Εικόνες «ντροπής» στην Ερμούπολη με πεταμένα σκουπίδια σε Πλατεία Μιαούλη και Δημαρχείο

Άλλη το πρωί, άλλη το βράδυ

Μπουκάλια, τενεκεδάκια, χαρτιά, συσκευασίες, υπολείμματα φαγητού και πολλά ακόμη σκουπίδια τόσο στα σκαλιά του Δημαρχιακού Μεγάρου όσο και στην Πλατεία Μιαούλη επιβεβαιώνουν σχεδόν κάθε βράδυ την άποψη ότι, ο πολιτισμός ενός τόπου δεν εξαρτάται μόνο από τις εκδηλώσεις, αλλά και από το σεβασμό των πολιτών του προς αυτόν.

Προβληματισμό και ταυτόχρονα θυμό προκαλούν οι εικόνες μιας «βομβαρδισμένης» Ερμούπολης, η οποία στο παρελθόν έχει πολλάκις χαρακτηριστεί ως μία από τις καθαρότερες πόλεις της Ελλάδας. Οι υπάλληλοι της καθαριότητας, που αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα «βουνό» απορριμμάτων, που σε καμία περίπτωση δεν τιμά ούτε την πόλη ούτε τους κατοίκους της.

Η «αρχόντισσα» των σκουπιδιών

Το φαινόμενο αυτό έχει γίνει εντονότερο τον τελευταίο μήνα, κατά τον οποίο έχει αυξηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στο νησί. Η πλατεία Μιαούλη, στην «καρδιά» της Ερμούπολης αποτελεί καθημερινό πέρασμα και σημείο συνάντησης μικρών και μεγάλων, οι οποίοι είτε απολαμβάνουν τη βόλτα τους, είτε αναπαύονται στα παγκάκια και στα σκαλιά του Δημαρχείου.

Ωστόσο, ο όγκος των απορριμμάτων που είτε ξεχειλίζουν από τους κάδους, είτε βρίσκονται σκορπισμένα σε διάφορα σημεία της πλατείας φανερώνει τη νοοτροπία μεγάλης μερίδας του κόσμου, που αδιαφορώντας για την υγιεινή και την καθαριότητα της πόλης, πετάει τα σκουπίδια του δεξιά και αριστερά.

Είναι απορίας άξιο τι εντύπωση θα σχηματίσει κανείς για την «αρχόντισσα των Κυκλάδων», αντικρίζοντας την πλατεία λίγο μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι την έναρξη της πρωινής βάρδιας της υπηρεσίας καθαριότητας, στις 5 το ξημέρωμα. Οι εικόνες αυτές αποδεικνύουν τον άθλο των υπαλλήλων, οι οποίοι πασχίζουν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να επαναφέρουν στην πρότερη κατάσταση τόσο την πλατεία, όσο και το Δημαρχείο, ώστε να είναι έτοιμο να δεχτεί ξανά πλήθος επισκεπτών, που επιθυμούν να θαυμάσουν το αρχιτεκτονικό κόσμημα του Τσίλλερ.

Μ. Βουτσίνος: «Αυξημένες ανάγκες λόγω επισκεψιμότητας»

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μάριος Βουτσίνος εξηγεί ότι η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της αυξημένης επισκεψιμότητας που σημειώνεται τη θερινή περίοδο. «Λόγω της αύξησης του πληθυσμού, αυξάνονται επίσης οι ανάγκες και τα σκουπίδια. Αυτό είναι αλυσίδα και συμβαίνει παντού, όχι μόνο στη Σύρο, αλλά σε όλες τις τουριστικές περιοχές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζει, το πρόβλημα είναι εμφανέστερο στο κέντρο της Ερμούπολης, η οποία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. «Ειδικά στην Ερμούπολη, υπάρχουν τρεις βάρδιες (πρωινή, απογευματινή και βραδινή) που αναλαμβάνουν την αποκομιδή των απορριμμάτων και την καθαριότητα σε μικρούς κάδους, στον πεζόδρομο και σε όλα τα κεντρικά σημεία». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «δεν είναι δυνατόν να απασχολούνται υπάλληλοι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο». «Βάζουμε βάρδια όταν υπάρχει συναυλία στην πλατεία, ή ένα event στον πεζόδρομο, στην παραλία και στα χωριά. Το ίδιο ισχύει και στα πάρτι, αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις».

Διπλάσιες οι υποχρεώσεις της υπηρεσίας

Σύμφωνα με τον κ. Βουτσίνο, το καλοκαίρι οι υποχρεώσεις της υπηρεσίας είναι διπλάσιες. Για το λόγο αυτό, τον Αύγουστο αυξήθηκαν τα δρομολόγια της αποκομιδής, τα οποία πραγματοποιούνται τα ξημερώματα, το πρωί, το μεσημέρι και το απόγευμα.

