Στο προσκήνιο των εργασιών συντήρησης και βελτίωσης των μαρμάρινων οδοστρωμάτων οι παρεμβάσεις στην οδό Ελ. Βενιζέλου (πρώην Ερμού)

Αποσπασματική αποκατάσταση

Στο επίκεντρο της προσοχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης τέθηκαν οι σοβαρές φθορές του πλακόστρωτου οδοστρώματος της κεντρικότερης οδού της πόλης (Ελ. Βενιζέλου), με τα δημοτικά συνεργεία και τους εργάτες καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διημέρου να προωθούσαν τις απαιτούμενες εργασίες.

Προσφάτως, τα σοβαρά προβλήματα αποκόλλησης και σπασμένων μαρμάρινων πλακών στην πρώην Ερμού είχε αναδείξει η εφημερίδα με σχετικό φωτορεπορτάζ, το οποίο μάλιστα συνοδευόταν από βίντεο, στο περιεχόμενο του οποίου παρουσιαζόταν γλαφυρά... το γεγονός του ενδεχόμενου κινδύνου πρόκλησης ατυχήματος για τους διερχόμενους οδηγούς οχημάτων και δη, δικύκλων.

Καθώς πρόκειται για τη βασική κυκλοφοριακή αρτηρία της Ερμούπολης, απαιτήθηκε από την πλευρά του Δήμου η λήψη μέτρων σχετικά με τη διήμερη απαγόρευση της κυκλοφορίας για την ομαλή πρόοδο των προγραμματισμένων εργασιών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τμηματικά και με τη χρήση βασικού εξοπλισμού και μηναχημάτων.

Πρέπει να τονισθεί πως, εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας έχει δοθεί προτεραιότητα “επούλωσης” όσον αφορά στα σημαντικότερα σημεία που καταγράφονται τα προβλήματα με σκοπό την αποκατάστασή τους για την ασφαλή διέλευση των οδηγών.

 

Όσα προέχουν εντός δύο ημερών

Ειδικότερα, ο Δήμος προχώρησε σε αποκλεισμό της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου έως και σήμερα στις έξι το πρωί προκειμένου να υλοποιηθούν οι τοπικές εργασίες επισκευής και συντήρησης του οδοστρώματος.

Αρκετά προβλήματα είχαν διαπιστωθεί τόσο στην έναρξη της εν λόγω οδού, όσο όμως και στο μέσον αυτής και στο τέλος της, καθώς ως φαίνεται η συνεχής διέλευση οχημάτων, δικύκλων, μικρών φορτηγών, mini bus και ταξί σταδιακά και μοιραία προκάλεσε σημαντικές φθορές. Χαρακτηριστική εικόνα... που παρατηρούσε ο κάθε πολίτης, ήταν η αστάθεια των μαρμάρων, αρκετά από τα οποία είχαν αποκολληθεί, κάτι που γινόταν αντιληπτό ακόμη και σε έναν πεζό που διέσχιζε τον δρόμο.

Οι “σημερινές” παρεμβάσεις του Δήμου, σύμφωνα και με όσα εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Γουσγουνέλης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα, εστιάζουν στη μείωση του κινδύνου σε επίπεδο διέλευσης οδηγών και παράλληλα στην ενίσχυση της ασφάλειας, με τα συνεργεία να παρεμβαίνουν σχετικώς.

“Προχωρήσαμε σε αποκαταστάσεις των μαρμάρων όπου ήταν σπασμένα στο πλαίσιο της αποκατάστασης του πλακόστρωτου” σχολίασε αρχικά, λέγοντας πως, οι εργασίες έγιναν την τρέχουσα περίοδο, καθώς, “Το καλοκαίρι δεν μπορούσαμε να κλείσουμε τον δρόμο, αφού είχε αρκετή κίνηση λόγω και των επισκεπτών. Τώρα, παρουσιάζεται μειωμένη κίνηση και πρέπει να γίνουν οι αποκαταστάσεις με συνέπεια, την σύντομη ταλαιπωρία των πολιτών και των κατοίκων”.

Δεδομένου ότι οι δυνατότητες βελτίωσης του οδοστρώματος και τα σχετικά κονδύλια που διατίθενται για τις ανάλογες εργασίες είναι περιορισμένα, ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως, προς το παρόν “αντικαθίστανται οι σπασμένες πλάκες και τα μάρμαρα, ενώ ταυτόχρονα, εξετάζεται ποιά έχουν αποκολληθεί για να κολληθούν ξανά”.

Πρέπει να αναφερθεί πως, ερωτηθείς αν ο δρόμος θα δοθεί στη διάθεση των πολιτών από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (06.00) όπως άλλωστε έχει γνωστοποιηθεί στις συνεχείς ενημερωτικές ανακοινώσεις του Δήμου, ο κ. Γουσγουνέλης υπήρξε καταφατικός. “Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε” τόνισε, λέγοντας μάλιστα πως, “στον χρόνο που προβλέφθηκε, θέλαμε να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν πιο πολλά σημεία του οδοστρώματος, που είχαν φθορές και απαιτούσαν άμεσα παρεμβάσεις”.

Σημείωσε μάλιστα πως, δεδομένου του αποσπασματικού χαρακτήρα των “διορθωτικών” ενεργειών επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, δεν αποκλείεται σε επόμενο χρονικό διάστημα να απαιτηθεί νέα παρέμβαση σε τμήματα που ενδεχομένως θα έχουν υποστεί παρόμοιες φθορές και θα έχουν καταστεί επικίνδυνα για τους οδηγούς αλλά και τους πεζούς.

 

Αποκρουστικό μπάλωμα επί της Γ. Σουρή (πλησίον ΟΤΕ)

Πέραν του ότι τα διάφορα θέματα των παραδοσιακών οδοστρωμάτων της Ερμούπολης έχουν απασχολήσει έντονα και συνεδριάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης και των αρμόδιων αιρετών μελών, ενώ πολλάκις έχουν επισημανθεί και από την πλευρά των μονίμων κατοίκων, το σοβαρό ζήτημα της καταστροφής των μαρμάρων της πόλης που συνθέτουν τα οδοστρώματά της, απασχόλησαν και το φετινό καλοκαίρι εξαιτίας του αποκρουστικού μπαλώματος στο οποίο προχώρησε ο Δήμος σε τμήμα οδοστρώματος πλησίον του ΟΤΕ.

Η αποκόλληση μαρμάρινης πλάκας καθώς και η απομάκρυνση τμήματός της, με αποτέλεσμα τη δημιουργία επικίνδυνης λακκούβας, οδήγησε την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας, κατόπιν εντολής του κ. Γουσγουνέλη, σε εργασίες ρίψης πίσσας, γεγονός που πρόδωσε προχειρότητα αντιμετώπισης του προβλήματος. Εκ μέρους του ίδιου και σε δημόσια συνεδρίαση, με το επιχείρημα πως, ήταν διάστημα αυξημένης κίνησης επισκεπτών, καθώς ήταν καλοκαιρινή περίοδος κι άρα, δεν θα μπορούσε να κλείσει ο δρόμος για να “τρέξουν” οι εργασίες αντικατάστασης των μαρμάρων, οι αρμόδιοι εργάτες πισσόστρωσαν το εν λόγω σημείο, διαμορφώνοντας μία αντιαισθητική εικόνα στην “καρδιά” της πόλης.

Σήμερα, όπως ο κ. Γουσγουνέλης εξήγησε, “και αυτό το τμήμα θα αντικατασταθεί” δεσμευόμενος μάλιστα πως, αν μέχρι κι έως χθες αργά το απόγευμα που ήταν σε εξέλιξη οι εργασίες, δεν είχε διορθωθεί, τότε “θα γίνει επέμβαση σε επόμενη φάση”.