Θετική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας σχετικά με την παραχώρηση χώρων πλησίον του 2ου Δημοτικού Ερμούπολης για αποκλειστική χρήση από τη μαθητική κοινότητα

Διεκδικώντας χρόνια έναν αύλειο χώρο

Την αποκλειστική χρήση των περιφραγμένων χώρων που γειτνιάζουν στο κτίριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, από την ενδιαφερόμενη μαθητική κοινότητα, καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους προτείνει η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας προς το δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου να κατοχυρωθεί ένας κατάλληλος αύλειος χώρος για τα παιδιά.

Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα της Διεύθυνσης του Σχολείου, καθώς επίσης και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων που φαίνεται να δρομολογείται, αφού η εξωσχολική παρουσία μέχρι σήμερα στους δύο κοινόχρηστους χώρους, διαπιστώθηκε πως ρυπαίνει επικίνδυνα το μοναδικό διαθέσιμο - προς άθληση και παιχνίδι - αύλειο τμήμα, με τους μικρούς μαθητές συχνά να αντικρίζουν περιττώματα ζώων, ακόμη όμως κι ανθρώπων.

Αν και η τελική έγκριση του αιτήματος είχε προγραμματισθεί να δοθεί στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο η απουσία γνωμοδότησης της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, μεταφέρει τη συζήτηση του θέματος στην επόμενη σύγκλιση των μελών του συμβουλίου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Προς σαφή ενημέρωση των αναγνωστών, τονίζεται πως, πρόκειται για τον χώρο που γειτνιάζει με την πλατεία Μουστακλή κι εφάπτεται με το κτίριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου.

Ανθυγιεινές εστίες μόλυνσης

Το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το εν λόγω Δημοτικό Σχολείο, το οποίο είναι και το μοναδικό εντός Ερμούπολης που δεν διαθέτει αύλειο χώρο προς αποκλειστική χρήση από τα μικρά και μεγάλα παιδιά, επανήλθε στο προσκήνιο μετά από νέο αίτημα της Διεύθυνσης προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Ειδικότερα, στο περιεχόμενό του, καθίστανται σαφείς οι λόγοι που το Σχολείο διεκδικεί τα δύο περιφραγμένα τμήματα για τους μαθητές, θίγοντας κατά κύριο λόγο το τεράστιο ζήτημα της υγιεινής των χώρων που χρησιμοποιούν τα παιδιά. Δεδομένου ότι αυτοί οι χώροι είναι ελεύθεροι από άποψη πρόσβασης για τον οποιονδήποτε, δεν μπορούν να προασπισθούν κι άρα, τα “ευρήματα” που διαπιστώνουν καθημερινά μαθητές και δάσκαλοι, απαγορεύουν το παιχνίδι και την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων. “Επανερχόμαστε στο χρόνιο αίτημά που κάθε χρόνο αποτελεί θέμα σχολικού συμβουλίου και αφορά στην παραχώρηση, για αποκλειστική χρήση από το 2ο Δημοτικό Σχολείο, των χαρακτηρισμένων ως περιοχών Α και Β, του αύλειου χώρου, σύμφωνα με το κτηματολογικό απόσπασμα το οποίο επισυνάπτεται. Την παραχώρηση αυτή αιτούμαστε τουλάχιστον για όσο διάστημα διαρκεί κάθε έτος (11/9 – 15/6)” σημειώνει η Διεύθυνση του Σχολείου στο έγγραφό της προς τον Δήμο και την αρμόδια Επιτροπή, προσθέτοντας πως, η συγκεκριμένη παραχώρηση κρίνεται πλέον απολύτως αναγκαία για μία σειρά από σοβαρούς λόγους: “1. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων έρχονται καθημερινά σε επαφή με περιττώματα ζώων, που δυστυχώς ασυνείδητοι συμπολίτες μας φροντίζουν να έχει ο χώρος, από τα ζώα τους που επί τούτου φέρνουν εκεί, καθώς οι εξωτερικοί χώροι μέχρι την εξώπορτα του Σχολείου είναι απολύτως προσβάσιμοι μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου. 2. Από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς δυστυχώς η κατάσταση επιδεινώθηκε αφού βρίσκουμε εκτός από περιττώματα ζώων και ανθρώπινα περιττώματα έξω από τις τουαλέτες των μαθητών αφού ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος, καθώς η αυλή δεν κλείνει και έχει πια μετατραπεί σε δημόσια αφοδευτήρια. Για την κατάσταση αυτή έχει κληθεί και την έχει διαπιστώσει και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) ενώ έχουμε κάνει και την καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Ερμούπολης, χωρίς ωστόσο να παρατηρηθεί καμία βελτίωση. 3. Είμαστε το μοναδικό Σχολείο που οι μικροί μαθητές του στερούνται του δικαιώματός τους να έχουν τον δικό τους αύλειο χώρο”.

