Ζητήματα νησιωτικότητας συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συνάντησης της Αναπληρώτριας Υπ. Τουρισμού με τον πρόεδρο και στελέχη

Στο Επιμελητήριο Κυκλάδων η Έλενα Κουντουρά

  • Κυριακή, 17 Ιουλίου, 2016 - 16:09

H Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, κα. Έλενα Κουντουρά, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Επιμελητήριο Κυκλάδων για μια συνάντηση γνωριμίας. Από πλευράς Επιμελητηρίου, στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος, κ. Γιάννης Ρούσσος, η Διοικητική Επιτροπή, η Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος και στελέχη.

Η κα. Κουντουρά αρχικά ξεναγήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα (κτίριο «Βαλμά») και στα γραφεία (κτίριο «Πρασσακάκη») του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση για το έργο και τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις-μέλη, με έμφαση στις υποδομές που σχετίζονται με τον τουρισμό. Συγκεκριμένα, έγινε ζωντανή πλοήγηση στην τουριστική πύλη του www.e-kyklades.gr - που εδώ και δύο μήνες η επισκεψιμότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με πάνω από 7.000 επισκέπτες/ημέρα - και η Υπουργός ενημερώθηκε για το πλούσιο και ολοκληρωμένο περιεχόμενο προβολής των τουριστικών επιχειρήσεων των Κυκλάδων. Έμφαση δόθηκε στα 14 θεματικά βίντεο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις Κυκλάδες (σε 8 γλώσσες), τα 58 προωθητικά βίντεο τοπικών παραγωγών, το σύστημα ηλεκτρονικών κρατήσεων (e-booking) για τα τουριστικά καταλύματα και επιπλέον περιεχόμενο και υπηρεσίες που προβάλλουν τα νησιά των Κυκλάδων ως έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από την Υπουργό για τις ενέργειες του Επιμελητηρίου Κυκλάδων σχετικά με την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού και κυρίως για το δίκτυο Aegean Cuisine, στο πλαίσιο της στοχευμένης προσπάθειας που το Επιμελητήριο καταβάλει για τη συνολική ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος των Κυκλάδων. Το δίκτυο Aegean Cuisine αποτελεί, όπως είναι γνωστό, ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και τη σύνδεση μεταξύ του πρωτογενούς τομέα και της γαστρονομίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής τουριστικής εμπειρίας για τον επισκέπτη.

Επιπλέον, έγινε αναφορά στις σημαντικές δράσεις κατάρτισης που υλοποιεί το Επιμελητήριο για την εκπαίδευση των μελών του, και ειδικά στα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους επαγγελματίες του τουρισμού που θα υλοποιήσει στο προσεχές χρονικό διάστημα τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνεργασία με τα Κ.Ε.Κ. ΓΕΝΗΜΑΤΑΣ και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το Νομό (Φ.Π.Α., Ακτοπλοΐα, Υγεία), αλλά και ειδικότερα θέματα του τομέα της ευθύνης της Υπουργού, ενώ της παραδόθηκε σχετικό υπόμνημα. Για την περίπτωση της οικονομικής κατάστασης στη Σύρο η κα. Κουντουρά ήταν ήδη ενημερωμένη, και συμφωνήθηκε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια και πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να βγει το νησί από την κρίση.

Στο ερώτημα της Υπουργού εάν αξιοποιούνται κατάλληλα οι χρήσιμες υποδομές του Επιμελητηρίου Κυκλάδων μέσα από συνέργειες προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά δυνάμεων και πόρων, ο Πρόεδρος απάντησε πως υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης σε αυτό τον τομέα. Επίσης, η Υπουργός ζήτησε να της αποσταλούν γραπτώς επιπλέον στοιχεία που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης και να υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Επιμελητήριο.

Τέλος, αποφασίστηκε να οργανωθεί μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν μια πανκυκλαδική συνάντηση εργασίας για τον τουρισμό - σε απευθείας διασύνδεση και με τα 8 γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων - παρουσία του συνόλου των τουριστικών φορέων του Νομού και με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, με σκοπό μετά από κατάλληλη προετοιμασία να γίνει στόχευση σε λύσεις και πρακτικά αποτελέσματα για την με κάθε τρόπο βελτίωση του συνολικού τουριστικού προϊόντος των Κυκλάδων.