Συνέντευξη του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλα Καΐλη για την πορεία των δημοτικών πραγμάτων στη Σύρο

“Κατασπατάληση πόρων, χωρίς στόχευση”

Ζητούμενο παραμένει μία δημοτική πορεία, τέτοια, η οποία θα χαρακτηρίζεται από αποφάσεις που κύριο στόχο θα έχουν να υπηρετήσουν τις ανάγκες των δημοτών στη Σύρο, σύμφωνα με όσα τονίζει στη συνέντευξή του ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Νικόλας Καΐλης.

Λίγο πριν τη συμπλήρωση των δύο πρώτων ετών της τρέχουσας καλλικρατικής θητείας, ο ίδιος μιλά για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, για τη στάση της δημοτικής παράταξής του, καθώς επίσης τοποθετείται σχετικά με τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, όπως η πολυσυζητημένη “αξιοποίηση” του στρατοπέδου, οι δυνατότητες μελλοντικής βελτίωσης της αεροπορικής σύνδεσης της πρωτεύουσας των Κυκλάδων με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και η γενικότερη “απαίτηση” τουριστικής ανάπτυξης. Παράλληλα, εστιάζει με κριτική ματιά στη στάση της Δημοτικής Αρχής σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής ενώ καθιστά σαφή τη θέση της δημοτικής παράταξής του σχετικά με τη γενικότερη αλλαγή στη λειτουργία του Δήμου.

· Προσεχώς θα συμπληρωθούν τα δύο πρώτα έτη της τρέχουσας θητείας. Ποια είναι η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφορικά με τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου; Ως συλλογικό όργανο λήψης αποφάσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, θεωρείτε ότι ανταποκρίνεται στον ρόλο του και “αφουγκράζεται” τις ανάγκες των δημοτών;

“Δεν είναι αποκλειστικά ζήτημα του δημοτικού συμβουλίου και πώς αυτό λειτουργεί. Προφανώς με τον “Καλλικράτη” το δημοτικό συμβούλιο λειτουργεί σε μία ρότα περισσότερο αντιδημοκρατική από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Είναι όμως και ζήτημα της πολιτικής βούλησης - στόχευσης της Δημοτικής Αρχής το να ακούει σε πρώτη φάση, να αφουγκραστεί τις ανάγκες των Συριανών και σε δεύτερη φάση να αποφασίσει να τις υλοποιήσει πολιτικά. Εμείς, αυτό που βλέπουμε είναι πως κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Ουσιαστικά ακολουθείται η ίδια πορεία που ακολουθούνταν και τα προηγούμενα χρόνια και στις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Η δράση της Δημοτικής Αρχής διαπιστώνουμε ότι υπάγεται σε αυτό που λένε “ρεαλισμό της οικονομικής κατάστασης που ζούμε σήμερα”, ο οποίος έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και από τις πολιτικές των κεντρικών κυβερνήσεων είναι πολύ μακριά από το να μπορεί να καλύψει όλα αυτά τα οποία εμείς ως δημότες, ως πολίτες αυτού του κράτους κατά συνέπεια, έχουμε ανάγκη. Βλέπουμε ότι ανακοινώνονται κάποια έργα και κάποιες δράσεις που μένει να δούμε που θα οδηγήσουν. Από την πλευρά μας, θεωρούμε ότι αυτά βρίσκονται μακριά από όσα – σήμερα - έχουμε ανάγκη. Πιστεύουμε ότι το παράδειγμα του στρατοπέδου είναι χαρακτηριστικό. Το πώς δηλαδή η Δημοτική Αρχή θεωρεί την ανάπτυξη και ποιά είναι η ανάπτυξη που μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο του νησιού”.

