στίβου με μεταλλικές εσχαρές (απαραίτητο στην περίπτωση που κατασκευαστεί στίβος από ταρτάν), ανακατασκευή της κονίστρας με την κατασκευή στραγγιστηρίου, τύπου “ψαροκόκαλο” προκειμένου μελλοντικά να υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης συνθετικού χλοοτάπητα, συντήρηση/επισκευή/ανακατασκευή συστήματος ηλεκτροφωτισμού”. Επιπλέον, προβλέπεται “Συντήρηση/ επισκευή/ ανακατασκευή δικτύου ύδρευσης. Κατασκευή νέων κιγκλιδωμάτων (που να αποτρέπουν την αναρρίχηση). Επισκευή/ ανακατασκευή/ πλήρης καθαίρεση τμήματος των κερκίδων και επισκευή/ μετατόπιση των εσωτερικών κιγκλιδωμάτων του στίβου, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ελάχιστη απόσταση του ορίου της τελευταίας διαδρομής και της περίφραξης (min=1,00μ.)”.

Για την υλοποίηση των ανωτέρω, απαιτείται η εκπόνηση των κατωτέρω μελετών: Πλήρης τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών (κτήρια, κερκίδες κλπ). Σύνταξη αρχιτεκτονικών σχεδίων πρότασης. Εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας στο πλαίσιο της δήλωσης του Ν.4178/2013, διότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις κατατάσσονται στα κτίρια υψηλής διακινδύνευσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της συνολικής μελέτης, τότε, θα μπορούν να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, από τα οποία θα προκύπτει και ο προϋπολογισμός του.

Ετικέτες: