Έργο συντήρησης των κτιρίων που ανήκουν στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ύψους 66.000 ευρώ για το έτος 2016

Δημοτική περιουσία που καταρρέει...

Χρηματοδότηση που εξασφαλίζει τις άμεσες ανάγκες και τα άκρως απαραίτητα για την ασφάλεια των δημοτών

“Σταγόνα στον ωκεανό” μοιάζει το διαθέσιμο ποσό των 66.000 ευρώ που θα διατεθεί κατά το τρέχον έτος για τη συντήρηση κτιρίων που αποτελούν περιουσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς η παλαιότητά τους μα και οι αυξημένες φθορές που αυτά φέρουν με το πέρασμα των ετών, θα απαιτούσαν, αλλά και απαιτούν ένα υπέρογκο ποσό για τις συνολικές εργασίες αποκατάστασής τους.

Το σοβαρό θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς τις δημόσιες συνεδριάσεις αιρετών και γενικότερα συλλογικών οργάνων του Δήμου, αποτέλεσε πρόσφατα θέμα της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής καθώς και του δημοτικού συμβουλίου, με τα μέλη τους να εγκρίνουν την πρόταση διενέργειας πρόχειρης ανοικτής δημοπρασίας για την επιλογή αναδόχου με σκοπό την υλοποίηση του σχετικού έργου για φέτος, με τίτλο “Συντήρηση Δημοτικών Κτιρίων”.

Όπως έχει αναφερθεί πολλάκις, η δημοτική περιουσία αφορά σε αρκετά κτίρια εντός της πόλης, καθώς όμως και στον οικισμό της Άνω Σύρου, αλλά και σε άλλες περιοχές της Σύρου, όπως και στην Κοινότητα της Ποσειδωνίας, τα οποία έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση εξαιτίας της μάχης που δίνουν με τον χρόνο.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, τις ανάγκες των δημοτικών κτιρίων έχουν καταγράψει και οι αρμόδιες Κοινότητες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κατά καιρούς, με πρόσφατο παράδειγμα τη Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου, τα μέλη της οποίας πρόταξαν τις σχετικές ανάγκες για το Τεχνικό Πρόγραμμα του επόμενου έτους. Ωστόσο, δεν πρέπει να μην υπογραμμισθεί ο ιδιαίτερος αρχιτεκτονικός χαρακτήρας των δημοτικών κτιρίων της Ερμούπολης, ο οποίος απαιτεί πολλά εκατομμύρια ευρώ για να συντηρηθεί, αλλά και να επανέλθει στην αρχική κατάστασή του.

 

Αυτοψίες, έλεγχος, επίβλεψη των εργασιών. Προτεραιότητα στην ασφάλεια

Πέραν των ανωτέρω, σχετικά με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής πρέπει να τονισθεί πως, εγκρίθηκε η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής για τη διενέργεια του διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, καθώς και η κατάρτιση των όρων δημοπράτησης με στόχο την άμεση προώθηση εργασιών που έχουν έκτακτο χαρακτήρα με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες των δημοτικών κτιρίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η διάρκεια της σύμβασης που θα προκύψει δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες ενώ όπως τονίζεται στο περιεχόμενο της απόφασης, θα αφορά σε διάφορα κτίρια που εντάσσονται στη λίστα της δημοτικής περιουσίας.

“Το έργο αποσκοπεί στην επισκευή - συντήρηση και αποκατάσταση φθορών ποικίλων δημοτικών κτιρίων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης” ενώ “Προτεραιότητα θα δοθεί στις εργασίες που αφορούν στην ασφάλεια των κτιρίων” σημειώνεται μεταξύ άλλων στο σχετικό άρθρο για τον χαρακτήρα του έργου, στο οποίο και συμπληρώνεται ότι, το τιμολόγιο της μελέτης έγινε με βάση τις ανάγκες και τις βλάβες που έχουν παρατηρηθεί σε δημοτικά κτίρια κατ΄ αντιστοιχία με τα προηγούμενα έτη.

Αναφορικά με τον χαρακτήρα των παρεμβάσεων, διευκρινίζεται ρητά πως, “Όλες οι εργασίες, θα γίνονται ύστερα από αυτοψίες του επιβλέποντα του έργου με τον ανάδοχο για εντοπισμό της υπάρχουσας κατάστασης και την υπόδειξη επί τόπου των θέσεων που θα γίνουν οι εργασίες επισκευής” ενώ επιπλέον, “Θα ακολουθεί εντολή του Προϊσταμένου του τμήματος έργων υποδομής της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, η οποία θα προσδιορίζει την ακριβή θέση και το είδος κάθε εργασίας”.

Σημειώνεται δε, ότι το έργο “λόγω της φύσης του, ενδέχεται να εκτελείται παράλληλα με την χρήση του και για το λόγο αυτό ο ανάδοχος θα πρέπει να λαμβάνει κάθε προστατευτικό μέσο που απαιτείται για την ασφάλεια των χρηστών και των εργαζομένων, χωρίς πρόσθετη αποζημίωση”. Επίσης, το έργο ή κάθε αυτοτελές τμήμα του “θα αποδίδεται σε χρήση, αμέσως μετά την απομάκρυνση κάθε περιοριστικού μέτρου από τον ανάδοχο”.

 

Ποικιλία εργασιών που εστιάζει στην κάλυψη άμεσων αναγκών

Αν και καθίσταται ξεκάθαρο πως, προτεραιότητα θα δοθεί σε κτίρια που ελλοχεύουν μεγάλους κινδύνους τόσο για τους δημότες, όσο όμως και για τους εργαζομένους ή τους υπαλλήλους, ωστόσο, από το ύφος και τον χαρακτήρα των εργασιών που περιγράφονται στους όρους του έργου, καθίσταται σαφές πως, παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν κυρίως σε αρκετά κτίρια του ιστορικού κέντρου (πάντοτε δημοτικής περιουσίας). Συγκεκριμένα, οι κυριότερες εργασίες που περιλαμβάνονται είναι οι ακόλουθες: 1. σποραδική καθαίρεση και αποκατάσταση επιχρισμάτων, 2. χρωματισμοί τοίχων και κουφωμάτων, 3. αποκατάσταση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος από διάβρωση οπλισμού, 4. αντικατάσταση ή επισκευή κουφωμάτων, 5. καθαιρέσεις - επιστρώσεις δαπέδων με πλακίδια, 6. καθαιρέσεις - επενδύσεις τοίχων με πλακίδια, 7. καθαιρέσεις πλινθοδομών, 8. αποξήλωση κιγκλιδωμάτων, 9. καθαιρέσεις επένδυσης τοίχων από γυψοσανίδες, μεταλλικών κατασκευών, ψευδοροφών, 10. κατασκευή μονώσεων, στεγανοποιήσεων και 11. κατασκευή ψευδοροφής, στέγης.

 

Συνολικό το πρόβλημα στην ιστορική πόλη

Εκτός από τη σταδιακή “κατάρρευση” των δημοτικών κτιρίων, έχει σημειωθεί επανειλημμένως πως το πρόβλημα της αρχιτεκτονικής αποδόμησης εστιάζεται σε πολλά κτίρια του κέντρου που ανήκουν σε πολίτες - ιδιώτες, τα οποία φέρουν μεγάλες φθορές και χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων. Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είναι σε θέση να γνωρίζει με σαφήνεια τα προβλήματα μέσω του προγράμματος “Ψηφιακή Συλλογή και Διαχείριση Ιστορικών Κτιρίων – HERMES” του πολιτικού μηχανικού που έχει εργαστεί και στον Δήμο, Παύλου Χατζηγρηγορίου, στο οποίο έχουν καταγραφεί οι συνολικές ανάγκες αξιόλογων κτιρίων και συγκεκριμένα περισσότερων από 1.200 εντός της Ερμούπολης.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο “εργαλείο”, που έχει χαρακτηρισθεί ως το τελειότερο πρόγραμμα παρακολούθησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ερμούπολης από τον Ομότιμο Καθηγητή του ΕΜΠ, Ιωσήφ Στεφάνου και το οποίο έχει προθυμοποιηθεί να αξιοποιήσει και ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών του νομού Κυκλάδων για τη διάσωση της αρχιτεκτονικής κουλτούρας. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, εκπρόσωπος του Συλλόγου είχε καταστήσει γνωστή δημοσίως την πρόθεση των μελών σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου να συνδράμουν σχετικώς, προτείνοντας ως “λύση” στο πρόβλημα, την αναζήτηση κονδυλίων κι ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με σκοπό την προάσπιση του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού κάλλους. Προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει καμία νεότερη ενημέρωση κι εξέλιξη εκ μέρους του Δήμου επί του θέματος. Φωτο:http://hermoupolis.omeka.net.