Επιχορηγήσεις σε Πολιτιστικούς Συλλόγους και Σωματεία της Σύρου για το έτος 2016

Υποκειμενικού χαρακτήρα κατανομές

Καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης επισημαίνοντας την απουσία αντικειμενικών κριτηρίων

Τις θέσεις της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαΐδος Μενδρινού σχετικά με τον “διαφανή τρόπο” κατανομής των ποσών των επιχορηγήσεων στους Πολιτιστικούς Συλλόγους και τα Σωματεία της Σύρου – τη φετινή χρονιά - αντέκρουσαν συνολικά οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, επισημαίνοντας κατά κύριο λόγο πως, όταν η οικονομική στήριξή τους δεν γίνεται απολογιστικά, τότε η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να υποστηρίξει εκ των προτέρων το “δίκαιο” της διάθεσης των χρημάτων.

Αν και η ίδια απέσπασε τα εύσημα για την κατάρτιση του πολιτιστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο, ωστόσο, φάνηκε – βάσει και των στοιχείων των εισηγήσεων που είχαν στη διάθεσή τους οι αιρετοί – να μην πείθει για το ύψος των επιχορηγήσεων με τις οποίες θα στηριχθεί ο κάθε Σύλλογος του νησιού για το έτος 2016, παρά τον ισχυρισμό της, ότι βασικό κριτήριο των κατανομών αποτέλεσε ο εξωστρεφής χαρακτήρας της δραστηριότητάς των πολιτιστικών φορέων.

Πέραν της αναλυτικής συζήτησης που έχει τη δυνατότητα ο κάθε αναγνώστης να παρακολουθήσει στο web tv της “Κοινής Γνώμης”, ακολούθως, παρουσιάζονται αναλυτικά και με ακρίβεια τα χρήματα με τα οποία θα επιδοτηθεί ο κάθε Πολιτιστικός Σύλλογος, προκειμένου ο κάθε δημότης να εξάγει τα συμπεράσματά του.

Θ. Μενδρινού: Έγκαιρος προγραμματισμός, περισσότερη διαφάνεια

Σύμφωνα με την εισήγηση της κ. Μενδρινού, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να επιχορηγεί την πολιτιστική δραστηριότητα των Συλλόγων της Σύρου στην έναρξη κάθε έτους, προκειμένου να έχει στη διάθεσή του ο Δήμος – έγκαιρα – τον προγραμματισμό τους, καθώς το σύνολο αυτών εντάσσεται στη δημοτική ατζέντα. Βάσει των όσων εξήγησε, η Επιτροπή Πολιτισμού συγκέντρωσε τα σχετικά αιτήματα των Συλλόγων, στο περιεχόμενο των οποίων καταγράφεται ο προγραμματισμός των δράσεών τους συνοδευόμενος από τις εκτιμήσεις κόστους της κάθε μίας και κατέληξε στα ποσά που προβλέπεται να δοθούν σε αυτούς, τα οποία και γνωστοποιήθηκαν στους δημοτικούς συμβούλους.

“Αποφασίσαμε να δίνονται οι επιχορηγήσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων στην αρχή του κάθε έτους ώστε ο κάθε Σύλλογος να καταθέτει στο γραφείο Πολιτισμού τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων για όλο το έτος και να υπάρχει μία αξιολόγηση του προγράμματος και με βάση αυτήν, να γίνεται η χρηματοδότηση” ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως, έως και πέρυσι, “οι επιχορηγήσεις δίνονταν συνήθως στο τέλος του έτους και αφού είχαν γίνει οι εκδηλώσεις”, τρόπος, που όπως επανέλαβε, εγκαταλείπει η Δημοτική Αρχή. Υποστηρίζοντας τη νέα “πολιτική απόφαση” της δημοτικής πλειοψηφίας δε, πρόσθεσε πως, “Με αυτόν τον τρόπο σήμερα, δηλαδή, να δίνονται στην αρχή του έτους, υπάρχει περισσότερη διαφάνεια, δεδομένου ότι ο κάθε Σύλλογος άνω των 3.000 ευρώ είναι υποχρεωμένος να καταχωρήσει στη Διαύγεια τα έξοδά του”.

