Κατά πλειοψηφία η έγκριση των δαπανών για την υλοποίηση του Συριανού καρναβαλιού με απόφαση δημοτικού συμβουλίου

Προβληματισμός για την ταυτότητά του

Κριτική αναφορικά με την ασάφεια και τη γενικόλογη εισήγηση για το συνολικό κόστος της διοργάνωσης που θα ανέλθει σε 20.000 ευρώ

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις αναφορικά με την ταυτότητα που χαρακτηρίζει το Συριανό Καρναβάλι εκφράσθηκαν από μέλη της Δημοτικής Αρχής και της Κίνησης Πολιτών Σύρου κατά τη διάρκεια της - κατά πλειοψηφία - έγκρισης των δαπανών που θα προωθηθούν για την επιτυχή διεξαγωγή του, στη χθεσινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του σώματος του δημοτικού συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης επεσήμανε με σαφήνεια πως, απουσιάζει η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Σύρου, καθώς και η πρωτοτυπία σε επίπεδο δράσεων, κάνοντας λόγο για μία κακή απομίμηση του Πατρινού Καρναβαλιού, με την οποία τόνισε πως τάσσεται κάθετα αντίθετος. Πέραν της εν λόγω κριτικής, τόσο η παράταξή του, όσο όμως και η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας στηλίτευσαν τη γενικόλογη εισήγηση των δαπανών που τέθηκε επί τάπητος προς έγκριση, αφού το ποσό των 20.000 ευρώ αναλύθηκε μόνον προφορικά και κατ΄ εκτίμηση εκ μέρους της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαΐδος Μενδρινού.

Στο πλαίσιο της αναλυτικής συζήτησης, εκφράσθηκε προβληματισμός δε, όσον αφορά και στο ζήτημα της επισκεψιμότητας που θα καταγράψει η Σύρος, με φόντο την αδυναμία ουσιαστικής προβολής του Συριανού Καρναβαλιού εξαιτίας της καθυστέρησης έγκρισης του προϋπολογισμού.

Όλη η συνεδρίαση παρουσιάζεται στο web tv της “Κοινής Γνώμης” ενώ για το περιεχόμενο του Συριανού Καρναβαλιού μπορεί να ανατρέξει ο ενδιαφερόμενος αναγνώστης στη χθεσινή συνέντευξη της κ. Μενδρινού.

Κατ΄ εκτίμηση τα ποσά που θα δαπανηθούν. Παρουσιάστρια η Κ. Ζαρίφη

Κοινή παρατήρηση των Παύλου Χρυσαφίδη, Ανδρέα Γιαλόγλου και Γιάννη Βρούτση αποτέλεσε η μη αναφορά της αναλυτικής κοστολόγησης των δράσεων προκειμένου να ενημερωθούν οι Συριανοί δημότες, τίνι τρόπω θα δαπανηθεί το κονδύλι των 20.000 ευρώ κατά την αποκριάτικη περίοδο. Η αρμόδια αντιδήμαρχος απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα τόνισε μεταξύ άλλων, πως, μόνον κατά προσέγγιση μπορούν να αναφερθούν κάποια ποσά, υπενθυμίζοντας πως, στο οικονομικό κομμάτι σημαντικό βάρος “σηκώνουν” και οι χορηγοί. “Φέτος έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή αλλά και συνεργασία για πρώτη φορά με τον Όμιλο της Unesco” τόνισε αρχικά, εξηγώντας πως αναμένεται η προσέλευση 170 – 200 ατόμων από Πολιτιστικούς Συλλόγους της Αθήνας. Εστιάζοντας στο οικονομικό θέμα, η ίδια σημείωσε πως, την παρούσα χρονική στιγμή, “Μπορώ να σας πω κατ΄εκτίμηση τα χρήματα, τα οποία θα δοθούν” αναλύοντας ένα προς ένα πού θα προωθηθούν. “Όσον αφορά στην ηχητική κάλυψη είναι γύρω στις 10.000 ευρώ και ίσως και παραπάνω, όσον αφορά την παρουσίαση από τη ραδιοφωνική παραγωγό, Κατερίνα Ζαρίφη το ποσό ανέρχεται έως τα 1.500 ευρώ ενώ υπάρχει φωτογραφική κάλυψη και λήψη video, για τα οποία το ποσό θα ανέλθει έως τα 200 ευρώ”. Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε μάλιστα, πως, δεν μπορούν να εκτιμηθούν με ακρίβεια κάποιες δαπάνες της “τελευταίας στιγμής”, προσθέτοντας πως, σχετικά με τα σποτ που θα προωθηθούν μέσω ραδιοφωνικών σταθμών, το ποσό που θα δαπανηθεί δεν θα υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η ίδια διευκρίνισε τέλος, πως, η παρουσία του γνωστού συγκροτήματος “ΟΝΙΡΑΜΑ” στη Σύρο θα κόστιζε ένα σημαντικό ποσό στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, ωστόσο, αυτό (5.000 ευρώ) πρόκειται να καλυφθεί μέσω χορηγίας.

“Δεν αναφέρετε πώς και σε ποιους έγιναν οι αναθέσεις”

Στο μικροσκόπιο της κριτικής των κκ. Βρούτση και Χρυσαφίδη τέθηκε επίσης το γεγονός πως, το δημοτικό συμβούλιο εκ των υστέρων θα κληθεί να εγκρίνει τις επιπλέον δαπάνες που θα προκύψουν, αλλά και το γεγονός πως, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής δεν γνωστοποιήθηκε ο τρόπος που υλοποιούνται οι αναθέσεις για την κάλυψη διάφορων αναγκών. “Θα ήθελα να άκουγα και για το πώς έχετε κάνει τις αναθέσεις και ποιοί τις έχουν αναλάβει” σχολίασε ο κ. Χρυσαφίδης, τονίζοντας πως, για ακόμη μία φορά, το δημοτικό συμβούλιο “εκ των υστέρων θα κληθεί να τις ψηφίσει”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε πως, τη διαδικασία και τα ποσά των απαιτούμενων δαπανών θα πρέπει να ορίζει και να αποφασίζει η αρμόδια Επιτροπή Πολιτισμού και όχι το Γραφείο Πολιτισμού. “Η Επιτροπή ενέκρινε τα 20.000 ευρώ και το γραφείο από μόνο του φαίνεται ότι έκανε όλες τις κινήσεις και τους προγραμματισμούς. (...) Θα στηρίξουμε τη δαπάνη του καρναβαλιού αν και θα θέλαμε να είναι πολύ πιο αναλυτική η εισήγηση” διευκρίνισε χαρακτηριστικά, με τον Ανδρέα Γιαλόγλου να προσθέτει πως αυτή η θετική στάση της δημοτικής ομάδας του, προκύπτει, καθώς στον προϋπολογισμό η μείζον μειοψηφία δεν είχε διαφωνήσει με την ανωτέρω δαπάνη.

Στον αντίποδα, ο κ. Χρυσαφίδης πρόσθεσε, πως η Κίνηση Πολιτών καταψηφίζει το σχετικό κονδύλι, αφού τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κατάλληλα προς κάλυψη κοινωνικών αναγκών. “Τις δαπάνες για το καρναβάλι κυρίως και για την εποχή της κρίσης που διάγουμε, τις καταψηφίζουμε γιατί η χαρά και το κέφι δύο ή τριών ημερών θα στερήσει από συνανθρώπους μας πολλά που έχουν ανάγκη και τα οποία θα μπορούσε ο Δήμος μας να τους προσφέρει με αυτά τα χρήματα” τόνισε κατηγορηματικά, λέγοντας όμως πως, η δημοτική ομάδα του τάσσεται μόνον υπέρ των δαπανών για τις εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας και της παρουσίας – συνεργασίας με την ομάδα του anima.

Προβληματισμός για την επισκεψιμότητα. Αδυναμία δυναμικής προβολής

Δύο επιπλέον ζητήματα που απασχόλησαν έντονα στη συνεδρίαση αποτέλεσαν η απώλεια της δυνατότητας δυναμικής προβολής του καρναβαλιού εξαιτίας της απουσίας έγκαιρης έγκρισης του προϋπολογισμού, καθώς όμως και τα “ανησυχητικά” μέχρι στιγμής στοιχεία πληρότητας των ξενοδοχείων.

