Ο Γ. Κεράνης μιλά για την διοργάνωση του καρναβαλιού και την υποψηφιότητα του

Αξιέπαινη προσπάθεια

Τέλος της αποκριάς, μπήκαμε ήδη στην Σαρακοστή και κατόπιν της αξιέπαινης διοργάνωσης του καρναβαλιού της Σύρου, με υπεύθυνο, εκ μέρους του Δήμου, τον Δημοτικό Σύμβουλο και πρόεδρο του ΟΠΑΣ, Γιάννη Κεράνη, ο οποίος και μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για την επιτυχημένη αυτή προσπάθεια.

Η διοργάνωση του φετινού καρναβαλιού δεν πέρασε απαρατήρητη. Τι ήταν αυτό που φέτος έκανε τη μεγάλη διαφορά από τις αντίστοιχες προηγούμενες διοργανώσεις;

«Από πολύ κόσμο ακούσαμε φέτος καλά λόγια και έτσι φεύγει ένα μεγάλο βάρος από πάνω μας και είμαστε χαρούμενοι, ικανοποιημένοι δικαιωμένοι. Είναι ο τέταρτος χρόνος που διοργανώνουμε το καρναβάλι και η ομάδα που στήνουμε αυτό το καρναβάλι έχουμε αποκτήσει μια σημαντική εμπειρία και συγχρόνως έχει φύγει η δυσπιστία κάποιας μερίδας ατόμων που δεν ήξεραν πως θα στηθεί, μήπως θιγούν κάποια συμφέροντα, που θα βγει. Χρόνο με τον χρόνο και βλέποντας ότι κάθε χρόνο πάμε και καλύτερα, όλοι συσπειρώθηκαν σε αυτή την προσπάθεια γιατί για το καλό του νησιού παλεύουμε όλου, οπότε όλοι είδαν ότι αυτό που γίνεται είναι προς όφελος του νησιού και προβολής της Σύρου, αλλά και προς όφελος της ψυχολογίας μας, ώστε να περάσουμε ένα τριήμερο μακριά από τα καθημερινά προβλήματα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έκανα αυτό το καρναβάλι να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα και από οργανωτικής πλευράς και από πλευράς συμμετοχής».

Χωρίς όμως να έχει γίνει προβολή της διοργάνωσης, όχι τέτοια που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο μέγεθός της, υπήρξε μία σιωπηρή συμμετοχή του κόσμου που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια, χωρίς καν να έχει γίνει η μεγαλειώδης διαφήμιση, όπως άλλες χρονιές.

«Ότι σπείρεις θα θερίσεις. Τα πρώτα χρόνια ξεκινήσαμε από το μηδέν όσον αφορά στο ενιαίο καρναβάλι και όχι για τον προπομπό μας, το Καρναβάλι της Άνω Σύρου. Είχαμε κάνει κάποιες παρουσιάσεις με πρόσωπα όπως ο Γιώργος Μιχαλάκης στην Αθήνα και στο Σύνταγμα, προσπαθώντας να γίνουμε γνωστοί ανά την Ελλάδα. Παρόλο που φέτος δεν ήταν μεγαλειώδης η προβολή, θεωρώ ωστόσο ότι ήταν πιο ουσιαστική. Ένα τετράλεπτο στον Αντ1 και να στείλουμε εκπροσώπους να πούνε λίγα λόγια αλλά και να προβληθεί βίντεο θεωρώ ότι ήταν μία πολύ καλή προβολή. Από εκεί και πέρα παλαιότερα ψάχναμε τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης να προβληθούμε, φέτος αναζητούσαν εμάς εκείνα. Σταδιακά διαπιστώνουμε ότι το Καρναβάλι γίνεται θεσμός. Καλό θα είναι βέβαια κι εμείς να είμαστε πιο οργανωμένοι και να το εντάξουμε στην τουριστική προβολή μας καθώς έχει σημασία. Θεωρώ πως καλή διαφήμιση είναι και οι οκτώ πολιτιστικοί σύλλογοι που ήρθαν από όλη την Ελλάδα και οι οποίοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και πήραν μαζί τους και το οπτικοαουστικό υλικό από την εκδήλωση στο θέατρο Απόλλων αλλά και από το καρναβάλι για να τα προβάλλουν στον τόπο τους». Σε αυτό υπήρξε και η προσφορά του υλικού από το καρναβάλι, που με τρεις κάμερες κατέγραψαν οι συνεργάτες της «Κοινής Γνώμης», ως προώθηση της εκδήλωσης.

