Καίρια τοποθέτηση του Γ. Κεράνη στο δημοτικό συμβούλιο για το ζήτημα των προσλήψεων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Προσλήψεις σε κατηργημένες θέσεις

Στην επισήμανση ότι “δεν είναι σύννομη” η διαδικασία που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή σχετικά με το θέμα των προσλήψεων προσωπικού στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, καθώς προγραμματίζει διαγωνισμό για κάλυψη θέσεων που έχουν καταργηθεί μετά από την αντίστοιχη κατάργηση του π. Νομικού Προσώπου του ΟΠΚΑ προέβη ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Κεράνης.

Το θέμα συζητήθηκε αναλυτικά κατά την πρόσφατη συνεδρίαση, οπότε και ο αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών, Αλέξης Αθανασίου εισηγήθηκε την πρόσληψη τεσσάρων ατόμων, βάσει των άμεσων αναγκών στις δημοτικές υπηρεσίες, οι οποίες όπως πρόσθεσε, αφορούν σε δύο θέσεις ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών, σε 1 θέση ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και σε 1 θέση ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού.

Με δεδομένη την κατάργηση του π. ΟΠΚΑ (Οργανισμός Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και μοιραία, την κατάργηση των δύο θέσεων Κοινωνικών Λειτουργών, ο κ. Κεράνης υπογράμμισε πως, ο Δήμος δεν ενεργεί ορθά αφού θα προκηρύξει διαγωνισμό για κάλυψη θέσεων που επί της ουσίας δεν υφίστανται, γεγονός που υπήρξε ο βασικός λόγος διαφωνίας της μείζονος αντιπολίτευσης, τα μέλη της οποίας τόνισαν ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει σχετική γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία.

Πέραν αυτού, η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να αιτηθεί μόνον τέσσερις θέσεις εκ των δέκα συνολικά που δίνει το δικαίωμα προς του ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού το αρμόδιο Υπουργείο, έτυχε της κριτικής της ελάσσονος μειοψηφίας, με ορισμένους αιρετούς μάλιστα, να “χρεώνουν” στη Δημοτική Αρχή πολιτική τακτική τέτοια, που εναρμονίζεται πλήρως με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις. Στο προσκήνιο της συζήτησης δε, ήρθε εκ νέου το θέμα της ανυπαρξίας νέου εγκεκριμένου οργανισμού.

Γ. Κεράνης: Οι θέσεις των Κοινωνικών Λειτουργών έχουν καταργηθεί

Ειδικότερα, η κριτική του κ. Κεράνη κι εν γένει της μείζονος αντιπολίτευσης κινήθηκε σε συγκεκριμένους άξονες βάσει της εισηγήσεως. “Δεν μπορούμε να στηρίξουμε κάτι στο οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι γίνεται σωστά” σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος εξηγώντας πως, η παράταξη δεν είναι αρνητική στο θέμα των προσλήψεων, αντίθετα μάλιστα, επιθυμεί την υλοποίηση αυτών αλλά με ορθό τρόπο. “Σαφώς, καλό θα είναι να προσλάβουμε κόσμο αν μπορούμε. Αλλά λέτε για δύο θέσεις Κοινωνικού Λειτουργού κατηγορίας ΤΕ, που η μία ήταν στον ΟΠΚΑ και η άλλη θέση ήταν στο ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Όπως γνωρίζετε, ο ΟΠΚΑ στον οποίο ανήκε το ΚΑΠΗ έχει καταργηθεί και όλοι οι υπάλληλοι έχουν γίνει υπάλληλοι στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης σε προσωποπαγείς θέσεις” σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “Στην απόφαση που είχαμε πάρει τότε (σσ. συγκεκριμένη αναφορά) αναφέρεται ρητώς ότι οι προσωποπαγείς θέσεις καταργούνται μετά την καθ΄ οιονδήποτε τρόπο κένωσή τους” βάσει και της σχετικής νομοθεσίας την οποία επικαλέστηκε. “Άρα, οι θέσεις αυτές δεν υπάρχουν στον Δήμο. Είναι κενές. Άρα, τί πάμε να προκηρύξουμε; Να ζητήσουμε δύο άτομα σε κενές θέσεις;” σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας δε, πως, απουσιάζει επιπλέον, η σχετική απόφαση της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, η οποία και κρίνεται απαραίτητη, ενώ δεν υφίστανται οι απαιτούμενες οικονομικές προβλέψεις για τις ανωτέρω θέσεις. Από την πλευρά του, υποστήριξε κατηγορηματικά δε, ότι έπρεπε να είχε ζητηθεί ώστε να ληφθεί υπόψιν η νομική συμβουλή της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου. “Κι εδώ θέλω να πω ότι είναι συνέπεια του ότι δεν υπάρχει οργανισμός” υπογράμμισε ακολούθως ο κ. Κεράνης συνεχίζοντας την κριτική του κι επισημαίνοντας πως, “Ενάμιση χρόνο τώρα, ο οργανισμός που είχαμε καταθέσει τότε ήταν έτοιμος για ΦΕΚ”. Ωστόσο, όπως τόνισε η παράταξη της πλειοψηφίας, ως νυν Δημοτική Αρχή, “Θα μπορούσε να τον αφήσει και να τον τροποποιήσει μετά από ένα, δύο ή τρία χρόνια, όπως και δικαίωμά της είναι σαν Δημοτική Αρχή να τον ορίζει όπως θέλει. Αλλά αυτό θα μας έλυνε τότε τα χέρια. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, πάμε να κάνουμε μία προκήρυξη επάνω σε λάθος δεδομένα”.

