Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήμα της παραλιακής οδού του Φοίνικα

Διευκόλυνση διέλευσης και μετακίνησης

Στην ανάπτυξη της κυκλοφοριακής ασφάλειας κατά μήκος της παραλιακής οδού του Φοίνικα Σύρου στοχεύει η δημοτική πλευρά μέσω της πρότασης υλοποίησης προσωρινών κυκλοφοριακών παρεμβάσεων, προκειμένου οι οδηγοί οχημάτων και δικύκλων, καθώς επίσης και οι πεζοί να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα και χωρίς να διατρέχουν έντονο κίνδυνο ατυχήματος.

Διαβάσεις πεζών και ειδικά προειδοποιητικά εμπόδια επί του οδοστρώματος θα έρθουν να βελτιώσουν τη λειτουργία της εν λόγω οδού, σε μία περιοχή που παρουσιάζει αυξημένη επισκεψιμότητα και κινητικότητα κυρίως τους θερινούς μήνες.

Προειδοποίηση οδηγών, ασφάλεια κατοίκων κι επισκεπτών

Κατόπιν των σχετικών αποφάσεων που έλαβαν οι δημοτικές Επιτροπές καθώς και η Τοπική Κοινότητα του Φοίνικα, το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που προτάθηκαν για το παραλιακό τμήμα, με σκοπό τη βελτίωση λειτουργίας του.

Ειδικότερα, στην τεχνική έκθεση τεκμηριώνεται με σαφήνεια η αναγκαιότητα λήψης μέτρων, αφού μετά τη σχετική αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας, διαπιστώθηκε ότι, “στη συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχει αυξημένη κίνηση πολιτών ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες που χρειάζεται να διασχίσουν κάθετα την παραλιακή οδό του Φοίνικα λόγω ύπαρξης περιοχής κολύμβησης, εμπορικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων”.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο ότι η παραλιακή οδός πρέπει να αποκτήσει τέτοια λειτουργία ώστε να υπηρετεί τη μετακίνηση των πεζών, να υποβοηθά το έργο των μέσων μαζικής μεταφοράς και να συμβάλει σε γενικότερο επίπεδο στην ανάπτυξη της ασφάλειας πεζών κι οδηγών, προτείνονται τα εξής: Α. Πρωτίστως να τοποθετηθεί οριζόντια σήμανση διάβασης πεζών σε δύο σημεία και ειδικότερα στην έναρξη και στο τέλος της παραλιακής οδού, ώστε να λειτουργούν προειδοποιητικά για τους οδηγούς και να εξυπηρετούν τους πεζούς, ενώ παράλληλα, η λειτουργία των διαβάσεων να ενισχυθεί και από την τοποθέτηση σχετικών κάθετων πινακίδων.

Επιπρόσθετα, προτείνεται: Β. Η τοποθέτηση δύο θορυβωδών λωρίδων επί της δημοτικής οδού πλάτους 3 μέτρων και μήκους 3 μέτρων, 50 μέτρα πριν από τις θέσεις των διαβάσεων, προκειμένου για την προειδοποίηση των οδηγών ότι πλησιάζουν σε οδό που έχει ιδιαίτερη κινητικότητα και πρέπει να μειώσουν την ταχύτητά τους. Πρόταση της υπηρεσίας είναι αυτές να κατασκευασθούν από κυβόλιθο ή γρανίτη σε λευκό ή κίτρινο χρώμα ώστε να είναι αντιολισθητικές και ορατές τη νύχτα, ενώ εναλλακτικά μόνον προτείνεται η τοποθέτηση ματιών γάτας.

Προσωρινά μέτρα έως την εκπόνηση μελέτης

Προϋπόθεση επιτυχίας των ανωτέρω κυκλοφοριακών ρυθμίσεων είναι η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας. Αξίζει να τονισθεί πάντως, πως, πρόκειται για προσωρινά μέτρα, καθώς στην εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου τονίζεται η ανάγκη εκπόνησης μελέτης για την εύρεση εναλλακτικής οδού ώστε να μη χρησιμοποιείται μελλοντικά η παραλιακή οδός από τα οχήματα και να αναπτυχθεί τουριστικά και πολιτιστικά.

Τονίζεται πως, η πρόταση έχει διαβιβασθεί και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, καθώς αποτελεί το αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων και γνωμοδοτήσεων σε ζώνες αρμοδιότητάς του. Για το σύνολο των εργασιών κατά μήκος της παραλιακής οδού του Φοίνικα οι δαπάνες θα βαρύνουν κωδικό του προϋπολογισμού του Δήμου.