Από την πλευρά του Γιάννης Βρούτση τονίσθηκε αρχικά, πως, “Είμαι υπέρ του καρναβαλιού όπως προανέφερα, όμως πιστεύω ότι δεν είχαμε εξωστρέφεια”. Υπενθύμισε δε, πως, “Παλαιότερα μετέβαιναν μικρές ομάδες ειδικευμένες στο καρναβάλι και προωθούσαν μέσω του παραδοσιακού προϊόντος του λουκουμιού το Συριανό Καρναβάλι στην Αθήνα. Φέτος προφανώς λόγω μη προϋπολογισμού δεν είχατε κι εσείς τη δυνατότητα να έχετε την απαιτούμενη εξωστρέφεια” συμπλήρωσε, με τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό να ενστερνίζεται εν μέρει την ανωτέρω παρατήρηση που στηρίζεται σε γεγονότα. “Σχετικά με το έλλειμμα εξωστρέφειας το οποίο επικαλεστήκατε, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι εξαιτίας της καθυστέρησης της έγκρισης του προϋπολογισμού δεν είχαμε τη δυνατότητα νωρίτερα να κάνουμε έναν επικοινωνιακό σχεδιασμό κι εμείς όπως θα θέλαμε” ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, λέγοντας όμως πως, “Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει “βγει προς τα έξω” αυτή η προσπάθεια κυρίως μέσω των ηλεκτρονικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, διαδίκτυο κ.α”. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση πως, “Νομίζω πως τα επόμενα χρόνια με συντονισμένες ενέργειες, με συγκροτημένα βήματα, μπορεί να καταστεί στη συνείδηση του Έλληνα ως ένα από τα καλύτερα καρναβάλια που θα πραγματοποιείται στη χώρα μας”.

Σαφής υπήρξε ο κ. Χρυσαφίδης και όσον αφορά στο δεύτερο ζήτημα, γνωστοποιώντας πως, κατόπιν της επικοινωνίας του με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Ιάκωβο Αρβανίτη τα μηνύματα σε επίπεδο επισκεψιμότητας δεν είναι αισιόδοξα. Ειδικότερα, αναφέροντας ότι, σε εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας και δη σε Κυριακάτικες εκδόσεις τους, δεν διαπίστωσε φιλοξενία διαφημίσεων από τουριστικά πρακτορεία που να προωθούν το Συριανό Καρναβάλι σχολίασε τα παρακάτω: “Από περιέργεια έψαξα να βρω πόσο κοστίζει η επίσκεψη στο νησί μας. Καθημερινή, Έθνος κι άλλη μία εφημερίδα. Δε βρήκα πουθενά. Δεν επιμένω ότι δεν υπάρχει πουθενά, όμως δεν βρήκα κάτι σε αυτές που διάβασα εγώ. (...) Επίσης, επικοινώνησα σήμερα με την Ένωση Ξενοδόχων και ζήτησα στοιχεία κρατήσεων για το τριήμερο. Ο κ. Αρβανίτης αφού το έψαξε, με ενημέρωσε ότι μόνον δύο ξενοδοχεία έχουν πληρότητα 40-50% και τα υπόλοιπα, ειδικά τα εκτός Ερμούπολης μηδενικές κρατήσεις. Δηλαδή όταν τον ρώτησα τί σημαίνει αυτό, μου είπε 70 επισκέπτες περίπου. Χαίρομαι που εσείς είπατε 170” ανέφερε εν συνεχεία, απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή κι εκφράζοντας όμως την ιδιαίτερη ανησυχία του.

Π. Χρυσαφίδης: Κακέκτυπο του Πατρινού Καρναβαλιού

Εκτός των προαναφερθέντων, ο πλέον σοβαρός λόγος για τον οποίο η Κίνηση Πολιτών Σύρου διαφώνησε με την ψήφιση των δαπανών, όπως εξήγησε ο κ. Χρυσαφίδης αποτελεί και η διαφορετική οπτική γωνία την οποία και υιοθετεί σχετικά με τον χαρακτήρα και την ποιότητα που πρέπει να διακρίνει το Συριανό Καρναβάλι. “Ειλικρινά θα δυσαρεστήσω κάποιους με αυτά που θα πω. Θέλω να σας διαβεβαιώσω όλους όμως, ότι τα λέω καλοπροαίρετα και επ΄ ουδενί να μην τα εκλάβετε σαν αντιπολιτευτική κριτική αλλά σαν προβληματισμούς δικούς μου που θέλω να τους μοιραστώ μαζί σας” έσπευσε να διευκρινίσει εξ αρχής, συμπληρώνοντας πως, ο προβληματισμός του δεν εστιάζεται μόνον στο θέμα της επισκεψιμότητας, με φόντο το οποίο έθεσε επί τάπητος μνήμες... από τις σχετικές διοργανώσεις στον μεσαιωνικό οικισμό κατά τα παρελθόντα έτη, αλλά και στο ύφος που αυτό σταδιακά έχει προσλάβει. “Θυμάμαι όταν γινόταν στην Άνω Σύρο υπήρχε υψηλή προσέλευση” καθώς, “εκείνο είχε μία προσωπικότητα”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, σήμερα μπορεί να διατηρείται η αναβίωση του εθίμου των Ζεϊμπεκιών και η ιδιαίτερη αναφορά στον Γεώργιο Σουρή, όμως, όπως ισχυρίστηκε, η συνολική εικόνα του, παραπέμπει σε μία κακή αντιγραφή του Πατρινού Καρναβαλιού. “Τότε είχε τα Ζεϊμπέκια, είχε το σκηνικό της Άνω Σύρου είχε και την αύρα και τον αέρα της πρωτοτυπίας. Εδώ στην Ερμούπολη αυτό που γίνεται με άρματα, ομάδες κλπ είναι μία αντιγραφή του Πατρινού Καρναβαλιού κ.α που ναι μεν ενθουσιάζει τους Συριανούς, ειδικά τους νέους που έχουν διάθεση να συμμετάσχουν, αλλά δυστυχώς δεν προσελκύει επισκέπτες. Είναι αντιγραφή ενός άλλου Καρναβαλιού κι επειδή στήθηκε το συντηρούμε κι εμείς σαν αντίβαρο αυτού του πάλαι ποτέ της Άνω Σύρου που όλοι γνωρίζετε ότι φθίνει”. Ολοκληρώνοντας το θέμα, ο ίδιος τόνισε πως, “Προτείνω να σκεφθούμε λύσεις και όχι να συντηρούμε με τον φόβο “τί θα πει ο κόσμος”, κακέκτυπα – αντίγραφα άλλων πόλεων που ούτε καν έχουν άρωμα Σύρου”.

Γ. Μαραγκός: Σαφής η ταυτότητα της Σύρου

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ο Γιώργος Μαραγκός κατέστησε με σαφήνεια πως, αξιολογεί διαφορετικά την καρναβαλική διοργάνωση από τον κ. Χρυσαφίδη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως, το Συριανό Καρναβάλι και οι δράσεις του αγκαλιάζουν πλέον όλο το νησί και διαρκούν περισσότερες ημέρες, υπεραμυνόμενος της προσπάθειας που έχει καταγραφεί από το σύνολο των ανθρώπων (αιρετών, υπαλλήλων κι εθελοντών) για την οργάνωσή του, τους οποίους κι ευχαρίστησε. “Είπατε κ. Χρυσαφίδη πως διαπιστώνετε μία κακέκτυπη αντιγραφή του καρναβαλιού της Πάτρας στο Συριανό καρναβάλι, που βέβαια ακόμη κι αν ίσχυε αυτό, δεν βλέπω κάτι κακό. Το καρναβάλι της Πάτρας είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο εδώ και πάρα πολλά χρόνια κι έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όχι μόνο των Πατρινών, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των επισκεπτών, οι οποίοι εισρέουν εκείνη την περίοδο στην Πάτρα από όλο τον κόσμο” ανέφερε πρωτίστως, λέγοντας στη συνέχεια πως, “Παρόλα αυτά, εγώ διακρίνω κάτι εντελώς διαφορετικό και διακρίνω μία ταυτότητα εντελώς ξεχωριστή που έχει να κάνει με το νησί μας. Βλέπουμε για πρώτη φορά, μία συνεργασία με την Unesco, η οποία βεβαίως και λόγω της ιδιαίτερης ιστορικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας προφανώς κι επέλεξε και αποφάσισε να συνεργαστεί με το νησί μας, διαπιστώνω μία συνεργασία με τη Φιλαρμονική του Δήμου μας και την παρέλαση που θα ακολουθήσει μετά στην Ερμούπολη, ενώ γίνεται αναφορά στο τοπικό μας στοιχείο, στα Ζεϊμπέκια και σαφώς στην προσωπικότητα του Γ. Σουρή”. Καταλήγοντας, υποστήριξε κατηγορηματικά πως, “υπάρχει ξεκάθαρα αυτή η διάσταση της ταυτότητας του νησιού μας κι επίσης δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι για πρώτη φορά, ανοίγει το καρναβάλι και δίνεται έμφαση πέραν της Άνω Σύρου και της Ερμούπολης στα χωριά με παρελάσεις που θα πραγματοποιηθούν εκεί”.

Ετικέτες: