Απαντήσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών, Δ. Κοσμά για το σχετικό νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών

Με νέο καθεστώς οι παραχωρήσεις παραλιών και στη Σύρο

Τάξη στις παραχωρήσεις και στην αξιοποίηση των παραλιών και στη Σύρο, όπως σε όλα τα Κυκλαδονήσια, αλλά και πανελλαδικά, βάζει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο όταν περάσει από τη Βουλή και εγκριθεί, θα φέρει νέα δεδομένα στον τρόπο που θα παίρνουν τους χώρους οι επιχειρήσεις.

Το “πέρασμα” της διαδικασίας των δημοπρασιών στην Κτηματική Υπηρεσία, αφαιρεί από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ένα μεγάλο βάρος δουλειάς, ωστόσο, του αφήνει τον άχαρο ρόλο της επιβολής και είσπραξης προστίμων, μετά από αυστηρότατους ελέγχους, - ακόμη και με τη χρήση drones -, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην παρουσίαση του νομοσχεδίου, ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης.

Για όλες τις αλλαγές που προβλέπονται, καθώς επίσης για την αυστηροποίηση του πλαισίου που δεν αφήνει περιθώριο αυθαιρεσιών σε καμία επιχείρηση, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς.

Οι βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου

Ειδικότερα, από το Υπ. Οικονομικών γνωστοποιήθηκαν οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο. Οι τρεις βασικές που αφορούν στα πρόστιμα και αξίζει να αναφερθούν είναι οι εξής: “α. αν μία επιχείρηση που εκμεταλλεύεται αιγιαλό και παραλία είναι παράνομη, τότε της επιβάλλεται πρόστιμο το τετραπλάσιο όσου θα έπρεπε να πληρώσει, και διατάσσεται η άμεση σφράγισή της, με το δήμο υπεύθυνο. β. αν η επιχείρηση είναι νόμιμη αλλά έχει τοποθετήσει περισσότερα ομπρελοκαθίσματα από όσα της επετράπη, τότε επιβάλλεται το τετραπλάσιο πρόστιμο και, αν υπάρξει υποτροπή το οκταπλάσιο, με απειλή σφράγισης ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος. γ. στις παραλίες όπου υπάρχουν συνεχόμενα καταστήματα ή και ξενοδοχεία, το σύνολο των μισθώσεων δεν θα πρέπει ξανά να υπερβαίνει το 50%, όπως και στις υπόλοιπες παραλίες”.

Όλα με ηλεκτρονικό τρόπο από την Κτηματική

Αρχικά για το νομοσχέδιο που ήρθε σε γνώση των Δήμων και αφορά στις αλλαγές που προβλέπονται για τις παραλίες, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, παρατήρησε πως, “είναι ένα νομοσχέδιο που ακόμη δεν έχει περάσει από τη Βουλή. Θα συζητηθεί και θα καταλήξουμε. Βάσει όσων προτείνονται όμως, ξεκαθαρίζεται πως η δημοπράτηση και οι διαγωνισμοί θα γίνονται από την Κτηματική Υπηρεσία και μόνο. Με ηλεκτρονικό τρόπο βάσει του προγράμματος που θα έχει φτιάξει η κυβέρνηση. Σε αυτή την εφαρμογή θα έχει πρόσβαση ο ενδιαφερόμενος και θα συμμετέχει στη δημοπράτηση των παραλιών. Αυτή είναι η μία αλλαγή που έρχεται και δεν θα έχουμε πλέον διαδικασία με φυσική παρουσία. Όλα θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα βγαίνει το αποτέλεσμα από την Κτηματική.”.

Συμπληρώνει βέβαια πως, “είναι συγκεκριμένα τα πράγματα όπως αναφέρονται στο νομοσχέδιο και αν καταλήξουμε στα παραπάνω, τότε προβλέπεται πως το 50% θα παραχωρείται για ομπρελοκαθίσματα και το υπόλοιπο θα πρέπει να παραμένει ελεύθερο για χρήση από τον κόσμο”. Σύμφωνα με όσα διευκρινίζει, οι χώροι που πρακτικά θα δίνονται δεν αλλάζουν, ωστόσο, επισημαίνει πως, “αν και αυτό ίσχυε, υπήρχαν κάποιες καταστρατηγήσεις, όχι σε μεγάλο βαθμό. Πάντα κάτι γινόταν και να πω πως ακόμη κι εμείς ως πελάτες μίας επιχείρησης, μετακινούσαμε τα καθίσματα”.

Αυτό εξήγησε πως προκαλούσε “εύλογα παράπονα στους λουόμενους που δεν ήθελαν να κάτσουν σε ξαπλώστρες και ήθελαν να διατηρούν τον χώρο τους”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “και στη Σύρο όπως και παντού, δεν είναι υποχρεωμένος να θέλει ο κάθε ένας να πληρώνει”.

Γλιτώνει ο Δήμος ανθρώπινο δυναμικό και πολύτιμο χρόνο

Ακολούθως, επεσήμανε πως από τη νέα διαδικασία και όταν αυτή εγκριθεί από τη Βουλή, ο Δήμος σίγουρα βγαίνει ωφελημένος γιατί φεύγει μία σημαντική ευθύνη, που απαιτούσε κόπο, χρόνο και ανθρώπινο δυναμικό.

