“Στον αέρα” το νέο web portal του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου που προβάλλει ισότιμα τη Σύρο, την Κέα, την Κύθνο και τη Σέριφο

Εύχρηστο, πλήρες και σαφές portal

Αναλυτική ενημέρωση προς τους επισκέπτες, τα πληρώματα τουριστικών σκαφών και τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων

Ένα άκρως αξιόλογο αποτέλεσμα παρουσιάζει το web portal (www.portofsyros.gr) του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, το οποίο είναι διαθέσιμο από χθες στους ενδιαφερόμενους πολίτες και χρήστες του διαδικτύου, με το σύνολο των πληροφοριών που σχετίζονται με τις χερσαίες ζώνες, τους λιμένες και τις λιμενικές υποδομές γενικότερα των νησιών Σύρου, Κέας, Κύθνου και Σερίφου να αποδεικνύονται χρήσιμες για το επισκέψιμο κοινό.

Η τετράμηνη προσπάθεια τοπικής εταιρείας που ανέλαβε τη δημιουργία αυτού του σύγχρονου εργαλείου για χάρη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, απέδειξε πως η ευκαιρία που δόθηκε σε επιχείρηση του συγκεκριμένου χώρου στη Σύρο, έφερε ένα ολοκληρωμένο κι αξιέπαινο αποτέλεσμα, σε αντίθεση με άλλες πολυσυζητημένες, άστοχες κι ακριβοπληρωμένες δημοτικές επιλογές που σχετίζονται με την προβολή του τόπου.

Η παρουσίαση του web portal που εστιάζει στην επαρκή ενημέρωση του επισκέπτη στα τέσσερα νησιά αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου πραγματοποιήθηκε χθες, πριν την έναρξη της συνεδρίασης των μελών του, από συνεργάτη της εταιρείας που ανέλαβε την “οικοδόμηση” του portal, με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρη Κοσμά και τα υπόλοιπα μέλη να εκφράζουν την ικανοποίηση καθώς και τον ενθουσιασμό τους για την εύχρηστη διαδικτυακή πύλη.

Κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί, πως, η διοίκηση βρίσκεται εν αναμονή της έναρξης της δυνατότητας δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο από όλους τους επισκέπτες στις ζώνες αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου και στα τέσσερα νησιά, προκειμένου άμα τη αφίξει τους στους λιμένες, να μπορούν να κάνουν χρήση των πληροφοριών του web portal.

 

Ο φάρος της νησίδας Διδύμη – Γαϊδουρονήσι το νέο λογότυπο

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, έμφαση δόθηκε αρχικά στο νέο λογότυπο που απέκτησε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου που αποτελεί μία χαρακτηριστική εικόνα του φάρου απέναντι από τον λιμένα Σύρου και συγκεκριμένα επί της νησίδας Διμύμη – Γαϊδουρονήσι. “Από σήμερα χρησιμοποιείται και το νέο λογότυπο του Λιμενικού Ταμείου. Είναι ο φάρος στο Γαϊδουρονήσι και δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς θέλαμε να υπάρχει συμβολισμός. Γνωρίζουμε όλοι ότι το φως του φάρου φωτίζει τον δρόμο, την ελπίδα, την αγάπη, τη δημιουργία” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κοσμάς, υποστηρίζοντας γενικώς για το αποτέλεσμα του portal πως, “είναι μία εξαιρετική δουλειά σε επίπεδο εικόνας και πληροφοριών και ο κάθε ενδιαφερόμενος βρίσκει τις πληροφορίες που θα ήθελε για το κάθε λιμάνι”.

Πέραν του νέου λογότυπου υπήρξε αναφορά και στο γεγονός πως η συγκεκριμένη πύλη είναι μεταφρασμένη και στην αγγλική γλώσσα, με τα μέλη της διοίκησης να σημειώνουν παράλληλα, πως σταδιακά θα γίνει προσπάθεια για τη μετάφρασή του και σε άλλες γλώσσες.

Όπως ειπώθηκε εκ μέρους του αρμόδιου προσώπου που προέβη στην παρουσίαση, το portal στοχεύει να ενημερώσει τέσσερις κατηγορίες χρηστών και ειδικότερα, τους επισκέπτες των τουριστικών καταφυγίων, τους επισκέπτες των αλιευτικών καταφυγίων, τους χρήστες των τεσσάρων λιμένων, καθώς επίσης και γενικά τους επισκέπτες των νησιών.

Κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί πως, το για σύνολο των εικόνων και των στοιχείων και ιστορικών αναφορών για όλα τα νησιά που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Λιμενικού Ταμείου Σύρου υπήρξε συνεργασία της εταιρείας και επικοινωνία με τις αρμόδιες τοπικές Αρχές, ώστε να ο επισκέπτης να τυγχάνει ουσιαστικής και τεκμηριωμένης ενημέρωσης, η οποία διανθίζεται με εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό που αναμφισβήτητα προσελκύει τα βλέμματα.

Κατόπιν της παρουσίασης, ο κ. Κοσμάς στο περιθώριο της συνεδρίασης κληθείς να αναφερθεί στο κόστος, τόνισε ότι αυτό αφορά περίπου στα 12.000 ευρώ για την προβολή και των τεσσάρων νησιών, τη συντήρησή του και τον εμπλουτισμό του. Υπογραμμίστηκε βέβαια, πως αν και σε πρώτο στάδιο βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, ωστόσο αυτό βγήκε στον αέρα όταν απέκτησε την τελική μορφή του, επί της οποίας όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και να τις καταθέτουν στο Λιμενικό Ταμείο.

 

Απρόσκοπτη χρήση τουριστικών και αλιευτικών καταφυγίων

Δεδομένου ότι και στα τέσσερα νησιά δίδεται έμφαση στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, κομμάτι του οποίου αποτελεί και η προσέλκυση τουριστικών σκαφών στα διάφορα καταφύγια και σε τμήματα των λιμένων, στο portal υπάρχει ξεχωριστή ενότητα με σκοπό τη σχετική και λεπτομερή ενημέρωση των επισκεπτών. Συγκεκριμένα, τα πληρώματα των σκαφών έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τα σημεία που έχουν δυνατότητα να προσεγγίσουν και να ελλιμενιστούν, για το σύνολο των παροχών όπως ρεύματος, νερού αλλά και γενικότερα υπηρεσιών, όπως χρήση wc, wc ΑΜΕΑ, ραμπών ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, αποδυτηρίων ενώ ταυτόχρονα, μέσω διαδραστικών χαρτών έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν γενικά για τις παροχές – διευκολύνσεις στα καταφύγια (τουριστικά και αλιευτικά) καθώς τέλος και για την τιμολογιακή πολιτική. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ένας επισκέπτης ή ιδιοκτήτης σκάφους μπορεί να υπολογίσει το κόστος παραμονής του μέσω της ειδικής φόρμας που έχει συμπεριληφθεί στο portal, ώστε να είναι εκ των προτέρων γνωστές οι χρεώσεις επίσκεψης και παραμονής των σκαφών.

Ανάλογη ενημέρωση παρέχεται και για τα αλιευτικά καταφύγια όλων των περιοχών των νησιών, ενώ μέσω διαδραστικών χαρτών δίδονται σημαντικές πληροφορίες για τα σημεία που μπορεί να προσεγγίσει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Συνολικά τα τουριστικά σκάφη μπορούν να καταπλεύσουν σε δύο σημεία της Σύρου (Ερμούπολη και Φοίνικας), σε δύο σημεία της Κέας (Βουρκάρι και Κορησσία), σε δύο σημεία στην Κύθνο (Λουτρά και Μέριχας) καθώς επίσης, σε ένα τμήμα της Σερίφου (Λιβάδι).

 

Συνολική ενημέρωση για τους λιμένες και τις υποδομές

Πληροφορίες δύναται να λάβει ο ενδιαφερόμενος επισκέπτης και για τα τέσσερα λιμάνια των νησιών, ήτοι της Ερμούπολης στη Σύρο, της Κορησσίας στην Κέα, του Μέριχα της Κύθνου και του Λιβαδιού της Σερίφου, οι οποίες σχετίζονται μεταξύ άλλων με τις εγκαταστάσεις, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, τα χαρακτηριστικά των σχετικών υποδομών ακόμη και τα βάθη τους. Συμπληρωματικά, περιλαμβάνονται και τα στοιχεία επικοινωνίας των υπευθύνων για τις χερσαίες ζώνες, ώστε σε περίπτωση ιδιαίτερων αναγκών οι τουρίστες – επισκέπτες να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα. Το δικό τους στίγμα δίνουν και οι φωτογραφίες που εμπλουτίζουν τις αναφορές, οι οποίες αποτυπώνουν ακριβώς τις υποδομές κάθε νησιού, ώστε να έχει σαφή εικόνα ο ενδιαφερόμενος πολίτης.