Τους καθιστούν υπεύθυνους για ακραία περιστατικά

Βάσει των ανωτέρω, η Διεύθυνση ζητά να εξετασθεί σοβαρά το αίτημα της σχολικής κοινότητας, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, “Επαφιόμαστε στο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που είμαστε βέβαιοι πως έχετε και παρακαλούμε να αναλογιστεί ο καθένας και η καθεμιά από εσάς την κρισιμότητα της κατάστασης και να βρεθείτε στη θέση του καθενός από εμάς αλλά και κάθε γονιού που το παιδί του βρίσκεται καθημερινά εκτεθειμένο σε ανθυγιεινές εστίες μόλυνσης, με τους όποιουα κινδύνους αυτές εγκυμονούν. Κίνδυνοι, που έχουν διαπιστωθεί και από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, μετά από επιτόπιο έλεγχο που έχει διενεργηθεί.

Με βάση τα παραπάνω σοβαρότατα προβλήματα, όπως σας τα έχουμε παραθέσει, ευελπιστούμε στην άμεση και θετική ανταπόκρισή σας, ειδάλλως σας καθιστούμε υπεύθυνους σε περίπτωση που κάποιος από τους μαθητές μας μολυνθεί από τις συγκεκριμένες εστίες”.

Απομένουν τελευταίες εγκρίσεις και “κλειδώνει” ο χώρος

Με φόντο το αναπάντητο μέχρι σήμερα αίτημα του 2ου Δημοτικού Σχολείου (τουλάχιστον από το 2012), κλήθηκε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Φραγκίσκος Βακόνδιος να διευκρινίσει αν η δημοτική πλευρά έχει εξασφαλίσει τη νομική θέση σχετικά με το αν έχει τη δυνατότητα να προβεί στη λήψη σχετικής απόφασης. “Ήταν ένα αίτημα χρόνων. Υπάρχει ένα περιφραγμένο τμήμα που ζητά το σχολείο. Το θέμα ήταν πως αυτό το τμήμα είναι χαρακτηρισμένος κοινόχρηστος χώρος. Πλέον ζητήσαμε και τη συνδρομή και γνώμη του νομικού συμβούλου του Δήμου, ο οποίος απάντησε ουσιαστικά πως η δημόσια υγεία υπερτερεί και μπορεί ο Δήμος να αποφασίσει για την παραχώρησή του” δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως η προσπάθεια του Δήμου και της αρμόδιας Επιτροπής προσανατολίστηκε στην αναζήτηση λύσης και ικανοποίησης του αιτήματος. “Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για την υγεία των παιδιών. Αφού και νομικά μπορούμε να το στηρίξουμε, κινηθήκαμε σε αυτήν την κατεύθυνση και σαν Επιτροπή Παιδείας και σαν σχολική επιτροπή. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν κατάλληλη αυλή. Αφού υπάρξει η γνωμοδότηση και της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης και η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, στο εξής θα κλειδώνει ο χώρος από Σεπτέμβρη έως και Ιούνιο”.

Πέραν των δηλώσεών του, αξίζει να αναφερθεί και τμήμα της απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας που κάνει δεκτό το αίτημα, θεωρώντας πως η παραχώρηση του εν λόγω χώρου κρίνεται επιβεβλημένη επειδή: “α. είναι χρόνιο αίτημα των δύο Σχολείων και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων τους (συστεγάζεται και το 4ο Νηπιαγωγείο), β. τίθεται σοβαρό θέμα υγιεινής των παιδιών και των διδασκόντων, από τα περιττώματα που υπάρχουν καθημερινά στην αυλή, πρόβλημα που θα περιοριστεί σημαντικά αν κλειστεί ο χώρος και δοθεί σε αποκλειστική χρήση των δύο σχολείων καθώς δεν θα μπορούν να μπαίνουν τουλάχιστον τα δεσποζόμενα ζώα στον χώρο και

γ. είναι τα μοναδικά Σχολεία που οι μικροί μαθητές στερούνται του δικαιώματός τους να έχουν δικό τους αύλειο χώρο”.

Υπογραμμίζεται τέλος, πως, γνώση επί του θέματος έχει λάβει και η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Νοτίου Αιγαίου ενώ σε ελέγχους έχει προβεί και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου του Δήμου.

Από την πλευρά της, η νομική υπηρεσία του Δήμου έχει τοποθετηθεί θετικά, σημειώνοντας στο σχετικό έγγραφο μεταξύ άλλων πως, “Επιβάλλεται η λήψη μέτρων εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την εξασφάλιση της υγείας των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου τα οποία συνίστανται στη διασφάλιση των χώρων της αύλησής τους από κάθε ρύπο που μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο της υγείας τους. Το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο είναι η αποκλειστική χρήση των χώρων αυτών από τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου και καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου (χρονιάς). Η αποκλειστική χρήση θα γίνει με τρόπο που θα ορίσει ο Δήμος”.