Ενημέρωση και τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου για το ζήτημα της επισκεψιμότητας κατά το τριήμερο του Συριανού Καρναβαλιού

Πληρότητα αναντίστοιχη του καρναβαλικού ρυθμού

Σε άκρως ρεαλιστικούς τόνους, σύμφωνα με όσα υπαγορεύουν οι ιδιαίτερες συνθήκες τόσο της γενικότερης οικονομικής κρίσης, όσο και της απουσίας επαρκούς προβολής της φετινής διοργάνωσης του Συριανού Καρναβαλιού, εκτιμά ότι θα κινηθεί η επισκεψιμότητα της Σύρου το προσεχές τριήμερο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, Ιάκωβος Αρβανίτης μιλώντας στην εφημερίδα με φόντο τα ποσοστά πληρότητας που έχει στη διάθεσή του.

Το γεγονός πως η συριανή διοργάνωση επιδιώκει σταθερά να αποκτήσει έναν βηματισμό δεν μεταφράζεται αυτόματα σε μετρήσιμο κέρδος για το νησί ώστε να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο επισκεψιμότητας, πόσο μάλλον φέτος, οπότε και η αναπομπή του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αφαίρεσε τη δυνατότητα έγκαιρης πραγματοποίησης δαπανών για την επιτυχή προώθησή του.

Αν και η πραγματική διάσταση της επισκεψιμότητας θα κριθεί εκ του αποτελέσματος και με άξονα τα στοιχεία των ακτοπλοϊκών αφίξεων μετά το πέρας του τριημέρου και της Καθαράς Δευτέρας, ωστόσο, η γενικότερη εικόνα που διαμορφώνεται βάσει των ποσοστών πληρότητας σήμερα, “φωτογραφίζει” πως η συριανή καρναβαλική διοργάνωση θα περιοριστεί κατά κύριο λόγο στο στενό πλαίσιο της εσωτερικής “κατανάλωσης”.

Την ανάγκη να προσλάβουν ουσιαστική εξωστρεφή κατεύθυνση όλες οι προσπάθειες που γίνονται για να γυρίσει σελίδα το νησί, επισημαίνει εκτός του κ. Αρβανίτη και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως, μόνον μέσω της προσέλκυσης επισκεπτών θα πάρουν ανάσα και οι τοπικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια τέτοιων “εορταστικών” περιόδων.

Ι. Αρβανίτης: Σε ποσοστό 70% η πληρότητα σε Ερμούπολη

Αρχικά, θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως το σοβαρό ζήτημα της προβολής της διοργάνωσης του Συριανού Καρναβαλιού με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας είχε θέσει επί τάπητος στην προτελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης εκφράζοντας την ανησυχία του για τα απογοητευτικά στοιχεία που του είχαν γνωστοποιηθεί κατόπιν αιτήματός του από την Ένωση Ξενοδόχων.

Σήμερα, όπως αναφέρει ο πλέον αρμόδιος με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος της Ένωσης, Ιάκωβος Αρβανίτης η πληρότητα δεν θα υπερβεί σε ποσοστό το 75% για τα ξενοδοχεία εντός Ερμούπολης το τρέχον τριήμερο, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός πόλης, θα παραμείνουν κλειστές. “Όσον αφορά τα ξενοδοχεία που είναι εκτός Ερμούπολης, εξ αυτών, πρέπει να αναφέρω ότι κανένα δεν είναι ανοικτό” σημείωσε χαρακτηριστικά, επικεντρώνοντας την αναφορά του στα ξενοδοχεία του κέντρου. “Από τα υπάρχοντα ξενοδοχεία μέσα στην Ερμούπολη, τα δύο παραμένουν κλειστά και θα ανοίξουν ενδεχομένως μετά το Πάσχα ενώ σχετικά με τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της Ένωσης Ξενοδόχων έχουμε έναν μέσον όρο πληρότητας για το τριήμερο που δεν θα ξεπεράσει το 70 – 75%”.

Κληθείς να ενημερώσει σχετικά με το ποιες ημέρες θα καταγραφεί η υψηλότερη πληρότητα, τόνισε πως, “Οι περισσότερες κρατήσεις αφορούν το Σάββατο και την Κυριακή ενώ έχουμε και για την Παρασκευή ορισμένες κρατήσεις, αλλά όχι σε πολύ μεγάλο ποσοστό”. Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του για το συγκεκριμένο θέμα, τόνισε πως, “πάντως η μεγάλη αναχώρηση θα γίνει τη Δευτέρα”.

