Σήμερα η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με θέμα τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της καλοκαιρινής σεζόν

Ζητείται προσέλευση για τα κυκλοφοριακά μέτρα

Την ευκαιρία να διατυπώσουν τις ενστάσεις, τις παρατηρήσεις καθώς επίσης, να καταθέσουν τις προτάσεις κι εν γένει τις θέσεις τους για τα προτεινόμενα κυκλοφοριακά μέτρα της καλοκαιρινής περιόδου στην Ερμούπολη, έχουν όλοι οι εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων και Σωματείων του νησιού, υπό την προϋπόθεση της συμμετοχής τους, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Η νέα πρόσκληση συνεδρίασης που δημοσιοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, προέκυψε εξαιτίας της αναβολής που έλαβε η προγραμματισμένη πρώτη συνεδρίαση, καθώς δεν συγκεντρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός μελών, ώστε να υπάρξει απαρτία.

Ειδικότερα, περί τα επτά άτομα έδωσαν το “παρών” στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου χθες στις 12 το μεσημέρι, με τον αρμόδιο υπάλληλο και τον πρόεδρο της Επιτροπής να γνωστοποιούν πως, η συζήτηση τελικώς αναβάλλεται και το νέο ραντεβού προγραμματίζεται για σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, προκειμένου να ανοίξει – ολοκληρωμένα - η ατζέντα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Θέματα που απαιτούν συζήτηση και “απάντηση”

Επί της ουσίας, η σημερινή συνάντηση αποτελεί τη μεγάλη συνεδρίαση διαβούλευσης, στην οποία δίδεται η δυνατότητα να εκπροσωπηθεί η τοπική κοινωνία για το ζήτημα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού τριμήνου. Ως εκ τούτου, χρήσιμο θα ήταν να υπάρξει αυξημένη προσέλευση πολιτών, ώστε να αναπτυχθεί ουσιαστικός διάλογος, για τη λήψη της καλύτερης δυνατής απόφασης, η οποία και θα προωθηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, από κοινού με άλλες γνωμοδοτήσεις Επιτροπών επί του θέματος.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει έως σήμερα το φως της δημοσιότητας, τα ζητήματα που προβληματίζουν αρκετά με φόντο τις προτάσεις της Δημοτικής Αρχής σχετίζονται με το αίτημα απρόσκοπτης πρόσβασης των μονίμων κατοίκων στις οικίες τους, με την ασφαλή μετακίνηση των ΑΜΕΑ, καθώς επίσης και με τη νέα χωροθέτηση της αφετηρίας των ταξί.

Πιο αναλυτικά, σχετικά με τα αιτήματα των κατοίκων του ιστορικού κέντρου, με φόντο την πρόταση της Δημοτικής Αρχής να απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων και δικύκλων στην κεντρική οδό της Ελ. Βενιζέλου, τα μέλη του υπό σύσταση Σωματείου Μονίμων Κατοίκων της Ερμούπολης είχαν μιλήσει για αποκλεισμό μερίδας πολιτών, καθώς επίσης και για διχοτόμηση της πόλης. Μάλιστα, στην πρώτη γενική συνέλευσή τους, είχαν αποφασίσει να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό και συγκεκριμένα να προσφύγουν κατά της οριστικής απόφασης, στην περίπτωση που η Δημοτική Αρχή δεν συνυπολογίσει και δεν κάνει αποδεκτό το “αυτονόητο δικαίωμα” τους, ήτοι, να έχουν πρόσβαση στις οικίες τους, κατά το ωράριο της πεζοδρόμησης.

Επιπλέον, άκρως σοβαρές αναμένεται να είναι και οι παρεμβάσεις της πλευράς που θα εκπροσωπήσει τα ΑΜΕΑ, δεδομένων των αλλαγών που έχουν συντελεσθεί κυρίως στο παραλιακό μέτωπο μετά την υλοποίηση του έργου της ανάπλασης. Ρεπορτάζ της εφημερίδας, θέλει οι παρεμβάσεις να εστιάζονται στη λειτουργικότητα ραμπών για την ομαλή διέλευση των αναπηρικών αμαξιδίων, καθώς επίσης σε κρίσιμα σημεία που υπάρχουν οδηγοί όδευσης τυφλών, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψει γενικότερο σχόλιο για συγκεκριμένα τμήματα της ανάπλασης, τα οποία εκτιμάται πως ελλοχεύουν κινδύνους για τους διερχόμενους συμπολίτες μας.

Τη δική τους θέση σχετικά με τη χωροθέτηση της νέας αφετηρίας ταξί θα έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει εκπρόσωπος του Σωματείου ιδιοκτητών αγοραίων οχημάτων του νησιού, καθώς πρόκειται για ένα ζήτημα που παραμένει μέχρι σήμερα χωρίς απάντηση. Υπενθυμίζεται πως, ο αρμόδιος για τη λήψη οριστικής απόφασης είναι ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ωστόσο όπως ο ίδιος είχε γνωστοποιήσει προσφάτως, προτού οδηγηθεί στην τελική ανακοίνωσή του, ανέμενε τις γνωμοδοτήσεις του συνόλου των άμεσα ενδιαφερομένων πλευρών.

Αξίζει πάντως να τονισθεί, πως, το σοβαρό θέμα της οριοθέτησης του νέου χώρου που θα αποτελέσει την πιάτσα των ταξί, δεν αποκλείεται να απασχολήσει έντονα, καθώς η πρόταση του Σωματείου πρόκρινε ως βέλτιστη λύση, τη χρήση ενός τμήματος στην έναρξη της οδού Σταματίου Πρωίου, με τα ταξί να κατευθύνονται προς την οδό Ελ. Βενιζέλου, διατηρώντας παράλληλα ως δεύτερη αφετηρία, τον υφιστάμενο χώρο τους στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Θέση, η οποία βρίσκει αντίθετη την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, που – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – πρότεινε την καθιέρωση της νέα αφετηρίας σε τμήμα του παραλιακού μετώπου, σχεδόν στο ύψος της τράπεζας Eurobank.

Να σημειωθεί πάντως, πως όσον αφορά στο ωράριο πεζοδρόμησης της καλοκαιρινής περιόδου, προτείνεται η μη δυνατότητα διέλευσης των ταξί από την οδό Ελ. Βενιζέλου (π. Ερμού).