Μάλιστα, αναφερόμενη στο συνολικό ποσό που θα προωθήσει το έτος 2016 ο Δήμος προς ενίσχυση των Πολιτιστικών Συλλόγων, η ίδια γνωστοποίησε πως αυτό ανέρχεται σε 56.000 ευρώ (εξαιρουμένης της εισήγησης για την εκδήλωση συμπλήρωσης των 190 ετών από τη γέννηση της Ερμούπολης και του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου), λέγοντας μάλιστα πως, πέρυσι, δόθηκαν σε κάθε Σύλλογο 3.000 ευρώ περίπου, στο οποίο προστέθηκαν τέλος επιπλέον 24.000 ευρώ “που αφορούσαν σε εισήγηση για παράλληλες εκδηλώσεις”. Όπως συμπλήρωσε, κατά το 2015 το ύψος συνολικά των επιχορηγήσεων άγγιξε τα 57.000 ευρώ, ενώ για το 2016 υπολογίστηκαν περί τα 56.000 ευρώ. Κατόπιν ερώτησης του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη σχετικά με τα κριτήρια βάσει των οποίων αποφασίστηκε το ύψος της επιχορήγησης για κάθε Σύλλογο, η ίδια έκανε λόγο περί του βαθμού “εξωστρέφειας του κάθε Σωματείου”, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό να αξιολογείται πώς ο κάθε πολιτιστικός φορέας προωθεί και διαφημίζει το νησί, σε ποιο μέτρο αναβαθμίζει το πολιτιστικό ύφος της Σύρου, αλλά και πώς σέβεται το περιβάλλον.

Στήριξη και προκλητικές – διχαστικές αναφορές

Στην κριτική που ασκήθηκε και θα ακολουθήσει στην παρούσα αναφορά, θέλησαν να απαντήσουν κι άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής, ανάμεσα στους οποίους ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης που επικαλέστηκε τη σχετική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία επεσήμανε πως, το περιεχόμενό της επιβάλλει να πραγματοποιείται προ των εκδηλώσεων και κατά την έναρξη του έτους, η οικονομική στήριξη των Συλλόγων.

Πριν την αναφορά της κριτικής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αλλά και των ποσών με τα οποία επιχορηγείται ο κάθε Σύλλογος, πρέπει να αναφερθεί η αναιτιολόγητη – δημοσίως - στάση του μέλους της Δημοτικής Αρχής, Γουλιέλμου Πρίντεζη, ο οποίος στις ευθείες αναφορές δημοτικών συμβούλων σχετικά με τη “μη δίκαιη κατανομή” ποσών ανάμεσα σε Συλλόγους, θέλησε να απαντήσει προκλητικά έως και διχαστικά, ξεχνώντας προφανώς πως ως δημοτικός σύμβουλος οφείλει να υπηρετεί και να προασπίζεται το συνολικό όφελος και την ανάπτυξη των Συλλόγων του νησιού και να επιδιώκει τη βελτίωσή τους, χωρίς διακρίσεις. Ειδικότερα, με αναφορές που φάνηκε να απαξιώνουν τη δραστηριότητα των περισσότερων εξ αυτών, δήλωσε μεταξύ άλλων, πως, “Σύλλογο δεν θεωρώ κάποιον ο οποίος λέγεται πολιτιστικός ή αθλητικός Σύλλογος και κάνει μία εκδήλωση τον χρόνο και ζητά 1.500 ευρώ. Σύλλογο θεωρώ κάποιον που έχει πλάνο, έχει παρουσιάσει έργο κι έχει μεγάλη εξωστρέφεια και προβάλλει το νησί μας παντού. (...) Αν και αυτοί οι Σύλλογοι οι Πολιτιστικοί δεν μετριούνται ούτε στα πέντε δάκτυλα στη Σύρο”. Μάλιστα παρά τις επισημάνσεις μελών της μειοψηφίας, σχετικά με το ότι δεν είναι χρήσιμο να κατονομαστούν Σύλλογοι δημόσια, οι οποίοι δεν αποκλείεται να έχουν ευνοηθεί σε επίπεδο επιχορήγησης έναντι άλλων, οι οποίοι παρουσιάζουν εξίσου σημαντική ή και σημαντικότερη δραστηριότητα, ώστε να μην ξεσπάσουν διαφορές κι εντάσεις ανάμεσά τους, ο Γουλιέλμος Πρίντεζης – εκ νέου σε προκλητικό τόνο – ζήτησε από αιρετούς να αναφερθούν συγκεκριμένα σε Συλλόγους.