 

Ελληνική αγορά και κόστος μετακίνησης, δύο βασικά εμπόδια

Αν και αναμφισβήτητα το τριήμερο αναμένεται – εύλογα - πιο “έντονο” σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ήπια περίοδο του υπόλοιπου έτους, ωστόσο συγκριτικά με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα, ο κ. Αρβανίτης τονίζει πως, θα κινηθεί σε χαμηλότερο τόνο. “Είναι χειρότερα σε σχέση με πέρυσι – ευτυχώς - σε μικρότερο ποσοστό” δήλωσε αρχικά, σπεύδοντας να διευκρινίσει όμως, πως ο πραγματικός απολογισμός θα προκύψει μετά το πέρας του τριημέρου, αφού έχουν καταγραφεί όλες οι αφίξεις. “Νομίζω ότι Τρίτη με Τετάρτη που θα έχει συμπληρωθεί το τριήμερο και θα έχουμε μία σαφή εικόνα της όλης κατάστασης του τριημέρου κι επιπλέον την εικόνα από τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από εκεί και πέρα θα μπορούμε να διαμορφώσουμε πολύ σωστά συμπεράσματα και να έχουμε συγκεκριμένη εικόνα για τους επισκέπτες” σχολίασε χαρακτηριστικά, αναλύοντας παρακάτω τους λόγους που δεν ευνοούν στην προσέλκυση επισκεπτών. “Το θέμα του τριημέρου του καρναβαλιού απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην ελληνική τουριστική αγορά και η ελληνική τουριστική αγορά - όπως είναι γνωστό - ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχει πτωτική πορεία. Άρα, εκ των πραγμάτων δεν περιμέναμε και μεγάλα πράγματα όσον αφορά αυτό το κομμάτι”. Συμπλήρωσε δε, πως, ο εν δυνάμει επισκέπτης που αναζητά προορισμό για μικρό αριθμό ημερών θα συνυπολογίσει και το κόστος μετακίνησης, κάτι που όπως υπογράμμισε, δεν ευνοεί τη Σύρο. “Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι για να έρθει ο κάθε επισκέπτης ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα – τριήμερο ή διήμερο -, το κόστος μετακίνησης είναι αρκετά μεγάλο. Αν είναι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο επισκέπτης δε θα υπολογίσει τόσο πολύ το κόστος της μετάβασης. Όμως η μικρή διάρκεια έχει τη σημασία της” επεσήμανε, τονίζοντας πως, βάσει της συγκεκριμένης συλλογιστικής, “Ίσως κάποιος από την ηπειρωτική Ελλάδα επιλέξει για παράδειγμα το Πατρινό Καρναβάλι αφού μπορεί να μεταβεί πιο εύκολα οδικώς και με μικρότερο κόστος”.

Χαμηλή πληρότητα απόρροια και της απούσας προβολής

Άξια αναφοράς είναι και η δήλωσή του όσον αφορά στην απουσία δυναμικής προβολής του Συριανού Καρναβαλιού (πέραν της τελευταίας εβδομάδας) η οποία απασχόλησε συνολικά το νησί και κυρίως τα δημοτικά πράγματα. “Οπωσδήποτε συνετέλεσε και το γεγονός αυτό, εξ ου και τέθηκε το θέμα και στο δημοτικό συμβούλιο” απάντησε ο κ. Αρβανίτης στο σχετικό ερώτημα, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, τέτοιες διοργανώσεις επιβάλλεται να συνοδεύονται από οργανωμένη προβολή και προώθηση, αν επιδιώκουν απτό αποτέλεσμα. “Κάποια τέτοια happenings θεωρώ ότι χρειάζονται έναν ιδιαίτερο τρόπο προβολής. Η προβολή πρέπει να έχει χαρακτήρα εξωστρεφή και η ίδια να είναι δυναμική” υποστήριξε, αναφέροντας επιγραμματικά ως παράδειγμα τις προσπάθειες των παρελθόντων ετών. “Για παράδειγμα πέρυσι αλλά και προ-περυσι είχε πραγματοποιηθεί ένα δρώμενο στην πλατεία Συντάγματος προκειμένου να δώσει η Σύρος το στίγμα αυτού του οποίου είχε προετοιμάσει”.

Άρα, κατέληξε πως, πέραν των προαναφερόμενων λόγων, “οπωσδήποτε η μειωμένη δυναμική της διαφήμισης και της προβολής έχει συντελέσει στα σημερινά ποσοστά πληρότητας” τονίζοντας πως, “αν η επισκεψιμότητα ήταν αυξημένη, αυτό θα ήταν θετικό για όλο το νησί. Απ΄ ό,τι φαίνεται όμως, είναι περιορισμένη η δυναμική αυτού του τριημέρου όπως δείχνουν τα στοιχεία”.

Στολισμός πεζόδρομου και εμπορικών καταστημάτων

Σχετικά με το ζήτημα της περιορισμένης προβολής του Συριανού Καρναβαλιού που δεν εξυπηρετεί την ανάδειξη του νησιού και κατ΄ επέκταση την προσέλκυση επισκεπτών για το τριήμερο, η παρουσία των οποίων θα τόνωνε και την τοπική αγορά, τοποθετήθηκε επιγραμματικά και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης. “Σίγουρα θα ήταν καλύτερα αν είχε υπάρξει μία καλύτερη προσπάθεια σε επίπεδο διαφήμισης του Καρναβαλιού, ώστε αυτό να γίνει περισσότερο γνωστό. Η προβολή διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και κυρίως αυτήν την εποχή. Αν ήταν εφικτή μία ουσιαστικότερη προσπάθεια, πιστεύω πως ναι, θα περιμέναμε περισσότερο κόσμο” σχολίασε ο κ. Αλεξανδρίδης, περιγράφοντας με έμμεσο τρόπο πως, θα αποκόμιζε οφέλη το νησί και σε οικονομικό επίπεδο. “Ο Φεβρουάριος που πέρασε βάσει στατιστικών ήταν ίσως ο χειρότερος της τελευταίας 20ετίας. Αυτό το γεγονός έχει αποκαρδιώσει πολύ κόσμο” εξήγησε, με τον εμπορικό κόσμο, όπως πρόσθεσε στη συνέχεια, να μην έχει την οικονομική αλλά και ψυχολογική αντοχή να προβεί σε ιδιαίτερες και κοστοβόρες πρωτοβουλίες από την πλευρά του. “Επηρεάζει η κατάσταση σε επίπεδο οργάνωσης κάποιων ιδιαίτερων εκδηλώσεων και στη λήψη πρωτοβουλιών” τόνισε παρακάτω, λέγοντας πως, άξια λόγου ωστόσο, είναι η προσπάθεια επιχειρηματιών που επεδίωξαν να “στολίσουν” τον πεζόδρομο και τις βιτρίνες τους με στολές που έχουν παρελάσει στο Συριανό Καρναβάλι, ώστε να αποκτήσει το κέντρο πιο ελκυστική εικόνα.

“Τοποθετήθηκαν αυτές οι κούκλες στον πεζόδρομο και προβάλλονται στολές του καρναβαλιού” σημείωσε στη συνέχεια, επισημαίνοντας πως, ο εμπορικός κόσμος σταδιακά θα ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του, με ενδεικτικό παράδειγμα να αποτελεί “η μετατροπή του πεζόδρομου και των επιχειρήσεων σε καρναβαλικά μουσεία”.

Προτού “κλείσει” τη συνολική τοποθέτησή του προς την εφημερίδα, πρόσθεσε, πως, φέτος κατά τη λήξη του καρναβαλιού θα υπάρξει διαφοροποίηση σε επίπεδο εορτασμού, αφού ο κόσμος θα συγκεντρωθεί στην πλατεία Μιαούλη καθώς έχει προγραμματισθεί η συναυλία των Onirama. “Kάθε τελευταία Κυριακή της Αποκριάτικης περιόδου γινόταν μεγάλη γιορτή στον πεζόδρομο. Φέτος αυτό αλλάζει, αφού θα πραγματοποιηθεί η συναυλία των Onirama στην πλατεία, οπότε μετά από την παρέλαση δεν θα κάνουμε ό,τι και τα προηγούμενα χρόνια”.

Ραντεβού στο Συριανό Καρναβάλι

Παρασκευή 11 Μαρτίου

Α. Παραδοσιακοί χοροί στο ιστορικό κέντρο - Παραδοσιακοί χοροί και ακούσματα από τσαμπούνες από τον Επιμορφωτικό Φιλοτεχνικό Σύλλογο του Φοίνικα (ώρα έναρξης 19.00).

