Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης για τα μέτωπα της πυρκαγιάς

  • Παρασκευή, 22 Ιουλίου, 2016 - 17:53

Πυρκαγιές μεγάλης έντασης εκδηλώθηκαν λίγο πριν της 13:30 και 22:30 χθες αντίστοιχα, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στις ευρύτερες περιοχές του Κινίου-Τρυπητή και Αγίας Βαρβάρας της νήσου Σύρου, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, επεκτάθηκαν στις περιοχές Δανί, Δανακός, Επισκοπείο, Μάλια και Προφήτης Ηλίας και κατασβήσθηκαν σε απόσταση αναπνοής από το βενζινάδικο της Aegean στον Πάγο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης κινητοποιήθηκε άμεσα με τέσσερα υδροφόρα οχήματα και τριάντα πυροσβέστες όπου μετέβησαν στον τόπο του συμβάντος. Οι πυροσβέστες για περισσότερες από 4 ώρες προσπαθούσαν να δαμάσουν τις μεγάλες φλόγες που έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμα τους και με αντίπαλο τις ριπές ανέμου να δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης, μπόρεσαν να διασφαλίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τις λιγότερες απώλειες τις περιουσίες των Δημοτών της Σύρου.

Στην ενίσχυση του επιχειρησιακού έργου, συμμετείχαν υδροφόρες από τον Δήμο Ερμούπολης -Σύρου καθώς και ιδιώτες μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Ο επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων Διοικητής Περιφερειακών Πυροσβεστικών Διοικήσεων Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχος Άγγελος Τριπολιτσιώτης μετά από αίτημα του προς το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ζήτησε λόγω της ιδιαιτερότητας του συμβάντος να ενισχύσουν τις επίγειες δυνάμεις, ένα ζευγάρι αεροπλάνων Canadair 414 και ένα ελικόπτερο Ericsson. Λόγω τον άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή της νήσου Σύρου και λόγω του μεγάλου κυματισμού της θάλασσας τα προαναφερόμενα αεροπλάνα χρειάστηκε να μεταβαίνουν για ανεφοδιασμού νερού στο νησί της Δήλου.

Καθοριστική ήταν η επιχειρησιακή γέφυρα συνεργασίας που αναπτύχθηκε με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες στο εν λόγω συμβάν καθώς και η αμέριστη συνδρομή από τους, Δήμαρχο Κο Μαραγκό του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, τον Αντιδήμαρχο Κο Βουτσίνο, τον Κο Δρόσο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κυκλάδων, τον Σύλλογο Κυνηγών, την Ελληνική Αστυνομία καθώς και όλους τους Δημότες των καιόμενων περιοχών που λειτούργησαν συντονισμένα και αποτελεσματικά υπό την καθοδήγηση των Αξιωματικών του Π.Σ.

Για προληπτικούς λόγους και σε συνεννόηση με τον Μητροπολίτη Κο Δωρόθεο Β’ εκκενώθηκε η κατασκήνωση της Αγίας Βαρβάρας, καθώς και ο παιδικός σταθμός «Η Παλάμη του Θεού».

Η πυρκαγιά έκαψε δασική εκτάσεις, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ελιές, αμπέλια, καθώς δύο μοτοσυκλέτες μικρού κυβισμού και ένα ΙΧ αμάξι.

Κατά την προσπάθεια κατάσβεσης τραυματίστηκε ο Πυροσβέστης Κ.Θ, όπου διακομίσει στο Νοσοκομείο Σύρου.

Στο σημείο της πυρκαγιάς παραμένουν μέχρι και τώρα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Για την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς, διενεργείται προανάκριση από το Ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης.