Απόφαση του αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Δ. Κοσμά για την περιουσία που θα αξιοποιείται προσεχώς από τρίτους

Τέλος οι επινοικιάσεις για τα δημοτικά ακίνητα

Αναλαμβάνει με δικές του δυνάμεις τις συντηρήσεις, ο Δήμος

“Φρένο” πατά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με τη δυνατότητα επινοικιάσεων των δημοτικών ακινήτων που υπήρχε μέχρι σήμερα στους όρους των δημοπρατήσεων, καθώς αποτελεί απόφαση της νυν Δημοτικής Αρχής, να μην εκμεταλλεύονται τρίτοι δημοτική περιουσία, από την οποία θέλει να έχει έσοδα το δημοτικό ταμείο.

Πρόκειται για μία νέα πορεία που θα χαράξει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Δημήτρης Κοσμάς και την οποία ανακοίνωσε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνέχεια ερώτησης του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλα Καΐλη για το ζήτημα των επινοικιάσεων.
Πρακτικά μέχρι σήμερα, ο Δήμος έδινε αυτή την επιλογή, με αποτέλεσμα δημοτική περιουσία να έφερνε ένα συγκεκριμένο έσοδο στο δημοτικό ταμείο και αρκετά χρήματα στις τσέπες εκείνων που είχαν “χτυπήσει” τα ακίνητα στις δημοπρασίες. Αυτός ο όρος υπήρχε, προκειμένου βέβαια, παλαιά ακίνητα με μεγάλες φθορές να επισκευάζονταν από εκείνους που θα τα αξιοποιούσαν, δεδομένης της οικονομικής στενότητας του Δήμου.

Σήμερα, ο Δημήτρης Κοσμάς επισημαίνει πως ο Δήμος αποτυπώνει την κατάσταση της δημοτικής περιουσίας, θα επιδιώκει με δικές του δυνάμεις την επισκευή τους και θα προχωρά στην καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους, από οικονομικής απόψεως.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επικαλέστηκε ο κ. Καΐλης για να ρωτήσει αν ο Δήμος θα διατηρεί τον όρο περί επινοικιάσεων ή όχι, αποτέλεσε περίπτωση κεντρικού ακινήτου δίπλα στην πλατεία Μιαούλη, από το οποίο ο Δήμος μηνιαίως λαμβάνει 1.850 ευρώ από τον αρχικό ενοικιαστή.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο Δημήτρης Κοσμάς, δίνοντας απαντήσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει σε οικονομικό επίπεδο.

Παρέμβαση Λαϊκής Συσπείρωσης

Ειδικότερα, στην παρέμβασή του, ο Νικόλας Καΐλης ζήτησε σαφείς απαντήσεις για τον τρόπο που θα αξιοποιείται η δημοτική περιουσία. “Θέλω να γνωρίζουμε πώς έγινε η μίσθωση. Μιλάμε για επινοικίαση ακινήτου, αυτού που είχε ήδη μισθώσει ο Δήμος; Προβλέπεται αυτό από το συμβόλαιο; Εμείς είχαμε θέσει και παλαιότερα στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, μία ανακοίνωση που λέγαμε πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι όροι μέσα στα συμβόλαια των δημοτικών ακινήτων”, σημείωσε αρχικά, εξηγώντας πως, με τις επινοικιάσεις “το λογικό είναι πως προκύπτει και ζημιά για τον Δήμο”.

Όπως διευκρίνισε, “προφανώς το μίσθωμα που πληρώνει εφόσον υπάρχει επινοικίαση θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που πληρώνει ο αρχικός ενοικιαστής στον Δήμο”. Ως εκ τούτου, ρώτησε: “Θα συνεχίσει σε αυτή τη λογική να υπάρχει αυτός ο όρος της επινοικίασης στα δημοτικά ακίνητα;”.

