Με στοιχεία η κίνηση των δημοτικών ποδηλάτων το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου του 2016

Χρήση πρώτης γνωριμίας...

Στοιχεία που δεν εμπνέουν μεγάλη αισιοδοξία για τη χρήση των δημοτικών ποδηλάτων κατά το πρώτο δίμηνο διάθεσής τους από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, καταγράφονται από την αρμόδια εταιρεία λειτουργίας των ποδηλατικών σταθμών, τα οποία ωστόσο, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε απόλυτα συμπεράσματα – προς το παρόν - με φόντο την παράμετρο της καλοκαιρινής περιόδου και της απουσίας προωθητικών δράσεων.

Εκ μέρους του αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη είχε καταστεί σαφές πως, θα υπάρξει μία περίοδος δοκιμαστικής λειτουργίας των σταθμών, προκειμένου να ρυθμιστούν τυχόν ζητήματα και “κωλύματα” που θα ανακύψουν, με τον ίδιο σήμερα να δίνει τα πρώτα στοιχεία της ζήτησης και χρήσης, υποστηρίζοντας μάλιστα πως, σε επόμενο διάστημα η Δημοτική Αρχή θα επιχειρήσει δυναμικές δράσεις προώθησης του ποδηλάτου, ως εναλλακτικού μέσου μετακίνησης των πολιτών. Ζητούμενο ως φαίνεται, παραμένει η αλλαγή νοοτροπίας και η μείωση χρήσης των οχημάτων και των δικύκλων στην κατεύθυνση τόσο της κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης, όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ζήτηση και διαδρομές για Ιούλιο και Αύγουστο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε ο κ. Παπαμανώλης προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού και υπενθυμίζοντας πως διατέθηκαν 60 ποδήλατα, σημείωσε πως, “Τον Ιούλιο καταγράφηκε περισσότερη ζήτηση από τον Αύγουστο, κατά τον οποίο η επισκεψιμότητα ήταν σε υψηλότερα ποσοστά. Αυτό δεν αποκλείεται να μεταφράζεται στο ότι χρήστες των δημοτικών ποδηλάτων στην πλειοψηφία τους είναι κάτοικοι του νησιού. Συγκεκριμένα τον Ιούλιο είχε εγγραφή 120 νέων συνδρομητών και τον Αύγουστο 82 νέων συνδρομητών, με την εταιρεία να διαπιστώνει ότι τον Αύγουστο υπάρχει ένας πυρήνας τακτικών χρηστών”. Σε σύνολο οι χρήστες των ποδηλάτων το πρώτο δίμηνο ανήλθαν στους 202 στο τέλος Αυγούστου.

Σε επίπεδο καταγεγραμμένων διαδρομών, ο κ. Παπαμανώλης τόνισε πως, “ο αριθμός τους ανήλθε στις 224 τον Αύγουστο και συνολικά στις 502 διαδρομές το πρώτο δίμηνο”. Όπως επεσήμανε, αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε χρήσεις των ποδηλάτων, κάνοντας αναφορά παρακάτω και στα ποιοτικά στοιχεία που συγκεντρώνει η εταιρεία, όπως η έναρξη και η κατάληξη των διαδρομών. “Αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως ο σταθμός στη θέση στάθμευσης “Πλακούρα” αν και είναι μικρός σταθμός και όχι κεντρικός, είχε συμμετοχή 32% στις διαδρομές. Προδίδει τη χρήση ποδηλάτων από κατοίκους, αφού δεν είναι σταθμός που τον βρίσκει εύκολα ο επισκέπτης” σχολίασε, προσθέτοντας πως, “ο ποδηλατικός σταθμός της λαϊκής αγοράς, απέναντι από το στρατόπεδο είχε μόλις 12% συμμετοχή στις διαδρομές και το 56% καταγράφεται για τον σταθμό της Ερμούπολη στην πλατεία Μιαούλη”.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί πως, από τον σταθμό της “Πλακούρας” πραγματοποιήθηκαν 51 διαδρομές προς την πλατεία Μιαούλη, ενώ από τον σταθμό της λαϊκής αγοράς προς την Ερμούπολη μόλις 37 διαδρομές. Ο αντιδήμαρχος, σημείωσε δε, ότι, “το 72% των διαδρομών ξεκινούσε από τον σταθμό της πλατείας κι επέστρεφε στο ίδιο σημείο, ενώ το 33% των διαδρομών που είχαν αφετηρία τη λαϊκή αγορά επέστρεφαν στον αντίστοιχο σταθμό”. Ως θετικό στοιχείο αξιολόγησε την επιστροφή σε ποσοστό 65% τω διαδρομών που ξεκινούσαν από την “Πλακούρα”, καθώς όπως ανέφερε, γίνεται σαφές ότι υπήρχαν αρκετοί χρήστες – μόνιμοι κάτοικοι.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του σε επίπεδο στοιχείων, επεσήμανε πως, από τη χρήση ποδηλάτων, αν συνυπολογισθεί ότι υπήρξε αντικατάσταση οχημάτων ή δικύκλων, τότε προκύπτει όφελος και από άποψη εξοικονόμησης 120 lt καυσίμου, που μοιραία σημαίνει λιγότερη εκπομπή ρύπων στο περιβάλλον.

“Προς το παρόν πάντως, δεν μπορεί από την εταιρεία να αξιολογηθεί ασφαλώς η μείωση του Αυγούστου, ούτε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τους χρήστες και τη ζήτηση μόνο από το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου” δήλωσε ο κ. Παπαμανώλης, καταλήγοντας πως, “Ζητούμενο είναι να αυξηθεί ο αριθμός των χρηστών”. Σε αυτό το μήκος κύματος, όπως γνωστοποίησε πρότασή του θα είναι να προωθηθεί μέσω δράσεων η χρήση ποδηλάτου, σε συνεργασία με τα τμήματα αθλητισμού ή πολιτισμού και να διατηρηθεί ένας μικρός αριθμός αυτών κατά τη χειμερινή περίοδο, ανάλογος της ζήτησης. Σημειώνεται πως, σε επίπεδο οικονομικού “οφέλους”, τα έσοδα του Δήμου από την εγγραφή και τη χρήση ανήλθαν στα 185 ευρώ.