Θεμέλια και προετοιμασία για το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού Σύρου με τίτλο “Syros Greatings”

Γαστρονομική εξωστρέφεια της Σύρου

Μία συλλογική προσπάθεια των φορέων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής θεματικού τουρισμού

Τη γαστρονομική ταυτότητά της προετοιμάζεται να αναδείξει οργανωμένα η πρωτεύουσα των Κυκλάδων μέσω της διοργάνωσης και πραγματοποίησης του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού Σύρου με τίτλο “Syros Greatings”, του οποίου η διεξαγωγή προγραμματίζεται για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 

Πρόκειται επί της ουσίας για μία τριήμερη “γιορτή” στο πλαίσιο της οποίας το σύνολο των τοπικών φορέων συνεργάζεται και ενεργεί συλλογικά προκειμένου να επενδύσει στη γαστρονομική κουλτούρα της Σύρου, με απώτερο σκοπό τη σταδιακή καθιέρωση και ανάπτυξη της συγκεκριμένης μορφής θεματικού τουρισμού, σε μία προσπάθεια να αποδειχθεί πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων μπορεί να καθιερωθεί και ως γαστρονομικός προορισμός.

Το τριήμερο Φεστιβάλ που διοργανώνεται μέσω της συνεργασίας παραγωγών, επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους, του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, καθώς επίσης και Συλλόγων έρχεται να βρει ως πολύτιμο υποστηρικτή το δίκτυο Aegean Cuisine που έχει δημιουργηθεί και αναπτυχθεί από το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

Μέγιστος στόχος πέραν της επένδυσης της Σύρου στη γαστρονομική φυσιογνωμία της, αναμφισβήτητα αποτελεί και η σύνδεση της τοπικής παραγωγής με τη γαστρονομία και το πεδίο του τουρισμού, ώστε το νησί και οι επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τους ανωτέρω τομείς (παραγωγή, μεταποιητικές μονάδες πρωτογενούς κλπ.) να αποκομίσουν και να απολαύσουν πλείστα οφέλη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, ο προγραμματισμός και η οργάνωση του εν λόγω Φεστιβάλ ήδη βρίσκονται σε εξαιρετικό στάδιο και προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, με την κύρια ατζέντα του να παρουσιάζεται ακολούθως στο πλαίσιο μίας πρώτης ενημέρωσης των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Τονίζεται πως, στο πρακτικό κομμάτι που σχετίζεται με το Φεστιβάλ, το δημοτικό συμβούλιο προχθές, προχώρησε στην έγκριση του ποσού (έως 960 ευρώ), με το οποίο θα συνδράμει στη γαστρονομική γιορτή, δαπάνη που αφορά στην κάλυψη μετακίνησης υψηλών προσκεκλημένων, κατόπιν και της θετικής ομόφωνης γνωμοδότησης της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

 

Ανάδειξη και προβολή γαστρονομικής ταυτότητας

“Σπόρος” για την προσπάθεια διοργάνωσης του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού Σύρου αποτέλεσε ο γαστρονομικός – σε πολλούς άγνωστος έως τώρα – πλούτος της Σύρου, καθώς και το “γευστικό” καλάθι των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, που χαρίζουν το πλεονέκτημα και τα εφόδια στο νησί για την επίτευξη του σπουδαίου νέου στόχου. Η γαστρονομία της Σύρου ως κομμάτι του πολιτισμού της, έρχεται να λάβει τη δική της θέση στην ατζέντα προβολής της, προκειμένου να αναπτύξει και να προωθήσει τη γαστρονομική φυσιογνωμία της, αποσπώντας μερίδιο στο εν λόγω πεδίο θεματικού τουρισμού.

Το συγκεκριμένο Φεστιβάλ θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας, με μελλοντικό σκοπό να καθιερωθεί και να μπορέσει να καταστεί θεσμός για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Η διάρκειά του (από 16 έως και 18 Σεπτεμβρίου) εκτιμάται ότι θα είναι ένα ικανό χρονικό διάστημα για να προβάλλει με πρωτοτυπία η Σύρος τη γαστρονομική κουλτούρα της ενώ ο χρόνος διεξαγωγής του, μόνον τυχαίος δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού έρχεται να ενισχύσει σε πρακτικό επίπεδο την προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής σεζόν του νησιού.

Επί της ουσίας, το 1o Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού Σύρου ακολουθεί την πυξίδα της εξωστρέφειας επιχειρώντας να διαφημίσει τον τόπο πέραν των στενών τοπικών συνόρων, με σημαντικό στήριγμα την αγαστή συνεργασία όλων των τοπικών φορέων που σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας έχουν επιδείξει ιδιαίτερο ζήλο για την προώθησή του.

