Δεν γνωστοποιήθηκε εντός του δημοτικού συμβουλίου το κείμενο “συναντίληψης και συνεργασίας” για το στρατόπεδο που υπογράφεται ανάμεσα σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Εν κρυπτώ έως και το παρά πέντε...

Εκ των υστέρων και κεκλεισμένων των θυρών η ενημέρωση του δημάρχου αργά το βράδυ στους δημοτικούς συμβούλους

Άγνοια του περιεχομένου του “συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας” για το στρατόπεδο, που υπογράφεται το πρωί της Τρίτης, ανάμεσα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την παρουσία του Υπουργού, Πάνου Καμμένου στη Σύρο είχε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου έως και αργά το απόγευμα της Δευτέρας, οπότε και το σοβαρό ζήτημα τέθηκε εκ νέου επί τάπητος από μέλη της αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση.

Της πρώτης κατηγορηματικής άρνησης του δημάρχου στη σύγκλιση των μελών του συμβουλίου την Παρασκευή, 20 Μαΐου, να γνωστοποιήσει το πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, επί του οποίου στη συνέχεια θα εξειδικευθεί η πορεία “συνεκμετάλλευσης” του χώρου του στρατοπέδου σε μία προγραμματική σύμβαση και θα υπάρξει σχετική διαβούλευση με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας, πριν την τελική έγκρισή του από το συλλογικό όργανο του Δήμου, ακολούθησε νέα αρνητική στάση, με δύο μέλη της αντιπολίτευσης να καυτηριάζουν την “πάγια” τακτική της Δημοτικής Αρχής.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μιχάλης Ζουλουφός ζήτησαν μετ΄ επιτάσεως να αναγνωσθεί το “σύμφωνο συναντίληψης και συνεργασίας” των δύο πλευρών προκειμένου να ενημερωθεί το σώμα.

Ο ντόρος που προκλήθηκε από τις αντικρουόμενες τοποθετήσεις - επί του θέματος – εκ μέρους δύο μελών της πλειοψηφίας που τυγχάνει να είναι και μέλη της Επιτροπής που έχει συσταθεί για την πολυσυζητημένη υπόθεση του στρατοπέδου, καθώς επίσης και η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος συμμετέχει επίσης, στη συγκεκριμένη Επιτροπή, φαίνεται πως “επέβαλλε” στον δήμαρχο την ενημέρωση των συμβούλων μετά το πέρας της συνεδρίασης, καλώντας τους, στο γραφείο του.

Να σημειωθεί πως, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μαραγκό διευκρινίστηκε πως κλήθηκαν όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να παραστούν στο γραφείο του, προκειμένου να τους αναγνώσει το ακριβές περιεχόμενο του συμφώνου. Ως εκ τούτου, έλαβαν γνώση όσοι ανταποκρίθηκαν πλην ορισμένων απόντων μελών.

Συνολικά η συνεδρίαση στο web tv της “Κοινής Γνώμης”. Τονίζεται πως απών από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ήταν ο δήμαρχος.

 

Απαίτηση γνωστοποίησης και αντικρουόμενες αναφορές μελών της Επιτροπής

Το θέμα έθιξε εκ νέου ο κ. Χρυσαφίδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως, “Θέλω να μου πείτε, αν θεωρείτε ακόμη σωστό, έστω και τη δωδεκάτη ώρα, το να μην ξέρουν οι δημοτικοί σύμβουλοι τί θα υπογραφεί αύριο (σσ. πρωί Τρίτης) σαν σύμφωνο συναντίληψης”, απευθυνόμενος και στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης που είναι μέλος της Επιτροπής για το στρατόπεδο και προσθέτοντας πως, “υπάρχουν εδώ μέλη της Επιτροπής – κ. Γιαλόγλου και για εσάς το λέω καθώς σας είχαμε ψηφίσει να είστε μέλος της Επιτροπής – γιατί η Δημοτική Αρχή αρνείται να μας πει τί ακριβώς θα υπογραφεί”. Σε ανάλογο τόνο άσκησε πίεση και ο κ. Ζουλουφός θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα, μα ταυτόχρονα, ζητώντας κι εγγράφως τις απαντήσεις όσων τοποθετήθηκαν εντός της συνεδρίασης και αποτελούν μέλη της αρμόδιας Επιτροπής. “Ο δήμαρχος έχει την εξουσιοδότηση να υπογράψει το αυριανό κείμενο χωρίς εμείς να ξέρουμε τί είναι; Δεύτερον, χωρίς εμείς να ξέρουμε τί διαμείβεται μεταξύ των δύο πλευρών, έχουμε δικαίωμα να το εγκρίνουμε αργότερα και τρίτον, αν τα μέλη μέσω αυτής της διαδικασίας θεωρείται ότι παραβαίνουν το καθήκον τους με το να μη δημοσιοποιούν στο δημοτικό συμβούλιο την όποια συμφωνία γνωρίζουν ότι έρχεται αύριο για υπογραφή”.

Στο πλαίσιο των “απαντήσεων” ο πρόεδρος του συμβουλίου έκανε λόγο περί κειμένου στο περιεχόμενο του οποίου διατυπώνεται κατά κάποιο τρόπο “η ευχή και η βούληση” της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές πως, “Αυτό που αύριο υπογράφεται είναι η έκφραση στην ουσία της βούλησης των δύο μερών προκειμένου να προχωρήσουμε μετά στην κατάρτιση της προγραμματικής συμφωνίας, στη σύναψη επιχειρησιακού σχεδίου κλπ”.

