Αποδοχή δέκα ακόμη έργων τέχνης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Αξιοποίηση εικαστικής κληρονομιάς

Στην κατοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης περιήλθαν δέκα ακόμη έργα τέχνης από ζωγράφους που πραγματοποίησαν εκθέσεις στη Σύρο κατά το περυσινό έτος, με τη Δημοτική Οικονομική Επιτροπή να προχωρά στην αποδοχή των σχετικών δωρεών αυξάνοντας την πλούσια εικαστική κληρονομιά που ήδη διαθέτει.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης των μελών της Επιτροπής, τονίστηκε εκ νέου η ανάγκη πραγματοποίησης εικαστικών εκθέσεων με έργα τέχνης που ανήκουν στον Δήμο και πέρασαν σταδιακά στη διάθεσή του καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών προκειμένου να τα γνωρίσουν οι επισκέπτες καθώς όμως και οι κάτοικοι του νησιού.

Πέραν του συγκεκριμένου θέματος, με αφορμή την έγκριση δωρεάν διάθεσης πενήντα καταλόγων σε επισήμους με φόντο την πραγματοποίηση εκθέσεων το προσεχές διάστημα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ορμώμενος από ερώτηση μέλους της αντιπολίτευσης, άδραξε την ευκαιρία να ενημερώσει για τη διαδικασία είσπραξης των εσόδων από χώρους πολιτιστικής δραστηριότητας όπως μουσεία κλπ..

Αυξάνεται ο εικαστικός πλούτος του Δήμου

Ειδικότερα, η αποδοχή της δωρεάς δέκα νέων έργων τέχνης πραγματοποιήθηκε από τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ομόφωνα, καθώς οι εικαστικοί διέθεσαν έργα τους στον Δήμο όπως συνηθίζεται, αντί καταβολής αντιτίμου για τη χρήση δημοτικών χώρων. Πρόκειται για δέκα πίνακες που εκτέθηκαν στη Σύρο από τον Ιούλιο του 2015 έως και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος που ξεδιπλώθηκε πέρυσι και κυρίως κατά τη θερινή περίοδο. Όπως εξήγησε σχετικά ο κ. Παπαμανώλης, “Οι εκθέτες στους χώρους εικαστικών εκθέσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αντί να καταβάλουν αντίτιμο, δωρίζουν ένα έργο τέχνης στο τέλος της έκθεσης. Έχετε τα πρακτικά παραλαβής και την περιγραφή των έργων, οπότε είναι τυπική η απόφασή μας για την αποδοχή της δωρεάς”. Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως, αν και η αρμοδιότητα φύλαξης, συντήρησης κι εν γένει αποθήκευσης των έργων τέχνης βαρύνει το γραφείο Πολιτισμού, ωστόσο, η καταγραφή τους στο μητρώο παγίων του Δήμου είναι ευθύνη της Οικονομικής Επιτροπής, με σκοπό να υπάρχει λογιστική παρακολούθηση. “Δεν έχουμε εκτίμηση της αξίας τώρα, κάτι το οποίο είναι και εξαιρετικά ρευστό δεδομένου ότι υπάρχει ένα χρηματιστήριο έργων τέχνης” σχολίασε παρακάτω ο κ. Παπαμανώλης με φόντο την κληρονομιά που έχει αποκτήσει σταδιακά ο Δήμος.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ωστόσο, ο Νικόλαος Φωτεινιάς σημειώνοντας πως η απόφαση αποδοχής τους είναι ομόφωνη, τόνισε στη συνέχεια την ανάγκη πραγματοποίησης εκθέσεων με πρωτοβουλία του Δήμου, προκειμένου οι πολίτες και ειδικότερα οι λάτρεις της ζωγραφικής να γνωρίζουν τα έργα τέχνης που διαθέτει ο Δήμος. “Τα έργα αυτά να πηγαίνουν στη δημοτική Πινακοθήκη και να τα εκθέτουμε ώστε να τα βλέπει ο κόσμος και όχι να μένουν σε αποθήκες. Γιατί έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές ότι τα περισσότερα έργα είναι σε αποθήκες” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φωτεινιάς, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών να υπενθυμίζει την έκθεση που πραγματοποιήθηκε προ μηνών με τίτλο “Ανακαλύπτοντας την ελληνική ζωγραφική” που αφορούσε σε έργα Συριανών καλλιτεχνών.

Ο ίδιος μάλιστα, συνηγορώντας με την παρατήρηση του κ. Φωτεινιά πρόσθεσε τέλος, πως “πρέπει να επιδιωχθεί η εκ περιτροπής έκθεση των έργων που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος σε χώρους προσβάσιμους για το επισκέψιμο κοινό και κάθε χρόνο να γίνεται ένα αφιέρωμα στην Πινακοθήκη μέσω της έκθεσης ενός τμήματος των έργων τέχνης του Δήμου”.

Ενημέρωση για τις εισπράξεις

Με αφορμή τη διάθεση δωρεάν καταλόγων σε επισήμους που έχει προγραμματίσει ο Δήμος, το μέλος της μειοψηφίας αιτήθηκε παρακάτω από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να πληροφορηθεί σχετικά με το αν ο Δήμος λειτουργεί ταμειακές μηχανές σε επισκέψιμους πολιτιστικούς χώρους προκειμένου η πώληση ενημερωτικών εντύπων (καταλόγων) να γίνεται με νόμιμο τρόπο.

Διευκρινίζοντας πρωτίστως πως, “Ουσιαστικά με πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής τα δωρεάν έντυπα πηγαίνουν στο γραφείο δημάρχου όπως και άλλες εκτυπώσεις, εκδόσεις που διαχειρίζεται το γραφείο του δημάρχου και διανέμει” συμπλήρωσε πως, αποδείξεις μέσω ταμειακών μηχανών δίδονται στα μουσεία, τονίζοντας πως, στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας, σε χώρους επισκέψιμους που γίνονται εκθέσεις “κόβονται” κανονικά χειρόγραφες αποδείξεις.

“Επειδή η διάθεση καταλόγων από τους χώρους αυτούς δε θεωρείται μόνιμη εγκατάσταση, δίνεται χειρόγραφη απόδειξη λιανικής πώλησης όπως και πέρυσι. Ταμειακές μηχανές έχουμε σε συγκεκριμένους χώρους όπου χρεώνουμε την είσοδο όπως είναι το Βιομηχανικό Μουσείο, το θέατρο “Απόλλων”, το μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη και το Ενυδρείο στο Κίνι όπου υπάρχει συνεχής χρήση των ταμειακών μηχανών” ανέφερε ο κ. Παπαμανώλης σημειώνοντας τέλος πως, δωρεάν διάθεση καταλόγων δεν γίνεται από τους συγκεκριμένους χώρους.

Χρησιμοποιείται φωτογραφία αρχείου που αποτυπώνει πίνακα στην είσοδο του Δημαρχιακού Μεγάρου.