· Η Λαϊκή Συσπείρωση ανταποκρίνεται ως δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης στον ρόλο της; Και αν ναι, με ποιον τρόπο;

“Με τη δύναμη που έχουμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, θεωρούμε πως σε όποιες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε, προσπαθούμε να στρέψουμε την κουβέντα προς τη σωστή ρότα. Δηλαδή, να βάλουμε κάποια πράγματα στη βάση τους και να καταδείξουμε τις αιτίες και ποιους εξυπηρετούν, ή να δείξουμε τί “κρύβεται” πίσω από τους προϋπολογισμούς και όλα όσα συζητάμε. Κατανοούμε ότι οι δυνατότητες στο δημοτικό συμβούλιο είναι περιορισμένες. Λίγο πολύ τα “χαρτιά” είναι μοιρασμένα από πριν, ξέρουμε και φαντάζομαι ότι όποιος παρακολουθεί το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να καταλάβει ποιά θα είναι τα αποτελέσματα των περισσότερων ψηφοφοριών. Σαν ένα βήμα το δημοτικό συμβούλιο είναι κάτι σοβαρό, αλλά από εκεί και πέρα θεωρούμε ότι το παιχνίδι είναι εξ αρχής μοιρασμένο και ξέρουμε ποιά θα είναι τα αποτελέσματα. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι εντός του δημοτικού συμβουλίου μπορούμε να ανατρέψουμε κάποια από τα μέτρα που θέλει να περάσει η Δημοτική Αρχή. Ίσως, κάποια να δέχονται διορθώσεις και όπου αυτό γίνεται και είναι προς όφελος των δημοτών το στηρίζουμε, αλλά, από εκεί και πέρα θα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός της δράσης εντός του δημοτικού συμβουλίου, με τη δράση στην κοινωνία για εμάς. Ως Λαϊκή Συσπείρωση, γι αυτό παλεύουμε και με τις δυνατότητες που έχουμε μέσα σε φορείς, σε συνδικάτα. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να έχουμε παρέμβαση και να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των δημοτών και μαζί με εκείνους να προσπαθούμε να βρούμε μία λύση”.

· Εξ αρχής έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης της Σύρου. Σε αυτό το πλαίσιο η Δημοτική Αρχή προσπαθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο - όπως ισχυρίζεται – να συν-εκμεταλλευθεί το στρατόπεδο. Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την ενημέρωση του δημάρχου, γίνεται λόγος για αξιοποίηση κι άλλων σημείων της Σύρου. Απομένει να εξετασθεί πώς θα προχωρήσει αυτό το ζήτημα. Ως Λαϊκή Συσπείρωση συμμερίζεστε αυτή την κατεύθυνση;

“Όχι. Ξεκάθαρα όχι. Δεν είμαστε ενάντια στην τουριστική ανάπτυξη σκόπιμα. Δε θεωρούμε όμως ότι αυτή η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να είναι μονοκαλλιέργεια και ότι είναι πανάκεια για τα πάντα. Καταλαβαίνουμε και αφουγκραζόμαστε την ανάγκη των επαγγελματιών να έχουν κίνηση στα μαγαζιά τους και να μπορούν να δουλέψουν, αλλά, αυτό που πρέπει να εξετάσουμε είναι ποιό θα είναι το όφελος των δημοτών κατά βάση από αυτό το πλάνο της ανάπτυξης. Έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση μας για το στρατόπεδο. Έχουμε πει ότι δεν συμφωνούμε με αυτό το πλαίσιο αξιοποίησης που προωθείται, δηλαδή να δημιουργηθούν μεγάλες τουριστικές μονάδες και ουσιαστικά έναν χώρο που αυτή τη στιγμή τον έχει ανάγκη το νησί, να δοθεί με τα χέρια “κάτω”. Θεωρούμε ότι είναι ένας χώρος στον οποίο, πρώτα και κύρια, θα πρέπει να πάει το πανεπιστήμιο και να λυθεί το κτιριακό του ζήτημα και μετά, οι άλλοι χώροι να αξιοποιηθούν με αθλητικές εγκαταστάσεις, με εγκαταστάσεις αναψυχής προς όφελος των Συριανών δημοτών. Κατανοούμε ότι αυτό που υποστηρίζουμε, δεν μπορεί να γίνει άμεσα και με βάση τα οικονομικά του Δήμου και του Πανεπιστημίου και γνωρίζουμε πως κάτι τέτοιο είναι και δύσκολο. Όμως, εφόσον υπήρχε πολιτική βούληση να ακολουθηθεί αυτή η γραμμή, της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των δημοτών, θα μπορούσε ο Δήμος με κάποιες πολύ μικρές ενέργειες εντός του χώρου του στρατοπέδου, να τον αξιοποιούσε και να τον διαμόρφωνε σταδιακά, ακόμη και με το πολύ περιορισμένο εργατικό δυναμικό που διαθέτει.

Ενδεικτικά, θα μπορούσε να αξιοποιούνταν ο χώρος για παιδικές κατασκηνώσεις την περίοδο του καλοκαιριού θέτοντας έτσι και μία βάση για το ότι ο χώρος αυτός θα καθιερωνόταν στη συνείδηση του κόσμου ως ένας χώρος αναψυχής, πρασίνου, αθλητισμού ώστε σε μελλοντική βάση να μπορέσει ο Δήμος να βρει κονδύλια για να προχωρήσει σε αυτό που λέμε ως παράταξη.

Με το πλάνο της Δημοτικής Αρχής προφανώς και διαφωνούμε. Δε θεωρούμε ότι “πατάει” στις ανάγκες που αυτήν τη στιγμή έχει το νησί”.

· Υπάρχει ο αντίλογος πως, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας και του Δήμου, οι ιδιωτικές επενδύσεις ίσως να είναι η μόνη λύση μέσω της οποίας μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Τι απαντάτε;

“Ουσιαστικά θα πρέπει να εξετάσουμε τί ακριβώς έχουμε ανάγκη. Δεν μπορούμε να υποτάξουμε τη δράση μας στο οικονομικό πλαίσιο λειτουργίας, στο οποίο αυτή τη στιγμή έχουν βάλει τους Δήμους. Αλλά ακόμη κι έτσι, αν πούμε δηλαδή ότι παραχωρούμε τον χώρο του στρατοπέδου ώστε να έρθει μία μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση, τότε τι θα πρέπει να γίνει; Για να έρθει αυτή η μεγάλη ιδιωτική επιχείρηση – επένδυση, ουσιαστικά προαπαιτεί το “ξήλωμα” άλλων υπαρχόντων επιχειρήσεων για να μπορέσει να υλοποιηθεί η επένδυση. Και μιλάμε ξεκάθαρα, ότι για να γίνει αυτή η τουριστική επένδυση στο στρατόπεδο, οι βιομηχανικές επιχειρήσεις που υπάρχουν στη γύρω περιοχή, δεν χωρούν. Άρα, δημιουργούμε μία επένδυση καταστρέφοντας επιχειρήσεις που είναι σημαντικές όχι μόνο σε επίπεδο νησιού, αλλά και σε επίπεδο της παραγωγικής δυνατότητας όλης της χώρας. Απαιτείται προσοχή. Δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μόνο στον τουρισμό. Δεν μπορούμε να εστιάσουμε μόνο στην παροχή υπηρεσιών και να αφήσουμε τελείως την παραγωγή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι ο πλούτος ουσιαστικά δημιουργείται μέσα από την παραγωγή προϊόντων. Ειδικά για τον τουρισμό, εξετάζουμε και πώς είναι η κατάσταση στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα είναι πολύ ρευστά. Αν επενδύσεις αποκλειστικά σε τουρισμό, μία κακή εξέλιξη μπορεί να καταστρέψει τα πάντα”.

· Θετική εξέλιξη προέκυψε πρόσφατα για τις δυνατότητες βελτίωσης του αεροδρομίου Σύρου με πρώτο βήμα τη δημοπράτηση του έργου επέκτασης του διαδρόμου προσαπογείωσης των αεροσκαφών. Πώς αντιμετωπίζει αυτό το γεγονός η Λαϊκή Συσπείρωση;

“Προφανώς και δεν είμαστε αντίθετοι στο να υλοποιηθούν κάποια έργα στο νησί που θα βελτιώσουν τη συνδεσιμότητά του με την υπόλοιπη Ελλάδα και με τα άλλα νησιά. Είναι κάτι το απαιτούμενο αυτή τη στιγμή και σε επίπεδο αεροπορικής σύνδεσης και να μην ξεχνάμε ότι ανάγκες υπάρχουν και σε επίπεδο ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Με αυτή την επέκταση του διαδρόμου υπάρχει η δυνατότητα να προσγειωθούν υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες μεγαλύτερης χωρητικότητας αεροσκάφη, αλλά θα χρειαστεί να προχωρήσουμε και σε επόμενο στάδιο για να προσαπογειώνονται με ασφάλεια τα μεγαλύτερα αεροσκάφη. Προφανώς και δεν θεωρούμε ότι είναι μία αρνητική εξέλιξη”.

· Την έγκριση του προϋπολογισμού για το έτος 2016 συνόδευσε έντονη κριτική σε δημοτικό επίπεδο σχετικά με τον χρόνο, τον τρόπο και τη στόχευσή του. Καυτηριάστηκε δε, ο τρόπος με τον οποίο η Δημοτική Αρχή προϋπολογίζει τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων για δαπάνες τουριστικής προβολής κλπ.. Ποια είναι η συνολική θέση σας για τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής και τη διάθεση των αντίστοιχων δαπανών;

“Από την πλευρά μας καταψηφίσαμε εξ αρχής τον προϋπολογισμό θεωρώντας ότι, το περιεχόμενό του, ουσιαστικά ακολουθεί τις προσταγές της κυβέρνησης και των αντίστοιχων Υπουργείων και βάζει στον τοίχο τον λαό και τους δημότες. Η μεγάλη μας διαφωνία είναι ακριβώς αυτή: Ότι δεν θα πρέπει η Δημοτική Αρχή να υποταγεί σε αυτό που ονομάζουν οικονομικό ρεαλισμό. Που σημαίνει ότι όση κουβέντα και να κάνουμε εμείς ακόμη και για τα ανταποδοτικά που δεν έχουν εισπραχθεί από τον Δήμο, για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα των τελών του Δήμου, ή για το αν θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί τα δημοτικά τέλη, τί θα γίνει τελικά με τα ανταποδοτικά που πρέπει να πάρουμε από τις διάφορες π. ΔΕΚΟ, ουσιαστικά το δεδομένο είναι ένα: Πώς ο Δήμος θα υποταχθεί οικονομικά και θα έχει μία αυτοτέλεια αποδεχόμενος τόσο τη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού, όσο και το να “βγουν στη σέντρα” οι δημότες. Οι δημότες είναι εκείνοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ξανά μέσω της τοπικής φορολογίας ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος. Εκεί είναι η βασική διαφωνία μας. Πιστεύουμε ότι ο Δήμος θα πρέπει υπό αυτές τις συνθήκες να διεκδικήσει τα χρήματα που πρέπει να πάρει από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες των δημοτών. Σε γενικό επίπεδο πάντως, οποιεσδήποτε δράσεις του Δήμου προφανώς και θα πρέπει να διέπονται από διαφάνεια και να ακολουθούν τις σύννομες διαδικασίες”.

· Υλοποιήθηκε συνολικά το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου. Ίσως να έχουν απομείνει ελάχιστες λεπτομέρειες. Το δικό σας σχόλιο για το αποτέλεσμα;

“Γι αυτό το θέμα δεν έχουμε πολλά να πούμε. Είναι ένα έργο το οποίο αλλάζει ουσιαστικά τη συνολικότερη εικόνα της παραλίας. Βέβαια έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και κατά τη γνώμη μας αδικαιολόγητα. Σαν εικόνα προφανώς είναι ένα έργο που βοηθάει την εικόνα του νησιού. Θεωρούμε όμως, ότι για να είναι λειτουργικό, πρέπει να υπάρξουν κυκλοφοριακά μέτρα, που θα βοηθήσουν την πόλη να ανασάνει”.