Πέραν των ανωτέρω, το “Syros Greatings” καθ΄ όλη τη διάρκειά του, θα επιδιώξει να αποδείξει πως, υπάρχει ιδιαίτερη ουσία στη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τη γαστρονομία αλλά και με το πεδίο του τουρισμού, αφού αν γίνει θεσμός, θα μπορέσει η ίδια η Σύρος αφενός να αναδείξει μία σημαντική πλευρά της, αλλά και αφετέρου να την αξιοποιήσει για το όφελος της ταυτότητάς της και το κέρδος των επιχειρήσεών της.

Σύμφωνα με το πλάνο της γαστρονομικής διοργάνωσης, τονίζεται πως, προγραμματίζονται μία σειρά από εκδηλώσεις ανοικτές για το κοινό, αλλά και εν μέρει κλειστές που σκοπεύουν στην ενημέρωση των υψηλών προσκεκλημένων και την επαφή τους με τους φορείς για την ενότητα της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων που διαθέτει η Σύρος.

Υψηλοί προσκεκλημένοι και γνωστοί σεφ “γεύονται” τη Σύρο και την διαφημίζουν

Καθ΄ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, στο νησί θα βρίσκονται πρόσωπα που έχουν συνδέσει το όνομά τους και τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους με το πεδίο της γαστρονομίας, προκειμένου να γνωρίσουν δια ζώσης την κουλτούρα του τόπου μας και να τη μεταδώσουν.

Ειδικότερα, στη συριανή γιορτή γαστρονομίας έχουν προσκληθεί γνωστές προσωπικότητες και θα υπάρχουν επίτιμοι καλεσμένοι του χώρου, το σύνολο των οποίων θα ανέλθει περίπου σε 20 – 30 άτομα. Ανάμεσά τους έγκριτοι δημοσιογράφοι οίνου και γεύσης, αλλά και γνωστοί σεφ που θα συμβάλλουν στον στόχο, όπως ενδεικτικά αξίζει να αναφερθούν από σήμερα οι: Ηλίας Μαμαλάκης (opinion leader), Ντίνα Νικολάου (σεφ), Ελένη Ψυχούλη (δημοσιογράφος), Μυρσίνη Λαμπράκη (σεφ), Νίκη Μηταρέα (δημοσιογράφος) και Θάλεια Τσιχλάκη (δημοσιογράφος).

Για τους ίδιους έχει προγραμματισθεί το βράδυ της Παρασκευής ένα δείπνο καλωσορίσματος (welcome dinner) προκειμένου να έχουν επικοινωνία, συνάντηση και γνωριμία με τους διοργανωτές του “Syros Greatings” που θα λάβει χώρα στο Ινστιτούτο “Κυβέλη”. Επιπλέον, οι ίδιοι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα έχουν τη δυνατότητα επισκεφθούν αλλά και να ξεναγηθούν στην ιδιαίτερη “κουζίνα” του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, μέσω της οποίας προβάλλονται τα παραδοσιακά προϊόντα συνολικά του νομού, καθώς όμως και να ενημερωθούν αναλυτικά για το δίκτυο Aegean Cuisine.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες εστίασης και μέλη του Συλλόγου “Τερψιχόρη” που στηρίζουν την προσπάθεια θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους υψηλούς προσκεκλημένους, ώστε να λάβουν πληροφορίες περί των γαστρονομικών μυστικών και όχι μόνον. Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, στον στόχο που θέλει οι συγκεκριμένες προσωπικότητες του χώρου να αποτελέσουν πρεσβευτές της συριανής κουζίνας, της τοπικής γαστρονομίας καθώς και των παραδοσιακών προϊόντων, αφού θα ακολουθήσουν δικές τους δημόσιες αναφορές και κείμενα για την εμπειρία τους στο νησί σε έντυπα ευρείας εμβέλειας κι απήχησης, καθώς επίσης και σε blogs κλπ.

Live μαγειρέματα στον θερινό κινηματογράφο “Παλλάς”

Με κεντρικό φόντο τη συριανή γαστρονομία θα ακολουθήσουν τις δύο επόμενες ημέρες εκδηλώσεις ανοικτές στο κοινό, καθώς όμως και επισκέψεις των προσκεκλημένων προσώπων σε παραγωγικές μονάδες όπως επιχειρήσεις λουκουμοποιίας, τυροκομεία και παραδοσιακά καταστήματα με βότανα κλπ.. Επιπλέον, για το Σάββατο προγραμματίζεται ο θερινός κινηματογράφος “Παλλάς” να μετατραπεί σε μία φωλιά γεύσεων, γαστρονομικής ενημέρωσης και χώρου προβολής και προώθησης των παραδοσιακών προϊόντων. Συγκεκριμένα, το “Παλλάς” θα είναι ανοικτό για το κοινό καθώς θα πραγματοποιηθούν live μαγειρέματα με τη συμμετοχή και τη συμβολή των προαναφερόμενων προσώπων, ενώ θα υπάρξει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για την παρουσίαση τοπικών προϊόντων. Το κοινό και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία της άμεσης επικοινωνίας προκειμένου για τη λήψη πληροφοριών για την εκτέλεση συνταγών και την αξιοποίηση των παραδοσιακών προϊόντων, καθώς και τη δυνατότητα να γευθούν όμορφες και ξεχωριστές συνταγές. Επιπλέον, χρήσιμη θα είναι η πληροφόρηση σχετικά με τους παραγωγούς της Σύρου καθώς και οι αναφορές για το πού μπορεί να βρει και να αγοράσει ο κάθε ενδιαφερόμενος τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου.