Στην ατζέντα των πληροφοριών γίνεται ιδιαίτερη μνεία και σε ό,τι αφορά τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των νησιών καθώς επίσης και στα προγραμματισμένα δρομολόγια των εταιρειών που εξυπηρετούν τα τέσσερα Κυκλαδονήσια ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά με στοιχεία και με αριθμούς της επισκεψιμότητας που καταγράφηκε σε εορταστικές περιόδους ή και σε τριήμερα όπως προσφάτως, του Αγίου Πνεύματος.

 

Στατιστικά στοιχεία κρουαζιέρας και ημερολόγιο 2016

Το web portal συμπληρώνεται με ιδιαίτερη ενότητα που είναι αφιερωμένη στην κρουαζιέρα. Πιο αναλυτικά υπάρχει ενημερωμένο ημερολόγιο που παρουσιάζει τον προγραμματισμό του κατάπλου των κρουαζιερόπλοιων και συγκεκριμένα στον προβλήτα κρουαζιερόπλοιων της Σύρου τους τρέχοντες μήνες, μέσω του οποίου μπορούν να ενημερώνονται και οι τοπικοί επιχειρηματίες και καταστηματάρχες ώστε να διατηρούν σε λειτουργία τις επιχειρήσεις τους. Οι δυνατότητες των υφιστάμενων υποδομών αναφέρονται με σαφήνεια ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το “κεφάλαιο” που περιλαμβάνει απολογιστικά στοιχεία για τις προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων τα τελευταία έτη (2011 – 2015). Τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία πέραν του ότι βασίζονται στην ενημέρωση των Λιμενικών Αρχών, παρουσιάζονται και σε διαγράμματα προκειμένου να είναι κατανοητή η πορεία της κρουαζιέρας και να φαίνεται ξεκάθαρα αν ακολουθεί ανοδική ή πτωτική πορεία o θαλάσσιος τουρισμός. Συμπληρωματικά, παρουσιάζονται και οι αριθμοί των επιβατών που αποβιβάστηκαν – εν προκειμένω – στην Ερμούπολη Σύρου καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, ενώ ακόμη, φιλοξενούνται εικόνες από τα πλοία που πλαγιοδετούν στον προβλήτα.

 

Παρουσίαση σημαντικών έργων στη ζώνη του Λιμενικού Ταμείου

Εκτός από το πλήθος των παρεμβάσεων και των μικρών έργων κι εργασιών που έχει αναπτύξει και αναπτύσσει συστηματικά η νέα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου βάσει του τεχνικού προγράμματός της, στο portal γίνεται αναφορά και στα μεγάλα σημαντικά έργα που υλοποιήθηκαν στη ζώνη ευθύνης της. Συγκεκριμένα, στη λίστα των επιδοτούμενων έργων έχουν συμπεριληφθεί η ανάπλαση της παράκτιας ζώνης στον λιμένα Ερμούπολης, το έργο της θωράκισης του προσήνεμου μόλου όπισθεν ΑΕΝ Σύρου, το κρηπίδωμα των κρουαζιερόπλοιων στη θέση Νησάκι, καθώς και η καθαίρεση του υφάλου της Καρφωμένης και τέλος η αναφορά στο έργο της ανάπλασης στην Ακτή Καταδρομικού Έλλη.

Αναφορικά με τα παραπάνω, ο επισκέπτης μπορεί να αποκτήσει σαφή εικόνα των αλλαγών, με δεδομένη την ύπαρξη πλούσιου φωτογραφικού υλικού, που αποτυπώνει τη διαμορφωθείσα κατάσταση στα τμήματα που υλοποιήθηκαν έργα καθώς και να γνωρίσει την πρότερη εικόνα τους.

Ενδεικτικά, θα πρέπει να γίνει μνεία στο έργο της θωράκισης του προσήνεμου μόλου, το οποίο ήρθε να προστατεύσει την περιοχή και να βάλει τέλος σε τεράστια προβλήματα που προκαλούσε ο έντονος κυματισμός. Μάλιστα η συγκεκριμένη παρέμβαση, επέτρεψε στη συνέχεια την υλοποίηση της μίνι ανάπλασης στην Ακτή Καταδρομικού Έλλη, με αποτέλεσμα σήμερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τον περίπατό τους.

Τέλος, κρίνεται χρήσιμο να σημειωθεί ότι πληροφορίες παρέχονται και για τις περιοχές του Αγίου Νικολάου, του Μέγα Γιαλού και σαφώς της μαρίνας στην Ερμούπολη Σύρου.