Εγκρίθηκαν οι όροι που αφορούν στο σχετικό έργο από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

“Ξεσκόνισμα” του συνόλου των ρεμάτων

Στην αντιπλημμυρική προστασία δίνει έμφαση ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με άξονα την οργάνωση που επιδεικνύει στον καθαρισμό των ρεμάτων στο σύνολο των περιοχών του νησιού, “αναθέτοντας” σε εργολάβο τη συγκεκριμένη εργασία για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Εκ μέρους της Οικονομικής Επιτροπής στη χθεσινή συνεδρίαση καταρτίστηκαν οι όροι για το εν λόγω έργο, το οποίο κι εκτελείται από ιδιώτη, αφού οι δυνάμεις του Δήμου δεν επαρκούν, όπως πολλάκις έχει αναφερθεί σε δημόσιες συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου.

Τονίζεται πως, στον “μπούσουλα” που έχει η υπηρεσία συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός ρεμάτων σε όλη την έκταση της Σύρου, με τον προϋπολογισμό του έργου να φθάνει στο ποσό των 25.000 ευρώ. Σημειώνεται πως, η χρηματοδότηση είναι εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό του Δήμου για το τρέχον έτος και η έγκριση από τα μέλη υπήρξε ομόφωνη.

 

Έμφαση στον καθαρισμό ρεμάτων

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τεχνικής έκθεσης για τη συντήρηση όλων των ρεμάτων “περιλαμβάνεται ο καθαρισμός των κοιτών ποταμών ή ρεμάτων από αυτοφυή βλάστηση (καλαμιές κλπ), φερτά υλικά, απορρίμματα κλπ χαλαρά υλικά με χρήση χειρωνακτικών εργασιών και χωματουργικών μηχανημάτων (εκσκαφέων, φορτωτών, προωθητών), κινούμενων στις όχθες ή/και την κοίτη, εν ξηρώ ή παρουσία υδάτων” ενώ επιπλέον, προβλέπεται και “η καθαίρεση και η απομάκρυνση παράνομων κατασκευών μέσα από την κοίτη των ποταμών και των ρεμάτων, από οποιοδήποτε υλικό”. Η εργασία περιλαμβάνει ακόμη την φόρτωσή τους επί αυτοκινήτου με χειρωνακτικά ή μηχανικά μέσα και τη μεταφορά τους προς οριστική απόθεση σε οποιαδήποτε απόσταση, σε θέσεις επιτρεπόμενες από τις αρμόδιες Αρχές.

Διευκρινίζεται πως, τα ρέματα ή ποταμοί είναι ποικίλου πλάτους αναλόγως της οριοθέτησης τους ή μη κι ως εκ τούτου, απαιτούνται τόσο μηχανήματα όσο και χειρονακτική εργασία. Στο περιεχόμενο της έκθεσης, υπογραμμίζεται πως, ο καθαρισμός θα ξεκινάει από την αρχή της δημιουργίας του ρέματος ή ποταμού και θα τελειώνει στην εκβολή του ενώ επιπρόσθετα, περιλαμβάνονται και οι καθαρισμοί των γεφυριών και των στοών που περνάνε τα ρέματα ή ποτάμια.

 

Εννέα σημεία στη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης

Ειδικότερα, στην τεχνική έκθεση διευκρινίζεται ποια ρέματα πρέπει να καθαριστούν κατά προτεραιότητα στις τρεις Δημοτικές Ενότητες της Σύρου. Ειδικότερα, στη Δημοτική Ενότητα Ερμούπολης τα ρέματα είναι τα ακόλουθα: 1. Ταξιαρχών (από την αρχή του στο Μύτακα μέχρι την εκβολή του στο ρέμα Λαλακιάς), 2. Λαλακιάς (από την εκκλησία του Χριστού στην Άνω Σύρο έως την θάλασσα, 3. Αγίου Δημητρίου (από την αρχή του μέχρι την εκβολή του στο εργοστάσιο αφαλάτωσης), 4. Ρόπακας (από την εκκλησία της Φανερωμένης μέχρι την εκβολή του δίπλα από το εργοστάσιο της ΔΕΗ), 5. Νεράιδας (από τη νεράιδα μέχρι την συμβολή του στο ρέμα του Ρόπακα), 6. Χώνες (από το κυκλοφοριακό πάρκο μέχρι τη συμβολή του στο ρέμα του Ρόπακα), 7. Αζολίμνου (από Αγ. Φραγκίσκο μέχρι την εκβολή του), 8. Λατομείο πρώην Καραβέλα μέχρι την εκβολή του και 9. Ταλάντων (το ρέμα που καταλήγει στον Μαρινόπουλο μέχρι και την αρχή του καθώς και τα παρακλάδια του (από επισκοπείο , από λαγκάδα κ.τ.λ.).

 

Αυξημένες ανάγκες και στα διοικητικά όρια της Ενότητας Άνω Σύρου

Αρκετά σημαντικές καταγράφονται οι ανάγκες και στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Άνω Σύρου στις περιοχές της οποίας εντάσσονται περί τα δέκα ρέματα. Αυτά έχουν ως ακολούθως: 10. Ποταμό Κινίου (από βιολογικό μέχρι την εκβολή τουλάχιστον, 11. Βόλακα ( από την αρχή μέχρι την εκβολή του και η διακλάδωση του τεχνικού στη θέση Ελιές), 12. Λωτού (από την αρχή μέχρι την εκβολή τουλάχιστον, 13. Δανακού (από την αρχή έως την συμβολή του με το ρέμα του Γαλησσά, 14. Παρακοπής (από την αρχή του στο περδίκι μέχρι την εκβολή του στην παραλία του Γαλησσά), 15. Αγρού (από την αρχή του μέχρι την συμβολή του με το ρέμα της παρακοπής), 16. Ξυλοτεχνικής (από την αρχή του στο Επισκοπείο μέχρι την συμβολή του στο ρέμα της Παρακοπής), 17. Γαλησσά (από την αρχή του στο ύψος του νεκροταφείου μέχρι την εκβολή του), 18. Γαλησσά (όλους τους κιβωτοειδής αγωγούς (από το ξενοδοχείο Φρανσουάζ μέχρι και την εκβολή του) και 19. Χρούσσα (από το ύψος της κατασκήνωσης μέχρι την εκβολή του).

 

Στο προσκήνιο και η Ενότητα Ποσειδωνίας

Η μέριμνα του Δήμου δεν εξαντλείται μόνο στις δύο προαναφερόμενες Δημοτικές Ενότητες αλλά επεκτείνεται και στα τοπικά διαμερίσματα της Ποσειδωνίας, με τη λίστα των ρεμάτων να έχει ως εξής: 20. Από την περιοχή Στεαστό μέχρι και την εκβολή του στη θάλασσα (ξενοδοχείο Ποσειδώνιο), 21. Από την περιοχή Κονιζοπής μέχρι και την εκβολή του στην παραλία Βούλγαρη, 22. Από την περιοχή του βενζινάδικου της Shell μέχρι την παραλία της Βάρης, 23. Από την περιοχή του Ατελιού μέχρι την εκβολή του στο ρέμα των Χρουσσών, 24. Στο Αχλάδι το ρέμα που καταλήγει στη θάλασσα, 25. Στην ευθεία του Μέγα Γιαλού, το ρέμα που καταλήγει δίπλα στα μαγγανοπήγαδα, 26. Το ρέμα της Αγίας Μαρίνας στο Μέγα Γιαλό, 27. Το ρέμα που καταλήγει στην παραλία δίπλα από του Ταλαρά, 28. το ρέμα που καταλήγει στην παραλία του Μέγα Γιαλού που βρίσκεται το ξενοδοχείο Αλεξάνδρα, 29. Αδειάτων ( από την αρχή του μέχρι την εκβολή του στην παραλία του Φοίνικα, 30. Βήσσα ( από την αρχή του μέχρι την εκβολή του στο ρέμα Αδειάτων και 31. Φοίνικα ( από την Καθολική Εκκλησία μέχρι την εκβολή στη θάλασσα κάτω από το μόλο).