Η συμβολή των μελών του Aegean Cuisine και τα συριανά μενού

Ιδιαίτερο “άρωμα” καθ΄ όλη τη διάρκεια της τριήμερης γαστρονομικής γιορτής θα αποτελέσουν τα συριανά μενού που θα προσφέρονται στο σύνολο των επιχειρήσεων – μελών του δικτύου Aegean Cuisine. Παράλληλα, με τα κλασικά πιάτα που επιλέγει να προσφέρει το κάθε εστιατόριο, αξίζει να υπογραμμισθεί πως, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παραγγέλνουν πιάτα με συριανές γεύσεις που θα φέρουν τη σφραγίδα τοπικών προϊόντων και που θα είναι πιάτα ειδικά σχεδιασμένα κι εμπνευσμένα για το Φεστιβάλ “Syros Greatings”.

Μάλιστα, οι υψηλοί προσκεκλημένοι το Σάββατο θα μοιραστούν και θα επισκεφθούν όλα τα εστιατόρια του δικτύου Aegean Cuisine στη Σύρο προκειμένου να δοκιμάσουν και να απολαύσουν τις ιδιαίτερες συνταγές. Οι προτάσεις των σεφ αναμένεται να είναι ξεχωριστές καθώς θα αξιοποιήσουν δημιουργικά όλα τα συριανά προϊόντα συνθέτοντας μοναδικές γαστρονομικές προτάσεις.

Σε τούτο το σημείο, κρίνεται επιβεβλημένο να αναγνωρισθεί η ιδιαίτερη συμβολή όλων των επιχειρήσεων και δη των επιχειρήσεων εστίασης, που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν τόσο στον “ουρανίσκο” των προσκεκλημένων, όσο και στις αναφορές τους. Μέχρι σήμερα, σε όλο το νησί πρέπει να γνωστοποιηθεί πως στο δίκτυο ανήκουν περί τα 17 εστιατόρια.

Τα μυστικά του συριανού πρωινού σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας

Την Κυριακή αναμένεται να ακολουθήσει μία ξεχωριστή εκδήλωση στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει η παρουσίαση του συριανού πρωινού. Πρόκειται για μία δημιουργική προσπάθεια που θα επιδιώξει να προβάλει πρωινά που θα περιλαμβάνουν αποκλειστικά προϊόντα της Σύρου και θα συνθέτουν παραδοσιακές συνταγές για ένα εκ των πιο βασικών γευμάτων της ημέρας του κάθε ανθρώπου. Η εν λόγω εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο έχει “τρέξει” και αναπτύξει τη γνωστή ιδέα σε όλους με τίτλο “ελληνικό πρωινό”. Σημειώνεται πως, η εκδήλωση θα είναι ανοικτή ενώ χρήσιμο θα είναι να παρευρεθούν ξενοδόχοι και καταλυματίες, οι οποίοι λαμβάνοντας ιδέες μέσω των επιχειρήσεων τους μπορούν να προωθήσου το “συριανό πρωινό” μεταφέροντας τις ιδιαίτερες γεύσεις της Σύρου στους επισκέπτες.

Έκθεση φωτογραφίας: “Σύρος, άνθρωπος, γη και γεύση”

Το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομικού Πολιτισμού της Σύρου στηρίζουν πολλοί Σύλλογοι και φορείς, ανάμεσα στους οποίους και η Λέσχη Φωτογραφίας. Ειδικότερα, τα μέλη της θα συνεργαστούν με τη διοργάνωση προκειμένου να παρουσιάσουν μία θεματική έκθεση φωτογραφίας με κεντρικό θέμα τη συριανή γαστρονομία. Τίτλος της έκθεσης θα είναι “Σύρος, Άνθρωπος, Γη και Γεύση” στις λέξεις του οποίου αποτυπώνεται η πορεία “γέννησης” των τοπικών προϊόντων που συνδέονται απόλυτα με τη συριανή γη, τη συριανή παραγωγή και μεταποίηση και το μεράκι των ντόπιων να δημιουργήσουν όμορφα και γευστικά πιάτα. Η έκθεση θα λάβει χώρα στην αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη στο ισόγειο του κτιρίου του Δημαρχιακού Μεγάρου.