“Η Κτηματική αναλαμβάνει όλο το πακέτο και τη συγκεκριμένη διαδικασία που δεν είναι μικρό. Ο Δήμος από αυτή τη διαδικασία χάνει ένα “βάρος” γραφειοκρατικό, που θεωρώ πως μας ωφελεί γιατί είναι γνωστό πως έχουν “φορτώσει” με πολλές αρμοδιότητες την αυτοδιοίκηση χωρίς ανθρώπινους πόρους, αλλά ούτε και τους οικονομικούς πολλές φορές. Είναι μία ελάφρυνση ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλα πιο σημαντικά πράγματα. Θα έχουμε κέρδος χρόνου για το προσωπικό και για να ασχοληθεί με άλλα ουσιαστικά θέματα. Αυτό επαναλαμβάνω είναι σίγουρα το θετικό”, ανέφερε. Σχολίασε δε, πως, “δεν ξέρω κατά πόσον είναι έτοιμη η Κτηματική να αναλάβει ένα τέτοιο κόνσεπτ, αλλά αυτό θα το δούμε στην πορεία. Εκτιμώ πως από τη στιγμή που όλα γίνονται ηλεκτρονικά, θα είναι και πιο απλά τα πράγματα, δεν θα χρειάζεται χάσιμο χρόνου”.

Ο άχαρος ρόλος των προστίμων στον Δήμο

Σαφής υπήρξε στον σχολιασμό του ο Δημήτρης Κοσμάς και ως προς το θέμα της επιβολής προστίμων για αυθαιρεσίες στις παραλίες, που όπως εξήγησε, σαν αρμοδιότητα μένει στον Δήμο, αλλά είναι ένας άχαρος ρόλος.

“Είναι άχαρος αυτός ο ρόλος που μένει σε εμάς. Είναι όντως πολύ άχαρος. Να πω φυσικά ότι ο Δήμος δεν έχει το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό που να πλεονάζει για να κάνει τους ελέγχους. Βέβαια. Με τη Δημοτική Αστυνομία – θυμίζω πως σήμερα έχουμε έναν δημοτικό αστυνόμο και πιστεύω αν όχι τέλος της χρονιάς, μέχρι αρχές του 2025 να έχουμε και τους υπόλοιπους -, πιστεύω να είναι πιο ουσιαστικοί οι έλεγχοι που απαιτούνται”, ανέφερε σχετικά.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “πάντα είναι άχαρος ο ελεγκτικός μηχανισμός, αλλά είναι ένα καθήκον του Δήμου και της πολιτείας. Αυτοί που είναι συνεπείς, θα πρέπει να επιβραβεύονται και οι αφερέγγυοι και ασυνεπείς, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρόσθεσε για τα έσοδα που θα εισπράττει ο Δήμος, πως, “παραμένει στους Δήμους το σχετικό πρόστιμο. Ο έλεγχος πάντα θα γίνεται από τα αρμόδια όργανα και το ποσό που θα επιβάλλεται, θα περιέρχεται στον Δήμο. Να προσθέσω βέβαια πως οι παραλίες μέχρι τώρα απέδιδαν το 60% του ενοικίου και αυτό παραμένει σαν έσοδο σε εμάς”.

Ως εκ τούτου, εξέφρασε την ανάγκη για τις τιμές στη δημοπρασία να υπάρχει μία επικοινωνία με την Κτηματική. “Το λέω με πάσα επιφύλαξη. Καλό θα ήταν να υπάρχει μία επικοινωνία για τις τιμές της δημοπρασίας. Ας περιμένουμε πρώτα να καταλήξει το νομοσχέδιο”.

Εκτιμά πως οι επιχειρήσεις θα συμμορφώνονται

Δεδομένης της γνωστοποίησης εκ μέρους της κυβέρνησης πως θα γίνεται και χρήση drones για τους ελέγχους των χώρων που παραχωρούνται, ο κ. Κοσμάς ρωτήθηκε αν θεωρεί πως αυτό θα λειτουργεί θετικά για τις τοπικές επιχειρήσεις.

“Από τη στιγμή που έρχεται ο επιχειρηματίας και ζητά 300 τ.μ., του δίνονται τόσα. Αν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν τηρήσει αυτή τη συμφωνία, πρέπει να υπάρχουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Και τα drones θα χρησιμοποιηθούν γι αυτή τη δουλειά. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένας αλληλοσεβασμός. Και στο νησί μας και παντού πρέπει όλοι να τηρούμε τα προβλεπόμενα και τη νομοθεσία. Να κατανοούμε τις ανάγκες του καθενός και μόνο έτσι, θα προχωρήσουμε μπροστά”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, επεσήμανε ακόμη πως, “παρότι όπως είπα έχουμε κάποια μικρά θέματα με αυθαιρεσίες στους χώρους είναι μικρά και σε γενικές γραμμές οι επιχειρηματίες έχουν δείξει σεβασμό. Κατανοώ πως είναι μικρή η σεζόν στο νησί μας και προσπαθούν να αποκομίσουν οφέλη που πρέπει να έχουν για την οικονομική αντοχή τους. Μην ξεχνάμε τα τεράστια έξοδα που έχουν. Ωστόσο, αυτό δεν τους δίνει το δικαίωμα να παρανομούν. Πιστεύω θα πάμε καλά”.