Συμφωνία δημοτικής αρχής και μειοψηφίας, προκειμένου να δίνονται απολογιστικά στοιχεία δαπανών, από φορείς που επιχορηγούνται για εκδηλώσεις από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Στενότερη παρακολούθηση των επιχορηγήσεων

Σε συμφωνία, σχετικά με την ανάγκη παράδοσης απολογιστικών στοιχείων, εκ μέρους των επιχορηγούμενων Συλλόγων και φορέων, από δημοτικό χρήμα, κατέληξαν δημοτική αρχή και παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης της 23ης Αυγούστου.

Την πρόθεση, να υπάρχει έλεγχος στις επιχορηγούμενες από το Δήμο δραστηριότητες φορέων και Συλλόγων, εξέφρασαν, τόσο τα μέλη της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας, όσο και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, με σύμφωνους τον Δήμαρχο, κ. Γιώργο Μαραγκό και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπαμανώλη, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος, περί έγκρισης ή μη επιχορήγησης του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, με 7.000 ευρώ, για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Υποβρύχιας Αλιείας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 15 έως και 19 Σεπτεμβρίου στη Σύρο.

Υποχρέωση υποβολής απολογισμού από τον ΝΟΣ

Εν πρώτοις αξίζει να αναφερθεί, πως ο υπεύθυνος του τομέα Αθλητισμού, δημοτικός σύμβουλος, κ. Γουλιέλμος Πρίντεζης, στον οποίο ανήκε και η εισήγηση επί του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε ήδη αποχωρήσει, για έκτακτο λόγο, κατά τη συζήτησή του. Από την εφημερίδα ζητήθηκε η τοποθέτησή του επί του ζητήματος, ωστόσο, αν και δεσμεύτηκε, πως θα προβεί σε δηλώσεις, υπήρξε ασυνεπής προς τη δέσμευσή του αυτή, παρά την επανειλημμένη προσπάθεια.

Στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, παρατέθηκε στους συμβούλους το αίτημα του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, για επιχορήγησή του με το ποσό των 7.000 ευρώ, «προκειμένου να καλυφθεί μέρος των προκαλούμενων δαπανών, για τη μεγάλη αυτή ναυταθλητική διοργάνωση, που προβάλλει εκ νέου τη Σύρο σε διεθνές επίπεδο».

Το ζήτημα έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, με ερώτησή του, στην οποία διευκρινίζοντας, πως δεν είναι αρνητικός με την επιχορήγηση του Ομίλου, ούτε με τη διοργάνωση του πρωταθλήματος, επεσήμανε την έλλειψη αναλυτικής έκθεσης, με τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί το Σώμα, ως προς το ποιες ανάγκες θα καλυφθούν με το εν λόγω ποσό.

Σε απάντηση-τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός, τόνισε, ότι «σε μία διοργάνωση τόσο μεγάλης εμβέλειας, καλό θα είναι – και νομίζω ότι μπορούμε να το συμπεριλάβουμε στην απόφαση – ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου ως βασικός διοργανωτής αυτής της πολύ μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης, να μας υποβάλλει έναν απολογισμό εξόδων, αναλυτικό, μετά το πέρας της, βέβαια, ο οποίος θα τεθεί και στην κρίση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφορικά με το εύλογον ή μη των δαπανών».

Όπως σημείωσε, «νομίζω πάντως, ότι η εμβέλεια της διοργάνωσης είναι τέτοια, που το ποσό αυτό, εύλογα προκύπτει, για να αποτελέσει ένα μικρό τμήμα, ένα υποσύνολο των συνολικών δαπανών, που μπορεί να έχει μία τέτοια εκδήλωση».

Κλείνοντας, ο κ. Μαραγκός πρότεινε την υπερψήφιση από το Σώμα της καταβολής της επιχορήγησης προς τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου, για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Υποβρύχιας Αλιείας, ωστόσο «μεριμνώντας στην απόφαση, να συμπεριλάβουμε αυτή τη διατύπωση, τον όρο ή την υποχρέωση, εκ μέρους του ΝΟΣ, μετά το πέρας της διοργάνωσης, να μας υποβάλλει, ενώπιον όλων στο Δημοτικό Συμβούλιο, μία έκθεση απολογισμού, για να δούμε συνολικά, πώς πήγε η διοργάνωση».

Απολογισμοί που ζητήθηκαν αλλά δεν δόθηκαν

Περισσότερο αυστηρός, στην τοποθέτησή του, υπήρξε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος υπογράμμισε, πως η παράταξη έχει επανειλημμένως ζητήσει, να υπάρχει στενή παρακολούθηση των επιχορηγήσεων, προκειμένου να γνωρίζει ο Δήμος, πού διοχετεύεται το δημοτικό χρήμα, με υποχρεωτικό απολογισμό, εκ μέρους των φορέων.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Χρυσαφίδης υποστήριξε: «Ποιος έχει δώσει απολογισμό; Έχουμε ζητήσει από τον κ. Πρίντεζη απολογισμό των εκδηλώσεων. Ποτέ δε μας έχει δοθεί. Δεν μπορεί ο Δήμος να τα πληρώνει όλα, για να φαίνεται καλός, ούτε είναι Άγιος Παντελεήμονας».

Με τον κ. Χρυσαφίδη συμφώνησε και ο κ. Βρούτσης, ο οποίος επεσήμανε την πρόθεση και της μείζονος μειοψηφίας, να υπάρχει προϋπολογισμός εξόδων για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και events, ώστε να κρίνεται ανάλογα και το ύψος του ποσού της επιχορήγησης, όπως επίσης και απολογισμός, μετά το πέρας τους, για την άσκηση ελέγχου εκ μέρους του Δήμου.

Θετικά στο αίτημα της μειοψηφίας, αντέδρασε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπαμανώλης, ο οποίος ξεκίνησε την τοποθέτησή του, λέγοντας, ότι «βέβαια συμφωνώ με την τοποθέτηση του κ. Χρυσαφίδη να υπάρχει απολογισμός, για να ξέρουμε ότι αυτό που ζήτησε ο κάθε σύλλογος έχει γίνει».

Παράλληλα, υπενθύμισε στο Σώμα, ότι, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, και «ήδη από την περσινή χρονιά, είναι υποχρεωμένοι οι Σύλλογοι που επιχορηγούνται πάνω από 3.000 ευρώ να καταθέτουν αναλυτικά τις δαπάνες τους, για να αναρτηθούν στο Δι@ύγεια, χωρίς καμία εξαίρεση, ακόμη και πολύ μικρές δαπάνες, όπως τα αναρτά και ο Δήμος. Αυτό το λέω και για να το γνωρίζουμε, αλλά και για να το ακούσουν και οι επιχορηγούμενοι Σύλλογοι. Η προθεσμία λήγει στο τέλος Οκτωβρίου, για τις δαπάνες του 2015 και αντίστοιχα, κάθε Οκτώβριο για το περασμένο έτος».

Όπως κατέληξε ο κ. Παπαμανώλης, «μέσα από κει, θα υπάρχει και έλεγχος, αλλά και η επιθυμητή δημοσιότητα, για να βλέπει κάθε δημότης, πού πηγαίνουν, μέσω των Συλλόγων, τα χρήματα που τους επιχορηγεί ο Δήμος».