Στη δωρεάν παραχώρηση χρήσης δημοτικού ακινήτου στο Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων προσανατολίζεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Ταυτόχρονες εξυπηρετήσεις...

Πρώτιστο μέλημα η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών του νησιού

Να διαθέτει τα προϊόντα που συγκεντρώνει μέσω χορηγιών προς αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας στο νησί, κάνοντας δωρεάν χρήση δημοτικού ακινήτου (επί της οδού Κ. Μαρούλη) αιτείται το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων από το δημοτικό συμβούλιο με σχετικό έγγραφό του προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Το θέμα αναμένεται να εγκριθεί στη μεθαυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε και θα συζητηθεί το σχετικό αίτημα του Σωματείου, στο οποίο προεδρεύει ο Γιάννης Χαρίτος, που τυγχάνει να είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου.

Το ζήτημα της “συστέγασης” της κοινωνικής προσφοράς - που κατά πάσα πιθανότητα θα εγκριθεί από τα μέλη του σώματος -, επί της ουσίας, θα οδηγήσει στην ταυτόχρονη... εξυπηρέτηση των πολιτών που λαμβάνουν βοήθεια από τον Δήμο μέσω του προγράμματος επισιτιστικής αρωγής (για όσο αυτό διαρκέσει), με τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, οι οποίοι τυγχάνουν στήριξης από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων μέσω της διανομής τροφίμων αλλά και ειδών πρώτης ανάγκης.

Κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί πως, εισηγητής του θέματος θα είναι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης καθώς, αφενός πρόκειται για οικονομικό ζήτημα αφού η δωρεάν χρήση δημοτικής περιουσίας από οποιονδήποτε άλλον φορέα πλην του Δήμου, δύναται να υλοποιηθεί μόνον αν αποδεδειγμένα αυτός ο φορέας αναπτύσσει κοινωφελή δράση, ενώ αφετέρου, ο κ. Χαρίτος θα πρέπει να απέχει από τη συζήτηση δεδομένης της θέσης του στην Κοινωνική Επιτροπή του Δήμου αλλά και του Σωματείου.

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ: Αποθήκευση ειδών και διανομή στο κτίριο της οδού Κ. Μαρούλη

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο γραπτό αίτημα του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κυκλάδων που φέρει την υπογραφή του προέδρου και της γραμματέας, σκοπός είναι η “διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας”, κάτι που όπως είναι ευρέως γνωστό προωθεί συστηματικά το Σωματείο. Αυτούσιο το περιεχόμενο του αιτήματος, επί του οποίου έχουν τοποθετηθεί θετικά η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης καθώς επίσης και η αρμόδια Υπηρεσία Κοινωνικών Θεμάτων (υπό όρους), αλλά και η Επιτροπή Αξιοποίησης Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου, έχει ως εξής: “Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Σωματείο μας έχει στη διάθεσή του διάφορα είδη πρώτης ανάγκης που μας προσφέρουν κατά καιρούς, διάφοροι χορηγοί και επιχειρήσεις του νησιού μας, όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας. Θα θέλαμε αυτά τα είδη να τα μοιράσουμε σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας ανάλογα με το που υπάρχουν ανάγκες. Τα είδη αυτά περιλαμβάνουν είδη υπόδησης, ένδυσης, σχολικά είδη, παιδικά παιχνίδια καθώς και ποσότητες τροφίμων που περιλαμβάνουν γάλα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Θα θέλαμε να μοιράσουμε αυτά τα προαναφερθέντα είδη και ζητάμε από την Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων τη βοήθεια και τη συνεργασία σας. Συγκεκριμένα θα θέλαμε από την ομάδα εργασίας της Επιτροπής να συνεργαστεί σε συνδυασμό με το ΔΣ του Σωματείου μας για να διαθέτουμε τα προαναφερθέντα είδη και ότι άλλο παρουσιάζεται από τις διάφορες χορηγίες.

Θα θέλαμε να μας παραχωρήσετε τον χώρο που στεγαζόταν η Πρόνοια μέχρι και το περυσινό έτος δηλαδή το κτήριο της οδού Κ. Μαρούλη 2 για να αποθηκευθεί ο όγκος των ειδών αυτών και να μοιράζεται. Η μεταφορά και η διάθεση των προϊόντων από το χώρο μας στο Εργατικό Κέντρο είναι σχεδόν αδύνατη για το λόγο ότι θα παρουσιάζεται πρόβλημα στη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων στο χώρο έξω από το Εργατικό Κέντρο. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια και τη συνεργασία σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία”.

Παραχώρηση έως το 2019. Προϋπόθεση η εξυπηρέτηση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας

Εκ μέρους της δημοτικής πλευράς και μάλιστα στη σχετική θέση που εξέφρασε η αρμόδια Κοινωνική Υπηρεσία σε έγγραφό της αναφορικά με το προαναφερθέν αίτημα, καθίσταται σαφές, πως, η ικανοποίησή του, θα πρέπει να “σέβεται” πρωτίστως και να μην εμποδίζει την υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής αρωγής του Δήμου, έως ότου αυτό διαρκέσει. Πρόκειται για έναν “ειδικό όρο” ουσιαστικά, τον οποίο αναμένεται να εισηγηθεί και ο κ. Παπαμανώλης στην εισήγησή του. “Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού με το οποίο το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ γήρατος – αναπηρίας και επικουρικών ταμείων Κυκλάδων ζητά την παραχώρηση του δημοτικού κτηρίου που βρίσκεται στην οδό Κ. Μαρούλη 2 (κτήριο στο οποίο στο παρελθόν στεγαζόταν η Κοινωνική Υπηρεσία (γρ. Πρόνοιας) του Δήμου, σας γνωρίζουμε ότι η Υπηρεσία δεν αντίκειται στην παραχώρηση αυτή, υπό την προϋπόθεση ότι για όσο διάστημα θα διανέμονται στους δικαιούχους τους προγράμματος επισιτιστικής αρωγής του Δήμου, είδη διατροφής (...), θα είναι δυνατή η χρήση του χώρου αυτού από την Υπηρεσία μας. Συγκεκριμένα, (...) η υπηρεσία μας, σε ημέρες και ώρες (τουλάχιστον 2 κάθε μήνα) για τις οποίες θα υπάρχει ενημέρωση του Σωματείου – εφόσον αποφασιστεί η παραχώρηση σε αυτό – πρέπει να έχει στη διάθεσή της το κτήριο αυτό, προκειμένου να δέχεται τους /τις ωφελούμενους για την προκαθορισμένη διανομή”. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η απάντηση της υπηρεσίας τέλος, “Ως εκ τούτου, δεν είμαστε αντίθετοι ως προς την παραχώρηση υπό την τήρηση της παραπάνω προϋπόθεσης”.

Αξίζει να τονισθεί, πως η εν λόγω παραχώρηση προβλέπεται για χρονικό διάστημα τριών ετών, ήτοι, έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2019, ενώ στη σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου θα υπάρξει και μία σειρά επιπλέον όρων, ώστε να μην εμποδιστεί οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα του Δήμου που πραγματοποιείται στο κτίριο της οδού Κ. Μαρούλη από τη δραστηριότητα του Σωματείου.