Απαντήσεις αντιδημάρχου Οικονομικών

· Γιατί πήρατε τη συγκεκριμένη απόφαση αναφορικά με τα δημοτικά ακίνητα που νοικιάζονται και αξιοποιούνται;

“Πράγματι, από εδώ και στο εξής δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει σε όρους δημοπράτησης ότι μπορεί αυτός που θα μισθώσει το οποιοδήποτε ακίνητο να μπορεί να το επινοικιάσει. Είναι απαράβατος όρος και αρχίσαμε και το λέμε και σε δύο νέες δημοπρατήσεις που προχωράμε για ένα ακίνητο στην πλατεία Μιαούλη και για ένα ακόμη στην οδό Χίου, οι οποίες θα “τρέξουν” τώρα. Είμαι κατηγορηματικός στο ότι δεν θα επιτρέπεται η επινοικίαση. Μπορεί να κάνει κάποια εταιρεία ο ενδιαφερόμενος, αν θέλει να βάλει κάποιον συνέταιρο, αλλά επινοικίαση κλπ όπως συνέβαινε στο παρελθόν, δεν θα προβλέπεται”.

· Με την επινοικίαση ουσιαστικά κάποιοι που μισθώνουν δημοτικά ακίνητα, βγάζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι τη δημοτική περιουσία…

“Ακριβώς. Χωρίς να θέλω να κατακρίνω κανέναν, υπήρχε η λογική πως επειδή κάποια ακίνητα ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, αυτός που έπαιρνε το ακίνητο, δαπανούσε αρκετά χρήματα για να φτιάξει το ακίνητο και μετά υπήρχε αυτό το δικαίωμα να το επινοικιάσει.

Προσωπικά και εγώ και η Δημοτική μας Αρχή δεν το θέλουμε αυτό”.

· Υπάρχει ζήτημα όμως με σοβαρά προβλήματα σε δημοτική ακίνητα που χρειάζονται επισκευές και συντηρήσεις. Θα αναλαμβάνει ο Δήμος αυτές τις εργασίες; Πώς θα κινηθείτε;

“Είναι συγκεκριμένα τα ακίνητα. Θα προσπαθούμε να τα επισκευάζουμε με ίδια μέσα, δηλαδή με τα δικά μας συνεργεία. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο και ό,τι είναι δυνατόν να γίνει. Για παράδειγμα, πίσω από την Ανάσταση, υπάρχουν περίπου 8 γκαράζ. Αυτά είναι σε άριστη κατάσταση αλλά δεν έχουν πόρτες για να κλείνουν. Περιμένουμε να τελειώσει η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, να πάμε σε δεύτερη αναμόρφωση και να μπουν χρήματα σε κωδικό, ώστε να πάρουμε γκαραζόπορτες. Με αυτό τον τρόπο θα ενοικιαστούν, ενώ σήμερα όποιος θέλει μπαίνει και όποιος θέλει βγαίνει. Αυτοί οι χώροι θα δημοπρατηθούν είτε σαν γκαράζ, είτε σαν αποθήκες. Από εκεί θα έχει ένα έσοδο αρκετά σημαντικό ο Δήμος. Είναι σε εξαιρετική κατάσταση και θα τα αξιοποιήσουμε”.

· Άρα, στόχος σας είναι απ΄ όπου μπορεί να αντλήσει έσοδα ο Δήμος να το κάνει;

“Ακριβώς. Και συνεχώς ψαχνόμαστε για την ακίνητη περιουσία του Δήμου. Αποτυπώνουμε και εξετάζουμε την κατάσταση που βρίσκεται το κάθε ένα και αναζητάμε πώς θα τα αξιοποιήσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση προς όφελος του Δήμου”.

· Υπάρχει ενδοιασμός ή φόβος, μήπως με αυτή την απόφασή σας, δηλαδή να μην συμπεριλαμβάνετε τον όρο της επινοικίασης, δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον ή μειωθεί το ενδιαφέρον για τα δημοτικά ακίνητα;

“Νομίζω πως όχι. Αυτή είναι η εκτίμησή μου και είναι συγκεκριμένα τα ακίνητα. Είναι δημοτικά ακίνητα σε περιοχή “φιλέτο” και νομίζω πως ο Δήμος πρέπει να τα εκμεταλλευτεί όπως αρμόζει και επιβάλλεται να κάνει. Είμαστε ιδιοκτήτες σε αυτά και πρέπει να τα εκτιμήσουμε ανάλογα για το καλό του Δήμου και κατ΄ επέκταση των δημοτών”.