Βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου με τον Γραμματέα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και τον Υπουργό Εσωτερικών

Πολυετής παραχώρηση παραλιών στους Δήμους

Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σύρου – Ερμούπολης: Θα ήταν μία ασφαλής λύση για τους ενδιαφερόμενους που μισθώνουν τμήματα παραλιών κι αιγιαλών

Τη δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή για πολυετή παραχώρηση στους Δήμους των αιγιαλών και παραλιών που βρίσκονται εντός της χωρικής τους αρμοδιότητας, απέσπασαν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Πόκκιας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες, στο γραφείο του Υπουργού.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αίτημα εκ μέρους των Δήμων, στον άξονα του έγκαιρου προγραμματισμού που επιδιώκουν κάθε χρόνο, προκειμένου να μισθώνουν χώρους αρμοδιότητάς τους (σε παραλίες κι αιγιαλούς) προς τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες που επιθυμούν να αναπτύξουν ξαπλώστρες και εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι λουόμενοι, με σκοπό την ενοικίασή τους. Αναφορικά με τη δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση η Περιφερειακή Αρχή, ενώ με βάση τη συγκεκριμένη εξέλιξη, κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Παπαμανώλης.

Πενταετής παραχώρηση που ήδη δρομολογείται...

Πιο συγκεκριμένα, το ζήτημα των παραλιών ήταν το κυρίαρχο που ετέθη κατά τη χθεσινή συνάντηση, το οποίο, λόγω της σοβαρότητάς του, όπως επισημαίνει η Περιφερειακή Αρχή “κυρίως για τους τουριστικούς ΟΤΑ, αποτελεί πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”. Από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου, ο κ. Κουρουμπλής έκανε δεκτό το αίτημα – πρόταση που είχε υποβληθεί και σε προηγούμενες συναντήσεις, περί παραχώρησης των παραλιών για χρήση και εκμετάλλευση στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, για διάστημα πενταετίας, όσο δηλαδή και η διάρκεια της δημοτικής θητείας. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, το αίτημα έχει πάρει ήδη το δρόμο της νομικής επεξεργασίας. Αναφορικά με τη δέσμευση του κ. Κουρουμπλή, η Περιφερειακή Αρχή σημείωσε σχετικά τα εξής: “Η θετική ανταπόκριση του Υπουργού Εσωτερικών συνιστά μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου και συναρτάται άμεσα με τον τουρισμό και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Η πολυετής παραχώρηση των αιγιαλών και παραλιών, θα διαμορφώσει ένα ξεκάθαρο τοπίο τόσο για τους δήμους όσο και για του επιχειρηματίες, που μέχρι σήμερα είναι όμηροι του χρόνου έκδοσης και των όρων που θα περιλαμβάνει η εκάστοτε ετήσια ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) και αποφεύγονται καταστάσεις που πλήττουν τον τουρισμό, με την έγκαιρη προετοιμασία των παραλιών, στο ξεκίνημα κάθε τουριστικής περιόδου”.

Γ. Παπαμανώλης: Ενιαίο το τέλος ανεξάρτητα του χρόνου της μίσθωσης

Από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο Γιώργος Παπαμανώλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, δεδομένων των πολλών προβλημάτων που συναντά ο Δήμος κάθε χρόνο από την καθυστέρηση με την οποία εκδίδεται η σχετική υπουργική απόφαση. “Αν έβγαινε η υπουργική απόφαση εγκαίρως, δεν θα είχαμε πρόβλημα. Όμως κάθε στιγμή έρχεται η περίοδος του Πάσχα για να εκδοθεί η σχετική απόφαση. Χρήσιμο θα ήταν να είχαμε τις οδηγίες από τον Ιανουάριο, για να προγραμματίσουμε τη μίσθωση. Οπότε η πολυετής παραχώρηση είναι μία ασφαλής λύση” σχολίασε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας παράλληλα και τη θέση των ενδιαφερόμενων που προχωρούν στην ενοικίαση τμημάτων παραλιών κι επιχειρηματιών προκειμένου τη θερινή περίοδο να δραστηριοποιούνται εγκαίρως.

“Έχουμε παράπονα διαρκώς από τους επαγγελματίες που ζητούν χώρους των παραλιών σχετικά με το ότι θέλουν να προμηθευτούν εξοπλισμό, να ενεργήσουν άμεσα για τους χώρους που θα χρησιμοποιήσουν και στην κατεύθυνση του προγραμματισμού των εργασιών τους και δυστυχώς φθάνουμε τον Ιούνιο για να υπογράψουμε συμβάσεις” πρόσθεσε, λέγοντας μάλιστα πως, επιπλέον, το σημερινό καθεστώς αφαιρεί τη δυνατότητα επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατά την περίοδο του Πάσχα. “Χάνουμε και την περίοδο του Πάσχα, διάστημα κατά το οποίο θα μπορούσαν να αναπτύξουν ξαπλώστρες” σημειώνει ο ίδιος, εξηγώντας μάλιστα πως, “Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι το τέλος που πληρώνουμε είναι ετήσιο δεν έχει συγκεκριμένη προθεσμία, οπότε κάθε καθυστέρηση είναι χαμένα χρήματα για εκείνους”.

Διευκρινίζοντας ακόμη περισσότερο τη θέση του, τόνισε πως, “Χαμένα χρήματα για εκείνους σημαίνει μικρότερο ενδιαφέρον στη διαγωνιστική διαδικασία, στη δημοπρασία που κάνει ο Δήμος” ενώ συμπλήρωσε πως, “Όταν ο άλλος βλέπουμε ότι φθάνει Ιούνιο για να ενοικιάσει έναν χώρο, μπορεί να πει τελικά ότι δεν ενδιαφέρεται και άρα, δεν υπάρχει και ανταγωνισμός”.

Ο κ. Παπαμανώλης προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, σημείωσε μάλιστα πως, στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έχουν καταγραφεί τέτοιες περιπτώσεις, καθώς έκριναν – προφανώς – ασύμφορη την ενοικίαση χώρου για ένα μικρό χρονικό διάστημα. “Είχαμε περίπτωση, που λόγω καθυστέρησης, τελικά, δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον. Δηλαδή, ενώ είχε ρωτήσει στην αρχή, τελικά δεν προσήλθε στη δημοπρασία” σχολίασε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “Το μίσθωμα που πληρώνουν είναι το ίδιο, ασχέτως από το πότε υπογράφουν και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους”.

 

Προτεραιότητα στις ανάγκες των μικρών νησιών

Πέραν των ανωτέρω, στο περιθώριο της συνάντησης, θα πρέπει να σημειωθεί πως, εκ νέου τέθηκε και το ζήτημα της στελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την πλευρά του Περιφερειάρχη. Όπως ακριβώς σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, “Στην σημερινή (σσ. χθεσινή) συνάντηση, τέθηκε εκ νέου και το ζήτημα της στελέχωσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των μικρών νησιωτικών Δήμων. Σε συνέχεια της συζήτησης για το συγκεκριμένο θέμα, που έγινε την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στον κ. Χατζημάρκο και τον Υπουργό Εσωτερικών στο Υπουργείο, ο κ. Κουρουμπλής έκανε σήμερα γνωστό ότι έχει δρομολογηθεί η ικανοποίηση του αιτήματος του Περιφερειάρχη, με προσλήψεις προσωπικού κατά προτεραιότητα στα μικρά νησιά της Περιφέρειας, όπου το πρόβλημα εμφανίζεται οξύτερο”.