Τα προηγούμενα χρόνια προεδρεύατε σε έναν Οργανισμό Πολιτισμού – Αθλητισμού τον ΟΠΑΣ. Πλέον ενοποιήθηκαν κατ’ ανάγκην αυτά τα πρόσωπα. Kατά πόσον αυτή η ενοποίηση, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην υλοποίηση των όποιων πολιτιστικών δράσεων;

«Να υπενθυμίσουμε πως αυτή η απορρόφηση έγινε για την προάσπιση των υπαλλήλων θεωρητικά. Καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία ενός φορέα διαδραματίζει ο ρόλος των υπαλλήλων και λιγότερο το θεσμικό πλαίσιο. Τώρα έχουμε λίγη περισσότερη γραφειοκρατία και είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε τη συνεδρίαση ενός δημοτικού συμβουλίου για να καταθέσουμε την πρότασή μας για την διάθεση της πίστωσης, τη στιγμή που ήμασταν πιο ευέλικτοι. Έχουμε μία γραφειοκρατία μεγαλύτερη, όμως αν έχουμε διάθεση και εμπειρία όλα λύνονται. Φέτος έχω μείνει έκπληκτος από τη διάθεση των υπαλλήλων. Ήταν εμφανής η πρόθεσή τους να βοηθήσουν εκτός ωραρίων και βαρδιών. Εντυπωσιακή η ανταπόκριση και εισπράξαμε το αποτέλεσμα για την καθαριότητα της πόλης μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Αξίζουν συγχαρητήρια στους εργαζομένους».

Εκ νέου υποψήφιος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οπότε με την προηγούμενη εμπειρία τι έχετε να προτείνετε;

«Θα ξεκινήσω από την δεύτερη τετραετία στην οποία ανέλαβα και τον ΟΠΑΣ, ο οποίος ήταν πολύ δύσκολο στο να στηθεί

Όταν έχεις να ενοποιήσεις πολλά Νομικά Πρόσωπα με διαφορετικές επιχορηγήσεις και χρηματοδοτήσεις και διαφορετικές νοοτροπίες έπρεπε να είσαι ισορροπιστής ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Μάλιστα οι άνθρωποι του Πολιτισμού είναι ιδιαίτερη επειδή είναι «φανατικοί» με αυτό που κάνουν και χρειάστηκε μία προσεκτική προσέγγιση. Ήταν δύσκολο εγχείρημα και μέσα σε όλα έπρεπε να καθιερώσεις νέους χώρους εκδηλώσεων όπως το Λατομείο και να κάνεις πολλά πράγματα. Το παλέψαμε και πιστεύω ότι κρατήσαμε σημαντικά τις ισορροπίες, αν και είχαμε και παράπονα. Κι εγώ έχω αντιδράσει για τις χρηματοδοτήσεις γιατί πρέπει να προχωρήσεις τη στιγμή που δεν ξέρεις αν θα σε κρεμάσει κάποια χρηματοδότηση».

Ήρθε ποτέ η στιγμή να σκεφτείτε εάν ο ΟΠΑΣ και η θέση που αναλάβατε θα ήταν για σας ίσως το μεγαλύτερο λάθος στην πολιτική σας καριέρα ή θα σας ανέβαζε στα ύψη;

«Κάποιος μου είχε πει κάποτε ότι όποιος αναλαμβάνει τα πολιτιστικά σε έναν Δήμο συνήθως είναι και ο επόμενος Δήμαρχος. Αυτό σημαίνει ότι αποκτά τόσες γνωριμίες και έχει τόσο τρομερές δυνατότητες που αυτό τον κάνει να τον γνωρίζει και να τον αγαπάει όλος ο κόσμος. Όταν αναλάβαμε τον ΟΠΑΣ, τα χρήματα που διαχειριζόταν ο φορέας σε σύνολο από τους φορείς που ενώθηκαν ήταν γύρω στο 1,5 εκ. ευρώ. Την πρώτη χρονιά ενώ είχαμε έναν ψηφισμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο προϋπολογισμό να διαχειριστούμε, ξαφνικά πέσαμε στις 900.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν εμείς δεν το φοβόμαστε αυτό, δεν είμαστε εγκρατείς και άνθρωποι μετρημένοι και ανοίγαμε έργα θα είμαστε κρεμασμένοι. Θα μας είχαν κρεμάσει όλοι οι επαγγελματίες του νησιού από αυτά που θα χρωστούσαμε. Αυτό που καμαρώνω πολύ, για όλο το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΣ, είναι ότι δεν χρωστούσαμε και δεν χρωστάμε σε κανένα. Πολιτιστικά, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε όλους τους ανθρώπους σε όλα τα είδη μουσικής. Θεωρώ ότι με δεδομένο το ποσό που μειώθηκε και όλα εκείνα που έπρεπε να καλύψουμε και να διαχειριστούμε κάναμε το καλύτερο».

Οι περισσότεροι περιμέναμε να είστε η διάδοχη κατάσταση του Γιάννη Δεκαβάλλα. Τώρα σας βλέπουμε να είστε απλός υποψήφιος και να συμμετέχετε στο ψηφοδέλτιο του Α. Γιαλόγλου.

“Με τιμά ακόμα και να περνά στη σκέψη κάποιου το να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος. Δεν διεκδίκησα υποψηφιότητα και ο βασικός λόγος ήταν το επάγγελμα μου. Έχω 25 χρόνια δουλειάς και δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα σταματήσω να είμαι φυσικοθεραπευτής και να προσπαθήσω να γίνω Δήμαρχος. Είναι κάτι που θεωρούσα ότι θα με κάνει έρμαιο της πολιτικής, θα είχα άγχος μετά να ξαναεκλεγώ. Νομίζω ότι ο κ. Δεκαβάλλας το ίδιο ήθελε και τον Α. Γιαλόγλου. Ήθελε κάποιον να τον εμπιστεύεται, να είναι αγαπητός και να έχει κάποια επιφάνεια στον κόσμο. Ο Α. Γιαλόγλου είναι ένας επιτυχημένος άνθρωπος στη δουλειά του, έχει δείξει ήθος στο Δημοτικό Συμβούλιο και είναι από αυτούς που είχα πει ότι αν βγει μπροστά εγώ θα τον στηρίξω. Μ’ αρέσει η αυτοδιοίκηση, έχω όρεξη, θέλω να δουλέψω και να ασχοληθώ, αυτό όμως πρέπει αν ισχύει για όλους μας. Μπορεί να κάνει και κακό αυτό που θα πω, όμως δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Ειλικρινά το λέω ότι θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση του κόσμου στο να δουλέψω για τον Δήμο. Αν νομίζει ο κόσμος ότι δεν τα πάω καλά ή θέλει να δει νέα πρόσωπα, κανένα πρόβλημα”.

Γιορτάζουμε φέτος τα 150 χρόνια του θεάτρου «Απόλλων». Έγινε συγκεκριμένη πρόταση από τον κ. Τιμπόρις για τον εορτασμό, η οποία ήταν ιδιαιτέρως κοστοβόρα. Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, είναι έτοιμος ο Δήμος;

«Υπάρχουν προτάσεις. Αυτή τη στιγμή μάλιστα έχουμε ένα πλάνο με την Περιφέρεια και το Επιμελητήριο που θα συγχρηματοδοτήσει αυτό τον εορτασμό και είμαστε σε καλό δρόμο. Προτάσεις υπάρχουν, όπως η συνεργασία με τη Λυρική σκηνή. Έχουμε προγραμματίσει και κάποιες παραστάσεις με τη Φιλαρμονική κ.τ.λ. και είμαστε σε συζητήσεις για κάποια φεστιβάλ για να εμπλουτίσουμε τον Οργανισμό λόγω της επετείου. Όλα αυτά όμως επειδή καθυστέρησε ο προϋπολογισμός δεν τα έχουμε προβάλει ακόμη. Η Κυριακή του Πάσχα είναι η επετειακή ημέρα. Εκείνη την ημέρα συγκεκριμένα δεν έχουμε προγραμματίσει κάτι και θεωρώ ότι αν το κάναμε, δε θα είχαμε την προσέλευση που θα θέλαμε να είχαμε. Πιστεύω σύντομα θα έχουμε γνωστοποιήσει το πρόγραμμα».

Ετικέτες: