Το ζήτημα της απομάκρυνσης του μνημείου Εθνικής Αντίστασης από το παραλιακό τμήμα της Ερμούπολης συζητήθηκε αναλυτικά στο δημοτικό συμβούλιο

Πληθαίνουν τα αιτήματα επανατοποθέτησης

Την ανάγκη εκπόνησης νέας μελέτης για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Νίκης (μνημείο Εθνικής Αντίστασης) στο σημείο που βρισκόταν έως τη στιγμή της καθαίρεσής του λόγω των εργασιών ανάπλασης, επεσήμανε ως βασική προϋπόθεση εγκατάστασής του, ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με φόντο τις γεωμετρικές αλλαγές που έχουν επέλθει στο χώρο που “αφέθηκε” ώστε να αποτελέσει τη νέα βάση του.

Το ζήτημα που απασχολεί ολοένα κι εντονότερα την τοπική κοινωνία τέθηκε εκ νέου σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μετά από σχετική ερώτηση του μέλους της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, Μιχάλη Ζουλουφού, ο οποίος στηλίτευσε τη στάση της Δημοτικής Αρχής σε επίπεδο πραγματοποίησης δαπανών για σόου κι όχι για την επανατοποθέτηση ενός εκ των σπουδαίων μνημείων που διέθετε – διαθέτει η Σύρος.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, το θέμα έχει θίξει δύο φορές και ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης τόσο στο δημοτικό συμβούλιο, όσο και στην ομιλία του στον εορτασμό της επετείου των εθνικών αγώνων κατά του ναζισμού και του φασισμού, ενώ με ανακοίνωσή του, αιτήθηκε την άμεση επανατοποθέτηση και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου, Νικόλας Καΐλης.

Πέραν των προαναφερθεισών δημόσιων παρεμβάσεων προς τη Δημοτική Αρχή, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου είχε ακολουθήσει επιγραμματική μνεία μέσω λιτής ανακοίνωσης, στο πλαίσιο του εορτασμού των αγώνων κατά του φασισμού στις 9 Μαΐου.

Συνολικά η συζήτηση του θέματος στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Μ. Ζουλουφός: “Δήμαρχε δε θα θέλατε να δείτε έργα σας μελλοντικά να χάνουν την αξία τους”

Κατά τη διάρκεια της διατύπωσης των ερωτημάτων των συμβούλων στη συνεδρίαση της Δευτέρας, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μιχάλης Ζουλουφός επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο, ζητώντας σαφείς απαντήσεις από τους αρμοδίους της Δημοτικής Αρχής σε επίπεδο επανατοποθέτησης του μνημείου στο παραλιακό μέτωπο.
“Η ερώτησή μου σχετίζεται με την επανατοποθέτηση του μνημείου της Νίκης στην παραλία” ανέφερε αρχικά ο δημοτικός σύμβουλος, τονίζοντας πως για την υλοποίηση των εργασιών ανάπλασης, η Δημοτική Αρχή κάλεσε τον γλύπτη στο νησί όπως όριζε ο νόμος, ωστόσο, έως και σήμερα, δεν έχει γνωστοποιηθεί κάποια απτή προσπάθεια επιστροφής του εν λόγω μνημείου στη θέση του. Εντείνοντας τον κριτικό τόνο του προς τη Δημοτική Αρχή, ο κ. Ζουλουφός υπογράμμισε πως, αυτήν τη σιωπηρή στάση της δημοτικής πλειοψηφίας την εκλαμβάνει ως “προσβολή στην υστεροφημία ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή ή ανθρώπων που δεν είναι πλέον σε αυτές τις καρέκλες όπως του Νίκου Φιλάρετου, του Αντώνη Μαρκουλή, του Γιάννη Δεκαβάλλα” οι οποίοι, όπως εξήγησε, στο πλαίσιο που υπηρέτησαν τον ιστορικό Δήμο Ερμούπολης, συνέβαλαν καθοριστικά στην ύπαρξη και τοποθέτηση του μνημείου Εθνικής Αντίστασης.

Μάλιστα όπως πρόσθεσε, η συγκεκριμένη προσπάθεια “των Αρχών του ΄90” έτυχε της αναγνώρισης του κόσμου, καθώς το συγκεκριμένο μνημείο επισκέπτονταν αρκετοί πολίτες που έφθαναν στο νησί, όπως άλλωστε και άλλα “από την πληθώρα μνημείων που υπάρχουν στο νησί”.

Υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά την αναγκαιότητα άμεσης επανατοποθέτησής του, σχολίασε καυστικά πως, δεν διακρίνει “ούτε προσπάθεια προγραμματισμού, άμεσου μάλιστα προγραμματισμού για την επανατοποθέτηση του μνημείου” την ίδια στιγμή που η Δημοτική Αρχή και ο Δήμος ενεργεί “γρήγορα και χωρίς φειδώ για να δοθούν χρήματα στην εκπομπή της κ. Κορομηλά” όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

“Θα ήθελα να δούμε τις όποιες προτάσεις επανατοποθέτησης στο συγκεκριμένο σημείο, με ποιους όρους ή σε άλλο σημείο να έρχονται πολύ σύντομα” δήλωσε στη συνέχεια, λέγοντας προς τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό πως, “Επαναλαμβάνω κε δήμαρχε, κάνει κακό στην υστεροφημία κάποιων ανθρώπων και δεν θα θέλατε ούτε εσείς μετά από 20 χρόνια να δείτε κάποια δικά σας έργα, κάποιες δικές σας κινήσεις για το νησί, πολύ σύντομα να χάνουν την αξία τους ή ίσως να μην λαμβάνουν της προσοχής που πρέπει”.

Δ. Κοσμάς: “Στην καλύτερη περίπτωση τέλος του 2016”

Όσα είχε γνωστοποιήσει και σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς για το θέμα, επανέλαβε εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο, υπενθυμίζοντας πως, “Επειδή δεν είχε προβλεφθεί στη μελέτη της ανάπλασης, έχει αναλάβει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και την απομάκρυνσή του και την επανατοποθέτηση, αλλά και τη συντήρησή του”.

“Δυστυχώς δεν είχε προϋπολογισθεί στον προϋπολογισμό του 2016 του Λιμενικού Ταμείου” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Προσπάθειά μας είναι μέχρι το τέλος του 2016 να προβούμε στις ανάλογες αναμορφώσεις για να μπορέσουμε να επανατοποθετήσουμε το άγαλμα” αφού σήμερα “Είναι μία δαπάνη που αυτή τη στιγμή είναι απαγορευτική για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο”. Σύμφωνα δε, με τις εκτιμήσεις του, επανέλαβε πως, “Στην καλύτερη των περιπτώσεων, ελπίζω στο τέλος του 2016 να έχει τοποθετηθεί στη θέση ή πιθανότατα σε κάποια άλλη θέση που θα προταθεί από τους αρχιτέκτονες” καταλήγοντας πως, η προσωρινή απουσία του, δεν συνιστά προσβολή προς ανθρώπους που άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία του νησιού.

 

Π. Καρακατσάνης: Νέα μελέτη καθώς άλλαξαν τα στοιχεία της διαθέσιμης βάσης

Πέραν της πολιτικής ουσίας του ζητήματος, ο Παναγιώτης Καρακατσάνης ως προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας προέβη σε διευκρινίσεις στο πεδίο των τεχνικών ζητημάτων που συνδέονται με την επανατοποθέτηση του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, φωτίζοντας μία σημαντική πλευρά του θέματος. Σύμφωνα με όσα εξήγησε επικεντρώνοντας την αναφορά του στο τμήμα της παραλίας που έχει προβλεφθεί για την τοποθέτησή του, “Τα γεωμετρικά στοιχεία του τόπου έχουν αλλάξει. Συζητώντας με τον γλύπτη όταν είχε έρθει εδώ, φανέρωσε νομοθεσία που δεν γνωρίζαμε. Δηλαδή, ότι το άγαλμα παρόλο που έχει παραδοθεί στον Δήμο για να τοποθετηθεί, εξακολουθεί ο ίδιος να έχει τα πνευματικά δικαιώματα ακόμη”. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, “Οπότε, χρειάζεται μία νέα μελέτη για τον συγκεκριμένο χώρο που σήμερα υπάρχει” καθώς δεν γίνεται λόγος για “μία απλή επανατοποθέτηση στον χώρο αυτόν, αλλά χρειάζεται μία νέα μελέτη από τον ίδιο τον γλύπτη για το πώς θα μπει το συγκεκριμένο άγαλμα σε αυτή την θέση ή αν θα πρέπει – εφόσον τα γεωμετρικά στοιχεία δεν επαρκούν – να βρεθεί άλλος χώρος για να τοποθετηθεί”.

Έκλεισε το θέμα δε, λέγοντας πως, η ενημέρωσή του, προκύπτει από την επικοινωνία με τον γλύπτη, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διαδικασία απομάκρυνσης του αγάλματος της Νίκης.