Να διεκδικηθούν και οι δέκα θέσεις

Παράλληλα, στη γενικότερη κριτική ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, κατόπιν των σχετικών ερωτημάτων που έθεσε επί τάπητος, υπογράμμισε πως, θα έπρεπε ο Δήμος να διεκδικήσει την πρόσληψη δέκα ατόμων, καθώς πέραν του οφέλους που θα είχαν οι υπηρεσίες, επιπρόσθετα, θα αντιλαμβανόταν το κεντρικό κράτος τις ρεαλιστικές ανάγκες των Δήμων. “Όταν όλοι οι Δήμοι τους δίνουν το δικαίωμα να ζητήσουν 1.000 άτομα για παράδειγμα και ζητούν 400 πώς θα αντιληφθεί η κυβέρνηση το πρόβλημα της λειψανδρίας; Μη μένουμε στα παράπονα. Τώρα δίνει η ίδια η κυβέρνηση το δικαίωμα να ζητήσεις 10 κι εμείς ζητάμε 4” σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως, θα ήταν χρήσιμο να εκμεταλλευθεί ο Δήμος τη δυνατότητα που ανοίγεται. Συμπληρωματικά στα λεγόμενα του ίδιου, ο Κομνηνός Στρογγύλης, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως, “Δεν μπορώ να συναινέσω στη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείτε” εξηγώντας πως, η Δημοτική Αρχή “παίζει τα παιχνίδια των κυβερνήσεων”. Επιπλέον, στην κριτική του, σημείωσε πως, δεν τεκμηριώνονται επαρκώς οι ανάγκες εκ μέρους του Δήμου, σύμφωνα με όσα απαιτεί το αρμόδιο Υπουργείο.

Από την παράταξη του Ανδρέα Γιαλόγλου, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως, όταν η μειοψηφία ζητά την κάλυψη και των δέκα θέσεων, δεν το πράττει για πολιτικάντικους σκοπούς, αλλά καθώς υφίστανται συγκεκριμένες ανάγκες. “Το ότι προτείνουμε εμείς δέκα, δεν το κάνουμε για να φανούμε εμείς οι καλοί” δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, “σχετικά με την επιβάρυνση του προϋπολογισμού γι αυτό το θέμα, δε νομίζω ότι θα έλεγε κανείς όχι”.