Στον αντίποδα με τα λεγόμενά του, η π. πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου γνωστοποίησε πως, αν και είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής κλήθηκε μόλις το απόγευμα της Δευτέρας περί τις 17.15 προκειμένου να λάβει γνώση του συμφώνου, γνωστοποιώντας πως διατηρεί τις επιφυλάξεις της, καθώς η ίδια με μία μόνο ανάγνωση προέβη σε παρατηρήσεις. “Έως και σήμερα (σσ. Χθες) στις 17.15 δεν είχα απολύτως καμία γνώση του τελικού συμφωνητικού που ήρθε από το Υπουργείο, ποιος έκανε τις αλλαγές που εμπεριέχονται σε αυτό” σημείωσε η ίδια, τονίζοντας παράλληλα, πως, “Από μία απλή ανάγνωση, μόνο τρεις παρατηρήσεις έκανα εγώ, μία εκ των οποίων σημαντική, θα το επιβεβαιώσει και ο κ. Γιαλόγλου”. Εκφράζοντας την αντίθεσή της με τη στάση του δημάρχου να μην προβεί έγκαιρα στη δημοσιοποίηση του κειμένου, επεσήμανε ως αναγκαία την ύπαρξη διορθώσεων στο περιεχόμενό του.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Γιαλόγλου εμφανώς αμήχανος, περιορίστηκε μόνον στο να επιβεβαιώσει πως, στο συγκεκριμένο κείμενο θα πρέπει να υπάρξουν προσθήκες – διορθώσεις ώστε να μπορεί ο δήμαρχος να προβεί στην υπογραφή του. Χαρακτηριστικά μάλιστα έκανε λόγο για κείμενο που παρουσίαζε κυρίως “σε ένα σημείο ασυμβατότητα” με το αρχικό συμφωνητικό που είχε καταρτιστεί σε πρώτο επίπεδο, βάσει της σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

 

Τελικές διορθώσεις κι ενημέρωση συμβούλων

Στις δηλώσεις που παραχώρησε ο δήμαρχος στην εφημερίδα, αμέσως μετά την ενημέρωση που ο ίδιος πραγματοποίησε στα μέλη του συμβουλίου κατόπιν της συνεδρίασης, εξήγησε αρχικά τους λόγους για τους οποίος θεώρησε ορθό να μην προβεί στη δημοσιοποίηση του εν λόγω συμφώνου προ της συνάντησης με τον αρμόδιο Υπουργό, Πάνο Καμμένο. “Οι λόγοι μη δημοσιοποίησης του συμφώνου συναντίληψης και συνεργασίας έχουν να κάνουν με τον κίνδυνο παρερμηνειών κι ενδεχομένως κακής δημοσιότητας που θα μπορούσε να λάβει αυτή η διαδικασία” σημείωσε αρχικά, προσθέτοντας επιπλέον πως, “και βάσει πρωτοκόλλου δεν επιτρέπεται να προδημοσιεύονται προ της υπογραφής τους” αυτά τα δημόσια κείμενα που περιλαμβάνουν ζητήματα αναπτυξιακού χαρακτήρα. Μάλιστα ο ίδιος, προς ενίσχυση της στάσης του, επεσήμανε πως, αυτή προήλθε κατά κάποιο τρόπο “και κατόπιν της σύμφωνης γνώμης και της υπόδειξης του Υπουργείου”.

Ωστόσο, επιχειρώντας προφανώς ο ίδιος να “κοπάσει” τις φωνές αντίδρασης που δημοσίως εκφράστηκαν ως ήταν αναμενόμενο από αιρετά πρόσωπα που συναισθάνονται τη βαρύτητα του ρόλου τους απέναντι στους δημότες, θέλησε να προβεί στην ανάγνωση του κειμένου προς το σύνολο των αιρετών του Δήμου, το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, “Μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και απουσία καμερών κράτησα τους δημοτικούς συμβούλους για να τους αναγνώσω ο ίδιος το κείμενο. (...) Τους το ανέγνωσα. Δεν διατυπώθηκε καμία, μα καμία αντίρρηση σχετικά με το περιεχόμενο εκ μέρους κανενός συμβούλου”. Υπογράμμισε δε, πως, “Ήταν όλοι οι παριστάμενοι στο συμβούλιο πλην της Μαρίας Καζαντζάκη, την οποία επεδίωξε ο πρόεδρος και την κάλεσε πάνω από δεκαπέντε φορές στο τηλέφωνο για να έρθει και να της το αναγνώσουμε κι εκείνης με βάση τις τελικές διορθώσεις”. Προτού ολοκληρώσει την αναφορά του και τονίσει πως, επί της ουσίας, “Είναι ένα κείμενο ευχών που δεν δεσμεύει νομικά τις δύο πλευρές” θέλησε να επαναλάβει πως, έγιναν κάποιες τροποποιήσεις από την πλευρά του Δήμου σε αυτό, προσθέτοντας μάλιστα ότι αυτές υπήρξαν “και βάσει κάποιων παρατηρήσεων και της ίδιας της κ. Καζαντζάκη, οι οποίες έγιναν πλήρως αποδεκτές από πλευράς ΥΠΕΘΑ”. Κλείνοντας το θέμα, επεσήμανε πως, “Ό,τι θέσαμε, συμπεριλήφθηκε” τονίζοντας ιδιαίτερα πως, “η πλευρά του Υπουργείο ήταν καλόβουλη” αλλά κι επιβεβαιώνοντας πως, το τελικό σχέδιο της συνεργασίας που θα αποτελέσει το περιεχόμενο μίας προγραμματικής σύμβασης θα τεθεί – όπως επιβάλλεται – προς διαβούλευση.