Συνάντηση Γ. Μαραγκού με διακεκριμένους επιστήμονες

  • Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, 2016 - 16:47

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2016, μεταξύ του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργου Μαραγκού, της Συριανής Καθηγήτριας του Τμήματος Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Tufts της Μασαχουσέτης, κας Μαρίας Φλυτζάνη – Στεφανοπούλου, και του διακεκριμένου ερευνητή και καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), κ. Γρηγόρη Στεφανόπουλου.

Η κα Φλυτζάνη – Στεφανοπούλου, υπεύθυνη του εργαστηρίου ενέργειας και νανο – καταλυτών, εκδότρια επιστημονικών περιοδικών και πρωτοπόρος στην αναζήτηση της ενεργειακής επάρκειας του πλανήτη, είναι ευρέως γνωστή για τη ρηξικέλευθη έρευνά της πάνω στην παραγωγή της καθαρής ενέργειας, για την οποία έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία, συμπεριλαμβανομένων διακρίσεων από την Αμερικανική Ένωση για την Ανάπτυξη της Επιστήμης και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών.

Ο σύζυγός της, κ. Στεφανόπουλος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Χημικών Μηχανικών, αποτελεί τον πρωτεργάτη της μεταβολικής μηχανικής και της Βιοτεχνολογίας για την παραγωγή προϊόντων που δε θα καταπονούν τις φυσικές πηγές και δε θα μολύνουν την ατμόσφαιρα. Η εργαστηριακή του δουλειά περιλαμβάνει προσπάθειες να δημιουργηθούν μικρόβια που μπορούν να βοηθήσουν στη μετατροπή σακχάρων από ορισμένους τύπους φυτών σε αιθανόλη, ενώ ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας που απαρτίζεται από 25 ερευνητές. Ο κ. Στεφανόπουλος είναι πολυβραβευμένος και μεταξύ άλλων τιμήθηκε το 2011 με το βραβείο ΕΝΙ (Eni Award) για τις ανανεώσιμες και μη συμβατικές πηγές ενέργειας, ενώ έχει εκδώσει 5 βιβλία, πάνω από 330 συγγράμματα και 50 πατέντες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι δυνατότητες για τη φιλοξενία επιστημονικών συνεδρίων στο νησί μας, το οποίο, κατά την άποψή τους, πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να προσελκύσει μέλη της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι που Έλληνες επιστήμονες, και πολύ περισσότερο Συριανοί, διαπρέπουν και ηγούνται σε κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αποσπώντας σπουδαίες διακρίσεις και διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο στα παγκόσμια επιστημονικά δρώμενα.