Επισημαίνει δε, ότι οι εικόνες των πεταμένων σκουπιδιών στην πλατεία, τα σκαλιά του Δημαρχιακού Μεγάρου και τους δρόμους δεν είναι ξένες σε άλλους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων, όπως η Νάξος, η Πάρος και η Σαντορίνη. «Είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εκείνη τη στιγμή, ευτυχώς όμως στη Σύρο μετά από μερικές ώρες αντιμετωπίζεται και καθαρίζονται τα σημεία. Επιπλέον, λόγω του πλήθους κόσμου είμαστε υποχρεωμένοι τρεις με τέσσερις φορές να κάνουμε πλυσίματα στην Ερμούπολη, να πλένουμε τον παραλιακό δρόμο, την πλατεία, τους εμπορικούς πεζόδρομους, τα στέγαστρα στο λιμάνι και διάφορα άλλα κεντρικά σημεία», σημειώνει ο Αντιδήμαρχος.

Θέμα νοοτροπίας

Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα παρατηρείται και στους κάδους που τοποθετήθηκαν το 2015 Πρωτοπαπαδάκη, στη Θυμάτων Σπερχειού και στη Σταματίου Πρωίου, καθώς πολλοί κάτοικοι και εργαζόμενοι καταστημάτων πετούν ολόκληρες σακούλες σκουπιδιών. «Είναι θέμα νοοτροπίας που αφορά όλη την Ελλάδα, όχι μόνο το νησί μας».

Αποδεχόμενος την άποψη ότι η καθαριότητα μιας πόλης είναι μέρος του πολιτισμού της, ο κ. Βουτσίνος επαναλαμβάνει ότι το πρόβλημα οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας. «Τα αναλυτικά στοιχεία θα ανακοινωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά είμαστε 30% πάνω. Όσο μεγαλύτερη επισκεψιμότητα έχεις, τόσο περισσότερο σκουπίδι συσσωρεύεται» υπογραμμίζει.

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε»

Δεν παραλείπει, ωστόσο να σημειώσει, ότι η Πλατεία Μιαούλη καθαρίζεται 365 μέρες το χρόνο. «Ειδικά το καλοκαίρι υπάρχουν δύο άνθρωποι στην πρωινή βάρδια που σφουγγαρίζουν τα σκαλιά και καθαρίζουν όλη την πλατεία και υπάρχει και η απογευματινή-βραδινή βάρδια, ενώ δυο με τρεις φορές τη βδομάδα την πλένουν. Είναι το ανώτερο που μπορούμε να κάνουμε».

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται από το τέλος της βραδινής βάρδιας στις 22:00 μέχρι και τις 5 το πρωί. «Μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, θα εξετάσουμε κάποια ενδεχόμενη αλλαγή στο πρόγραμμα , προκειμένου να βελτιωθούμε. Έχει διαπιστωθεί ότι έχουμε περισσότερα προβλήματα συγκριτικά με πέρυσι και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα αντιμετωπίσουμε».

Βασικό πρόβλημα η μείωση προσωπικού

Το βασικότερο εμπόδιο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η συνεχής μείωση του προσωπικού. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι του χρόνου θα έχουμε τρεις βάρδιες αν έχουμε τρία τέσσερα άτομα λιγότερα. Θα προσπαθήσουμε του χρόνου να πάρουμε περισσότερους συμβασιούχους, διαφορετικά, εάν έχουμε την οικονομική δυνατότητα θα υποχρεωθούμε να κάνουμε ένα διαγωνισμό για να βγει μια εργολαβία να αναλάβει κάποιο μέρος. Εγώ πιστεύω ότι με περισσότερους συμβασιούχους θα μπορέσουμε να καλυφθούμε», υποστηρίζει ο κ. Βουτσίνος, καθιστώντας γνωστό ότι τη χρονική αυτή περίοδο η υπηρεσία καθαριότητας έχει οχτώ λιγότερους υπαλλήλους, λόγω συνταξιοδότησης, θανάτων, αλλά και λήξης συμβάσεων μέσω του ΟΑΕΔ.

Το μεγαλύτερο βάρος στους υπαλλήλους

«Επομένως, οι υπόλοιποι βάζουν μεγαλύτερη πλάτη, δουλεύουν και σαββατοκύριακα και περισσότερες ώρες. Ό,τι μπορούν να κάνουν, το κάνουν. Προσπαθούν για το καλύτερο. Προσωπικά, τους ευχαριστώ θερμά και για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και για το γεγονός ότι δέχτηκαν το καλοκαίρι να δουλεύουν περισσότερες ώρες και ημέρες για να βγει το πρόγραμμα».

Καταλήγοντας, ο κ. Βουτσίνος έκρινε ότι με τη συνεχή αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί, τα φαινόμενα αυτά θα είναι ακόμη πιο εμφανή, ωστόσο υπάρχει διάθεση από την υπηρεσία προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» για την επίλυση των όποιων προβλημάτων. «Ας αυξάνεται η επισκεψιμότητα κι ας αντιμετωπίζει το δικό μου πόστο περισσότερα προβλήματα. Δεν πειράζει. Ας δουλεύει το νησί, ας κινείται οικονομικά και τουριστικά κι όλα τα άλλα θα τα βρούμε», υπογράμμισε.