Β. Το καρναβάλι στο θέατρο Απόλλων

Οι θεατρικοί όμιλοι “Απόλλων”, “Σουρής”, “Γαλησσάς” και “Μπαστιάς” παρουσιάζουν μία σπονδυλωτή σατιρική παράσταση. Παράλληλα θα γίνει και η βράβευση των νικητών του 2ου Κρυμμένου Λουκουμιού (ώρα έναρξης 20.30)

Σάββατο 12 Μαρτίου

Το Συριανό Καρναβάλι παρουσιάζει τα Ζεϊμπέκια – Παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων στην Άνω Σύρο και αναβίωση του εθίμου της Άνω Σύρου “Ζεϊμπέκια” (ώρα έναρξης 20.00)

Κυριακή 13 Μαρτίου

Α. Παραδοσιακοί χοροί στο θέατρο “Απόλλων” από τον Όμιλο της Unesco – Συμμετέχουν: Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, Χορευτική Ομάδα Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο Φάρος”, Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος “Τα περιστέρια”, Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης, Ελληνικός Σύλλογος Διάσωσης και Διάδοσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς “Ηγέροχος”, Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρούπολης “Χοροέκφραση” και Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου “Θυμαιτάδαι” (ώρα έναρξης 10.30)

Β. Παρέλαση και Τελετή λήξης Συριανού Καρναβαλιού – Παρέλαση καρναβαλικών ομάδων στην Ερμούπολη και τελετή λήξης με τη βράβευση των νικητών στην πλατεία Μιαούλη. Παρουσιάζουν ο Γιώργος Ρούσσος και η Μαριάννα Βακονδίου. Guest Star η Κατερίνα Ζαρείφη. (ώρα έναρξης 16.30)

Γ. Συναυλία με τους Onirama στην πλατεία Μιαούλη – Αμέσως μετά των νικητών οι Onirama το πιο δυναμικό συγκρότημα που τα τελευταία χρόνια έχει αγαπηθεί απ΄ όλους κι έχει ξεχωρίσει για την ενέργεια και το πάθος του, έρχεται για μία μοναδική συναυλία στη Σύρο.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη διεξαγωγή του Καρναβαλιού

Προκειμένου να διενεργηθεί η εκδήλωση Συριανό Καρναβάλι 2016, από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ανακοινώθηκαν ότι θα υπάρξουν οι κάτωθι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – ενέργειες για την Κυριακή 13 Μαρτίου 2016: Α. Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Ακτή Πέτρου Ράλλη από το ύψος
του ΙΚΑ μέχρι και το Θέατρο Απόλλων, από τις 15:00 έως και το πέρας των εκδηλώσεων (εκτός των οχημάτων που θα αφιχθούν με το πλοίο). Β. Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις οδούς που θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των καρναβαλικών ομάδων – Α. & Ε. Μπαρμπέτα, Γ. Γουλανδρή – Παναγούλη-Ακτή Παπάγου-Ακτή Εθνικής Αντιστάσεως – Ακτή Πέτρου Ράλλη – Θυμάτων Σπερχειού – Πρωτοπαπαδάκη – Ελευθερίου Βενιζέλου – Γ. Γεννηματά – Μελίνας Μερκούρη & Ι.Βαρδάκα – Χίου –Λεωτσάκου – Κων/νου Καραμανλή, από τις 15.00 μ.μ. έως και το πέρας της εκδήλωσης. Γ. Απαγόρευση στάθμευσης οχημάτων στις οδούς Κων/νου Καραμανλή, Λεωτσάκου, Μελίνας Μερκούρη και Γ. Γεννηματά, Ε. Μπαρμπέτα και Γ. Γουλανδρή από τις 13:00 μ.μ. έως και το πέρας της εκδήλωσης προκειμένου να διέλθουν απρόσκοπτα τα άρματα των Καρναβαλικών ομάδων. Δ. Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Σταμάτιου Πρωΐου έως τη συμβολή της οδού με την οδό Κέας από τις 15.00 μ.μ. έως και το πέρας της εκδήλωσης (η Πρωτοπαπαδάκη και η Θυμάτων Σπερχειού είναι ήδη πεζόδρομος).