Αναλυτικά η επιχορήγηση του κάθε Πολιτιστικού Συλλόγου

Στο συγκεκριμένο σημείο γνωστοποιείται το ύψος της επιχορήγησης που λαμβάνει το κάθε Πολιτιστικό Σωματείο και ο κάθε Σύλλογος που αναπτύσσει πολιτιστική δραστηριότητα, ώστε ο αναγνώστης να έχει πλήρη γνώση. Διευκρινίζεται εξ αρχής πως, εντός της παρένθεσης αναφέρεται το ποσό που ζήτησε ο κάθε Σύλλογος ενώ εκτός παρενθέσεως σημειώνεται το ύψος του ποσού που αποφασίστηκε να δοθεί.

Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Λαζαρέτων 800 ευρώ (1.450 ευρώ), Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Απόλλων” 2.000 ευρώ (9.500 ευρώ), Χοροθεατρική Ομάδα Ακροποδητί (Αστική μη Κερδοσκοπική) 0 ευρώ (16.368 ευρώ) καθώς επιχορηγήθηκαν για το Dancefest, Συριανός Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη 500 ευρώ (1.100 ευρώ), Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μέγα Γυαλού 500 ευρώ (1.200 ευρώ), Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου “η Ρούμελη” 600 ευρώ (1.000 ευρώ), Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου 600 ευρώ (1.350 ευρώ), Λύκειο Ελληνίδων Σύρου 1.500 ευρώ (6.200 ευρώ), Σύλλογος Φίλων Κέντρου Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης 1.500 ευρώ (27.400 ευρώ για 11 εκδηλώσεις), Ναυτικός Όμιλος Γαλησσά 1.000 ευρώ (1.050 ευρώ), Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπείου 500 ευρώ (1.780 ευρώ), Όμιλος Φουσκωτών και Ταχύπλοων Σκαφών Σύρου 3.000 ευρώ (3.850 ευρώ), Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου 800 ευρώ (1.550 ευρώ), Σύλλογος Φίλων Μουσικής 3.000 ευρώ (4.500 ευρώ), Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου 600 ευρώ (2.610 ευρώ), Λέσχη Φωτογραφίας Κινηματογράφου Σύρου 1.500 ευρώ (2.950 ευρώ), Σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και Αθλητικός Σύλλογος “Ο Μέγας Αλέξανδρος” 600 ευρώ (1.800 ευρώ), Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μάννα 1.600 ευρώ (5.100 ευρώ), Ούριος Άνεμος (ΑΜΚΕ) 0 ευρώ (5.000 ευρώ), Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά 2.700 ευρώ (7.400 ευρώ), Η σοφία της παράδοσης 1.000 ευρώ (1.250 ευρώ), Εξωραϊστικός Σύλλογος Γαλησσά “Άγιος Στέφανος” 1.000 ευρώ (2.500 ευρώ), Εκπολιτιστικός Σύλλογος Χρουσσών 1.500 ευρώ (6.250 ευρώ), Κοινωνικός Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Καμινίων Σύρας 3.000 ευρώ (7.800 ευρώ), Ορχήστρα Κυκλάδων 4.500 ευρώ (44.300 ευρώ) , Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου 1.650 ευρώ (6.200 ευρώ) , Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων στο Δημόσιο ΝΠΔΔ Σύρου Θεατρικό Ομάδα Μπαστιάς 550 ευρώ (550 ευρώ), Μουσικός Όμιλος Σύρου 2.000 ευρώ (4.429 ευρώ), Πολιτιστικός Σύλλογος “Ο Ποσειδών” 4.000 ευρώ (6.000 ευρώ), Εκπολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου 4.500 ευρώ (6.800 ευρώ), Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος “Ο Φοίνικας Σύρου” 3.500 ευρώ (7.500 ευρώ), Σύλλογος Πελοπονησσίων Σύρου “Ο Γέρος του Μωριά” 600 ευρώ (2.800 ευρώ), Πολιτιστικός Σύλλογος Βάρης Σύρου “Η Πανάχραντος” 3.000 ευρώ (3.000 ευρώ), Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου “Ο Σουρής” 1.400 ευρώ (7.800 ευρώ).

Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 55.000 ευρώ όπως αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής Πολιτισμού.

Υπογραμμίζεται πως, καθώς σε τοπικό επίπεδο είναι γνωστή η δραστηριότητα του κάθε Συλλόγου, δύναται ο κάθε δημότης να συμπεράνει αν η Δημοτική Αρχή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να ενήργησε μεροληπτικά, παρά τις σαφείς δηλώσεις του δημάρχου, περί του αντιθέτου.

Υποκειμενικά κριτήρια και ετεροβαρείς κατανομές ποσών

Την αρνητική ψήφο τους παραχώρησαν τα μέλη της παράταξης του Ανδρέα Γιαλόγλου, με τον Γιάννη Κεράνη μάλιστα, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος κατά το παρελθόν στο αρμόδιο (κατηργημένο πλέον) Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, να υπεραμύνεται της λανθασμένης πορείας που αποφάσισε η Δημοτική Αρχή να ακολουθήσει, όσον αφορά στον χρόνο της κατανομής των επιχορηγήσεων. Συγκεκριμένα, ο ίδιος εξήγησε μεταξύ άλλων πως, χωρίς να γνωρίζει ο Δήμος τα απολογιστικά στοιχεία, τί δαπάνες πραγματοποίησε ο κάθε Σύλλογος αλλά και τί έσοδα είχε από τη δραστηριότητά του, δεν δύναται να προχωρήσει σε δίκαιη στήριξη των Συλλόγων. Μάλιστα από την ίδια παράταξη, ο Μιχάλης Ζουλουφός έθιξε το ζήτημα της επιχορήγησης Συλλόγων για δραστηριότητες που κοστολογούνται, αν και καλύπτονται συνολικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, με τους κκ. Γιαλόγλου και Βρούτση στη συνέχεια να κάνουν αναφορές για “ετεροβαρείς κατανομές”, καθώς και για προθέσεις στήριξης ορισμένων Συλλόγων σε μεγαλύτερο βαθμό συγκριτικά με άλλους.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης και Κομνηνός Στρογγύλης θίγοντας πρωτίστως το ζήτημα της μη διαμόρφωσης αντικειμενικών – στο μέτρο του εφικτού – κριτηρίων από την Επιτροπή Πολιτισμού, στηλίτευσαν (χωρίς να αναφέρουν ονομαστικά Συλλόγους) την ιδιαίτερη εύνοια που έτυχαν ορισμένοι εκ του συνόλου.

Επιπλέον, τους ενδοιασμούς του εξέφρασε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης, λέγοντας πως η συλλογιστική της Δημοτικής Αρχής βάσει των όσων είπε η αντιδήμαρχος, δεν μπορεί να εξαλείψει οποιαδήποτε σκιά, μπορεί να γεννηθεί σχετικά με τα ποσά που αποφασίστηκε να δοθούν.

Τέλος, από τη Δημοτική Αρχή συγκεκριμένη υπήρξε και η Μαρία Καζαντζάκη που καταψήφισε την εισήγηση, διευκρινίζοντας πως, σαφώς και καθίσταται αδύνατη η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων, ωστόσο, η δημοτική πλειοψηφία δεν μπορεί να αναιρεί τον εαυτό της, ακολουθώντας φέτος διαφορετικό τρόπο επιχορήγησης κι αμφισβητώντας ευθέως την περυσινή στάση της. Η ίδια υπεραμύνθηκε της ύπαρξης απολογιστικών στοιχείων, όπως και οι αιρετοί της αντιπολίτευσης.