Αντιπλημμυρική προστασία και ευπρεπισμός, με ανάθεση εργολαβίας, λόγω έλλειψης ίδιων μέσων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, για τον καθαρισμό των δυσπρόσιτων και δύσβατων ρεμάτων

Στόχος ο καθαρισμός όλων των ρεμάτων

Το ζήτημα της ανάθεσης σε ανάδοχο, των εργασιών καθαρισμού των ρεμάτων του νησιού, κυρίως για λόγους αντιπλημμυρικής προστασίας, αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του σημερινού δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Οι σημαντικές, για την προστασία των οικισμών του νησιού, αυτές εργασίες, δεν δύναται να πραγματοποιηθούν με ίδια μέσα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, κ. Μάριο Βουτσίνο, να παραδέχεται την αδυναμία της Υπηρεσίας, όσον αφορά στην κάλυψη των αναγκών.

Αξίζει να αναφερθεί, πως σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, αρκετά από τα ρέματα του νησιού παρέμεναν ακαθάριστα, αν όχι για δεκαετίες, για πολυετή διαστήματα, με αποτέλεσμα, να υπάρχουν σημεία, που χρήζουν καθαρισμού, αλλά στα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, καθιστώντας το έργο αυτό, έτι δυσκολότερο.

Έλλειψη μηχανήματος καθιστά αδύνατο τον καθαρισμό

Σημειώνεται, πως στις εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων ή ποταμών στα διοικητικά όρια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, περιλαμβάνεται ο καθαρισμός των κοιτών ποταμών ή ρεμάτων από αυτοφυή βλάστηση, φερτά υλικά, απορρίμματα, χαλαρά υλικά, τα οποία απομακρύνονται με χειρωνακτική εργασία, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα, τα οποία κινούνται στις όχθες ή και την κοίτη, εν ξηρώ ή παρουσία υδάτων.

Η εργασία περιλαμβάνει την φόρτωσή τους σε ειδικό όχημα περισυλλογής, με χειρωνακτικά ή μηχανικά μέσα και τη μεταφορά τους προς οριστική απόθεση. Τα ρέματα ή ποταμοί είναι ποικίλου πλάτους αναλόγως της οριοθέτησής τους ή μη. Στις παραπάνω εργασίες περιλαμβάνονται και οι καθαρισμοί των γεφυριών και των στοών που περνούν τα ρέματα ή ποτάμια.

Επίσης η χρονική διάρκεια των εργασιών προσδιορίζεται στον ένα χρόνο καθώς θα γίνονται καθαρισμοί πριν και μετά την περίοδο των βροχοπτώσεων.

Η αρμόδια Υπηρεσία, διαθέτει χειριστή μηχανήματος έργου, ο οποίος ωστόσο εκτελεί πλήθος εργασιών (ΦΟΠ, καθαρισμός παραλιών κλπ), ενώ δεν διαθέτει μικρό εκσκαφέα, ο οποίος θεωρείται κατάλληλος, για τον καθαρισμό των ρεμάτων.

Ως εκ τούτου έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Υπηρεσία δηλώνει αδυναμία εκτέλεσης της συγκεκριμένης εργασίας με ίδια μέσα του δήμου.

Επί δεκαετίες ακαθάριστα ρέματα

Ήδη, από την αρχή της θητείας της, ένας εκ των στόχων της δημοτικής αρχής, ήταν η έναρξη του τακτικού καθαρισμού των ρεμάτων, αρκετά εκ των οποίων, παραμένουν ακαθάριστα για χρόνια, με αποτέλεσμα να έχει πραγματοποιηθεί ένας ικανός αριθμός καθαρισμών, χωρίς ωστόσο να έχει καλυφθεί το σύνολο των αναγκών.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, κ. Μάριο Βουτσίνο, «γίνονται καθαρισμοί σε ρέματα, αλλά σε συγκεκριμένα, τα οποία μπορούν να καθαριστούν, με τη χρήση των μηχανημάτων, που διαθέτει στο στόλο του ο Δήμος. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και άλλα, μεταξύ των οποίων κάποια που είναι αρκετά μεγάλα, κάποια στα οποία η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και που έχουν να καθαριστούν πολλά χρόνια. Εκεί χρειάζεται παρέμβαση με ειδικά μηχανήματα, τα οποία δεν διαθέτει ο Δήμος».

Συνεπώς, όπως επισημαίνει ο κ. Βουτσίνος, «για να καθαριστούν αυτά τα ρέματα, θα πρέπει να ανατεθεί εργολαβία, σε εταιρεία, η οποία μπορεί να διαθέσει τα κατάλληλα μηχανήματα, προκειμένου να καθαριστούν σωστά».

Η υπόθεση του καθαρισμού των ρεμάτων, παρ’ όλα αυτά, είναι ένα ζήτημα, το οποίο έχει απασχολήσει σε βάθος χρόνου, δεδομένου, ότι για μία τετραετία, υπήρχε αβεβαιότητα, σε σχέση με το ποιος φορέας, οφείλει να αναλάβει την ευθύνη, με αποτέλεσμα τα ρέματα να παραμένουν παραμελημένα.

«Από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή ο «Καλλικράτης», το 2010, όταν και καταργήθηκε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και δημιουργήθηκε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τη συνένωση των νομών, έγιναν ριζικές αλλαγές στο θέμα των αρμοδιοτήτων. Υπήρχε μία “διαμάχη”, ανάμεσα στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όσον αφορά στο ποιος έχει την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων και ως εκ τούτου κανείς δεν αναλάμβανε την αρμοδιότητα», εξηγεί ο Αντιδήμαρχος, συμπληρώνοντας, πως «αυτό σημαίνει, ότι από το 2010 έως και το 2014, τα ρέματα παρέμεναν ακαθάριστα, διότι κανείς δεν αναλάμβανε να πάει να τα καθαρίσει. Η “διαμάχη” αυτή έφτασε ψηλά και ξεκαθαρίστηκε από το κεντρικό κράτος, το 2014, ότι αρμόδιος για να καθαρίζει τα ρέματα, είναι ο Δήμος, οπότε αυτή η ευθύνη ήρθε σε μας».

Όπως επισημαίνει, «από το 2014 έως και τώρα, εδώ και δύο χρόνια, έχουμε ξεκινήσει να καθαρίζουμε αρκετά ρέματα, τα οποία ήταν ακαθάριστα και μάλιστα, όχι για χρόνια, έχω δει ρέματα που καθαρίζουμε, τα οποία ήταν ακαθάριστα για δεκαετίες. Πιστώσαμε 10.000 ευρώ το 2015, για εργολαβεία και άλλα 10.000 ευρώ το 2016, ώστε να καθαρίσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερα ρέματα μπορούμε. Συνολικά, σε επίπεδο Σύρου, η εικόνα των ρεμάτων, αυτή τη στιγμή, είναι σαφώς πολύ καλύτερη, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», ενώ υπογραμμίζει, πως αυτές οι εργασίες, πραγματοποιούνται κυρίως με γνώμονα την ασφάλεια, «κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν και έχουμε τις περισσότερες βροχές, ως αντιπλημμυρική προστασία δηλαδή».

Εντούτοις, όπως υποστηρίζει ο κ. Βουτσίνος,, «με δύο μπουλντόζες, που διαθέτει ο Δήμος, δεν μπορούμε να τα καθαρίσουμε όλα. Θα αναθέσουμε εργολαβία, προκειμένου να καθαριστούν κάποια ρέματα, εκτός αυτών, που έχουν ήδη καθαριστεί».

Κλείνοντας, ο Αντιδήμαρχος τόνισε, πως σκοπός των διαδικασιών αυτών, είναι ο καθαρισμός του συνόλου των ρεμάτων που διαθέτει το νησί:

«Έχουμε έναν στόχο, ο οποίος είναι δύσκολος, δεν έχει γίνει ποτέ αυτό, να καθαρίσουμε όλα τα ρέματα της Σύρου. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο να γίνει. Τα ρέματα είναι δεκάδες, ενώ σε κάποια από αυτά δεν υπάρχει καν πρόσβαση, σε κάποια άλλα, οι συνθήκες είναι αντίξοες, δεδομένου, ότι, για παράδειγμα, υπάρχουν μεγάλοι πλαστικοί αγωγοί ύδρευσης ή λάστιχα, τα οποία έχουν τοποθετηθεί με ευθύνη των κατοίκων, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολη η μετάβαση των οχημάτων και των μηχανημάτων».