Διετής αναμονή των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να τηρηθεί η νομοθεσία και να αποκτήσουν δημοτική “στέγη”

Εκτός Δημαρχείου η αντιπολίτευση

Νέα παρέμβαση του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Π. Χρυσαφίδη και νέα όχληση από τον Ανδρέα Γιαλόγλου

Μέσω επανειλημμένων προφορικών και γραπτών οχλήσεων καθώς και αιτημάτων εξακολουθούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης να επιχειρούν τη στέγασή τους σε κατάλληλο χώρο δημοτικού ακινήτου, ο οποίος όπως αποδεικνύεται σε κάθε περίπτωση θα είναι εκτός Δημαρχικού Μεγάρου.

Τη συζήτηση του θέματος “άνοιξε” προ της έναρξης της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος με αφορμή τις συνεχείς παραχωρήσεις δημοτικών ακινήτων και ειδικότερα αιθουσών και χώρων, ζήτησε να ενημερωθεί αν υπάρχει η βούληση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από τη σχετική νομοθεσία για τη λειτουργία του συνόλου των παρατάξεων.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το πού θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι τρεις παρατάξεις “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”, Κίνηση Πολιτών Σύρου και Λαϊκή Συσπείρωση, αφού η “υπόσχεση” της δημοτικής πλειοψηφίας για παραχώρηση μέρους του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, μένει ανεκτέλεστη, καθώς με απόφασή της δόθηκε κατά πλειοψηφία στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με τίτλο “Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Σύρου”.

Θεσμική υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής”

Όπως είναι αυτονόητο αλλά και προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς, αποτελεί θεσμική υποχρέωση η εξασφάλιση χώρου για τη στέγαση και λειτουργία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης σε δημοτικό ακίνητο προκειμένου η συνδρομή τους στα δημοτικά πράγματα να μην εμποδίζεται από πιθανή δυσλειτουργία τους για “τυπικά” ζητήματα. Το ζήτημα της παραχώρησης χώρου εντός του Πνευματικού Κέντρου σε ΝΠΔΔ, ο οποίος εξ αρχής προοριζόταν για τη φιλοξενία των τριών δημοτικών κινήσεων, άνοιξε νέο κύκλο αιτημάτων και δημόσιων παρεμβάσεων, με τον κ. Χρυσαφίδη να κάνει λόγο “για εμπαιγμό” της αντιπολίτευσης και των μελών της, αφού αν και συμπληρώνονται δύο έτη της τρέχουσας θητείας, ακόμη το σχετικό αίτημα μένει ανικανοποίητο.

Διευκρινίζοντας εξ αρχής πως η ενόχλησή του δεν σχετίζεται με την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Σύρου και το αίτημά της, αλλά με τη στάση της δημοτικής πλειοψηφίας, υποστήριξε τα εξής: “Με αφορμή θέματα στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο για παραχώρηση δημοτικών χώρων σε Συλλόγους θα θέλαμε να μάθουμε, δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, αν έχετε σκοπό να τηρήσετε τον νόμο και να δώσετε στέγη στις παρατάξεις της μειοψηφίας. Και παρακαλούμε για μία σταράτη απάντησή σας”. Το αρχικό ερώτημά του, κατόπιν της επιβεβαίωσης εκ μέρους του αντιδημάρχου Οικονομικών πως η εν λόγω παραχώρηση εντός του Πνευματικού αφορά όντως στον χώρο που λειτουργούσε ο π. ΟΠΑΣ, διαδέχθηκε νέο καυστικό σχόλιο, με τον κ. Χρυσαφίδη να τονίζει τα ακόλουθα: “Να πείτε ότι είναι υψηλό το μίσθωμα; Είναι 85 ευρώ. Να πείτε ότι αφορά παιδιά; Αυτό το δέχομαι. Αλλά σας περισσεύει αυτό το ακίνητο; Δηλαδή πότε θα δώσετε στις παρατάξεις γραφείο; Όταν θα λήξει η θητεία; Είμαι κάθετα αρνητικός μόνο και μόνο γι αυτήν την απαράδεκτη συμπεριφορά”. Ο ίδιος δε, απευθυνόμενος στο σώμα, συμπλήρωσε πως, “Από την αρχή μας δουλεύουν. Παραχωρούν χώρους και κτίρια σε Συλλόγους. Αυτό μας το είχαν υποσχεθεί και το δίνουν τώρα αλλού. Θα κλείσει αυτή η θητεία και δεν μας έχουν δώσει τίποτα”. Κατέληξε δε, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτες τις συνεννοήσεις” ανάμεσα στον κ. Παπαμανώλη και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε η μεταξύ τους επικοινωνία με αφορμή γραπτό αίτημα της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά”.

“Θεωρώ απαράδεκτο αυτό που λέτε σχετικά με τις συνεννοήσεις που έχετε με τον κ. Γιαλόγλου. Ο νόμος αφορά τις παρατάξεις όλες και θα έπρεπε να κάνετε τις ίδιες συνεννοήσεις και με τον κ. Καΐλη και με τη δική μας παράταξη. Θεωρώ απαράδεκτο να ενοικιάζεται ένα δημοτικό ακίνητο τη στιγμή που δεν μπορείτε να εξυπηρετήσετε τις εκ του νόμου ανάγκες του Δήμου”.

Εξετάζεται η φιλοξενία πλησίον του θερινού κινηματογράφου

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπαμανώλης θέλοντας να στηρίξει την απόφαση παραχώρησης προς το προαναφερθέν ΝΠΔΔ που προοριζόταν για την αντιπολίτευση συνολικά, υπογράμμισε πως πρόκειται για μία εταιρεία με σημαντικό αντικείμενο, στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχει και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

“Ο Δήμος τοποθετεί εκπρόσωπο στο ΔΣ του ΝΠΔΔ. Σήμερα είναι η κ. Μενδρινού και άρα, δεν είναι ένα τυχαίο Νομικό Πρόσωπο, αλλά κατά κάποιο τρόπο στενός συνεργάτης του Δήμου” σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα πως, ο εν λόγω χώρος δεν είναι τμήμα που φυλάσσονται τα έργα τέχνης που έχει ο Δήμος, αλλά αίθουσα που συνεδρίαζε παλαιότερα και πριν την κατάργησή του, ο ΟΠΑΣ (Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου).

“Ο ένας χώρος στο Πνευματικό Κέντρο είναι αυτός που δεν μισθώνεται και που έχει τα έργα τέχνης από το πρώην Πνευματικό Κέντρο και ο άλλος είναι εκεί που στεγάζονταν τα γραφεία του ΟΠΑΣ προτού απορροφηθεί το ΝΠΔΔ από τον Δήμο” πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος γνωστοποιώντας την αντιπρότασή του αλλά και διασαφηνίζοντας πρωτίστως πως, “Στο Δημαρχείο είναι αδύνατη η φιλοξενία τεχνικά”.

“Πρωτοκολλήθηκε εκ νέου αίτημα της μείζονος μειοψηφίας και γι αυτό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής. Σε οτιδήποτε καταλήξουμε με τη μείζονα θα αφορά και την ελάσσονα. Αν σας καλύπτει ένας χώρος γύρω από το θερινό σινεμά με έναν ελαιοχρωματισμό μπορούμε να προχωρήσουμε σύντομα για τη διαμόρφωσή του” ανέφερε, με τον κ. Χρυσαφίδη να αρνείται λόγω της στάσης της δημοτικής πλειοψηφίας να υπερψηφίσει την εισήγηση και τον Ανδρέα Γιαλόγλου, να δείχνει μία πιο μετριοπαθή και ήπια στάση και να αποδέχεται την εναλλακτική πρόταση, υπό την προϋπόθεση πως η Δημοτική Αρχή θα μεριμνήσει άμεσα. “Με την προϋπόθεση ότι το αίτημά μας θα ικανοποιηθεί και δε θα βρεθούμε άλλη μία φορά να αιτούμαστε και να εμπαιζόμεθα θα στηρίξουμε την παραχώρηση. Αλλά δε θέλουμε κάτι άλλο, έναν αξιοπρεπή χώρο ώστε να μπορούμε εκ περιτροπής να τον χρησιμοποιούμε με ένα γραφείο, έναν υπολογιστή για να κάνουμε τη δουλειά μας. Είμαστε σαν τους μετανάστες γύρω γύρω και αξιοποιούμε άλλους χώρους” σχολίασε ο κ. Γιαλόγλου, με το μέλος της παράταξής του, Γιάννη Βρούτση να διαφοροποιείται ωστόσο, και να εμμένει στη μεταφορά της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Σύρου πλησίον του θερινού κινηματογράφου, αιτούμενος τη στέγαση των παρατάξεων εντός του Πνευματικού Κέντρου.