Απουσία νέου οργανισμού και δεσμεύσεις Αθανασίου

Εξίσου σημαντική με τις ανωτέρω, υπήρξε και η παρέμβαση του μέλους της μείζονος αντιπολίτευσης, Νικόλαου Φωτεινιά για τη μη έγκριση του οργανισμού του Δήμου, με δεδομένη τη συμπλήρωση – ήδη – ενάμιση χρόνου της νέας θητείας. “Έχει περάσει ενάμισης χρόνος κι ακόμη δεν έχετε κάνει οργανισμό εσωτερικών υπηρεσιών, πότε έχετε σκοπό να κάνετε οργανισμό;” ανέφερε ο ίδιος, ενώ από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης υπογράμμισε πως, “Συμφωνούμε να προχωρήσουμε στην πρόσληψη εφόσον είναι αυτές οι ανάγκες όπως λέει η Δημοτική Αρχή. Όμως, θα προτιμούσα να μιλάμε σε άλλη βάση. Να υπήρχε ήδη οργανισμός του Δήμου και να γνωρίζουμε επάνω σε τί μιλάμε και ποιες είναι όντως οι ανάγκες του Δήμου ώστε να ξέρουμε κι εμείς τί χρειαζόμαστε και πώς να προχωρήσουμε”.

Στο συγκεκριμένο θέμα, για ακόμη μία φορά, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου κατέστησε με σαφήνεια, πως, η Δημοτική Αρχή συντάσσει το σχέδιο του οργανισμού και τέλος του επόμενου μήνα θα έρθει προς συζήτηση. “Ο οργανισμός εσωτερικής υπηρεσίας του Δήμου δουλεύεται πυρετωδώς και 31 Μαρτίου όπως έχουμε δεσμευθεί θα τον φέρουμε και προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο” απάντησε, εξηγώντας πως, θα δοθεί εγκαίρως στους δημοτικούς συμβούλους προκειμένου να μελετηθεί επαρκώς και αναλυτικά.

“Ρεαλιστική” οπτική γωνία...

Αναφορικά με το σύνολο των ανωτέρω, ο Αλέξης Αθανασίου προέβη στις δικές του απαντήσεις, διευκρινίζοντας εξ αρχής, πως, τα τέσσερα άτομα που ζητά ο Δήμος ορίζονται ως οι πλέον “άμεσες ανάγκες του”, γνωστοποιώντας δε, πως, ένας “μεσαίος Δήμος” σαν τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης διεκδικεί εντός του ρεαλιστικού πλαισίου που ορίζει η κυβέρνηση. “Στη συνομιλία με το Υπουργείο Εσωτερικών μου είπαν επί λέξει “Να είστε φειδωλοί”. Φαντάζομαι ότι δέκα άτομα ας πούμε θα πάρει μία μεγάλη Περιφέρεια ή ένας μεγάλος Δήμος όπως ο Δήμος Αθηναίων” τόνισε, εκφράζοντας την άποψη πως, θα είναι θετική εξέλιξη αν εγκριθούν και οι τέσσερις θέσεις κι όχι λιγότερες. Επιπλέον, εξήγησε πως, σχετικά με τις πιστώσεις, σαφώς η Δημοτική Αρχή δεν μπορούσε να γνωρίζει εγκαίρως και προ της ψήφισης του προϋπολογισμού για τις εν λόγω προσλήψεις, αφού το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου εστάλη στον Δήμο τέλος Ιανουαρίου, οπότε η αμοιβή των υπαλλήλων αυτών, θα προβλεφθεί στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Μάλιστα, σημείωσε πως, ο Δήμος για δέκα υπαλλήλους επιπλέον, θα χρειαζόταν περί τις 150.000 ευρώ ετησίως.

Εστιάζοντας δε, στο θέμα της βεβαίωσης εκ μέρους της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών, δεν παρέλειψε – μεταξύ άλλων – να τονίσει πως, υφίσταται η δική του υπογραφή ως πολιτικού προϊσταμένου.

“Ζούμε στην Ελλάδα κύριοι συνάδελφοι” σημείωσε παρακάτω, εξηγώντας πως, ο Δήμος αν θέλει να στοχεύσει κάπου, αυτό θα πρέπει να είναι στην πρόσληψη των Κοινωνικών Λειτουργών αρχικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, δε διεκδικείται η κάλυψη και των τεσσάρων θέσεων.