· Σε περίοδο κρίσης οικονομικής, κοινωνικής κλπ που διανύουμε, παρατηρούμε πως αρκετοί συνδημότες μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και αναζητούν ανακούφιση στρέφοντας το βλέμμα τους στον Δήμο. Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι η κοινωνική πολιτική του Δήμου ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών;

“Ισχύει αυτό και το έχουμε τονίσει με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται. Ουσιαστικά και πίσω από αυτή την ωραία εικόνα της αρχόντισσας των Κυκλάδων, υπάρχει κόσμος περισσότερος από όσο φανταζόμαστε, ο οποίος ανταπεξέρχεται με μεγάλη δυσκολία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και αιτήσεις ανθρώπων που έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο σε αριθμό είναι περισσότερες από παλαιότερα. Ζητούν ουσιαστικά μία μικρή ενίσχυση για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα και να ικανοποιήσουν τις άμεσες ανάγκες τους. Ένας λογαριασμός, ένα ενοίκιο ή οτιδήποτε. Προφανώς κι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να στηριχθούν και στηρίζουμε με θετικές αποφάσεις μας, αλλά λέμε ότι αυτός ο τρόπος δεν λύνει το πρόβλημα. Πρέπει να φωτιστούν οι αιτίες που μας έχουν οδηγήσει όλους σε ένα χειρότερο επίπεδο. Θεωρούμε όμως ότι η κοινωνική πολιτική του Δήμου δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι για να “ακουμπήσουν” οι δημότες. Ακόμη και στην Κοινωνική Επιτροπή που συμμετέχουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση, λέμε ότι δεν παίρνει τις δράσεις αυτές που θα μπορούσε να πάρει ώστε να μπορέσει δυναμικά να στηρίξει τον κόσμο. Πέρα από τα συσσίτια, δεν υπάρχει κάποια άλλη συγκεκριμένη δράση”.

· Εκτιμάτε ότι συνολικά η λειτουργία του Δήμου θα μπορούσε να βελτιωθεί σε κάθε επίπεδο;

“Θα πρέπει ο Δήμος να κρίνει και να χαράξει τη ρότα του βάσει των αναγκών των δημοτών. Εκεί είναι το όλο ζήτημα. Εκεί θεωρούμε ότι εστιάζετε και το πρόβλημα. Βλέπουμε για παράδειγμα ένα πρόσταγμα γενικόλογης τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο δεν είναι καν συγκεκριμένο και δεν έχει στόχευση. Βλέπουμε γενικές αναφορές πότε για αθλητικό τουρισμό, πότε για πολιτιστικό ή θρησκευτικό και παρατηρείται μία κατασπατάληση χρημάτων γύρω από όλα αυτά τα θέματα χωρίς να υπάρχει μία συγκεκριμένη στόχευση αυτήν τη στιγμή που υπάρχουν όλα τα προβλήματα που προαναφέραμε. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής το να μπορέσει να ξεπεράσει όλα αυτά τα εμπόδια που μπαίνουν από την αποκεντρωμένη διοίκηση κι από τα Υπουργεία. Δεν είναι τυχαία και η συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου για το κομμάτι του καθαρισμού δημοτικών ακινήτων και της εργολαβίας. Βλέπουμε ότι ακολουθώντας αυτήν τη γραμμή, ο Δήμος και ο κάθε Δήμος στη χώρα, δεν έχει τη δυνατότητα πλέον να προσλάβει προσωπικό για να μπορέσει να καθαρίσει τους χώρους του. Μιλάμε για συνθήκες δημόσιας υγιεινής, μιλάμε για βασικά θέματα. Διαπιστώνουμε ότι παράλληλα το κράτος που δίνει κάποια χρήματα, τον οδηγεί στο να προσλάβει εργολάβο και όχι στο να προσλάβει εργαζόμενους ο ίδιος ο Δήμος. Θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει ρήξη με αυτήν την πολιτική και εναντίωση σε αυτή την κατάσταση για να μπορέσει να μπει ο Δήμος σε μία πορεία που θα είναι θετική για τους ίδιους τους δημότες και όχι για τους χ,ψ μεγαλοεπιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν εδώ, πατώντας στις πλάτες μας”.

Ετικέτες: