Ελάχιστοι φορείς μετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, με σκοπό την κατάθεση προτάσεων για την κατάρτιση Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος του 2017

Απαξίωση της διαδικασίας

Μόνο 4 εκ των 32 φορέων ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση

Πραγματοποιήθηκε, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, η διαβούλευση επί του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για το οικονομικό έτος 2017, με τη συμμετοχή ελάχιστων εκπροσώπων φορέων του νησιού.

Με παρόντες εκπροσώπους, από τέσσερις φορείς, εκ των περίπου 32, που έλαβαν πρόσκληση, πραγματοποιήθηκε η συζήτηση, σχετικά με την κατάθεση προτάσεων και θέσεων, προς αξιολόγηση και εν δυνάμει ένταξη, στον προγραμματισμό, για τη σύνταξη του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, για το επόμενο οικονομικό έτος, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Παράλληλα με τους φορείς, απόντες ήταν Δήμαρχος και Αντιδήμαρχοι, πλην του Αντιδημάρχου Οικονομικών, κ. Γιώργου Παπαμανώλη, ο οποίος και προήδρευσε της Επιτροπής.

Κυριότερα τα ζητήματα ΑμεΑ

Στη συνεδρίαση βρέθηκαν εκπρόσωποι του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, του Συλλόγου Μελετητών Μηχανικών Κυκλάδων, του Συλλόγου Ατόμων με προβλήματα Όρασης, καθώς και του Συλλόγου Στήριξης ΑΜΕΑ και ΑμεΕΕΑ Κυκλάδων, «Δικαίωμα».

Οι εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους, με την μεγαλύτερη παρέμβαση να γίνεται από τους δύο κοινωνικούς συλλόγους, οι οποίοι σημείωσαν τις τραγικές ελλείψεις, αλλά και αστοχίες, σε υποδομές, φιλικές στα ΑμεΑ και τα άτομα με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης.

Κυριότερο σημείο της τοποθέτησης της προέδρου του Συλλόγου Ατόμων με προβλήματα Όρασης, κ. Οριάνα Μπάιλα, υπήρξε η κριτική, για το «κακό χάλι», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, των οδηγών όδευσης, στα πρόσφατα κατασκευασθέντα πεζοδρόμια της παραλιακής ζώνης της Ερμούπολης, οι οποίοι, είτε συναντούν κολονάκια, είτε είναι αρκετά στενοί και εν γένει παρουσιάζουν επικινδυνότητα, κατά τη χρήση τους από άτομα με προβλήματα όρασης, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη διορθώσεων. Ταυτόχρονα, η κ. Μπάιλα, ζήτησε την εγκατάσταση οδηγών όδευσης, από το Γ.Ν. Σύρου, έως και την αρχή του αναπλασμένου τμήματος της παραλίας.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαίωμα, κ. Ζωγραφιά Δώγου, αιτήθηκε την αποκατάσταση των «τυφλών» ραμπών για ΑμεΑ και τον εμπλουτισμό των ραμπών πρόσβασης και των υποδομών ΑμεΑ σε όλα τα σημεία του νησιού, συμπεριλαμβανομένων και των παραλιών, την αποκατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων, απ’ όπου διέρχονται ΑμεΑ και συνοδοί, ενώ τόνισε, πως δεν υπάρχει θέση για όχημα ΑμεΑ, στην παραλία της Αζολίμνου, έμπροσθεν των καταστημάτων εστίασης.

Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία του Συλλόγου για ενίσχυση ή και συνδιοργάνωση με το Δήμο τριήμερης πολιτιστικής εκδήλωσης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αναπηρίας.

Τέθηκε επίσης, το ζήτημα της λειτουργίας της αχρησιμοποίητης πισίνας υδροθεραπείας, η οποία βρίσκεται στο νοσοκομείο Σύρου, με τον κ. Παπαμανώλη να επισημαίνει, πως πρόκειται για ζήτημα της διοίκησης του νοσοκομείου, η οποία ωστόσο, αν ζητήσει την οικονομική στήριξη του Δήμου, το ενδεχόμενο της χρηματοδότησης, υπάρχει δυνατότητα να εξεταστεί, δεδομένου, ότι στο χώρο του ΚΕΚΥΚΑμεΑ, λειτουργεί και το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη χρήση της πισίνας.

Ο προεδρεύων Αντιδήμαρχος, κ. Παπαμανώλης, σημείωσε τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις των φορέων.

Γ. Παπαμανώλης: «Οι φορείς βγαίνουν χαμένοι»

Σχετικά  με την έλλειψη συμμετοχής, ο κ. Παπαμανώλης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα τόνισε, πως η περιορισμένη προσέλευση, «δυσκολεύει την διάχυση πληροφόρησης και το κατά πόσο δημοκρατική και πλουραλιστική, θα είναι αυτή η κατάρτιση του προϋπολογισμού. Οι φορείς, ουσιαστικά, βγαίνουν χαμένοι, αφού δεν συμμετέχουν, για να ακούγεται η άποψή τους».

Όπως εξήγησε, «ακόμη και χωρίς διαβούλευση, έχουμε μία διαμορφωμένη άποψη» και άρα κατά συνέπεια, «η Τεχνική Υπηρεσία, με βάση τους πόρους, τα έργα που είναι σε εκκρεμότητα και τα έργα που προτείνουν οι Τοπικές Κοινότητες, θα καταρτίσουν το πρόγραμμα και θα καταρτίσουμε κι εμείς τον προϋπολογισμό». «Όπως και να έχει, κινούμαστε ανάμεσα στην κοινωνία και όποιες ανάγκες διατυπώνονται και υπάρχει η αντίστοιχη πίεση από φορείς – εκτός διαβούλευσης – μέσα από παρεμβάσεις και δημοσιότητα στα ΜΜΕ, διαμορφώνουν επίσης μία εικόνα, την οποία θα προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε στον προϋπολογισμό».

Ο κ. Παπαμανώλης επανέλαβε, πως «όσοι φορείς δεν έρχονται, χάνουν την ευκαιρία να καταθέσουν προτάσεις και αν κάποιες τεθούν ενώπιων του Δήμου και δεν εισακουστούν, θα έχουν και ένα λόγο παραπάνω να διαμαρτυρηθούν μετά. Η μη συμμετοχή, περιορίζει την πρόσβαση στη διοίκηση του Δήμου».

Σε σχέση, με τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, ο κ. Παπαμανώλης τόνισε, πως «οι περισσότερες προτάσεις είχαν να κάνουν με την πρόσβαση των ΑμεΑ, εκ των οποίων κάποια, ενδεχομένως να μην έχουν και μεγάλο κόστος. Το πιο δαπανηρό, που ακούστηκε, αφορά στη διαμόρφωση των πεζοδρομίων στο κέντρο της Ερμούπολης, ώστε να είναι προσβάσιμα. Πρέπει να γίνεται ένα βήμα κάθε φορά. Το να φτιαχτεί απ’ άκρη σ’ άκρη η πόλη και να έχει σκαμμένα πεζοδρόμια, ίσως να μην είναι και τεχνικά ρεαλιστικό. Ωστόσο, το να γίνουν κάποιες εργασίες, εντός της επόμενης χρονιάς, είναι σίγουρα βελτίωση».

Πάγιο φαινόμενο που προκαλεί προβληματισμό

Η στάση αποχής των φορέων, από την διαδικασία της διαβούλευσης, όπου έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις θέσεις, την κριτική τους, αναφορικά με τη μέχρι στιγμής πολιτική, στα θέματα ενδιαφέροντός τους, αλλά και προτάσεις, τις οποίες ο κάθε φορέας μπορεί να διατυπώσει λεπτομερέστερα και εμπεριστατωμένα, δύναται να δώσει στην εκάστοτε δημοτική αρχή την ευχέρεια, της λήψης αποφάσεων, σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, ερήμην, ωστόσο, των άμεσα εμπλεκόμενων, ενώ παράλληλα, καθιστά την «κατόπιν εορτής» κριτική για αυτές, σχεδόν ανούσια, εφόσον, η ηχηρή τους απουσία έχει ήδη απαξιώσει τη διαδικασία, που έχει οριστεί από το νόμο, προκειμένου να τους δοθεί βήμα.  

Το ζήτημα μάλιστα, απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς με ερώτησή του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Παύλος Χρυσαφίδης, ζήτησε την άποψη του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Αλέξη Αθανασίου, όσον αφορά στην απαξίωση του θεσμού της διαβούλευσης.

Ο Αντιδήμαρχος στην απάντησή του, εξέφρασε τον προβληματισμό του, τονίζοντας, πως, δεδομένου, ότι έχει πολλάκις προεδρεύσει της Επιτροπής Διαβούλευσης, διαπιστώνεται κατ’ επανάληψη η αδιαφορία της πλειοψηφίας των φορέων, ενώ σημείωσε, ότι η αποχή των φορέων, δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με μη αποδοχή των προτάσεων ή της κριτικής τους, από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Όπως επεσήμανε, η δημοτική αρχή είναι ανοιχτή στις προτάσεις όλων, προκειμένου, να βελτιωθεί η επικοινωνία με τους φορείς, μέσω των επισήμων οργάνων.